Negara mana yang Ingin Melarang Penyulitan?

Kerajaan Amerika Syarikat, United Kingdom, dan Belanda semua menginginkan akses pintu belakang ke data yang dienkripsi. Mereka mahu kunci penyulitan mengintip komunikasi peribadi. Seperti yang akan anda lihat sebentar lagi setiap negara menggunakan keamanan nasional sebagai sarana untuk mendapatkan sokongan dengan harapan dapat mengeluarkan undang-undang baru untuk memberi mereka akses hukum ke komunikasi yang dienkripsi. Perdana Menteri Inggeris, David Cameron, ingin mengambil langkah lebih jauh dan melarang penyulitan secara bersama di Britain. China merancang untuk meminta semua syarikat menyerahkan kunci penyulitan pada tahun 2020.


Penyulitan di United Kingdom

Perdana Menteri Inggeris, David Cameron, telah bersuara dengan perasaannya terhadap enkripsi. Sebenarnya dia mahu larangan penyulitan di Britain.  Cameron menunjukkan peristiwa pengganas baru-baru ini untuk menunjukkan perlunya melarang penyulitan yang kuat di UK. Kita semua dapat memahami keperluan untuk menjamin keselamatan warganegara tetapi berapa harganya jika anda mengambil hak privasi setiap orang pada masa yang sama. Ini adalah sesuatu yang bergelut dengan Inggeris selama bertahun-tahun sekarang.

Parti Konservatif di UK menyampaikan Rang Undang-Undang Data Komunikasi, juga dikenali sebagai Snooper’s Bill, pada tahun 2012 dan menjangkakan undang-undang itu menjelang 2014. Itu tidak berhasil kerana Timbalan Perdana Menteri, Nick Clegg, menarik sokongannya terhadap rang undang-undang tersebut. Perbezaannya ialah Parti Konservatif sekarang berkuasa dan merancang untuk menghidupkan kembali RUU Snooper yang akan dibentangkan akhir tahun ini. Kali ini usaha mereka akan lebih sukar untuk digagalkan.

Penyulitan di Amerika Syarikat

Pengarah Biro Penyiasatan Persekutuan (FBI), James Comey Jr., dan Timbalan Peguam Negara di Jabatan Kehakiman, Sally Quillian Yates, akan memberi keterangan di hadapan Jawatankuasa Kehakiman Senat esok. Mr Comey sebelum ini menyuarakan kebimbangannya mengenai tindakan yang diambil oleh syarikat teknologi untuk melindungi privasi pengguna. Dia percaya bahawa penguatkuasaan undang-undang persekutuan harus mempunyai akses ke komunikasi anda, walaupun mereka disulitkan. Dari sidang media FBI pada Kejatuhan lalu:

“Saya sangat percaya pada aturan undang-undang, tetapi saya juga percaya bahawa tidak ada seorang pun di negara ini yang melampaui undang-undang,” kata Comey kepada wartawan di ibu pejabat FBI di Washington. “Yang memprihatinkan saya tentang ini adalah syarikat memasarkan sesuatu secara jelas untuk membolehkan orang meletakkan diri mereka di luar undang-undang.”

Komen Mr Comey datang sejurus selepas Google dan Apple mengumumkan bahawa mereka tidak akan lagi menyekat penyulitan pada peranti mereka. Mereka masing-masing melancarkan versi baru sistem operasi mudah alih mereka yang menjadikan mustahil bagi sesiapa kecuali pengguna untuk membuka kunci telefon. Anda perlu membukanya sendiri jika dipaksa oleh pihak berkuasa atau perintah mahkamah. Ini membuat Silicon Valley keluar dari lingkaran ketika mengakses data yang dienkripsi pengguna.

Comey dan Mrs Yates diharapkan memberi keterangan mengenai kebimbangan penguatkuasaan undang-undang yang akan disembunyikan oleh penjenayah di sebalik komunikasi yang disulitkan. Mereka mahu Kongres bertindak dengan memberi mereka akses ke pintu belakang ke sistem dan peranti yang disulitkan. Mungkin itu akan membantu mencegah penjenayah tetapi itu juga akan membahayakan semua komunikasi kita. Sekumpulan kriptografer dan saintis komputer yang dihormati melepaskan a kertas hari ini yang akan menggariskan risiko membenarkan kerajaan seperti AS dan UK mengakses data yang dienkripsi. Ringkasnya mereka mengatakan bahawa setelah data keluar tidak akan dapat memasukkannya kembali ke dalam botol. Mereka berasa sangat kuat bahawa melanggar enkripsi akan membuat kita semua berisiko.

