Geen beoordeling van de Telegram Messenger app zou compleet zijn zonder een blik op de medeoprichters van de dienst, de gebroeders Durov. In 2006 lanceerde Pavel Durov samen met zijn oudere wiskundige broer Nikolai Durov VKontakte (VK), de Russische Facebook. Tot april 2014 was Pavel Durov de CEO van VK, maar het was bekend dat hij ideologische meningsverschillen had met de regering van Poetin. In 2011 weigerde hij, onder protesten over de herverkiezing van Poetin tot het Russische presidentschap, pagina’s van oppositieleden van VK te verwijderen en SWAT kwam aan zijn deur. Hij negeerde ze en uiteindelijk vertrokken ze ongeveer een uur later.

Russische FSB

Rond die tijd begonnen hij en zijn broer het Telegram-project voor persoonlijk gebruik zonder eraan te denken het voor het publiek vrij te geven. De broers probeerden hun eigen persoonlijke probleem van veilige communicatie onder het Poetin-regime op te lossen, omdat het meer aandacht op internet in Rusland vestigde. Ze hadden verhalen gehoord van leden van de politieke oppositie wier communicatie was onderschept. De autoriteiten hadden toen toegang tot al hun persoonlijke, professionele en privé-informatie en konden deze gebruiken om hun beslissingen te beïnvloeden. Pavel wilde niet dat dat hem en zijn broer zou overkomen.

In 2013, met de publicatie van de Snowden-documenten waarin de bewaking van Amerikaanse burgers en andere wereldleiders door de National Security Agency (NSA) werd beschreven, werd het voor Pavel duidelijk dat overheidstoezicht een wereldwijd probleem was en niet alleen een Russisch probleem. Dit was met name het geval in Europa, waar veel mensen zich begonnen af ​​te vragen of hun communicatie ook werd gecontroleerd door Amerikaanse of andere inlichtingendiensten van de overheid. Medio 2013 werd besloten Telegram openbaar te maken. Telegram voor iPhone werd gelanceerd op 14 augustus 2013. Ze openden de Telegram Application Programming Interface (API) en het op maat gemaakte (door Nikolai Durov) datacoderingsprotocol genaamd MTProto voor concurrentie om een ​​Android-versie te ontwikkelen. Aanvankelijk hadden ze twee concurrerende versies van de Android-applicatie. De alfaversie van Telegram voor Android werd in oktober 2013 gelanceerd. Geleidelijk aan zijn steeds meer klanten zowel in eigen beheer als door onafhankelijke ontwikkelaars gebouwd met behulp van hun open platform.

Telegram MTProto-protocol

Eveneens in 2013 vond Pavel 88% van zijn bedrijf (VK) in handen van Poetin “vrienden” en in december van dat jaar besloot hij zijn aandelen te verkopen. In 2014 nam hij als grap voor april ontslag als CEO van VK op 1 april, maar trok zijn ontslag op 3 april in. Hoewel geen van beide officieel werd gedaan, zei de raad van bestuur drie weken later dat hij was ontslagen omdat hij zijn ontslag niet legaal had ingetrokken. Pavel zag dat hij geen controle meer had over zijn bedrijf en besloot dat het tijd was om eruit te komen.

Sindsdien zijn hij en zijn kleine groep van 12 professionals, waaronder zijn broer, enkele andere PhD’s en enkele elite VK-programmeurs, nomaden geworden terwijl ze hun Telegram-versleutelde berichtenservice bedienen. De groep reist tussen Londen, Berlijn, de VS, Singapore en andere landen en is op zoek naar een gecentraliseerde basis waar ze hun projecten vrij kunnen ontwikkelen zonder tussenkomst van de overheid. Hun Telegram-berichtenservice heeft nu meer dan 62 miljoen gebruikers en de Electronic Frontier Foundation (EFF), de in de Verenigde Staten gevestigde groep voor digitale rechten, gaf Telegram’s “geheime chats” -functie zeven van de zeven op zijn scorekaart voor beveiligde berichtenuitwisseling.  Hun reguliere berichtenservice ontving slechts vier van de zeven op dezelfde scorekaart. We zullen kijken waarom dit zo is.

