Mari kita mulakan kajian semula aplikasi RedPhone Android dari Open Whisper Systems dengan sejarah ringkas syarikat itu sendiri. Sejak awal penggunaan telefon pintar moden, keselamatan panggilan menjadi perhatian banyak pengguna. Pada tahun 2010, Moxie Marlinspike (nama samaran) dan Stuart Anderson memulakan permulaan kecil untuk menangani masalah keselamatan telefon bimbit Android. Pada bulan Mei 2010, mereka merilis aplikasi untuk platform mudah alih Google Android yang disebut RedPhone. RedPhone adalah program protokol suara melalui Internet (VoIP) pertama yang membolehkan pengguna Android membuat panggilan telefon yang disulitkan dari hujung ke hujung antara pengguna RedPhone yang lain.

RedPhone untuk Android

Pada bulan November 2011, Twitter mencari orang yang mahir untuk meningkatkan keselamatannya sendiri. Mereka membeli Whisper Systems dengan harga yang tidak didedahkan dan dua pengasas berbakatnya bekerja untuk mereka. Pada mulanya mereka mengambil RedPhone di luar talian, tetapi orang mengeluh kerana banyak penunjuk perasaan menggunakan RedPhone semasa Kebangkitan Dunia Arab.  Pada bulan Julai 2012, Twitter mengeluarkan RedPhone sebagai aplikasi sumber terbuka dan bebas di bawah lesen orang awam versi 3 (GPLv3).

Pada bulan Januari 2013, Marlinspike meninggalkan Twitter untuk kembali mengambil kesempatan untuk privasi dan keselamatan mudah alih. Dia melakukan ini dengan memulakan projek sumber terbuka Open Whisper Systems untuk meneruskan pengembangan pada aplikasi RedPhone untuk Android dan aplikasi adiknya, TeksSecure.  Projek ini dibiayai oleh sumbangan masyarakat dari masa dan wang, serta geran. Ulasan kami mendapati bahawa pasukan projek merangkumi pasukan pembangunan teras berdedikasi kecil dan sekumpulan sukarelawan. Open Whisper Systems menyatakan matlamatnya adalah untuk memudahkan sesiapa sahaja untuk mengamankan komunikasi peranti mudah alih mereka.  Tinjauan yang terungkap pada bulan Jun 2013 menggambarkan bahawa aplikasi seperti itu bukan sahaja diperlukan, tetapi juga merupakan keperluan mutlak sekiranya kita ingin memastikan komunikasi kita tetap peribadi dan selamat.

Senarai Semak Signal / RedPhone EFF

Pada bulan Jun 2014, Kad Skor Pemesejan Selamat, sebuah projek Electronic Frontier Foundation (EFF) memberikan aplikasi RedPhone 7 daripada 7 cek. Mereka menerima cek untuk dienkripsi dalam perjalanan, dienkripsi sedemikian rupa sehingga Open Whisper Systems tidak dapat membacanya, yang membolehkan pengguna dapat mengesahkan identiti orang yang mereka bercakap, melindungi komunikasi masa lalu jika kunci masa depan dicuri, mempunyai kod terbuka untuk semakan bebas, mendokumentasikan keselamatan RedPhone dengan betul, dan kodnya diaudit baru-baru ini. Buka dua aplikasi Whisper Systems yang lain (TextSecure Private Messenger untuk Android dan Isyarat Private Messenger untuk iOS) juga menerima 7 daripada 7 cek pada kad skor EFF. Signal adalah aplikasi yang mengintegrasikan TextSecure dan Redphone ke dalam satu aplikasi untuk peranti iOS.

  Ulasan TextSecure

Dapatkan RedPhone

Panggilan Peribadi dengan RedPhone untuk Android

Setelah kita mengulas sedikit mengenai sejarah projek Open Whisper Systems, mari kita periksa aplikasi RedPhone itu sendiri. RedPhone berfungsi sama seperti Skype dan Google Voice. Ini adalah aplikasi VoIP yang mengirimkan panggilan telefon anda melalui Wi-Fi atau data melalui Internet. Ia serasi dengan Signal untuk iOS dan menyediakan alat komunikasi lintas platform untuk panggilan telefon suara yang disulitkan. Ini berbeza dengan aplikasi lain yang disebutkan kerana ia membolehkan anda mengenkripsi keseluruhan panggilan dari hujung ke hujung jika kedua-dua pengguna menjalankan RedPhone atau Signal. Ia disatukan ke pendail telefon Android standard sehingga anda dapat menggunakannya untuk memanggil semua orang dalam senarai kenalan anda. Ini bermaksud bahawa jika anda membuat panggilan menggunakan pendail biasa dan orang yang anda panggil mempunyai RedPhone atau Signal, ia akan meminta anda untuk mengenkripsi panggilan tersebut. Anda mesti memasang dan mendaftarkan telefon anda terlebih dahulu sebelum dapat menggunakan aplikasi untuk membuat panggilan VoIP yang disulitkan. Ikuti langkah-langkah ini untuk memasang dan mendaftarkan aplikasi.

