Možda neće iznenaditi većinu naših čitatelja, ali pozivi na mobitel nikako nisu sigurni. Ako postoji jedna stvar, NSA domaće špijuniranje iznijela na vidjelo, to je previše previše naših osobnih privatnih poziva lako se presresti. Ako vas NSA ne špijunira, to bi mogla biti vaša lokalna policija ili čak genijalni haker sa prijenosni ćelijski toranj.  Nije važno trebate li dijeliti tajne tvrtke, ne želite dio policijskog nadzora ili samo želite privatno razgovarati s obitelji i prijateljima. Ovo ilustrira koliko vam je važno da imate siguran način komuniciranja, i tekstom i glasom. Upravo je to razlog zašto je Whisper Systems osnovan radi osiguranja sigurne tekstualne i glasovne komunikacije za mase.

Signal

Osnovan 2010. godine, Whisper Systems bio je mali sigurnosni startup koji su započeli Moxie Marlinspike (nije njegovo pravo ime) i Stuart Anderson. U svibnju 2010. izdali su svoje prve dvije mobilne aplikacije za Android: RedPhone i TextSecure.  Nakon što su objavili te aplikacije, Twitter se zainteresirao za novi start-up i njegova dva talentirana osnivača, a u studenom 2011. stekli su ih obje. Naš pregled je utvrdio da je Twitter u početku isključivao aplikacije Whisper System izvan mreže, ali do srpnja 2012. Twitter je ponovno objavio obje aplikacije pod licencom opće javne verzije 3 (GPLv3).

Nakon što je neko vrijeme radio za Twitter sigurnosni tim, Marlinspike je napustio tvrtku i početkom 2013. osnovao je projekt Open Whisper Systems kako bi stvorio suradničko okruženje otvorenog koda za rad na pružanju privatne i sigurne komunikacije za mobilne korisnike. Aplikacije RedPhone i TextSecure za Android bile su njezino prvobitno žarište, no Moxie je u srpnju 2013. objavio da rade na aplikaciji za sigurne pozive putem iPhonea.

Otvoreni Whisper Systems dolazi na iPhone!

Signal iOS

Naš pregled je utvrdio da je prvo službeno izdanje Signala za iPhone bilo krajem srpnja 2014. Prvi put su korisnici iPhonea mogli uživati ​​u privatnosti i sigurnosti koju su imali RedPhone korisnici prilikom telefoniranja. Uz to, pozivi upućeni iz RedPhonea za Android bili su kompatibilni s pozivima upućenim iz Signal for iPhone. To je značilo da korisnici RedPhonea mogu upućivati ​​sigurne, šifrirane pozive korisnicima signala i obrnuto, a da pritom ne naplaćuju dugotrajne troškove. Istovremeno je najavio i neke druge projekte na kojima Open Whisper Systems također radi na uključivanju TextSecure-a u novoizdanu aplikaciju iPhone. Svojim riječima:

  TextSecure pregled

Signal će biti jedinstvena privatna platforma za glasovnu i tekstualnu komunikaciju za iPhone, Android i preglednik. Kasnije ovog ljeta, Signal za iPhone će se proširiti kako bi podržao tekstualnu komunikaciju kompatibilnu s TextSecure za Android. Ubrzo nakon toga TextSecure i RedPhone za Android bit će ujedinjeni u jedinstvenu aplikaciju Signal i na Androidu. Istovremeno, razvoj proširenja preglednika već je u tijeku.

Kontrolni popis signala / RedPhone EFF

U lipnju 2014, Sigurna ljestvica poruka, projekt fondacije Electronic Frontier (EFF) dao je aplikaciju Signal for iPhone iz tvrtke Open Whisper Systems 7 od 7 provjera. Primili su čekove za šifriranje u tranzitu, za kriptiranje tako da ih dobavljač ne bi mogao pročitati, pružajući način provjere identiteta kontakata, imaju tajnu prošlih komunikacija ako su ključevi ukradeni, a kôd je neovisno pregledao, dokumentirao sigurnost koju koristi aplikacija Signal i nedavno je revidirana. Aplikacija Signal za iOS je besplatna i potpuno otvoreni izvor pod GPLv3. To znači da je svatko slobodan koristiti, mijenjati i doraditi poboljšanja koda.

Nabavite Signalnu aplikaciju za iOS

Sigurna komunikacija sa signalom za iOS

U ožujku 2015. objavljen je Signal 2.0 s integriranom podrškom za TextSecure. U to je vrijeme Signal postao šifrirana aplikacija za glasovno pozivanje i razmjenu trenutačnih poruka za iOS s podrškom za iPhone, iPod i iPad. Konačno su korisnici iOS-a mogli u jednoj aplikaciji u potpunosti iskoristiti značajke TextSecure-a i RedPhone-a. Signal 2.0 kompatibilan je s RedPhoneom i TextSecureom za Android. Signal za korisnike iOS-a ne samo da može krenuti sigurnim, šifriranim pozivima s RedPhone korisnicima, već također može slati šifrirane tekstualne, slikovne, grupne i video poruke krajnjim korisnicima TextSecure. To omogućava korisnicima signala da izbjegavaju naknade na veće udaljenosti kao i naknade za SMS i MMS (usluga malih poruka) i (usluga multimedijskih poruka) od svog mobilnog operatera. Naš pregled signala 2.0 otkrio je da on kombinira privatne telefonske pozive i privatne poruke u jedinstveno sučelje bez trenja na vašem iPhoneu ili iPadu. To vam omogućuje brzo organiziranje svih razgovora pomoću mape pristigle pošte, a istovremeno arhiviranje svih vaših komunikacija (glas, tekst, slike i video).

