Mungkin tidak mengejutkan bagi kebanyakan pembaca kami tetapi panggilan telefon bimbit sama sekali tidak selamat. Sekiranya ada satu perkara yang Pengintipan domestik NSA telah dinyatakan, terlalu banyak panggilan peribadi peribadi kita dapat dipintas dengan mudah. Sekiranya NSA tidak memata-matai anda, mungkin polis tempatan anda, atau bahkan penggodam pintar dengan menara sel mudah alih.  Tidak penting sama ada anda perlu berkongsi rahsia syarikat, tidak mahu menjadi sebahagian dari negara pengawasan polis, atau hanya ingin bercakap secara peribadi dengan keluarga dan rakan-rakan. Ini menggambarkan betapa pentingnya anda mempunyai cara untuk berkomunikasi dengan selamat, baik dengan teks dan suara. Inilah sebabnya mengapa Whisper Systems didirikan untuk menyediakan komunikasi teks dan suara yang selamat untuk orang ramai.

Isyarat

Ditubuhkan pada tahun 2010, Whisper Systems adalah permulaan keselamatan kecil yang dimulakan oleh Moxie Marlinspike (bukan nama sebenarnya) dan Stuart Anderson. Pada bulan Mei 2010 mereka melancarkan dua aplikasi mudah alih pertama mereka untuk Android: RedPhone dan TeksSecure.  Setelah mereka melancarkan aplikasi ini, Twitter menarik minat syarikat baru dan dua pengasasnya yang berbakat dan pada bulan November 2011 mereka memperoleh keduanya. Ulasan kami mendapati bahawa Twitter pada mulanya mengambil aplikasi Whisper System di luar talian tetapi pada bulan Julai 2012 Twitter telah mengeluarkan semula kedua-dua aplikasi tersebut di bawah lesen umum versi 3 (GPLv3).

Setelah bekerja untuk pasukan keselamatan Twitter untuk beberapa waktu, Marlinspike meninggalkan syarikat itu dan pada awal 2013 mengasaskan projek Open Whisper Systems untuk mewujudkan persekitaran kolaborasi sumber terbuka untuk berusaha menyediakan komunikasi peribadi dan selamat untuk pengguna mudah alih. Aplikasi RedPhone dan TextSecure untuk Android menjadi fokus awalnya tetapi pada bulan Julai 2013 Moxie mengumumkan bahawa mereka sedang mengerjakan aplikasi untuk membuat panggilan selamat menggunakan iPhone.

Open Whisper Systems akan datang ke iPhone!

Isyarat iOS

Ulasan kami mendapati bahawa pengeluaran rasmi Signal untuk iPhone pertama adalah pada akhir bulan Julai 2014. Buat pertama kalinya, pengguna iPhone dapat menikmati privasi dan keselamatan yang dimiliki oleh pengguna RedPhone ketika membuat panggilan telefon. Selain itu, panggilan yang dibuat dari RedPhone untuk Android serasi dengan panggilan yang dihantar dari Signal untuk iPhone. Ini bermaksud bahawa pengguna RedPhone dapat membuat panggilan selamat dan dienkripsi kepada Pengguna Isyarat dan sebaliknya tanpa dikenakan caj jarak jauh. Pada saat yang sama, ia juga mengumumkan beberapa proyek lain yang juga diusahakan oleh Open Whisper Systems termasuk penyatuan TextSecure ke dalam aplikasi iPhone yang baru dikeluarkan. Dengan kata-katanya sendiri:

Signal akan menjadi platform komunikasi suara dan teks peribadi yang disatukan untuk iPhone, Android dan penyemak imbas. Akhir musim panas ini, Signal untuk iPhone akan diperluas untuk menyokong komunikasi teks yang serasi dengan TextSecure untuk Android. Tidak lama kemudian, kedua TextSecure dan RedPhone untuk Android akan digabungkan menjadi aplikasi Signal yang disatukan di Android juga. Serentak dengan itu, pengembangan pelanjutan penyemak imbas sudah dijalankan.