Telegram - EFF Secure Messaging Scorecard

Het Telegram-bedrijf, gevestigd in Berlijn en de VS, heeft een opzettelijk complexe structuur van verspreide wereldwijde shell-bedrijven die bedoeld zijn om dagvaardingen van een regering een stap voor te blijven. De app verhuurt datacenters en servers over de hele wereld, ook in Londen, San Francisco, Singapore en Helsinki. Hun bedrijfsmodel is momenteel dat van een non-profitorganisatie omdat alle financiering via Pavel’s Digital Fortress-fonds gebeurt. Ze zetten zich in voor snelle en veilige berichten die geen advertenties gebruiken en die nu en voor altijd 100% gratis zijn. Als ze ooit geld nodig hebben, zeggen ze dat ze hun gebruikers om donaties zullen vragen, maar ze verwachten in de toekomst geld te verdienen door de ontwikkeling van het Telegram-platform door derden te gebruiken.

Dus, wat is Telegram? Telegram is een cloudgebaseerde app voor mobiele en desktopberichten die is gericht op betrouwbaarheid, snelheid en beveiliging. Ze hebben native software voor bijna elk platform. U kunt Telegram gebruiken op smartphones, tablets en zelfs computers. Ze hebben apps voor iOS (6 en hoger), Android (2.2 en hoger) en Windows Phone. U kunt hun Telegram-webversie ook gebruiken in Firefox, Safari en Google Chrome. Ze hebben ook Telegram voor desktops, waaronder Windows, Mac OS X en Linux. Zoals u kunt zien, ondersteunen ze de meest gangbare apparaten.

Telegram-apps

Laten we nu eens kijken naar de functies van Telegram. Zoals ik al eerder zei, is Telegram een ​​snelle en veilige cloudgebaseerde berichten-app die bij de implementatie een kruising is tussen een sms- / mms-app en een e-mailservice. Het heeft gedecentraliseerde wereldwijde datacenters en servers om de netwerksnelheid en betrouwbaarheid te verhogen. Bovendien worden door Telegram-gebruikers versleutelde informatie en chats bewaard op afzonderlijke servers, waarbij de versleutelingssleutels worden bewaard op servers in andere rechtsgebieden. Dit helpt hun gebruikers te beschermen tegen verzoeken van een regering.

Met de gewone Telegram-messenger kan dat

Telegram Messenger

 • Verstuur gecodeerde berichten met een client / server en server / client 256-bit symmetrische AES, 2048 RSA-codering
 • Log in op onbeperkte gelijktijdige apparaten
  • Schakel authenticatie in twee stappen in om in te loggen op nieuwe apparaten
  • Gebruik computers, laptops, iPads, tablets, mobiele telefoons (Windows, iOS, Android) en zelfs de Apple Watch
 • Synchroniseer uw chats op al uw apparaten.
 • Maak verbinding vanaf externe locaties
 • Nodig vrienden en groepen uit voor Telegram
 • Coördineer groepscommunicatie voor maximaal 200 leden
  • Tik op lid om te antwoorden
  • Vermeld gebruikersnaam om lid in chat @gebruikersnaam te brengen
  • Gebruik #hashtags om onderwerpen te volgen met zoeken
  • Stuur berichten met opmerkingen door naar leden
 • Zend uitzendingen uit naar maximaal 100 contacten tegelijk
 • Gebruik aangepaste grafische stickersets zoals dieren en gebruik een bot om je eigen stickers te maken
 • Stel een toepassingswachtwoord in om de lokale Telegram-database op het apparaat te vergrendelen en coderen
 • Kies wie toegang heeft tot uw laatst geziene tijd op iOS- en Android-apparaten
 • Verander eenvoudig uw telefoonnummer in Telegram en uw account en alle cloudgegevens worden naar het nieuwe nummer verplaatst.
 • Deel gebruikersnaamlinks met vrienden en zakenpartners telegram.me/uw gebruikersnaam
  • Opent Telegram
  • Brengt een chat met die gebruiker tot stand
 • Toegang tot universeel zoekveld en krijg direct resultaten – contacten, chats, groepen, gebruikersnamen of berichten
 • Deel bestanden tot 1,5 GB en heb toegang vanaf elk apparaat
 • iOS-gebruikers kunnen hun bestaande documenten eenvoudig rechtstreeks delen vanuit cloudservices zoals iCloud, DropBox, Google Drive en anderen met behulp van het menu “Bestand verzenden”.
 • Demp meldingen van contacten of groepen
 • Speel media van services zoals YouTube, Vimeo of SoundCloud rechtstreeks vanuit Telegram door op de link te tikken
 • Gebruik de ingebouwde foto-editor op iOS- en Android-apparaten en verbeter een foto automatisch
 • Maak uw eigen bots (AI Telegram-accounts beheerd door software) met behulp van de bot-API en het platform voor Telegram