  TextSecure pregled

Signal je jednostavan za upotrebu jer koristi vaš postojeći telefonski broj i adresar i ne zahtijeva druge lozinke ili PIN-ove. Omogućuje vam privatne telefonske pozive putem Interneta prijateljima i obitelji bilo gdje u svijetu bez troškova na daljinu. Telefonski pozivi između onih s signalom za IOS ili RedPhone za Android šifrirani su od početka do kraja, s tipkama koje se drže na lokalnim uređajima. Zbog toga poziv ne mogu vidjeti niti serveri Open Whisper. Pozivi koriste push tehnologiju tako da ćete uvijek znati kada stignu i uvijek vas čekaju, čak i ako vam baterija umre ili privremeno izgubite vezu.

Instalacija i registracija Signal aplikacija na vašem iOS uređaju:

 • 1. korak – Preuzmite aplikaciju Signal iz iTunes trgovine i instalirajte je
  • Kliknite za preuzimanje i prihvaćanje Uvjeta pružanja usluge odabirom „Prihvati“.
  • Aplikacija će se automatski preuzeti i instalirati.
 • Korak 2 – Konfiguracija i početno postavljanje
  • Registrirajte svoj telefon – unesite svoj telefonski broj i kliknite “potvrdi ovaj uređaj”
   • Primit ćete SMS poruku sa šesteroznamenkastim kodom kako biste potvrdili svoju registraciju
   • Ako ne primite SMS, možete odabrati da čujete 6-znamenkasti automatski kôd glasa.
   • Potvrdite registraciju

Za upućivanje poziva putem aplikacije odaberite ikonu telefona u kontaktu koji želite nazvati. Nakon uspostavljanja veze, obje će stranice vidjeti dvije riječi na ekranu. Možete ih koristiti za provjeru je li poziv osiguran jer bi trebao biti isti na obojici. To je sve što možete nazvati krajnjim i privatno šifriranim pozivom putem aplikacije Signal sve dok obje strane pokreću ili RedPhone ili Signal. Slanje SMS-a jednako je jednostavno pomoću aplikacije, jednostavno kliknite kontakt kojem želite poslati poruku. Ako primatelj ne pokrene prethodno spomenuti TextSecure, alternativni OS za Android CyanogenMod, ili Signal, od vas će se pitati želite li ih pozvati SMS-om, ali nećete moći dovršiti svoj poziv ili im iznutra poslati poruku. Donja slika ilustrira nekoliko snimaka zaslona za aplikaciju Glasnik signala.

Signal privatni glasnik

Našim pregledom utvrđeno je da je signal optimiziran za brzinu. Otvoreni Whisper Systems postavio je desetak poslužitelja za rukovanje šifriranim pozivima u više od 10 zemalja širom svijeta kako bi umanjili kašnjenje poziva. Signal za iOS koristi vrhunski protokol Axolotl za razmjenu tekstualnih poruka. Također, Signal koristi ZRTP protokol za postavljanje kodiranog VoIP kanala za glasovne pozive i SRTP za šifriranje poziva pomoću AES-128 u načinu rada CBC. ZRTP protokol razvio je Tihi krug suosnivač Phil Zimmermann. Nadalje, budući da su ključevi za ponovno seciranje i regeneriranje za svaku sesiju, poruke imaju koristi od obje unaprijed tajnost i buduća tajna.  To omogućuje aplikaciji da zadrži izvrsne performanse bez ugrožavanja snage šifriranja, a istovremeno vam pruža besprijekoran način komunikacije, bilo glasom ili tekstom.

  TextSecure pregled

Nabavite Signalnu aplikaciju za iOS

Pregled signala: zaključak

Open Whisper Systems je volonterski i privatno financirani projekt u zajednici, koji je izrastao iz potrebe za sigurnim, šifriranim i jednostavnim aplikacijama za privatnost za mobilne uređaje. Jedan od njegovih trenutnih projekata je Signal Private Messenger za iOS, mobilna aplikacija koja omogućuje korisnicima da izvršavaju sigurne, šifrirane VoIP telefonske pozive, šalju tekstualne poruke, slike, video zapise ili audio datoteke koristeći Wi-Fi ili podatke putem Interneta drugima Korisnici signala. Također im pruža siguran, više platformski alat koji im omogućuje komunikaciju s Androidovim korisnicima koji imaju instaliran RedPhone ili TextSecure, kao i Android korisnicima alternativnog Android OS CyanogenMod. Upotreba signala na iOS uređaju omogućit će vam sigurne, privatne pozive prijateljima ili obitelji, kao i slanje šifriranih poruka poslovnim kolegama.

I telefonski pozivi koje upućujete i multimedijske poruke koje šaljete bit će krajnje šifrirane tipkama koje se nalaze samo na lokalnim uređajima. To znači da nitko, pa čak ni tim na Open Whisper Systems, ne može vidjeti vaš tekst ili slušati vaš poziv. Jednom kada su instalirani ovi programi, oni se jednostavno integriraju s uobičajenim popisom i brojevima kontakata uređaja (Android ili iOS) tako da ih svatko lako može iskoristiti za povrat privatnosti prilikom telefoniranja ili slanja poruka s prijateljima i obitelji. Sigurnost koju predstavljaju također ih čini idealnim za poslovne korisnike. Sve tri aplikacije su besplatne i otvorenog koda pod licencom opće javne verzije 3 (GPLv3). Otvoreni Whisper Systems trenutno radi na razvoju proširenja za TextSecure preglednik. Preporučujemo da isprobate aplikacije i sebi i vratite privatnost koju ste imali prilikom slanja SMS-a ili upućivanja telefonskog poziva.

Nabavite Signalnu aplikaciju za iOS

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me