Adakah VPN Menggunakan Data? Apakah Kesan pada Penutup Data?

Had dataKonsep rancangan data yang tidak dimeterai untuk syarikat penerbangan AS masih relatif baru. Walaupun beberapa pengguna mempunyai rancangan yang tidak dapat diukur, sebagian besar masih menggunakan penutup data. Dengan kata lain, kebanyakan masih membayar jumlah data yang mereka gunakan. Itu membawa kepada pemeriksaan penggunaan data secara berterusan sehingga anda tidak melebihi had anda. Walaupun begitu, melindungi privasi anda semasa dalam perjalanan adalah sangat penting. Tidak ada yang mahu data sensitif mereka dicuri. Bagi mereka yang mempunyai rancangan tanpa had dan terlibat dalam penambatan (menggunakan perkhidmatan mudah alih anda sebagai hotspot wifi), anda terdedah kepada kecurian. Sekiranya anda biasa menggunakan VPN, anda akan mengetahui faedah positif penggunaannya. Sekiranya tidak, kami dapat membantu anda dengan beberapa asas dan menunjukkan mengapa ia sangat penting. Mari kita mulakan dengan beberapa sebab besar di sebalik penggunaan VPN dan apa yang dilakukannya.


Sebab untuk Menggunakan VPN dan Bagaimana Ia Berfungsi

Anda mungkin pernah mendengar bahawa VPN akan membantu melindungi privasi anda, tetapi anda mungkin tidak tahu bagaimana, mengapa ia penting, atau walaupun anda perlu menggunakannya. Sekiranya anda seorang yang berjaga-jaga, anda mungkin sudah mengetahui jawapan untuk beberapa soalan ini. Sekiranya anda baru mengenal komuniti, menggunakan VPN adalah idea yang baik bila anda boleh.

 • Menggunakan VPN untuk privasi – Apabila anda menyambung ke pelayan dengan menggunakan perisian klien, anda membuat terowong yang selamat ke pelayan tersebut. Kemudian, semua lalu lintas anda diarahkan semula melalui sambungan tersebut. Maksudnya ialah data anda dienkripsi dan lebih sukar diperoleh dengan cara biasa. Sekiranya akhir-akhir ini anda memberi perhatian, anda tahu bahawa beberapa organisasi persekutuan telah mengambil kesempatan untuk mengintip warganegara.
 • Menggunakan VPN untuk mengatasi sekatan – Sama ada anda menggunakan rancangan data yang diukur atau dibatasi, boleh ada batasan cara anda menggunakan perkhidmatan ini. Dengan rancangan yang diukur, semuanya bergantung kepada had data anda.

Seperti yang kami sebutkan, data anda melalui sambungan yang selamat ketika anda menggunakan VPN. Itu bermaksud ya, anda menggunakan data semasa menggunakannya. Sekiranya anda menggunakan rancangan yang memiliki cap data, anda akan menggunakan jumlah tambahan dengan VPN. Kenaikan 5% -15% berbanding data yang biasa anda gunakan adalah perkara biasa. Ini kerana data yang dienkripsi memerlukan lebih banyak lebar jalur daripada data yang tidak disulitkan. Sekiranya anda mempunyai had pada rancangan data anda, anda perlu mengawasinya. Sebagai contoh, jika anda akan menggunakan data 10GB, hanya enkripsi 9GB + 1GB. Walaupun kami tidak ingin mencegah anda menggunakan VPN untuk melindungi privasi anda, anda mungkin menyedari seberapa cepat penggunaan data anda dapat meningkat. Awasi penggunaan anda. Jika tidak, anda mungkin membayar tambahan $ 10- $ 15 per GB yang digunakan, bergantung pada pembawa yang anda gunakan.

Pelan Tanpa Had Tidak Selalu Tidak Terhad

Walaupun setiap syarikat penerbangan AS menawarkan beberapa bentuk rancangan “tidak bermeter”, mereka tidak semestinya tidak terbatas. Tidak kira apa alasan anda untuk menggunakan rancangan yang tidak terpakai, pasti ada beberapa batasan. Beberapa pembawa data bergerak berdasarkan cara anda menggunakan perkhidmatan ini. Sebagai contoh, pelanggan T-Mobile dibenarkan menggunakan hingga 7GB sebelum mereka mengalami pendikit. PADA&Had T ialah 22GB. Ada yang mula melaju dengan pantas hanya 500mb. Anda juga boleh mengharapkan beberapa penggunaan tertentu, seperti menggunakan perisian torrenting, Netflix, atau yang lain. Dengan menggunakan VPN dan mengubah port pada klien VPN, anda dapat membantu menghentikan syarikat-syarikat tersebut daripada membendung muat turun anda. Sebelum mereka mula melakukannya, mereka harus dapat mengenal pasti apa yang anda lakukan di internet. Sambungan VPN di port 443 akan menghentikan banyak trafik.

