Kajian Platform Privasi Silent Circle

Ini adalah ulasan kami mengenai Silent Circle yang menyebut dirinya sebagai platform privasi perusahaan. Ini menjual bukan hanya layanan komunikasi yang dienkripsi, tetapi perkakasan, perisian, dan teknologi yang diperlukan untuk melaksanakannya. Penambahan baru-baru ini ke platform mereka termasuk Silent Store, Silent Meetings, Silent Manager, dan Silent World yang dijenamakan semula (dahulunya Out-of-Circle Calling). Pasukan Silent Circle adalah gabungan unik kriptografer terkenal dunia, jurutera perisian Silicon Valley, jurutera VoIP, penganalisis sistem, dan bekas SEAL Tentera Laut AS & Pakar keselamatan Perkhidmatan Udara Khas Britain (SAS). Mereka menyatakan, “Platform Privasi Perusahaan Silent Circle dibangun berdasarkan tujuan pendirian awal syarikat: untuk menawarkan privasi dalam menghadapi pengawasan dan pengumpulan data yang meluas.” Tujuan utama mereka adalah membiarkan pengguna menjalankan perniagaan tanpa rasa takut komunikasi mereka dirampas oleh pesaing, pemerintah, atau sumber jahat lain.


Kajian Lingkaran Senyap

Silent Circle bermula pada tahun 2011 ketika Mike Janke, mantan Navy SEAL dan pakar keselamatan bergabung dengan Phil Zimmermann, pakar kriptografi, dan Jon Callas, jurutera keselamatan komputer dan pengaturcara untuk membuat perkhidmatan komunikasi terenkripsi dengan alat yang mudah digunakan yang tersedia kepada sesiapa yang menghargai sedikit kawalan terhadap siapa yang dapat mengakses perbualan mereka. Silent Circle secara rasmi melancarkan perkhidmatan komunikasi selamatnya pada bulan Oktober 2012. Aplikasi perisian asli mudah disediakan dan digunakan. Anda hanya memasang aplikasi (Silent Phone, Silent Text, Silent Eyes, and Silent Mail) pada mana-mana telefon pintar atau tablet dan menghubungi, menghantar teks, atau menghantar video atau e-mel. Setelah itu, komunikasi apa pun dienkripsi dengan cara yang tidak dapat dipatahkan oleh pemerintah, penggodam, atau penggodam yang disokong pemerintah.

Pada 8 Ogos 2013, kerajaan AS memerintahkan penyedia e-mel yang dienkripsi Lavabit untuk menyerahkan kunci peribadinya Secure Sockets Layer (SSL). Pemilik Lavabit, Ladar Levison menghentikan perkhidmatannya daripada “terlibat dalam jenayah terhadap rakyat Amerika” dengan membiarkan NSA mengintip pelanggannya. Contoh komitmen Silent Circle terhadap privasi muncul beberapa jam kemudian. Mereka menjelaskan bahawa perkhidmatan e-mel perlu bekerjasama dengan penyedia e-mel lain. Itu menjadikan enkripsi end-to-end tidak praktikal dan menimbulkan bahaya bahawa syarikat tersebut dapat dipaksa untuk menyerahkan maklumat kepada pemerintah. E-mel seperti yang kita ketahui dengan SMTP, POP3, dan IMAP tidak selamat. Walaupun mereka belum diberitahu untuk memberikan data kepada pemerintah, mereka melihat tulisan di dinding. Akibatnya, Silent Circle memberitahu pelanggan bahawa ia telah membunuh Silent Mail daripada membahayakan privasi mereka. Oleh itu, mereka membuat keputusan untuk membuang data pekerja dari pelayan dan segera menghapuskannya.