Penyulitan di Belanda

Belanda sedang mendengar pendapat umum mengenai rang undang-undang baru yang akan mengemas kini Perisikan & Akta Keselamatan tahun 2002. The bil baru akan membolehkan pemerintah Belanda memaksa penyedia komunikasi untuk menyerahkan kunci penyulitan. Menurut a jawatan oleh perunding keselamatan teknikal Belanda, Matthijs R. Koot, rang undang-undang baru akan memaksa sesiapa sahaja untuk menyahsulitkan data atau komunikasi:

“Perkhidmatan perisikan diberi kuasa untuk memaksa sesiapa sahaja untuk membantu menyahsulitkan data dalam [sistem berkomputer]… atau membantu menyahsulit perbualan, telekomunikasi atau pemindahan data…; sama ada dengan menyerahkan kunci atau memberikan data yang didekripsi. Pilihan lain untuk mengalahkan enkripsi adalah penggunaan kekuatan peretasan “untuk masuk ke dalam sistem.

Akan ada beberapa saat sebelum rang undang-undang baru diundurkan tetapi sementara itu masyarakat di Belanda berpeluang menyuarakan pendapat mereka. Mudah-mudahan mereka akan menentang pengawasan massal yang baru dan memberi tahu pemerintah bahawa mereka tidak mahu data peribadi mereka diakses melalui penyahsulitan.

Penyulitan di China

Anda mungkin mengharapkan orang Cina mengambil sikap tegas terhadap penyulitan. Itu benar bagi warganegara China dan syarikat teknologi asing. China mempunyai rancangan lima tahun untuk memaksa semua syarikat yang menjalankan perniagaan di China untuk menyerahkan kunci penyulitan. Ketika Presiden AS Barack Obama menyuarakan kebimbangan, pemerintah China bertindak balas dengan mengatakan bahawa AS dan UK telah mendorong akses yang sama selama bertahun-tahun sekarang.

Ini adalah dari a Perniagaan Bloomberg artikel yang dimuat awal tahun ini:

“Banyak pemerintah Barat, termasuk pemerintah A.S. dan Inggris, selama bertahun-tahun meminta syarikat teknologi untuk mengungkapkan kunci penyulitan mereka,” kata Fu Ying, jurucakap Kongres Rakyat Nasional China, Rabu di Beijing. “Langkah ini bertujuan untuk mencegah dan menyelidiki kegiatan pengganas.”

China berhasrat untuk melarang mana-mana syarikat yang tidak memberikan kunci penyulitan dari infrastruktur komunikasi mereka pada tahun 2020. Tidak sampai lima tahun, perbahasan antarabangsa semakin panas. Sementara itu, China gembira kerana pegawai penguat kuasa menggunakan versi sistem operasi mudah alih Alibaba yang disulitkan untuk pesanan mudah alih yang selamat.

Masa Depan Penyulitan

Keupayaan untuk menyulitkan data dan komunikasi adalah masalah hak asasi manusia. Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu menerbitkan a lapor mengenai penyulitan, tanpa nama, dan kerangka hak asasi manusia awal tahun ini. Menanyakan sebilangan negara anggota soalan berikut:

  1. Lakukan hak untuk privasi dan kebebasan berpendapat dan bersuara melindungi komunikasi dalam talian yang selamat?
  2. Dengan mengandaikan jawapan yang afirmatif, sejauh mana pemerintah, selaras dengan undang-undang hak asasi manusia, mengenakan sekatan pada penyulitan dan tanpa nama?

Saya cadangkan anda membaca jawapan yang dihubungkan dari laporan. Dalam membaca jawapan yang dapat anda ketahui daripada beberapa negara mempunyai lebih dari sedikit usaha yang harus dilakukan ketika menyangkut pendirian mereka mengenai penyulitan. Sebilangan responden nampaknya tidak memahami soalan atau mungkin menggunakan jargon politik sebagai ganti menjawabnya.

Ikut kami @VPNFan untuk berita privasi dalam talian terkini.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map