Kesan Menggunakan VPN pada Cap Data Anda

Sekiranya anda perlu menggunakan VPN melalui rangkaian selular dan bukannya wifi, protokol dan kekuatan enkripsi yang berlainan memberi kesan yang berbeza terhadap penggunaan data. Ini terpakai sama ada anda menggunakan pelan meter atau had. Berikut adalah senarai protokol, tahap penyulitan, dan kesannya. Kita akan mulakan dengan sedikit, pertama.

 • PPTP (128-bit)
 • IKEv2 (128-bit)
 • L2TP / IPsec (128-bit)
 • OpenVPN (128-bit)
 • OpenVPN Stealth / kabur (128-bit) (anda akan melihat tetapan untuk ini di beberapa perkhidmatan)
 • IKEv2 (256-bit)
 • L2TP / IPsec (256-bit)
 • OpenVPN (256-bit)
 • OpenVPN tersembunyi / kabur (256-bit)

Walaupun OpenVPN paling popular kerana kelajuan dan keselamatannya, anda mungkin ingin mencuba pilihan lain juga. Sekiranya anda ditawarkan pilihan PPTP, ingatlah bahawa penciptanya tidak merasakan ia menawarkan perlindungan yang mencukupi lagi. Yang lain, bagaimanapun, harus memberi anda perlindungan yang baik. Seperti yang anda duga, versi 256-bit yang dikaburkan adalah yang paling selamat tetapi paling lambat. Kami sangat mengesyorkan menggunakan IKEv2 untuk iPhone sambungan. Satu kelebihan besar berbanding L2TP / IPSec adakah IKEv2 menyambung semula dengan cepat jika sambungan anda terputus atau anda bergerak di antara rangkaian.

Dalam melihat senarai itu, anda mungkin tertanya-tanya apa perbezaan antara OpenVPN dan versi protokol Stealth / kabur. Apa yang dilakukan stealth adalah menjadikan VPN anda hampir tidak dapat dikesan. Sudah tentu, ini sangat membantu jika anda mengunjungi negara di mana penggunaan VPN disukai. Memerlukan lebar jalur lebih banyak daripada versi standard OpenVPN, tetapi mungkin menyelamatkan anda dari penderitaan internet dalam beberapa kes atau menghentikan anda daripada menghadapi masalah pada orang lain.

Sekarang, kita akan melihat beberapa item data standard dan anggaran kos lebar jalurnya. Perlu diingat bahawa ini hanyalah anggaran, jadi penggunaan sebenar anda mungkin berbeza. Ingat bahawa penggunaan VPN dapat meningkatkan angka ini sebanyak 5% -15%. Peningkatan kecil sangat berbaloi untuk melindungi privasi anda.

 • E-mel (dihantar atau diterima, teks sahaja) = 35KB
 • E-mel (dihantar atau diterima) dengan lampiran kecil = 350KB
 • 1 minit permainan bersambung = 1MB
 • Catatan media sosial = 250KB
 • Halaman web standard = 180KB
 • 1 minit streaming muzik = 1MB
 • Muat turun aplikasi / permainan / lagu = 4MB
 • 1 minit streaming video (SD) = 4.5MB
 • 1 minit streaming video (HD) = 16.5MB

Sebagai kesimpulan, kami harap kami telah menjawab beberapa soalan anda dan membuat anda berfikir lebih banyak mengenai cara menggunakan VPN dengan sebaiknya untuk melindungi data mudah alih anda. Walaupun ia akan meningkatkan penggunaan jalur lebar anda sedikit, faedah, keamanan, dan ketenangan fikiran yang anda perolehi dari menggunakan VPN sangat berbaloi. Jangan ragu untuk menggunakan @VPNFan sekiranya anda mempunyai pertanyaan tambahan.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map