Senarai Semak Signal / RedPhone EFF

Pada bulan Jun 2014, Kad Skor Pemesejan Selamat, sebuah projek Electronic Frontier Foundation (EFF) memberikan aplikasi Signal for iPhone dari Open Whisper Systems 7 daripada 7 cek. Mereka menerima cek untuk dienkripsi dalam perjalanan, dienkripsi sehingga penyedia tidak dapat membacanya, memberikan cara untuk mengesahkan identiti kenalan, memiliki kerahsiaan komunikasi masa lalu jika kunci dicuri, mempunyai kod yang disemak secara bebas, mendokumentasikan keselamatan digunakan oleh aplikasi Isyarat, dan diaudit baru-baru ini. Aplikasi Signal untuk iOS adalah sumber percuma dan terbuka sepenuhnya di bawah GPLv3. Ini bermaksud sesiapa sahaja bebas menggunakan, mengubahsuai, dan membuat penambahbaikan kod tersebut.

Dapatkan Aplikasi iOS Isyarat

Komunikasi Selamat dengan Isyarat untuk iOS

Pada bulan Mac 2015, Signal 2.0 dikeluarkan dengan sokongan bersepadu untuk TextSecure. Pada masa ini, Signal menjadi aplikasi panggilan suara dan pesanan segera yang dienkripsi untuk iOS dengan sokongan untuk iPhone, iPod, dan iPad. Akhirnya pengguna iOS dapat memanfaatkan sepenuhnya fitur kedua TextSecure dan RedPhone dalam satu aplikasi. Signal 2.0 serasi dengan RedPhone dan TextSecure untuk Android. Isyarat untuk pengguna iOS bukan sahaja dapat membuat panggilan selamat dan terenkripsi dengan pengguna RedPhone, tetapi juga mengirim teks, gambar, kumpulan, dan mesej video yang dienkripsi dari hujung ke hujung kepada pengguna TextSecure. Ini membolehkan pengguna Isyarat mengelakkan kadar jarak jauh, serta bayaran SMS dan MMS (Perkhidmatan Mesej Kecil) dan (Perkhidmatan Mesej Multimedia) dari pembawa mereka. Ulasan kami terhadap Signal 2.0 mendapati bahawa ia menggabungkan panggilan telefon peribadi dan pesanan peribadi ke antara muka tanpa geseran tunggal pada iPhone atau iPad anda. Ini membolehkan anda mengatur semua perbualan anda dengan cepat menggunakan peti masuk anda dan pada masa yang sama mengarkibkan semua komunikasi anda (suara, teks, gambar, dan video).

Isyarat mudah digunakan kerana menggunakan nombor telefon dan buku alamat yang ada dan tidak memerlukan kata laluan atau PIN lain. Ia membolehkan anda membuat panggilan telefon peribadi melalui Internet kepada rakan dan keluarga anda di mana sahaja di dunia tanpa bayaran jarak jauh. Panggilan telefon antara mereka yang mempunyai Isyarat untuk IOS atau RedPhone untuk Android disulitkan dari hujung ke hujung dengan kunci disimpan pada peranti tempatan. Oleh itu, panggilan tidak dapat dilihat walaupun oleh pelayan Open Whisper. Panggilan menggunakan teknologi tolakan sehingga anda akan selalu mengetahui kapan mereka tiba dan mereka selalu menanti anda walaupun bateri anda mati atau anda kehilangan sambungan buat sementara waktu.

Memasang dan mendaftarkan Isyarat aplikasi pada peranti iOS anda:

 • Langkah 1 – Muat turun aplikasi Isyarat dari gedung aplikasi iTunes dan pasangnya
  • Klik untuk memuat turun dan terima Syarat Perkhidmatan dengan memilih “Terima.”
  • Aplikasi akan dimuat turun dan dipasang secara automatik.
 • Langkah 2 – Konfigurasi dan persediaan awal
  • Daftarkan telefon anda – masukkan nombor telefon anda dan klik “sahkan peranti ini”
   • Anda akan menerima mesej SMS dengan kod 6 digit untuk mengesahkan pendaftaran anda
   • Sekiranya tidak ada SMS yang diterima, anda boleh memilih untuk mendengar kod suara 6 digit automatik.
   • Sahkan pendaftaran anda

