Pregled zlonamjernog softvera protiv zlonamjernog softvera

Amblem malwarebytesMalwarebytes (često nazivani MBAM) je poznati program protiv zlonamjernog softvera. Osnovana u San Joseu u Kaliforniji 2008. godine, tvrtka za internetsku sigurnost brzo je narasla. Iako se već dugo ne bavi, Malwarebytes je jedan od omiljenih programa za uklanjanje prijetnji zlonamjernim softverom. Nude samo jedan proizvod za kućnu upotrebu. To je Anti-Malware Premium. U ovom ćemo pregledu predstaviti neke sjajne točke i pomoći vam da utvrdite da li odgovara vama. Da bismo to demonstrirali, upotrijebit ćemo verziju sustava Windows 10.


Malwarebytes koristi izraz anti-malware umjesto antivirusnog programa. To je zato što je više usmjerena na zlonamjerni softver, a ne viruse. Zlonamjerni softver široka je kategorija koja obuhvaća trojane, viruse, špijunski softver i crve. Cijene proizvoda koji nude nalaze se u nastavku.

Cijene prikazane za permium sa zlonamjernim softveromKao što možete vidjeti, Malwarebytes Anti-Malware Premium nudi zaštitu do tri računala na godinu dana po cijeni od 29,95 USD. Ako želite dobiti više od toga, dodatni blokovi od tri mogu se kupiti po istoj cijeni. Bilo bi lijepo vidjeti dodatne godine na raspolaganju. Željeli bismo vidjeti i određene brojeve koje možete kupiti. Ako imate četiri računala koja želite zaštititi, ne biste htjeli kupiti pokriće za šest.

Osim Windows aplikacije, Malwarebytes nudi zaštitu za Mac i Android. Nažalost, licenca se ne može koristiti za ostale verzije, tako da ćete morati kupiti zasebne licence. U trenu ćemo govoriti o različitim značajkama i postavkama programa.

Zaštita od antivirusa

Kao i mnogi antivirusni i anti-malware programi, i Malwarebytes radi pokretanjem početnog skeniranja nakon instaliranja softvera. Malwarebytes će najprije ažurirati datoteke, ali tada ćete morati pritisnuti gumb za skeniranje. Dostupna su tri različita skeniranja. To su Hyper Scan, Custom Scan i Threat Scan. Skeniranje prijetnji najviše uključuje tri izbora. Koji ste odabrali, ovisi o tome što želite skenirati. Imajte na umu ako odlučite skenirati sve na računalu, to može potrajati.

Skeniranje je možda zakazano za MBAM i može se postaviti tako da skenira koliko god puta želite. Ako odlučite da ne promijenite nijednu postavku, program će automatski skenirati sve jednom dnevno. Softver možete prilagoditi tako da uključuje ili isključuje mape, ako želite. Možete i odgoditi skeniranje ako se igrate ili radite druge teške zadatke.

Gumb za zlonamjerni softverZnačajke sigurnosti i privatnosti

Malwarebytes nudi nekoliko značajki i postavki, ali mi ćemo istražiti ono što jesu. Opet nude samo Anti-Malware Premium. Na slici ispod vidite akcijsku konzolu. Preko vrha vidite četiri glavne kategorije koje možete pogledati. Sve je jasno označeno i lako se čita.

Konzola za skeniranje zlonamjernog softvera

Nadzorna ploča: Na ovom zaslonu pronaći ćete podatke o licenci, verziji baze podataka, tijeku skeniranja (ili kada će se dogoditi sljedeće skeniranje) i status zaštite u realnom vremenu..

Skenirati:

 • Skeniranje prijetnji – Najpopularnije skeniranje. Provjerit će sva mjesta koja zlonamjerni softver može sakriti. Preporučuje se pokretati ga svaki dan kako biste bili sigurni da je vaš sustav čist. Ovo skeniranje dobro radi i čini dobar posao. Otprilike vrijeme rada je 8 min.
 • Prilagođeno skeniranje – Pomoću ovog skeniranja možete postaviti točne datoteke ili mape koje želite skenirati zbog problema. Ovo može potrajati neko vrijeme i proći će kroz mape koje tražite. Otprilike vrijeme trajanja moglo bi biti više od 40 min, ovisno o tome što ste uključili (skenirali smo cijeli tvrdi disk, pa nam je potrajalo neko vrijeme).
 • Hyper Scan – Brza provjera zlonamjernog softvera u memoriji i predmetima pokretanja. Ovaj će alat ciljati samo na aktivne prijetnje kako biste ih brže pronašli. Otprilike vrijeme trčanja je oko minutu. Ovo skeniranje neće vam reći mnogo, pa možda želite pokrenuti Skeniranje prijetnji.

postavke:

