Nema pregleda Telegram Messenger aplikacija bi bila potpuna bez pogleda na suosnivače usluge, braću Durov. 2006. godine, Pavel Durov zajedno sa starijim bratom matematičara Nikolajem Durovim pokrenuo je VKontakte (VK), ruski Facebook. Do travnja 2014. Pavel Durov bio je predsjednik VK, ali znalo se da postoji ideološka neslaganja s Putinovom vladom. Godine 2011., među prosvjedima zbog Putinovog ponovnog izbora u rusko predsjedništvo, odbio je ukloniti stranice članova oporbe iz VK i SWAT je došao na njegova vrata. Ignorirao ih je i oni su napokon otišli oko sat vremena kasnije.

Ruski FSB

Otprilike u to vrijeme on i njegov brat pokrenuli su projekt Telegram za osobnu upotrebu bez razmišljanja o tome da ga objavimo u javnost. Braća su pokušavala riješiti svoj osobni problem sigurne komunikacije u okviru Putinovog režima jer je u Rusiji fokusirao više interesa na internetu. Čuli su priče o članovima političke oporbe čija je komunikacija presretnuta. Vlasti su tada imale pristup svim svojim osobnim, profesionalnim i privatnim podacima i mogle su ih koristiti da utječu na njihove odluke. Pavel nije želio da se to dogodi njemu i njegovom bratu.

Godine 2013., s objavljivanjem Snowdenovih dokumenata koji detaljno navode Nacionalnu sigurnosnu agenciju (NSA) nadzor nad američkim građanima i drugim svjetskim liderima, Pavlu je postalo očito da je vladin nadzor globalan problem, a ne samo ruski. To se posebno odnosilo na Europu u kojoj su se mnogi počeli pitati prate li njihovu komunikaciju i SAD ili druge vladine obavještajne agencije. Sredinom 2013. godine donijeli su odluku o javnom puštanju Telegrama. Telegram za iPhone predstavljen je 14. kolovoza 2013. Otvorili su aplikacijsko sučelje za programiranje programa Telegram (API) i njegov prilagođeni (Nikolai Durov) protokol za šifriranje podataka nazvan MTProto za natjecanje u razvoju Android verzije. U početku su imali dvije konkurentne verzije aplikacije Android. Alfa verzija Telegrama za Android pokrenuta je u listopadu 2013. Postupno je sve više klijenata izgrađeno i od strane vlastitih i neovisnih programera koristeći svoju otvorenu platformu.

MTProto protokol Telegram

Također 2013. godine, Pavel je pronašao 88% svoje tvrtke (VK) u vlasništvu Putinovih “prijatelja”, a u prosincu te godine odlučio je prodati svoje dionice. Godine 2014., kao šale iz travnja, podnio je ostavku na mjesto izvršnog direktora VK 1. travnja, ali je nakon toga podnio ostavku 3. travnja. Iako ni jedno ni drugo nije učinjeno službeno, tri tjedna kasnije uprava je rekla da je otpušten jer zakonski nije podnio ostavku. Pavel je vidio da više nema kontrolu nad njegovom tvrtkom i zaključio je da je vrijeme da se izvuku.

Od tada, on i njegova mala skupina od 12 profesionalaca, među kojima su i njegov brat, neki drugi doktorat i neki elitni VK programeri, postali su nomadi dok upravljaju Telegram šifriranom uslugom za razmjenu poruka. Grupa putuje između Londona, Berlina, SAD-a, Singapura i drugih zemalja i traži centraliziranu bazu u kojoj mogu slobodno razvijati svoje projekte bez uplitanja vlade. Njihova usluga slanja poruka Telegram sada broji preko 62 milijuna korisnika, a Electronic Frontier Foundation (EFF), američka grupacija za digitalna prava sa sjedištem u SAD-u, dala je Telegramovim „tajnim chatovima“ sedam od sedam na njihovoj funkciji sigurna poruka o razmjeni poruka.  Njihova redovna usluga slanja poruka dobila je samo četiri od sedam na istoj listi rezultata. Pogledati ćemo zašto je to u trenu.