Untuk membuat panggilan menggunakan aplikasi, pilih ikon telefon pada kenalan yang ingin anda panggil. Setelah sambungan dibuat, kedua-dua pihak akan melihat dua perkataan di skrin. Anda boleh menggunakannya untuk mengesahkan bahawa panggilan selamat kerana kedua-duanya sama. Yang ada hanyalah membuat panggilan yang disulitkan secara peribadi dari hujung ke hujung menggunakan aplikasi Isyarat selagi kedua-dua pihak menjalankan RedPhone atau Signal. Menghantar pesanan teks sama mudahnya menggunakan aplikasi, cukup klik pada kenalan yang ingin anda kirimkan. Sekiranya penerima tidak menjalankan TextSecure yang disebutkan sebelumnya, OS alternatif Android CyanogenMod, atau Signal, anda akan ditanya sama ada anda ingin menjemput mereka melalui SMS, tetapi anda tidak akan dibenarkan menyelesaikan panggilan anda atau menghantar mesej kepada mereka dari dalam Signal. Gambar di bawah menggambarkan beberapa tangkapan skrin untuk aplikasi Signal messenger.

Utusan Peribadi Isyarat

Ulasan kami mendapati bahawa Signal dioptimumkan untuk kelajuan. Open Whisper Systems telah menubuhkan puluhan pelayan untuk menangani panggilan yang dienkripsi di lebih dari 10 negara di seluruh dunia untuk meminimumkan latensi panggilan. Isyarat untuk iOS menggunakan protokol Axolotl canggih untuk pesanan teksnya. Juga, Isyarat menggunakan ZRTP protokol untuk menyediakan saluran VoIP yang disulitkan untuk panggilan suara dan SRTP untuk penyulitan panggilan menggunakan AES-128 dalam mod CBC. Protokol ZRTP dikembangkan oleh Lingkaran Senyap pengasas bersama Phil Zimmermann. Selanjutnya, kerana kunci dirachet dan dibuat semula untuk setiap sesi, mesej mendapat manfaat dari kedua-duanya kerahsiaan ke hadapan dan kerahsiaan masa depan.  Ini membolehkan aplikasi mengekalkan prestasi yang sangat baik tanpa menjejaskan kekuatan penyulitannya sambil memberi anda cara berkomunikasi yang lancar, baik melalui suara atau teks.

Dapatkan Aplikasi iOS Isyarat

Kajian Isyarat: Kesimpulan

Open Whisper Systems adalah projek sukarelawan komuniti dan dana peribadi yang berkembang kerana memerlukan aplikasi privasi yang selamat, dienkripsi, mudah digunakan untuk peranti mudah alih. Salah satu projeknya sekarang adalah Signal Private Messenger untuk iOS, aplikasi mudah alih yang membolehkan penggunanya membuat panggilan telefon VoIP yang selamat dan disulitkan, menghantar mesej teks, gambar, video, atau fail audio menggunakan Wi-Fi atau data melalui Internet ke yang lain Pengguna isyarat. Ini juga memberi mereka alat lintas platform yang selamat yang memungkinkan mereka berkomunikasi dengan pengguna Android yang telah memasang RedPhone atau TextSecure, serta pengguna Android OS Android CyanogenMod alternatif. Menggunakan Isyarat pada peranti iOS anda akan membolehkan anda membuat panggilan peribadi yang selamat kepada rakan atau keluarga anda, dan juga, menghantar mesej yang disulitkan kepada rakan perniagaan anda.

Kedua-dua panggilan telefon yang anda buat dan mesej multimedia yang anda hantar akan disulitkan dari hujung ke hujung dengan kunci yang hanya terdapat pada peranti tempatan. Ini bermaksud bahawa tidak seorang pun, bahkan pasukan di Open Whisper Systems dapat melihat teks anda atau mendengar panggilan anda. Setelah aplikasi ini dipasang, aplikasi ini disatukan dengan lancar dengan senarai pendail dan hubungan biasa peranti (Android atau iOS) supaya sesiapa sahaja dapat menggunakannya dengan mudah untuk mengambil kembali privasi mereka ketika membuat panggilan telefon atau SMS dengan rakan dan keluarga. Keselamatan yang mereka berikan juga menjadikannya sesuai untuk pengguna perniagaan. Ketiga-tiga aplikasi adalah percuma dan sumber terbuka di bawah lesen orang awam versi 3 (GPLv3). Open Whisper Systems kini sedang berusaha untuk mengembangkan pelanjutan penyemak imbas TextSecure. Kami mengesyorkan agar anda mencuba aplikasinya sendiri dan memulihkan privasi yang pernah anda miliki ketika menghantar SMS atau membuat panggilan telefon.

Dapatkan Aplikasi iOS Isyarat

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me