Memasang dan mendaftarkan Telefon Merah aplikasi pada telefon Android anda:

 • Langkah 1 – Muat turun aplikasi RedPhone dari gedung Google Play dan pasangkannya
  • Ketuk “Pasang” dan terima Syarat Perkhidmatan (izin aplikasi) dengan memilih “Terima.”
  • Aplikasi akan dimuat turun dan dipasang secara automatik.
  • Catatan – Sekiranya anda tidak bersetuju dengan izin aplikasi, pemasangan akan dibatalkan.
 • Langkah 2 – Konfigurasi dan persediaan awal
  • Daftarkan telefon anda – masukkan negara anda (tempat kad SIM dibeli) dan nombor telefon dan tekan daftar
   • Anda akan menerima mesej SMS dengan kod 6 digit untuk mengesahkan pendaftaran anda
   • Sekiranya tidak ada SMS yang diterima, anda boleh memilih untuk mendengar kod suara 6 digit automatik.
   • Sahkan pendaftaran anda
  Ulasan Platform Privasi Silent Circle

Untuk membuat panggilan menggunakan aplikasi setelah dipasang dan anda telah mengesahkan nombor telefon anda, jalankan aplikasinya dan pilih orang yang ingin anda panggil dari senarai kenalan anda. Sekiranya penerima anda memasang Sinyal untuk iOS atau RedPhone untuk Android, panggilan akan disulitkan dan dua perkataan berwarna jingga akan muncul di skrin anda. Baca kata-kata ini untuk mengesahkan bahawa sambungannya telah selamat. Sekiranya kata-kata ini berbeza di skrin anda dan orang yang anda panggil, ini bermaksud panggilan itu tidak selamat dan anda harus berhenti. Itu sahaja yang ada. Aplikasi RedPhone mempunyai beberapa pilihan asas. Ini akan membolehkan anda melihat kenalan anda yang menggunakan RedPhone atau Signal, memaparkan riwayat panggilan anda (panggilan masuk, panggilan keluar, dan panggilan tidak dijawab), menunjukkan kenalan anda yang sering dipanggil, dan membolehkan anda menggunakan pendail untuk memanggil nombor telefon yang tidak ada di senarai kenalan anda. Sekiranya anda cuba membuat panggilan ke kenalan yang tidak mempunyai Signal atau RedPhone, ia akan meminta anda untuk menghantar mereka mesej SMS yang tidak selamat untuk memasang aplikasi RedPhone. Ini membolehkan RedPhone menjadi pengganti sepenuhnya untuk pendail Android teras anda. Berikut adalah beberapa tangkapan skrin aplikasi RedPhone yang sedang beraksi.

Panggilan Peribadi RedPhone

Aplikasi RedPhone menggunakan ZRTP protokol untuk menyediakan saluran VoIP yang dienkripsi untuk panggilan sebenar dan AES-128 dalam enkripsi mod CBC untuk data. Protokol ini dikembangkan oleh Phil Zimmermann dan juga digunakan oleh Lingkaran Senyap dalam aplikasi Telefon Senyap mereka. Panggilan yang dibuat menggunakan RedPhone atau Signal mendapat faedah daripada kerahsiaan ke hadapan kerana kunci baru dihasilkan untuk setiap panggilan. Ini menghadkan tanggungjawab keselamatan sekiranya kunci masa depan telah dikompromikan.

RedPhone direka khusus untuk peranti mudah alih, menggunakan codec audio dan algoritma penyangga yang disesuaikan dengan ciri rangkaian mudah alih. Ia dirancang dengan cepat dan Open Whisper Systems mempunyai pelayan di 10 negara yang berbeza untuk membantu mengurangkan latensi panggilan. Aplikasi RedPhone menggunakan pemberitahuan push untuk mengekalkan hayat bateri peranti anda dan memastikan bahawa panggilan anda masih dihantar, walaupun penerima anda mematikan telefon mereka. Ini membolehkan RedPhone menyediakan komunikasi suara mudah alih yang pantas, sangat tinggi dan berkualiti tinggi untuk penggunanya.

  Ulasan Sinyal Aplikasi

Dapatkan RedPhone

Ulasan RedPhone: Kesimpulan

Pasukan Open Whisper Systems adalah komuniti kecil sukarelawan dan pasukan pembangunan teras yang dibiayai oleh geran. Mereka berfungsi untuk menyediakan aplikasi privasi mudah alih yang selamat dan mudah digunakan untuk semua orang. Aplikasi semasa mereka termasuk TextSecure Private Messenger untuk Android, RedPhone: Panggilan Peribadi untuk Android, dan Signal Private Messenger untuk iOS. Aplikasi RedPhone menyediakan alat komunikasi lintas platform yang selamat yang membolehkan penggunanya membuat panggilan peribadi bukan sahaja kepada pengguna RedPhone yang lain, tetapi juga Signal untuk pengguna iOS. Panggilan VoIP dihantar menggunakan Wi-Fi atau data melalui Internet. Setelah aplikasi RedPhone dipasang, aplikasi ini dapat disatukan dengan lancar dengan pendail utama dan senarai kenalan peranti Android anda sehingga anda dapat membuat panggilan peribadi dengan selamat dengan rakan dan keluarga menggunakan telefon bimbit.

Ulasan kami juga menunjukkan bahawa aplikasi RedPhone cukup selamat untuk panggilan perniagaan anda juga. Ia menggunakan protokol ZRTP untuk menyediakan saluran VoIP yang dienkripsi antara pemanggil. Untuk data panggilan sebenar, ia menggunakan enkripsi AES-128 dalam mod CBC. Penyulitan dilakukan secara tempatan pada peranti pemanggil sebelum penghantaran sehingga Sistem Open Whisper bahkan tidak dapat mengakses panggilan peribadi anda. Kodnya adalah sumber terbuka dan tersedia secara percuma untuk digunakan, diubahsuai atau diperbaiki oleh orang lain berdasarkan lesen orang awam versi 3 (GPLv3) Kami mengesyorkan agar anda mencuba RedPhone sendiri dan memulihkan privasi yang pernah anda miliki ketika berkomunikasi dengan orang lain menggunakan telefon Android anda.

Dapatkan RedPhone

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me