Telegram - EFF-ova karta sigurnih poruka

Tvrtka Telegram sa sjedištem u Berlinu i Sjedinjenim Državama ima namjerno složenu strukturu raštrkanih globalnih kompanija školjki koje su imale namjeru učiniti ih korak ispred sudskih pozivnica bilo koje vlade. Aplikacija iznajmljuje podatkovne centre i servere širom svijeta, uključujući London, San Francisco, Singapur i Helsinki. Njihov model tvrtke trenutno je neprofitabilan, jer svu financijsku pomoć ostvaruju preko Pavelova fonda Digital Fortress. Zalažu se za brzo i sigurno slanje poruka koje ne koriste oglašavanje i 100% su besplatno sada i zauvijek. Ako im ikada treba novac, kažu da će tražiti od svojih korisnika donacije, ali očekuju unovčavanje upotrebom treće strane razvoja platforme Telegram u budućnosti.

Dakle, što je Telegram? Telegram je aplikacija za razmjenu poruka koja se temelji na oblaku i koja je usmjerena na pouzdanost, brzinu i sigurnost. Imaju izvorni softver za gotovo svaku platformu. Telegram možete koristiti na pametnim telefonima, tabletima, pa čak i računalima. Imaju aplikacije za iOS (6 i noviji), Android (2.2 i novije verzije) i Windows Phone. Također možete koristiti njihovu web verziju Telegrama na Firefoxu, Safariju i Google Chromeu. Također imaju Telegram za radne površine koji uključuje Windows, Mac OS X i Linux. Kao što vidite, oni podržavaju najčešće uređaje.

Telegram Apps

A sad, pogledajmo značajke Telegrama. Kao što sam rekao prije, Telegram je brza i sigurna aplikacija za razmjenu poruka utemeljena na oblaku koja je donekle križ između SMS / MMS aplikacije i usluge e-pošte u njegovoj implementaciji. Ima decentralizirane globalne centre podataka i poslužitelja za povećanje brzine i pouzdanosti mreže. Uz to, šifrirane informacije i chatovi Telegrama zadržavaju se na zasebnim poslužiteljima, a ključevi za šifriranje čuvaju se na poslužiteljima u drugim zemljama. To pomaže njihovim korisnicima da zaštite zahtjeve bilo koje vlade.

S običnim Telegram glasnikom, možete

Telegram Messenger

 • Šaljite šifrirane poruke pomoću klijent / poslužitelj i poslužitelj / klijent 256-bitni simetrični AES, 2048 RSA šifrirani šifrir
 • Prijavite se neograničeno istovremeno uređajima
  • Omogućite provjeru autentičnosti u dva koraka za prijavu na nove uređaje
  • Koristite računala, prijenosna računala, iPada, tablete, mobilne telefone (Windows, iOS, Android), pa čak i Appleov sat
 • Sinkronizirajte svoje chatove na svim svojim uređajima.
 • Povežite se s udaljenih lokacija
 • Pozovite prijatelje i grupe u Telegram
 • Koordinirajte grupnu komunikaciju za do 200 članova
  • Dodirnite člana da biste odgovorili
  • Spomenite korisničko ime kako biste člana unijeli u chat @username
  • Upotrijebite #hashtags za praćenje subjekata pretraživanja
  • Prosljeđivati ​​poruke s komentarima članovima
 • Izdajte emitiranje do 100 kontakata odjednom
 • Upotrijebite prilagođene setove grafičkih naljepnica poput životinja, a za izradu vlastitih naljepnica koristite bot
 • Postavite pristupni kôd aplikacije za zaključavanje i šifriranje lokalne baze podataka Telegrama na uređaju
 • Odaberite tko može pristupiti vašem posljednjem viđenom vremenu na iOS i Android uređajima
 • Jednostavno promijenite svoj telefonski broj u Telegramu, a račun i svi podaci iz oblaka bit će premješteni na novi broj.
 • Podijelite veze s korisničkim imenom s prijateljima i poslovnim suradnicima telegram.me/yourusernamehere
  • Otvara Telegram
  • Uspostavlja chat s tim korisnikom
 • Pristupite univerzalnom polju pretraživanja i ostvarite trenutne rezultate – kontakte, chatove, grupe, korisnička imena ili poruke
 • Dijelite datoteke do 1,5 GB i pristupajte s bilo kojeg uređaja
 • Korisnici iOS-a mogu lako dijeliti svoje postojeće dokumente izravno iz usluga u oblaku poput iCloud, DropBox, Google Drive i drugih koristeći izbornik “Pošalji datoteku”.
 • Isključivanje obavijesti kontakata ili grupa
 • Reprodukujte medije s usluga poput YouTubea, Vimeo ili SoundCloud izravno iz Telegrama dodirom na njegovu vezu
 • Koristite ugrađeni uređivač fotografija na iOS i Android uređajima kao i automatski poboljšajte fotografiju
 • Kreirajte vlastite botove (AI Telegram račune kojima upravlja softver) pomoću bot API-ja i platforme za Telegram