Pada bulan Oktober 2013, pengasas Lavabit Ladar Levison dan Silent Circle memulakan Surat Gelap inisiatif untuk membangunkan protokol dan perkhidmatan yang disulitkan dari hujung ke hujung yang selamat. Ladar Levison, ketua projek Dark Mail, mendedikasikan projek itu kepada NSA ketika dia melepaskan Persekitaran Mel Internet Gelap – Senibina dan Spesifikasi pada bulan Mac tahun ini. Dedikasinya mengikuti:

Surat Gelap

Perkakasan Lingkaran Senyap

Pada Januari 2014, SGP Technologies, usaha sama antara Silent Circle dan GeeksPhone merancang model telefon pintar baru yang dipanggil Blackphone. Didesain setelah pengumuman pengawasan massal Edward Snowden 2013, peranti berasaskan Android dikatakan sebagai telefon pintar “NSA-proof” pertama. Blackphone asli yang dilancarkan pada bulan Jun 2014 mempunyai spesifikasi berikut:

 • Platform OS PrivatOS berdasarkan Android 4.4 (KitKat)
 • Skrin 4.7 display Paparan HD IPS (1280 * 720) dengan modulasi lebar denyut (PWD) untuk peredupan skrin
 • Sentuh Kapasitif >Berbilang sentuhan 4 mata
 • Kamera 8MP AF belakang (Flash LED) + 5MP FF depan
 • Slot SIM Slot SIM mikro tunggal
 • Bluetooth 4.0 LE
 • Wi-Fi 802.11b / g / n
 • Sokongan MicroSD Ya, sehingga 128GB microSDXC
 • Penyambung bicu audio 3.5mm (TRRS: CTIA / AHJ), USB mikro
 • Kapasiti bateri polimer litium 2000 mAh (diganti pengguna)

Blackphone hari ini menggunakan versi OS Android yang diubahsuai, sekarang disebut PrivatOS 1.1 atau Silent OS yang telah dirancang dengan mempertimbangkan keselamatan dan privasi. Ini juga termasuk aplikasi privasi mereka bersama dengan beberapa aplikasi privasi pihak ketiga yang telah diinstal sebelumnya. Ini menyediakan pelayaran web peribadi secara lalai, VPN yang mencegah penyadapan melalui rangkaian selular, dan penyimpanan awan peribadi untuk fail. Ciri-ciri termasuk panggilan suara dan video peribadi yang disulitkan dan pesanan teks dengan lampiran, Pengurus Wi-Fi Kismet Smarter yang menghalang hotspot wi-fi menangkap maklumat atau menjejaki lokasi atau aktiviti pengguna, dan pusat keselamatan yang komprehensif dan fungsi penghapusan dan perlindungan jarak jauh. PrivatOS 1.1 yang baru juga merangkumi Spaces yang membolehkan pengguna membuat sehingga empat telefon maya. Blackphone dinamakan sebagai salah satu 25 penemuan teratas Time Magazine pada tahun 2014.  Blackphone dijual tanpa kunci dan akan berfungsi dengan pembawa GSM yang serasi dan tidak akan berfungsi dengan pembawa CDMA. Di AS GSM pembawa termasuk T-Mobile dan AT&T tetapi bukan Verizon atau Sprint.

Telefon Hitam

Silent Circle akan mengeluarkan telefon privasi generasi berikutnya, Blackphone 2 pada bulan September 2015. Ia mempunyai spesifikasi berikut:

 • Kesambungan LTE dan 3G / HSPA + Seluruh Dunia
 • 5.5 display Paparan FullHD Gorilla Glass; Resolusi 720p (1280 x 720 piksel) hingga 1080p (1920 x 1080 piksel).
 • Pemproses Qualcomm Snapdragon Octa-Core 1.7 GHz
 • RAM 3GB & Storan dalaman 32GB
 • Slot kad microSD menyokong 128GB tambahan
 • Sensor Kamera 13 MP BSI (depan 5 MP)
 • Bateri 3060 mAh dengan Pengecasan Pantas 2

Seperti yang anda lihat, Blackphone 2 telah mengalami peningkatan dalam perkakasan dari pendahulunya. Selain mempunyai perisian Silent OS 2.0 dan Silent Suite, telefon baru ini akan menawarkan perkhidmatan Google yang sangat diminta. Oleh itu, anda kini akan mendapat semua aplikasi Google yang sama seperti yang biasa dilakukan oleh pengguna Android seperti Chrome, YouTube, Peta, dan gedung Google Play. Penggabungan perkhidmatan Google ke dalam teknologi Spaces mereka menunjukkan bahawa Silent Circle didedikasikan untuk menggabungkan kemampuan teknikal dengan kemudahan penggunaan untuk pelanggan mereka. Seperti versi produk Silent Circle sebelumnya, setiap aplikasi yang dipasang (termasuk yang dimuat turun melalui Play Store) dipantau oleh Pusat Keselamatan dan hanya akan mempunyai akses ke data yang anda setuju untuk dibagikan sehingga anda tidak perlu menjejaskan privasi atau keselamatan. Belum ada harga yang dikeluarkan untuk Blackphone 2 tetapi harganya hampir sama dengan yang asli.

