Panduan Persediaan Mac Akses Internet Peribadi

Persediaan Mac OS X Akses Internet PeribadiAnda boleh merebut versi terbaru aplikasi PIA Mac OS X dari halaman muat turun pelanggan di laman web mereka. Pergi ke bahagian atas laman web dan klik “Sokongan” dan kemudian “Muat turun Pelanggan & Sokongan ”. Sekarang anda ingin mengklik butang “Muat turun” di kotak Mac OS X di halaman untuk diikuti. Ini akan memunculkan tetingkap dialog yang akan membolehkan anda menyimpan pemasang klien Mac OS X (.DMG file) ke komputer anda. Pelanggan Mac OS X memerlukan OS X 10.8 atau lebih baru. Halaman persediaan pelanggan juga mempunyai panduan penyediaan manual untuk mengkonfigurasi Mac OS X untuk menggunakan perkhidmatan mereka dengan OpenVPN, Viscosity, L2TP / IPsec + PSK, dan sebagai usaha terakhir jika tidak ada yang lain yang berfungsi PPTP.


Setelah pelanggan dimuat turun ke komputer anda, buka fail .DMG dan klik dua kali pada Private Internet Access Installer.app. Setelah aplikasi pemasang selesai, anda akan melihat skrin yang serupa dengan yang ada di bawah.

Akses Internet Peribadi Mac OS X Login

Masukkan “Nama Pengguna” dan “Kata Laluan” anda dari e-mel sambutan anda. Sekiranya anda terlupa kata laluan anda, anda boleh mengklik pilihan “lupa kata laluan” untuk memulakan proses untuk menetapkannya semula. Anda juga boleh memilih untuk menetapkan pilihan asas berikut:

 • Mulakan permohonan semasa log masuk – Ini akan memulakan pelanggan sebaik sahaja anda masuk ke komputer anda.
 • Sambungan Automatik semasa aplikasi dimulakan – Ini akan menyambung secara automatik ke lokasi pilihan anda semasa pelanggan bermula.
 • Wilayah – Ini membolehkan anda memilih negara yang ingin anda sambungkan secara automatik. Sekiranya ditetapkan ke automatik, ia akan menghubungkan anda ke pelayan terpantas berdasarkan lokasi semasa anda.

Setelah anda menetapkan pilihan asas ini, kemudian klik butang “Simpan” dan pelanggan akan selesai dilancarkan. Kami akan menolak pilihan lanjutan di bahagian ini. Pelanggan tidak mempunyai antara muka pengguna grafik. Ia hanya memuat ke menu bar sebagai ikon dan kelihatan seperti gambar di sebelah kiri di bawah. Mengklik ikon akan memaparkan senarai lokasi yang boleh anda sambungkan. Perhatikan, “Putuskan sambungan” telah dikaburkan tetapi “Sambungkan” dan semua lokasi dapat dipilih. Ini menunjukkan bahawa anda tidak berhubung pada masa ini. Gambar tengah menunjukkan bahawa ada lokasi lain yang boleh anda sambungkan dengan memilih “Lagi”. Memilih “Sambung” akan menghubungkan anda ke lokasi terakhir kami yang digunakan. Mengklik mana-mana kawasan akan menghubungkan anda ke lokasi tersebut. Gambar terakhir menggambarkan bagaimana rupa klien semasa anda bersambung ke rangkaian Akses Internet Peribadi. Perhatikan, “Putuskan sambungan” adalah satu-satunya pilihan yang anda ada. Tanda centang di sebelah ikon juga menunjukkan bahawa anda sedang disambungkan ke rangkaian PIA.

Akses Internet Peribadi Pelanggan Mac OS X

Terdapat beberapa lagi senarai item dalam pelanggan yang ditunjukkan di atas. Item senarai terakhir “Keluar” menutup sambungan anda dan mematikan pelanggan. Yang kedua, “Kirim Aduan Kelajuan Lambat” akan memberi tahu staf sokongan teknikal di PIA bahawa mereka mempunyai masalah. Yang pertama adalah “Tetapan” yang akan membuka tetingkap tetapan yang kita lihat di awal bahagian ini. Kami sekarang akan melihat secara mendalam mengenai ciri-ciri canggih yang ditawarkan oleh klien PIA. Ini diakses dengan mengklik pada butang “Lanjutan” pada skrin tetapan log masuk asas yang kami kaji sebelumnya.

Dua skrin tetapan lanjutan ditunjukkan di bawah. Yang ingin kita kaji terlebih dahulu adalah di sebelah kanan bawah. Ini adalah skrin tetapan sambungan lanjutan. Pilihan tetapan yang boleh anda pilih adalah seperti berikut:

Jenis sambungan – Mereka adalah dua jenis sambungan yang mungkin dilakukan dengan protokol OpenVPN melalui IP.