De tweede manier waarop iOS- en Android-gebruikers van Telegram berichten kunnen verzenden, is via een ‘geheime chat’

Telegram geheime chat

 • Sta één-op-één chat toe waarbij alle berichten worden versleuteld met een sleutel die alleen op de apparaten van de deelnemers van de chat wordt bewaard. Hieruit volgt dat geen enkele derde de originele inhoud kan zien zonder toegang tot een van deze apparaten.
 • Biedt u end-to-end berichtbeveiliging door client / client-encryptie toe te voegen door symmetrische sleutels te genereren met behulp van de Diffie-Hellman protocol voor zowel client / ontvanger-apparaten als de normale client / server-encryptie
 • Ondersteun zelfvernietigende timers (1 sec tot 1 week) om het bericht automatisch te verwijderen van zowel client- als ontvangende apparaten
  • Het aftellen voor foto’s, video’s en spraakberichten met korte zelfvernietigingstimers (1-60 sec) begint pas nadat ze voor het eerst zijn geopend
  • Foto’s met korte zelfvernietigingstimers kunnen worden bekeken in de modus ‘tikken en vasthouden’
  • Foto’s met zelfvernietigingstimers sturen een melding als de ontvanger een screenshot maakt
 • Ondersteun doorstuurgeheim voor berichten door sleutels regelmatig te wijzigen
 • Momenteel alleen ondersteund op mobiele apparaten
 • Geen cloudopslag hebben en dus alleen toegankelijk zijn op hun apparaten van oorsprong

Kortom, Telegram heeft een open source API en clientplatform met een eigen server-side netwerk en moedigt de ontwikkeling van apps van derden aan, evenals nieuwe clients die u vervolgens gratis kunt verkopen of weggeven. Alle gegevens, ongeacht het type, worden op dezelfde manier versleuteld, of het nu tekst, media of bestanden zijn. Hun codering is gebaseerd op 256-bit symmetrische AES-codering met een RSA 2048-codering en maakt gebruik van Diffie-Hellman veilige sleuteluitwisseling voor “beveiligde chat” -sessies. Telegram staat nog steeds ver achter bij de meest populaire berichtendienst WhatsApp in termen van totale gebruikers, maar het blijft groeien vanwege de groeiende lijst met gebruikersvriendelijke aangepaste functies, evenals de groeiende trend van het grote publiek naar veiliger communicatie in het licht van recente openbaringen in het nieuws. Telegram is een betrouwbare, snelle en veilige platformonafhankelijke berichtenservice in de cloud, maar de voortdurende groei zal afhangen van het vermogen van gebruikers om hun vrienden en zakenpartners over te laten stappen op de service omdat het alleen berichten ondersteunt tussen Telegram-gebruikers.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me