Blackphone 2 yang baru juga memudahkan perusahaan untuk mengintegrasikannya dengan penyelesaian pengurusan mobiliti perusahaan (EMM) / pengurusan peranti mudah alih (MDM) yang ada seperti Citrix, Soti dan Good Technology dengan memberikan akses keluar dari aplikasi produktiviti yang banyak digunakan. Selain itu, komitmen berterusan mereka untuk Android for Work memberikan lebih banyak lagi ciri yang dapat dimanfaatkan oleh pekerja dan jabatan IT mereka. Ini membolehkan perusahaan meningkatkan produktiviti dan memastikan peralihan yang lancar ketika menukar peranti.

Perisian Silent Circle

PrivatOS yang asli adalah sistem operasi berasaskan Android yang dibuat oleh Silent Circle untuk mengatasi masalah privasi moden. Itu tidak memiliki bloatware, tidak ada kaitan dengan operator, dan tidak ada data yang bocor. Ini adalah OS pertama yang dirancang khusus untuk meletakkan privasi di tangan pengguna mudah alih tanpa mengorbankan produktiviti mereka.

Baru-baru ini, PrivatOS 1.1 atau Silent OS peningkatan utama pertama ke OS mereka dikeluarkan. Inti peningkatan baru mereka adalah Spaces and Security Center. Bersama-sama ini membentuk penyelesaian virtualisasi dan pengurusan peringkat OS yang meletakkan tetapan privasi di hujung pengguna. Ini membolehkan pengguna Blackphone dan Blackphone 2 baru mengawal semua aspek kehidupan mudah alih mereka, peribadi dan profesional. Ditujukan khas untuk perusahaan, ia membolehkan pengguna menyimpan aplikasi perusahaan dan peribadi sepenuhnya terpisah antara satu sama lain.

Spaces membolehkan pengguna membuat berbilang, telefon maya yang terpisah pada satu peranti. Ini membolehkan mereka menjaga kehidupan peribadi dan profesional mereka secara terpisah. Spaces mempunyai ciri-ciri berikut:

Ruang Blackphone

 • Buat – buat sehingga empat ruang berasingan yang berfungsi seperti telefon maya pada peranti anda; perusahaan, peribadi, permainan, dll.
  • Setiap Ruang menggunakan sekitar 70MB memori tambahan semasa berjalan
  • Setiap Ruang baru memerlukan kira-kira 3MB storan tambahan
  • Apabila aplikasi dikongsi di seluruh Spaces, maka tidak diperlukan penyimpanan aplikasi tambahan melainkan salinan awal
  • Setiap aplikasi boleh menggunakan penyimpanan data aplikasi tambahan di setiap Ruang
 • Sesuaikan – setiap ruang boleh disesuaikan dengan cara yang anda suka; skrin kunci, aplikasi, skrin utama, tetapan keselamatan dan lain-lain.
 • Selamat – memastikan aplikasi dan data anda selamat
  • Ruang diasingkan dari masing-masing menggunakan teknologi pengasingan proses Android dan Linux (kontainer dan SE Android) sehingga aplikasi dan data dalam satu Ruang tidak dapat memperoleh akses ke aplikasi dan data di Ruang lain
  • Sistem fail untuk Managed Spaces dienkripsi dan keupayaan Android lain seperti penyahpepijatan dapat dinonaktifkan untuk mengelakkan serangan berdasarkan partisi luar talian atau pemulihan sekiranya peranti anda hilang atau dicuri
 • Data – tiada data dikongsi antara ruang; aplikasi yang dikongsi antara ruang mempunyai data bebas
 • Perusahaan – keupayaan pentadbir IT untuk membuat, mengunci, mentadbir, dan menghapus ruang yang diuruskan perusahaan.
 • Kesepaduan – Kerjasama dengan penyedia penyelesaian MDM seperti Citrix, Soti, dan Good Technology

