Butang iOS IPVanishAnda boleh mendapatkan aplikasi iOS IPVanish terkini dari halaman persediaan mereka. Untuk ke sana cukup klik pada pautan “Aplikasi” di bahagian atas laman web mereka. Ini akan membuka halaman perisian VPN. Klik pada butang iOS untuk memulakan. Ini akan memuatkan sub-halaman persediaan iOS yang mengandungi maklumat mengenai aplikasi iOS terkini dan pautan ke gedung aplikasi. Halaman ini juga mengandungi penyediaan manual dan panduan visual langkah demi langkah untuk mengkonfigurasi peranti iOS anda dengan L2TP dan PPTP.

Untuk memuat turun aplikasi, klik pada butang “Muat turun di App Store”. Setelah berada di iTunes, klik butang muat turun untuk memulakan pemasangan aplikasi. Aplikasi IPVanish serasi dengan iOS 8.0 dan lebih tinggi. Setelah pemasangan bermula, anda akan melihat skrin seperti yang ditunjukkan di sebelah kiri di bawah. Ini adalah amaran iOS yang memberitahu anda bahawa semua lalu lintas Internet melalui VPN. Ini serupa dengan amaran kepercayaan yang dikeluarkan oleh peranti Android. Anda mesti membiarkan ini untuk pemasangan VPN berterusan. Gambar di sebelah kiri menunjukkan mesej pemasangan lain yang bertanya sama ada anda mahu menerima pemberitahuan dan makluman IPVanish. Ini adalah pilihan.

Pemasangan iOS IPVanish

Setelah anda menyampaikan pemberitahuan di atas, aplikasi akan meminta anda memasukkan nama pengguna dan kata laluan anda untuk log masuk ke perkhidmatan IPVanish. Dengan mengandaikan bahawa anda memasukkan nama pengguna dan kata laluan untuk akaun IPVanish anda dan log masuk, aplikasi akan meminta anda membuat profil VPN. Ini akan menetapkan konfigurasi IPVanish IKEv2 untuk peranti iOS anda. Setelah profil ini dipasang, anda akan melihat skrin utama IPVanish seperti yang ditunjukkan di bawah di sebelah kiri. Ini adalah skrin sambungan aplikasi utama dalam keadaan terputus. Ia menunjukkan terputus dalam sambungan dan suis berwarna putih padat yang menunjukkan bahawa ia berada dalam keadaan terputus. Alamat IP dan lokasi yang dapat dilihat adalah alamat dan lokasi IP sebenar anda. Skrin ini juga memaparkan status akaun anda dan bila perlu diperbaharui.

Sambungan VPN IPVanish iOS

Mengetuk skrin di sepanjang garis di bawah keadaan sambungan yang menunjukkan lokasi (Atlanta, AS) pada gambar di atas, akan meluncurkan senarai lokasi pelayan dari kanan. Ini digambarkan dalam tangkapan skrin tengah di atas. Mengetuk pelayan dalam senarai ini akan memilihnya dan mengembalikan anda ke skrin sambungan utama. Mengetuk suis beralih akan menghubungkan anda ke pelayan pilihan anda. Skrin terakhir di atas menunjukkan sambungan ini ke pelayan Atlanta, AS. Perhatikan bahawa keadaan sambungan sekarang menunjukkan bersambung dan bahawa suis slaid kini berwarna hijau. Juga alamat IP yang ditunjukkan adalah yang diberikan oleh pelayan VPN dan menunjukkan lokasi yang dapat dilihat di Atlanta, AS. Anda kini tersambung dan semua lalu lintas Internet anda disulitkan daripada pengintipan luar. Memutuskan sambungan semudah mengetuk suis slaid. Untuk menukar pelayan, anda hanya perlu memilih pelayan lain dan mengulangi prosesnya.