Drugi način na koji korisnici Telegram iOS-a i Android-a mogu slati poruke je kroz „tajni chat“ koji će to učiniti

Telegram tajni chat

 • Dopusti jedan na jedan chat u kojem su sve poruke šifrirane ključem koji se drži samo na uređajima sudionika u chatu. Iz toga slijedi da nijedna treća strana ne može vidjeti izvorni sadržaj bez pristupa jednom od ovih uređaja.
 • Omogućite sigurnost krajnjeg do kraja dodavanjem enkripcije klijenta / klijenta generiranjem simetričnih ključeva pomoću Diffie-Hellman protokol za oba klijenta / primatelja uređaja, osim uobičajene enkripcije klijent / poslužitelj
 • Podržite timere za uništavanje (1 sek do 1 tjedan) za automatsko brisanje poruke s oba uređaja klijenta / primatelja
  • Odbrojavanje za fotografije, videozapise i glasovne poruke s kratkim vremenima za samouništavanje (1-60 sec) započet će tek nakon što se prvi put otvore
  • Fotografije s kratkim vremenima za samouništavanje mogu se pregledati u načinu “dodirni i drži”
  • Fotografije s timerima za samouništavanje poslati će obavijest ako primatelj napravi snimku zaslona
 • Podržite naprijed tajnu za poruke povremenim mijenjanjem tipki
 • Trenutačno je podržan na mobilnim uređajima
 • Nema pohrane u oblaku, pristupa im se samo na njihovim izvornim uređajima

Zaključno, Telegram ima platformu otvorenog koda i klijentsku platformu s vlastitom mrežnom stranom poslužitelja i potiče razvoj trećih strana aplikacija kao i nove klijente koje zatim možete prodati ili pokloniti besplatno. Svi se podaci, bez obzira na vrstu, kriptiraju na isti način – bilo da se radi o tekstu, mediju ili datoteci. Njihova enkripcija zasniva se na 256-bitnoj simetričnoj AES enkripciji s RSA 2048 šifrom i koristi sigurnosnu razmjenu ključeva Diffie-Hellman za sesije “sigurnog razgovora”. Telegram je i dalje daleko iza najpopularnijeg servisa za razmjenu poruka WhatsApp u odnosu na ukupan broj korisnika, ali nastavlja rasti zahvaljujući rastućem popisu prilagođenih značajki prilagođenih korisnicima, kao i rastućem trendu šire javnosti ka sigurnijim komunikacijama u svjetlu nedavnih otkrivenja u vijestima. Telegram je pouzdan, brz i siguran servis za razmjenu poruka koji se temelji na oblaku, ali njegov daljnji rast ovisit će o sposobnosti korisnika da prisvoje svoje prijatelje i poslovne suradnike da pređu na uslugu jer podržava poruke samo između korisnika Telegrama.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me