Kelajuan sering menjadi faktor besar ketika memilih Rangkaian Peribadi Maya (VPN). Sama ada anda merancang untuk kerap menggunakan perkhidmatan atau dari semasa ke semasa, mendapatkan kelajuan terbaik akan membantu anda memuat turun kandungan dengan lebih pantas atau mendapatkan gambar yang lebih lancar semasa anda melakukan streaming. Sudah tentu, tidak semua perkhidmatan sama. Walaupun anda memilih syarikat dengan pelayan pantas, banyak faktor boleh mempengaruhi prestasi rangkaian mereka. Dalam catatan ini, kami akan membahas beberapa bahagian VPN, item apa yang dapat mempengaruhi kelajuan, dan petua untuk menjadikan VPN anda lebih cepat. Dengan begitu, anda akan mendapat pengalaman terbaik. Mari kita mulakan pada awal.

Faktor yang Mempengaruhi Kelajuan VPN

Seperti yang kami sebutkan, ada beberapa faktor yang dapat mempengaruhi kecepatan VPN. Perlu diingat bahawa ini tidak mengikut urutan tertentu. Sebahagian daripada ini dapat anda kendalikan sementara yang lain tidak dapat anda kendalikan.

 1. Lokasi Pelayan – Lokasi pelayan yang anda pilih adalah penting. Semakin dekat pelayan ke lokasi semasa anda, peluang yang lebih baik untuk kelajuan anda menjadi lebih pantas.
 2. Kekuatan Penyulitan – Semakin kuat penyulitan, semakin perlahan sambungan anda. Namun, jika anda mengubah kekuatan penyulitan anda, anda akan lebih mudah berkompromi.
 3. Persediaan Rangkaian – Walaupun banyak pengguna menyukai WiFi, kecepatan VPN anda bertambah sedikit jika anda menyambung secara langsung (kabel keras dengan kabel LAN) ke modem atau penghala.
 4. Laluan – Perutean VPN dapat mempengaruhi kelajuan sambungan anda. Sekiranya anda memilih salah satu syarikat VPN yang lebih baru atau kurang berpengalaman, ingatlah bahawa mereka mungkin tidak mengarahkan lalu lintas seperti juga veteran. VPN peringkat teratas seperti IPVanish dan VyprVPN melakukan pekerjaan yang sangat baik untuk mengarahkan lalu lintas.
 5. Kesesakan Pelayan – Pelayan VPN mempunyai jumlah jalur lebar yang terhad. Oleh kerana itu, lebih banyak pengguna bermaksud anda perlu berkongsi lebih banyak lebar jalur. Ini adalah masalah yang semakin meningkat untuk VPN yang menawarkan akaun multi-tahun atau seumur hidup yang sangat murah. Kesesakan ramai adalah salah satu sebab mengapa kami menjauhkan pengguna dari tawaran VPN seumur hidup.
 6. Protokol – Protokol yang anda pilih boleh mempengaruhi kelajuan sambungan anda. Sebagai contoh, versi UDP OpenVPN lebih pantas kerana tidak mengesahkan bahawa semua paket maklumat sampai ke lokasi mereka. Versi TCP mengesahkan penghantaran paket data tetapi lebih lambat.
 7. Kelajuan Sambungan Biasa – Semakin tinggi kelajuan sambungan biasa anda, semakin baik peluang anda mendapatkan nombor tinggi dengan VPN. Anda tidak akan mendapat nombor yang lebih tinggi daripada kelajuan sambungan biasa anda. Sekiranya anda melakukannya kerana penyedia VPN memampatkan data. Ini boleh memberi anda penilaian kelajuan palsu pada masa-masa.
 8. Tahap Pelayan – Di beberapa negara, tahap pelayan mungkin lebih rendah daripada yang lain. Sekiranya syarikat mempunyai pelayan peringkat teratas, mereka menguruskan semua bahagian sambungan. Kami akan menggunakan IPVanish sebagai contoh. Sebilangan pelayan mereka mempunyai sebutan “A” sementara yang lain mempunyai sebutan “C”. Set pelayan pertama dikawal sepenuhnya oleh syarikat dan lebih pantas daripada set pelayan kedua.

Komponen Kelajuan

Terdapat dua bahagian untuk mempercepat ketika anda bercakap mengenai VPN. Itu adalah kependaman (waktu yang diperlukan untuk permintaan informasi untuk dikirim dan diterima) dan throughput (jumlah data yang dapat ditransfer dalam jumlah waktu yang ditentukan).