Bahagian utama kedua dari Silent OS adalah Pusat Keselamatan yang membolehkan pengguna mengawal semua tetapan privasi mereka hanya dengan beberapa ketukan. Pusat Keselamatan mempunyai ciri-ciri berikut:

 • Konfigurasikan – pengguna dapat dengan mudah mengkonfigurasi tetapan untuk ruang individu
 • Mengurus – pengguna dapat menentukan aplikasi mana yang tinggal di setiap ruang
 • Aliran halus – tetapkan kebenaran aplikasi individu yang membolehkan pengguna mengawal tahap akses data yang diterima setiap aplikasi

Blackphone juga dilengkapi dengan Silent Suite, rangkaian aplikasi Silent Circle yang membolehkan komunikasi peribadi yang disulitkan. Ini menyediakan perundingan, pengesahan, dan pengurusan kunci peer-to-peer. Silent Suite menetapkan standard untuk komunikasi mudah alih yang selamat dan dapat dipasang pada PrivatOS (Blackphone), serta, peranti iOS dan Android standard. Silent Suite terdiri daripada yang berikut:

Aplikasi Blackphone

 • Telefon Senyap – membolehkan pengguna membuat panggilan suara dan video peribadi dalam kejelasan HD melalui rangkaian 3G / 4G dan WiFi
  • Perkhidmatan VoIP disulitkan peer-to-peer (fungsi Skype selamat)
  • Ini adalah aplikasi yang mudah digunakan yang berfungsi menggunakan protokol penyulitan ZRTP
 • Teks Senyap – perkhidmatan teks yang disulitkan tanpa had dengan keupayaan untuk memindahkan fail
  • Hanya disokong antara pengguna Silent Text yang lain
  • Silent Text juga menawarkan pemindahan fail selamat sehingga 100MB dan fungsi memo suara.
  • Burn Notice menyediakan fungsi untuk memusnahkan mesej terpilih secara automatik setelah jangka masa yang telah ditetapkan.
  • SCIMP adalah Protokol Mesej Segera Lingkaran Senyap yang memungkinkan pemesejan antara peranti ke peranti Silent Text yang selamat
  • Kekunci penyulitan peer-to-peer tetap pada peranti dan bukan pada pelayan Silent Network sehingga hanya anda dan orang yang anda hantarkan SMS yang dapat menyahsulit dan membaca maklumat.
  • String Pengesahan Selamat (SAS) untuk setiap teks adalah unik dan hanya digunakan sekali sahaja yang memberikan kerahsiaan ke hadapan
 • Kenalan Senyap – Buku alamat yang disulitkan secara automatik
  • Kata laluan melindungi buku alamat yang dienkripsi untuk menguncinya sehingga hanya anda yang dapat mengaksesnya
  • Import dan enkripsi kenalan anda yang ada dari sumber lain.

Pada bulan November 2014, Silent Phone dan Silent Text keduanya mendapat markah tertinggi (7/7) pada pesanan selamat Electronic Frontier Foundation kad skor.  Mereka menerima poin kerana komunikasi yang dienkripsi dalam perjalanan, mempunyai enkripsi ujung ke ujung, memungkinkan pengguna untuk mengesahkan identiti koresponden mereka secara bebas, menyokong kerahsiaan ke depan, membuat kod mereka terbuka untuk semakan bebas, dengan reka bentuk keselamatan mereka didokumentasikan dengan baik, dan mempunyai audit kod bebas baru-baru ini.

Mesyuarat Senyap adalah aplikasi perisian terbaru mereka yang menyediakan sistem panggilan persidangan yang selamat. Ia membolehkan sehingga 50 peserta. Silent Circle mengatakan sistem ini bermaksud anda tidak perlu lagi mengingat kod akses. Ia mempunyai antara muka visual yang akan mempermudah penjadualan, menjemput dan memantau peserta persidangan. Silent Circle Blackphone juga dilengkapi dengan aplikasi pihak ketiga yang telah diinstal sebelumnya yang telah mereka periksa untuk privasi dan keselamatan seperti Kismet Wireless Wi-Fi Manager yang membantu anda mengelakkan risiko dari rangkaian WiFi yang tidak selamat dan Penghapusan Jauh.