Skrin terakhir yang ingin kami periksa untuk aplikasi IPVanish iOS adalah layar tetapan yang dapat diakses dengan mengetuk “hamburger” atau ikon menu (tiga garis mendatar) di kiri atas layar utama. Skrin tetapan utama ditunjukkan di sebelah kiri dalam gambar di bawah. Ia terbahagi kepada tiga bahagian: umum, lanjutan dan langganan. Bahagian umum hanya membolehkan anda menilai IPVanish dengan mengetuk anak panah menghadap ke kanan dan menunjukkan versi aplikasi semasa. Bahagian lanjutan yang mempunyai pilihan berdasarkan permintaan yang akan kita bincangkan kemudian. Ini memungkinkan anda memilih protokol sambungan VPN, dan memasang kembali profil VPN jika telah rusak yang kadang-kadang terjadi dengan profil VPN. Protokol lalai untuk aplikasi iOS adalah IKEv2 tetapi anda boleh menukarnya ke IPSec.

IKEv2 bukan sahaja protokol lalai tetapi juga yang paling sesuai untuk peranti mudah alih seperti iPhone dan iPad kerana sokongan terpasang dan pada amnya dianggap secepat, selamat, dan boleh dipercayai seperti protokol OpenVPN. Reka bentuknya juga menjadikannya sesuai untuk menyambung semula dan mewujudkan semula sambungan VPN secara automatik ketika sambungan terputus buat sementara waktu kerana kadang-kadang berlaku semasa dalam perjalanan. Protokol IKEv2 menyokong protokol Mobiliti dan Multihoming (MOBIKE) yang menjadikannya sesuai untuk pengguna mudah alih yang kerap beralih antara hotspot atau mereka yang beralih antara rangkaian Wi-Fi di rumah dan penggunaan data mudah alih ketika keluar.

Bahagian terakhir pada skrin tetapan utama memaparkan maklumat langganan seperti ketika akaun anda diperbaharui. Ini juga membolehkan anda mengembalikan pembelian yang telah tamat tempoh. Akhirnya, anda boleh log keluar dari perkhidmatan VPN dari sini.

Tetapan Aplikasi IPVanish iOS

Kami telah melihat semua pengaturan kecuali yang terdapat di bawah layar permintaan yang dapat diakses dengan mengetuk anak panah menghadap ke kanan di sebelah kanannya. Skrin ini ditunjukkan di sebelah kanan pada gambar di atas. Ini mengandungi pilihan untuk sambungan VPN. Pilihan ini adalah seperti berikut:

 • Sentiasa aktif
  • Dengan mengaktifkan pilihan ini, anda akan sentiasa memastikan anda sentiasa berhubung dengan rangkaian VPN IPVanish.
 • Sambungkan secara automatik untuk SSID berikut
  • Mengaktifkan pilihan ini memastikan bahawa anda akan selalu cuba menyambung ke VPN untuk SSID yang ditunjukkan.
  • Ini mempunyai beberapa SSID terbina dalam seperti Panera, attwif, Google Starbucks, dan lain-lain.
  • Anda juga boleh menambahkan SSID anda sendiri seperti rangkaian rumah anda atau yang lain.
 • Sambung secara automatik untuk laman web berikut
  • Mengaktifkan pilihan ini memastikan bahawa anda akan selalu cuba menyambung ke VPN untuk laman web yang ditunjukkan.
  • Ini memiliki beberapa laman web bawaan seperti twitter.com, facebook.com, youtube.com, dan lain-lain.
  • Anda juga boleh menambahkan laman web anda sendiri ke senarai ini.

Pilihan-pilihan ini akan memberikan suis mati asas untuk de facto untuk aplikasi iOS atau SSID dan laman web terpilih.

Seperti yang anda lihat, aplikasi IPVanish iOS akan membolehkan anda dengan mudah menyambung ke pelayan VPN di rangkaiannya dengan hanya beberapa ketukan skrin peranti iOS anda. Ia termasuk suis de facto kill yang membolehkan anda memilih SSID dan laman web mana yang ingin anda sambungkan secara automatik ke perkhidmatan VPN. Akhirnya, lalai menjadi IKEv2, salah satu protokol VPN terbaik untuk peranti mudah alih seperti iPhone dan iPad kerana sokongannya untuk MOBIKE.

Lawati IPVanish

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me