 • Opće postavke – Ova se skupina postavki odnosi samo na jeziku na kojem se nalaze obavijesti i jesu li one omogućene kad se dogodi prijetnja.
 • Izuzeci zlonamjernog softvera – Ovdje možete dodati datoteke ili mape koje ne želite skenirati. Ako pod tim postoje podmape, one se ne skeniraju.
 • Web-izuzeća – Budući da MBAM provjerava web lokacije na koje idete zbog zlonamjernog softvera, blokirat će web mjesta koja smatra nesigurnim. Ako često učitavate web mjesto za koje znate da je u redu, možete dodati ime domene, IP adresu ili čak program koji koristi to mjesto.
 • Otkrivanje i zaštita – Pod ovaj naslov možete postaviti nekoliko stvari ili ga možete ostaviti na miru. Već je konfiguriran za najbolje opcije, ali predlažemo i da potvrdite okvir koji kaže “skeniraj rootkite”.
 • Ažurirajte postavke – MBAM će vas obavijestiti ako je baza podataka zastarjela više od sedam dana, kao i provjeriti ažuriranja programa. Također možete postaviti proxy na ovoj kartici.
 • Postavke povijesti – Promijenite opcije evidentiranja za skeniranja.
 • Pristupna pravila – Kontrolirajte pristup korisnika postavkama i funkcijama MBAM-a.
 • Napredne postavke – Ovdje možete odgoditi pokretanje, pokrenuti zaštitu prilikom pokretanja, automatski karantenske stavke i smanjiti prioritet skeniranja..
 • Automatizirano zakazivanje – Prema zadanim postavkama, pregled prijetnji postavljen je za svaki dan, a ažuriranja se postavljaju tako da se provjeravaju jednom na sat. Možete dodati, urediti ili ukloniti te zadatke ako je potrebno.

Kao što vidite, Malwarebytes Anti-Malware ima nekoliko postavki i opcija koje možete prilagoditi. Značajka web izuzeća je lijepa jer može biti neugodno primati upozorenja o web lokacijama koje poznajete. Isto se može reći i za programe. Drago nam je što možemo vidjeti iznimke.

Instalacija i podrška

MBAM se lako instalira u nekoliko koraka. Nakon što preuzmete datoteku, nastavite i instalirajte je. Kada završite, možete provjeriti radnu površinu radi ikone MBAM ili možete provjeriti ladicu. Otvorite ga i vidjet ćete zaslon ispod.

Zaslon skeniranja za zlonamjerni softver

Ovdje možete izvršiti prijetnju, prilagođeno ili brzo skeniranje.

Skeniranje prijetnji pokrenuto

Na gornjoj slici vidite zaslon za skeniranje prijetnji. Nakon toga dobit ćete izvještaj o bilo čemu što je pronađeno u MBAM-u.

Podrška za Malwarebytes obrađuje se na više načina. Imaju bazu znanja, forume i sustav ulaznica. Sati za podršku su od 06:00 do 17:00 Pacific (GMT-7), ponedjeljak – petak. Imaju veliku podršku i kad smo predali kartu, dobili smo odgovor u roku od dva sata. Jesu li otvorene za velike praznike, nije poznato. Instalacija i rad Maca vrlo je sličan verziji sustava Windows.

Utjecaj i izvedba

Kada tražite alate, utjecaj i performanse su važni. Nitko ne želi biti zatrpan intenzivnim skeniranjem sustava, ali vi želite biti zaštićeni. Malwarebytes nije koristio mnogo resursa kada se izvršilo potpuno skeniranje sustava. Nismo imali problema izvršavati bilo koji zadatak koji smo željeli. Ako je vaše računalo starije i primijetite zaostajanje sustava, uvijek možete omogućiti okvir “smanji prioritet” o kojem smo govorili ranije.

Gumb za zlonamjerni softverNaši testovi

Obično koristimo nekoliko antivirusnih testova da vidimo radi li proizvod. Međutim, ovaj put nismo bili u mogućnosti. Iako se kaže da proizvod pokriva i viruse, tim za podršku rekao nam je da njihova osnovna funkcija nije blokiranje virusa. Naši lažni testovi na viruse nisu uspjeli. Osigurali su nam set testova koji su radili iz laboratorija Intelguardians, ali ti su testovi kreirani prije nekog vremena. Testovi su još uvijek relevantni, ali uistinu nemamo način znati. Malwarebytes može pronaći dodatni zlonamjerni softver koji drugi neće, ali on vam ne nudi cjelovito rješenje.

Malwarebytes Anti-Malware za Android

Iako se ova verzija MBAM-a naziva Malwarebytes Anti-Malware mobile, ona je dostupna samo za Android. Da biste ga preuzeli, idite na Google Play Store. Zatim upišite Malwarebytes. Kad ga pronađete, dodirnite gumb za instalaciju. Pričekajte nekoliko trenutaka i dodirnite gumb za otvaranje.

Zasloni za instaliranje zlonamjernog softvera

Nakon što prihvatite uvjete, kliknite na gumb “Popravi sada”. Ako nemate zlonamjerni softver, vidjet ćete poruku poput ove na trećem zaslonu.

Zasloni za skeniranje MBAM

I to je sve što postoji za mobilnu verziju Malwarebytes Anti-Malware. Možete pronaći slične opcije kao o onima o kojima smo ranije govorili tako da dodirnete izbornik pokraj riječi koja kaže nadzornu ploču. Nažalost, ne postoji verzija za iOS za MBAM.

Završne misli

Otkrili smo da je Malwarebytes Anti-Malware u redu kao sekundarno rješenje antivirusa. Predlažemo da ga koristite zajedno s dobrim antivirusnim programom. Inače biste bili ranjivi na viruse. Nije uspio otkriti nijednu umjetnu datoteku koju obično koristimo, ali je pronašao datoteke zlonamjernog softvera u redu. I dalje želimo da s istom licencom možete pokriti različite vrste uređaja. Ako želite dodatnu zaštitu izvan svog antivirusa, pokušajte s ovim.

Gumb za zlonamjerni softver

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map