Perkhidmatan Lingkaran Senyap

Ulasan kami mendapati bahawa Silent Circle kini menawarkan pelbagai perkhidmatan yang mereka lebih cenderung kepada penyelesaian perusahaan. Perkhidmatan ini merangkumi:

Dunia Senyap

 • Kedai Senyap – Silent Store dipasang di semua peranti Blackphone, kedai aplikasi yang memfokuskan privasi pertama di dunia menampilkan aplikasi dari komuniti pemaju yang diperiksa oleh Silent Circle
 • Pengurus Senyap – Silent Manager memberi perusahaan penyelesaian berasaskan web yang mudah dan selamat untuk mengurus rancangan tempat, pengguna, kumpulan, dan peranti
 • Dunia Senyap – Rancangan panggilan terenkripsi yang memungkinkan pengguna berkomunikasi secara tertutup dengan mereka yang tidak memiliki Silent Phone.
  • Pelan langganan – Empat rancangan langganan yang merangkumi Silent Suite dan Silent World (dahulunya panggilan luar)
   •  Pemula – 100 minit bulatan; $ 12.95 / bulan
   •  Pertengahan – 250 dari minit bulatan; $ 19.95 / bulan
   •  Nilai terbaik – 500 di luar bulatan minit; $ 24.95 / bulan
   •  Pengguna Kuasa – 1000 di luar bulatan minit; $ 39.95 / bulan
  • Kawasan liputan Silent World – Negara-negara pengguna Senyap Lingkaran dapat menghubungi siapa saja secara tertutup, tanpa caj perayauan atau bayaran tambahan.
   • Amerika Utara Amerika Syarikat, Kanada, Mexico, Guadaloupe
   • Caribbean Republik Dominika, Martinique, Puerto Rico, Kepulauan Virgin AS, Bermuda
   • Amerika Tengah Costa Rica, Panama
   • Amerika Selatan Argentina, Brazil, Chile, Colombia, Perancis, Guiana, Paraguay, Peru, Venezuela
   • Afrika Maghribi, Pulau Reunion, Afrika Selatan
   • Eropah Andorra, Austria, Bulgaria, Belgia, Kroasia, Siprus, Republik Ceko, Denmark, Estonia, Perancis, Gibraltar, Jerman, Yunani, Hungaria, Islandia, Ireland, Itali, Latvia, Lithuania, Luxembourg, Malta, Belanda, Norway, Poland, Portugal , Romania, San Marino, Slovakia, Slovenia, Sepanyol, Sweden, Switzerland, United Kingdom
   • Asia Tengah Kazakhstan, Uzbekistan
   • Asia Timur China, Hong Kong, Jepun, Rusia, Korea Selatan, Mongolia, Taiwan
   • Asia Tenggara Brunei, Laos, Malaysia, Singapura, Thailand
   • Asia Selatan Bangladesh, India
   • Asia Barat Bahrain, Georgia, Israel, Kuwait, Turki
   • Pasifik Samoa Amerika, Australia, Guam, Kepulauan Mariana, New Zealand
   • Pelbagai Voxbone – SA, Voxbone – PBB

Juga di antara perkhidmatan perusahaan yang mereka tawarkan adalah integrasi perniagaan yang dibentuk oleh kerjasama mereka dengan penyedia penyelesaian MDM seperti Citrix, Soti dan Good Technology. Ini membantu membuka jalan untuk peluncurannya yang semakin meningkat dalam perniagaan di seluruh dunia.

Mereka juga memiliki salah satu sistem pengurusan kerentanan berpuasa. Kerentanan kritikal dalam Silent OS mereka diperbaiki dalam 72 jam selepas pengesanan atau pelaporan. Mereka dapat melakukannya kerana kemas kini datang langsung dari Silent Circle tanpa kelewatan pembawa atau masa menunggu. Selain itu, mereka mempunyai falsafah sumber terbuka dan untuk membantu mengesan pepijat dengan cepat dalam kedua-dua perisian Silent OS dan Blackphone mereka dengan menaja program karunia bug untuk setiap.