 • UDP – Ini adalah Protokol Datagram Pengguna yang digunakan dengan sambungan latensi rendah dan yang dapat menahan beberapa kehilangan dalam paket. Ini adalah protokol OpenVPN lalai untuk klien PIA Mac OS X dan terbaik untuk kebanyakan pengguna. Ia tidak perlu memeriksa pesanan atau kehilangan paket tetapi boleh melakukan checksum jika dikehendaki.
 • TCP – Ini adalah Protokol Kawalan Pemindahan dan sesuai untuk sambungan latensi tinggi dan yang tidak dapat menahan kerugian. Ia menyediakan pemeriksaan ralat untuk pesanan dan kehilangan paket dan menghantar semula paket jika perlu. Ini menjadikannya lebih perlahan kerana overhead tambahan yang terlibat dalam pemeriksaan kesalahan dan menghantar semula paket dalam urutan yang betul.
 • Pelabuhan Jauh – Ini membolehkan anda memilih port terpencil untuk menerobos data.
  • Port 1194 – Ini adalah port OpenVPN standard.
  • Port 8080 – Ini adalah port alternatif untuk Port 80 untuk perkhidmatan web HTTP. Ia biasanya digunakan untuk port proksi.
  • Port 9201 – Ini adalah port yang digunakan untuk perkhidmatan WAP (Wireless Application Protocol) pada peranti mudah alih.
  • Port 53 – Ini adalah port yang digunakan oleh DNS untuk permintaan.
 • Pelabuhan tempatan – Ini membolehkan anda menetapkan port tempatan untuk mengirim data yang kemudian diarahkan ke port jauh.
 • Penghantaran pelabuhan – Menghidupkannya membolehkan anda menyiapkan aplikasi yang membolehkan pengguna jauh menyambung ke sana. Pengguna jarak jauh mesti mengetahui nama peranti dan nombor port untuk berjaya menghubungkannya.
  • Penghantaran pelabuhan hanya melalui gerbang berikut: CA Toronto, CA North York, Belanda, Sweden, Switzerland, Perancis, Jerman, Rusia, Romania, dan Israel.
  • Setelah mengaktifkan pemajuan port dan penyambungan semula, arahkan tetikus ke ikon menu untuk melihat nombor port yang akan dimasukkan ke dalam aplikasi anda.
  • Ini akan mengurangkan privasi anda.
 • Suis membunuh VPN – Setelah ditetapkan, ini akan membunuh semua lalu lintas Internet dari peranti jika sambungan VPN terputus.
  • Ia akan memulihkan lalu lintas Internet setelah sambungan dimulakan semula.
  • Melumpuhkan suis kill atau keluar dari klien VPN juga akan memulihkan operasi Internet yang normal.
 • Perlindungan kebocoran IPv6 – Ini mematikan permintaan IPv6 semasa menggunakan VPN.
 • Bungkusan kecil – Ini memindahkan data dalam paket yang lebih kecil yang dapat menyelesaikan beberapa masalah rangkaian dengan beberapa firewall atau persediaan.

Pautan yang ditunjukkan di bawah pemajuan port, suis membunuh VPN, dan perlindungan kebocoran IPv6 akan membawa anda ke panduan di laman web Akses Internet Peribadi yang mengandungi maklumat yang lebih terperinci mengenai tetapan tersebut. Mengklik pada butang “Enkripsi” pada gambar di sebelah kiri di bawah ini akan mengganti tetapan sambungan dengan pilihan enkripsi seperti yang ditunjukkan pada gambar di sebelah kanan bawah.

Tetapan Lanjutan Akses Internet Peribadi Mac OS X

Skrin enkripsi mempunyai tetapan berikut yang dapat anda ubah:

 • Penyulitan Data – Ini adalah enkripsi yang digunakan untuk menyulitkan dan menyahsulit semua lalu lintas Internet anda setelah terowong selamat awal telah dibuat antara komputer anda dan pelayan PIA.
  • AES-128 – Advanced Encryption Standard (AES) adalah protokol terpilih National Institute of Standards and Technology (NIST) dan yang digunakan oleh kerajaan Amerika Syarikat untuk beberapa dokumen rahsia. Yang ini menggunakan AES-128 CBC (Cipher Block Chaining) dengan kunci 128 bit dan harus memberikan prestasi terbaik untuk kebanyakan kegunaan.
  • AES-256 – Ini menggunakan algoritma penyulitan yang sama seperti di atas. AES-256 CBC menggunakan kekunci 256 bit sehingga lebih selamat dan lebih perlahan. Ini digunakan oleh kerajaan AS untuk beberapa dokumen rahsia.
  • Blowfish – Ini menggunakan Blowfish-128 CBC dengan kunci 128 bit sebagai pengganti AES. Ini adalah algoritma selamat dan merupakan salah satu naib juara dalam pertandingan standard NIST.
  • Tiada – Ini tidak menyulitkan data anda dan tidak digalakkan kerana hanya menyembunyikan IP anda dan ini bermaksud VPN digunakan sebagai proksi palsu. Anda akan terdedah kepada serangan pasif di mana data anda dirakam oleh pihak ketiga tanpa pengetahuan anda. Ini boleh digunakan untuk menghilangkan blok geo.
 • Pengesahan Data – Ini merujuk kepada algoritma yang mengesahkan semua data anda untuk melindungi daripada serangan aktif (menyerang di mana entiti menambah atau mengeluarkan paket dari mesej anda).
  • SHA1 – Ini menggunakan HMAC (Kod Pengesahan Mesej Key-Hash) dengan kekunci 160 bit.
  • SHA256 – Ini menggunakan HMAC dengan kekunci 256 bit dan dengan itu lebih perlahan.
  • Tiada – Ini memberi peluang kepada anda untuk serangan aktif atau Man-in-the-Middle (MitM) dari sumber luar di mana penyerang memintas mesej anda dan kemudian mengubahnya sebelum menghantarnya ke pelayan VPN tanpa pengetahuan anda.
 • Jabat tangan – Ini adalah algoritma yang mewujudkan sambungan selamat awal dan mengesahkan bahawa anda bercakap dengan Pelayan VPN PIA dan bukan penipu. Oleh itu namanya berjabat tangan. Akses Internet Peribadi menggunakan Transport Secure Layer v1.2 (TSL 1.2) untuk sambungan ini dan semua sijil ditandatangani menggunakan SHA512.
  • RSA-2048 – Ini menggunakan pertukaran kunci 2048 bit Ephemeral Diffie-Hellman (DH) dan sijil RSA 2048bit untuk pengesahan.
  • RSA-3072 – Ini menggunakan algoritma yang sama seperti di atas dengan 3072 bit untuk pertukaran kunci dan sijil RSA.
  • RSA-4096 – Ini menggunakan algoritma yang sama seperti di atas dengan 4096 bit untuk pertukaran kunci dan sijil RSA.
  • ECC-256k1 – Pertukaran kunci DH Ephemeral Elliptic Curve dan sijil Elliptic Curve Digital Signature Algorithm (ECDSA) untuk pengesahan. Curve secp256k1 (256bit) yang merupakan keluk yang digunakan Bitcoin untuk urus niaganya digunakan untuk pertukaran kunci dan sijil.
  • ECC-256r1 – Seperti di atas tetapi kurva prime256v1 (256 bit, juga dikenali sebagai secp256r1) digunakan untuk pertukaran kunci dan sijil.
  • ECC-521 – Seperti di atas tetapi lengkung secp521r1 (521 bit) digunakan untuk pertukaran kunci dan sijil.

Pelanggan Mac OS X secara lalai adalah AES-128 / SHA1 / RSA-2048 yang seharusnya memberikan keseimbangan prestasi dan keselamatan terbaik bagi kebanyakan pengguna. Mengklik pada pautan “tetapan lalai” akan membawa anda ke halaman enkripsi VPN di laman web mereka.

Berikut adalah beberapa tetapan enkripsi titik akhir bersama dengan cadangan berguna untuk penggunaan atau penggunaannya.

 • Perlindungan Maksimum – AES-256 / SHA256 / RSA-4096: Ini untuk mereka yang menginginkan keselamatan maksimum untuk data mereka dan tidak keberatan kehilangan kelajuan tambahan.
 • Perlindungan yang Disyorkan Lalai – AES-128 / SHA1 / RSA-2048: Ini memberikan keseimbangan kelajuan dan perlindungan terbaik dan merupakan tetapan terbaik untuk kebanyakan pengguna.
 • Berisiko – AES-128 / Tiada / RSA-2048: Konfigurasi ini sesuai untuk serangan MitM aktif di mana penggodam memintas mesej dan mengubahnya sebelum menghantar kepada penerima.
 • Keselamatan Tanpa Kelajuan – Tiada / Tiada / ECC-256k1: Ini dapat diterima oleh serangan aktif dan pasif dari pihak ketiga luar (penggodam). Anda mungkin tidak mempunyai VPN kerana hanya IP anda yang tersembunyi. Ini menjadikan sambungan bertindak seperti proksi SOCKS.

Pelanggan Akses Internet Peribadi Mac OS X mungkin bukan pelanggan VPN tercantik di industri sekarang, tetapi ia menawarkan beberapa ciri paling maju yang tersedia untuk VPN seperti suis membunuh, mematikan lalu lintas Internet IPv6, dan paket kecil. Ini menjadikannya menarik bagi pengguna yang lebih teknikal. Pada masa yang sama ia mempunyai mod sederhana yang terbaik untuk kebanyakan kegunaan. Yang perlu untuk menyambung ke salah satu pelayan VPN mereka adalah memilih lokasinya dari senarai yang muncul ketika anda mengklik ikon klien di kawasan menu. Ia tidak menjadi lebih mudah daripada itu.

Lawati Akses Internet Peribadi

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map