 • Kependaman – diukur dalam milisaat, anda mungkin atau mungkin tidak memperhatikan yang satu ini. Jika anda adalah penstriman, semuanya akan sampai di sana, tidak begitu cepat. Walau bagaimanapun, kependaman menjadi lebih penting jika anda melakukan perkara dalam talian di mana yang penting. Contohnya ialah cuba membeli sesuatu dalam talian yang cepat habis atau bermain video permainan di mana kelajuan sangat penting.
 • Keluaran – Anda mungkin pernah melihat jenis pengukuran kelajuan ini. Anda biasanya dapat menyatakan kelajuan seperti Mbps (megabit sesaat), MBps (MegaBytes sesaat), atau bahkan Gbps (Gigabit sesaat). Sekiranya anda menggunakan sambungan 1 Gbps dan memuat turun 5 GB, anda memerlukan sekitar 40 saat untuk memuat turun. Oleh kerana terdapat 8 bit dalam bait, anda dapat menganggarkan berapa lama memuat turun dengan beberapa pendaraban.

Petua untuk Mendapatkan Kelajuan Terbaik di VPN

 1. Lokasi – Kecuali tujuan anda termasuk menyambung ke negara tertentu, pilih lokasi yang berdekatan dengan anda.
 2. Penyulitan Kekuatan – Bergantung pada penyedia yang anda pilih, kekuatannya tidak dapat diubah. Pembekal biasanya ditetapkan kepada 256MB secara lalai. Sekiranya anda dapat mengubahnya menjadi kekuatan penyulitan yang lebih rendah, anda membiarkan diri anda lebih mudah diserang.
 3. Persediaan Rangkaian – Sekiranya anda mahukan kelajuan terbaik dan anda mempunyai kemampuan, sambungkan terus ke modem atau penghala melalui CAT5 atau CAT6 (Kabel LAN). Itu akan meningkatkan kelajuan anda.
 4. Laluan – Dengan memilih veteran atau penyedia yang mapan, anda akan memastikan bahawa anda mempunyai akses ke konfigurasi penghalaan terbaik yang ada.
 5. Kesesakan Pelayan – Dalam kes ini, anda ingin memilih pelayan paling ramai yang tersedia. Dengan cara itu, anda mendapat lebar jalur sebanyak mungkin. Sekiranya anda membiarkan pembekal memilih pelayan untuk anda, mungkin itu bukan yang terbaik untuk anda.
 6. Protokol – Oleh kerana anda biasanya ingin memilih protokol OpenVPN, pilih versi UDP. Sekiranya anda mempunyai masalah sambungan, anda harus memilih versi TCP. Pengguna mudah alih juga mungkin ingin mencuba IKEv2.
 7. Kelajuan Sambungan Biasa – Sama seperti penyediaan rangkaian, menyambung dengan kabel lebih pantas. Sudah tentu, hubungan yang lebih baik, hasil yang lebih baik akan anda perolehi.
 8. Tahap Pelayan – Seperti yang kami sebutkan, anda ingin memilih pelayan peringkat tertinggi yang tersedia jika anda diberi pilihan.

Ringkasan

Ringkasnya, terdapat beberapa faktor yang mempengaruhi kelajuan VPN anda. Sebahagian daripadanya dapat anda kendalikan sementara yang lain tidak dapat anda kendalikan. Sekiranya anda masih menghadapi masalah dengan perkara yang dapat anda kendalikan, anda harus mempertimbangkan untuk meningkatkan kelajuan internet anda. Apabila kelajuan lebih cepat tersedia, peningkatan sambungan internet anda akan memberi anda kekuatan tambahan. Dengan cara itu, anda dapat memperoleh kelajuan yang baik dan tetap melindungi privasi anda. Pilihan lain yang anda ada ialah beralih ke perkhidmatan VPN yang lebih pantas. Untuk melihat beberapa yang terbaik, sila lihat senarai 5 VPN terpantas kami.

RankVPN ServiceVPN Fan
Lawatan Harga
Pelayan Laman web
LokasiNo
Penyemak Imbas Log
SambunganSmart
DNS
1ExpressVPN$ 6.67ExpressVPN160Kotak pilihanKotak pilihanKotak pilihan
2NordVPN$ 3.49NordVPN87Kotak pilihanKotak pilihanKotak pilihan
3Akses Internet Peribadi$ 3.33PIA49Kotak pilihanKotak pilihan
4CyberGhost$ 2.75PIA112Kotak pilihanKotak pilihan
5IPVanish$ 5.20IPVanish76Kotak pilihan
Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me