Teknologi Lingkaran Senyap

Platform Privasi Perusahaan Silent Circle lahir dari kepercayaan yang kuat dalam komunikasi peribadi dan selamat dan dibina berdasarkan falsafah seni bina pertama mudah alih yang berbeza. Ia direka oleh beberapa pemikiran terbaik dalam teknologi mudah alih, penyulitan, keselamatan dan privasi. Keselamatan dalam rangkaian mereka ditangani dengan menggunakan Protokol Pengangkutan Masa Nyata Zimmermann (ZRTP) yang direka oleh pengasas bersama Silent Circle, Phil Zimmermann. Sesuai dengan amalan terbaik penyulitan, Silent Circle tidak memegang atau mempunyai akses ke kunci yang menyulitkan komunikasi peribadi anda. Oleh itu, produk komunikasi mereka menggunakan enkripsi peer-to-peer yang bermaksud kunci disimpan pada mesin pengirim dan penerima bukan rangkaian Silent Circle. Sebarang perbualan, video, teks, atau telekonferensi video disulitkan dari peranti pengirim ke pihak lain.

Komunikasi menggunakan ZRTP kelihatan seperti ini:

 1. Protokol mengesan bila panggilan bermula
 2. Ia memulakan perjanjian kunci kriptografi antara kedua pemanggil
 3. Ia membolehkan pengesanan lelaki-di-tengah-tengah (MiTM) menyerang dengan memaparkan rentetan pengesahan pendek untuk pengguna membandingkan secara lisan melalui telefon
 4. Ia kemudian meneruskan untuk menyulitkan dan mendekripsi paket suara dan data dengan cepat.

Rundingan utama adalah semata-mata peer-to-peer melalui aliran media. Kunci unik dan dihancurkan pada akhir setiap panggilan. Protokol ZRTP juga secara opsional menyokong Infrastruktur Kunci Awam (PKI) jika pelanggan VoIP lain tidak menyokong ZRTP.

Kajian Lingkaran Senyap: Kesimpulan

Silent Circle adalah penyelesaian privasi mudah alih langganan berbayar yang telah dirancang dari awal dengan mempertimbangkan keselamatan dan privasi. Mereka tidak hanya menyediakan layanan, tetapi juga perkakasan, perisian, dan teknologi yang digunakan untuk menerapkannya yang memungkinkan mereka memenuhi kebutuhan privasi pengguna mereka dengan lebih baik. Ini pada awalnya ditujukan kepada individu yang mempunyai masalah privasi mudah alih tetapi telah berubah menjadi pesaing global kepada Blackberry dalam menyediakan platform perusahaan mudah alih yang selamat untuk perniagaan.

Perkakasan mereka termasuk Blackphone yang asli, Blackphone 2 yang akan segera dilancarkan, dengan tablet Blackphone + yang akan dikeluarkan pada masa akan datang. Perisian mudah alih asal mereka Silent Suite, terdiri daripada Silent Phone, Silent Text, dan Silent Contacts. Ini menyediakan penyelesaian yang disulitkan peer-to-peer yang selamat untuk VoIP, video, dan teks. Mereka telah mengembangkan dua aplikasi perisian baru dengan mempertimbangkan perusahaan. Yang pertama, Silent Meetings menyediakan antara muka visual untuk persidangan video yang selamat yang memudahkan penjadualan, undangan, dan pemantauan peserta persidangan. Yang kedua, Silent Manager bersama dengan perkongsian dengan penyedia penyelesaian MDM utama seperti Citrix, Soti, dan Good Technology menyediakan pengurus perusahaan penyelesaian berasaskan web yang selamat untuk mengurus rancangan, pengguna, kumpulan, dan peranti mereka. Semua ini, ditambah dengan pengenalan ruang yang dikendalikan perusahaan di PrivatOS 1.1, Kedai Senyap untuk aplikasi yang diperiksa privasi, dan penjenamaan semula perkhidmatan Panggilan Luar Lingkaran mereka sebagai Silent World menjadikan Silent Circle sebagai pesaing serius dalam ruang privasi perusahaan mudah alih.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map