Kebocoran IPv6 dan rampasan DNS adalah topik akademik baru-baru ini penyelidikan kertas yang menguji penyedia VPN komersial. Hasilnya menunjukkan bahawa perkhidmatan VPN lemah terhadap kebocoran IPv6 dan serangan rampasan DNS. Walaupun hasilnya telah ditandingi oleh sejumlah perusahaan VPN yang sudah ketinggalan zaman dan menyalahgunakan kemampuan mereka, kami ingin melakukan kesalahan dengan berhati-hati.

Sekiranya berlaku kebocoran IPv6, terdapat penyelesaian mudah bagi kebanyakan kita. Adakah anda menggunakan IPv6? Sekiranya jawapannya adalah ‘tidak’ atau anda tidak tahu, kemungkinan anda tidak menggunakan IPv6. Dalam senario ini, kaedah terbaik untuk mengelakkan kebocoran adalah dengan mematikan IPv6. Terdapat beberapa cara untuk melakukan ini bergantung pada perkhidmatan VPN mana yang kebetulan anda gunakan.

Lumpuhkan IPv6 dalam Pelanggan VPN anda

Beberapa penyedia VPN menawarkan perlindungan kebocoran IPv6. Sekiranya anda tidak pasti sama ada atau tidak VPN anda menawarkan ciri tersebut, saya sarankan untuk melihat halaman tetapan perisian klien mereka. Anda juga boleh menghubungi sokongan teknikal mereka dan bertanya. saya tahu itu Akses Internet Peribadi dan PureVPN mempunyai suis dalam perisian VPN khusus mereka untuk mematikan IPv6. Mari lihat klien PIA VPN.

Perlindungan kebocoran PIA IPv6

Berikut adalah penerangan mengenai perlindungan kebocoran IPv6 PIA:

Perlindungan kebocoran IPv6 melumpuhkan lalu lintas IPv6 semasa berada di VPN. Ini memastikan bahawa tidak ada kebocoran lalu lintas IPv6 melalui sambungan internet biasa anda semasa anda disambungkan ke VPN. Ini termasuk lalu lintas IPv6 terowong 6to4 dan Teredo. Ini akan tidak sekat IPv6 pada Windows XP jika anda mengaktifkannya secara manual.

  Mainkan Mario Kart di Nintendo Switch dengan VPN

Sekarang mari kita lihat perlindungan kebocoran IPv6 PureVPN:

Perlindungan kebocoran PureVPN IPv6

Seperti yang anda lihat, PureVPN menawarkan kotak centang pada halaman tetapan mereka untuk mengaktifkan ‘IPv6 Leak Protection’ yang seterusnya akan mematikan semua lalu lintas IPv6 ke atau dari komputer anda.

Lumpuhkan IPv6 secara manual pada Windows

Microsoft mula memasukkan IPv6 di Windows XP (pilihan) dan ia telah menjadi bahagian wajib dalam sistem operasi sejak Windows Vista. Anda mungkin menjalankan Windows 7, 8, atau 10. Terlepas dari versi OS yang anda jalankan (Vista atau yang lebih baru), anda mempunyai banyak cara untuk mematikan IPv6. Kaedah pertama ialah mematikan IPv6 secara automatik di Windows. Untuk melakukannya, lawati Panduan Microsoft IPv6 halaman.

Windows - lumpuhkan IPv6

Kaedah kedua adalah mematikan IPv6 secara manual melalui pendaftaran anda. Sekali lagi saya cadangkan anda merujuk panduan IPv6 Microsoft. Mereka akan memandu anda melalui prosesnya. Perkara pertama yang anda ingin lakukan ialah membuat sandaran pendaftaran anda. Membuat perubahan pendaftaran yang salah boleh menyebabkan sistem anda tidak dapat digunakan. Panduan Microsoft akan memberi anda nilai kunci pendaftaran khusus untuk Komponen Kurang Upaya kunci berdasarkan matlamat anda.

 • 0 – aktifkan semula semua komponen IPv6
 • 0xff – lumpuhkan semua komponen IPv6 kecuali antara muka gelung balik IPv6
 • 0x20 – lebih suka IPv4 berbanding IPv6
 • 0x10 – lumpuhkan IPv6 pada semua antara muka antarmuka
 • 0x01 – lumpuhkan IPv6 pada semua antara muka terowong
 • 0x11 – lumpuhkan semua antara muka IPv6 kecuali untuk antara muka gelung balik IPv6

Lumpuhkan IPv6 untuk Sambungan Rangkaian

Selain melumpuhkan IPv6 untuk semua komunikasi Windows, anda dapat mematikan IPv6 pada antara muka rangkaian tertentu. Untuk melakukannya, anda ingin membuka panel kawalan dan pergi ke ‘melihat status dan tugas rangkaian’ di bahagian Rangkaian dan Pusat Perkongsian. Seterusnya anda ingin mengklik ‘ubah tetapan penyesuai’ yang akan memaparkan sambungan rangkaian anda. Klik kanan pada sambungan yang ingin anda ubah dan klik kiri pada hartanah. Sekarang hapus centang kotak untuk Internet Protocol Version 6 (TCP / IPv6) seperti gambar di bawah.

  Ujian VPN - Cara Memeriksa VPN Anda untuk Kebocoran

Sambungan Rangkaian Windows

Anda boleh mengaktifkan semula komunikasi IPv6 dengan mudah pada bila-bila masa dengan mencentang kotak pada masa akan datang.

Lumpuhkan IPv6 pada Mac OS X 10.7 dan 10.8

Terima kasih kepada pasukan IT di University of Louisville kerana berkongsi langkah-langkah untuk mematikan IPv6 pada Mac OS X 10.5 atau lebih tinggi. Kami akan merangkumi arahan untuk Mac OS X 10.7 dan 10.8. Sila rujuk mereka panduan untuk versi sebelumnya.

Untuk melumpuhkan IPv6 di Mac OS X Yosemite (10.7 atau 10.8) anda ingin memulakan dengan pergi ke Aplikasi, kemudian Utiliti, dan akhirnya klik pada Terminal. Anda boleh mendapatkan senarai antara muka rangkaian anda dengan mengeluarkan arahan berikut:

 • networketup -listallnetworkservices

Kebanyakan Mac yang baru hanya mempunyai antara muka rangkaian wi-fi. Menjalankan perintah di atas akan menyenaraikan antara muka LAN jika anda memilikinya. Sekarang anda ingin mengeluarkan perintah ini untuk mematikan IPv6:

 • rangkaian -setv6off Wi-Fi
 • rangkaian rangkaian -setv6off Ethernet

Anda mungkin hanya memerlukan arahan pertama yang mematikan IPv6 pada sambungan wi-fi anda. Sekiranya anda ingin mengaktifkan semula IPv6 pada masa akan datang, ketik arahan berikut berdasarkan sama ada anda mempunyai LAN sebagai tambahan kepada penyesuai wi-fi pada Mac anda.

 • rangkaian rangkaian -setv6automatik Wi-Fi
 • networketup -setv6automatic Ethernet

Sekiranya anda mempunyai beberapa penyesuai, anda mungkin perlu merujuknya secara berurutan. Contohnya Ethernet 1, Ethernet 2, dll.

Ikut kami @VPNFan untuk berita dan panduan VPN terkini.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me