Počnimo našu recenziju Opera VPN s pogledom na norvešku kompaniju koja stoji iza nje, Opera Software ASA. Osnovani 1996. godine, razvili su preglednik Opera, koji je peti pretraživač s najviše posjeda s oko 2% tržišnog udjela i više od 350 milijuna odanih korisnika. Izgradili su ovu bazu korisnika pružajući jedinstvene značajke koje se ne nalaze u drugim preglednicima. Nedavno su dodali besplatnu, neograničenu VPN uslugu svojim preglednicima Opera za Windows, Mac OS X i Linux. Također imaju Opera VPN aplikacije za iOS i Android.

Opera VPN pregled 2017

Opera Besplatna VPN usluga

Opera VPN usluga Opera pruža se njihovim stjecanjem SurfEasy VPN-a. Cijena je prava za uslugu preglednika Opera, kao i njene aplikacije za iOS i Android. Je li to “besplatno” ili je? Tehnički gledano, ideja “besplatnog” VPN-a nije u potpunosti tačna, aplikacije su podržane na oglasima. Uz to se slažete sa prikupljanjem anonimnih podataka iz vašeg VPN-a. O tome ćemo raspravljati kasnije u našem pregledu kada pogledamo privatnost i sigurnost koje pruža Opera VPN.

Besplatno VPN mogućnosti

Značajke besplatne Opere VPN usluge uključuju sljedeće:

 • VPN proxy preglednika – Besplatni proxy VPN preglednika za Windows, Mac OS X i Linux.
 • veze – Neograničen broj veza uređaja.
 • Aplikacije za mobilne VPN – Besplatne VPN aplikacije za iOS i Android uređaje.
 • Neograničeno korištenje – Neograničena širina VPN i upotreba.
 • Virtualne zemlje – Pristup preko 500 poslužitelja u 5 različitih zemalja.
 • Šifriranje – Sigurno šifriranje vaših mrežnih podataka.
 • Zaobići cenzuru – Mogućnost zaobilaženja lokalnih i regionalnih geo-ograničenja i firewall-a za pristup web stranicama društvenih medija i uklanjanje mrežne cenzure.
 • WiFi zaštita – Osigurajte zaštitu od upada treće strane na svoj omiljeni WiFi pristupnu točku.

Posjetite Opera VPN

Lokacije mreže i poslužitelja

Broj zemalja u kojima možete dobiti virtualne lokacije za korištenje besplatne Opera VPN mreže mali je u usporedbi s većinom VPN usluga. Poslužitelji imaju u Kanadi, Njemačkoj, Singapuru, Sjedinjenim Državama i Nizozemskoj. To znači da će im njihova usluga omogućiti pristup lokacijama u Aziji, Europi i Sjevernoj Americi.

Kako se navodi, oni imaju preko 500 poslužitelja u svojoj VPN mreži. IP testiranje različitih lokacija preglednika također je ukazalo da imaju više lokacija poslužitelja u Sjedinjenim Državama. I na kraju, Opera VPN poslužitelji ne dopuštaju P2P promet.

Opera VPN operativne nadležnosti

Preglednik i naziv marke Opera nedavno je kupila kineska investicijska skupina koja je uključivala Qihoo 360, internetsku antivirusnu i zaštitarsku tvrtku. No očito nisu kupili medijsku grupu Opera, Opera TV ili Opera VPN usluge. Čini se da ovi ostaju kod izvorne norveške tvrtke.

Ipak, neki će se korisnici VPN-a pitati čemu Kinezi imaju pristup u svom poslovnom aranžmanu s originalnim programerima tvrtke Opera, jer to nije jasno u člancima koje smo pregledali. To je dodatno komplicirano činjenicom da za sada oba entiteta dijele naziv Opera sve dok jedan prijelaz s nje ne bude.

Opera VPN usluga Opere upravlja se putem njihove podružnice SurfEasy VPN utemeljene u Torontu. To znači da je njegova operativna nadležnost Kanada koja je članica Five Eyes (FVEY). Za one koji nisu upoznati s njim, FVEY je savez za prikupljanje obavještajnih podataka koji čine Australija, Kanada, Novi Zeland, Velika Britanija i Sjedinjene Države. To bi mogao biti presudan faktor za neke korisnike.

Privatnost usluge Opera VPN

Prvo, tvrtka Opera SurfEasy ne bilježi trajno nikakve podatke o svojim Opera VPN korisnicima. No, kako različiti čimbenici utječu na vašu privatnost za Operativni VPN preglednik i njihove mobilne aplikacije, razmotrit ćemo ih svako.

Privatnost preglednika VPN

Prvo, kao što smo ranije spomenuli SurfEasy je VPN usluga bez dnevnika. To je navedeno u sljedećem izvatku iz njihove politike privatnosti.

SurfEasy ne pohranjuje korisnike s podrijetlom IP adrese kada su povezani s našom uslugom i stoga ne može prepoznati korisnike kada im se pružaju IP adrese naših poslužitelja. Uz to, SurfEasy ne može otkriti podatke o aplikacijama, uslugama ili web stranicama koje naši korisnici konzumiraju dok su povezani s našim uslugama; jer SurfEasy ne pohranjuje ove podatke.

Međutim, ovo nije kompletna priča u smislu privatnosti. Treba napomenuti da oni prikupljaju neke operativne podatke u stvarnom vremenu o vašem VPN korištenju. Tamošnja politika privatnosti to navodi:

Podaci o privremenom korištenju kako bismo pomogli … Izvodimo automatizirano upravljanje prometom temeljeno na pravilima u svrhu održavanja i poboljšanja naše usluge. Primjena ovih pravila može zahtijevati analizu internetskog i podatkovnog prometa u stvarnom vremenu, uključujući odredišne ​​web stranice ili IP adrese, podrijetlo IP adresa. No, ne vodi se dnevnik s ovim informacijama jer je to postupak u stvarnom vremenu.

U većini slučajeva to ne bi trebalo predstavljati nikakvih problema njihovim korisnicima. Međutim, s obzirom na njihovu kanadsku nadležnost i sljedeći izvadak iz njihove politike privatnosti:

Mi možemo prikupljati i otkrivati ​​osobne podatke, uključujući vaše podatke o korištenju, vladinim tijelima ili agencijama,…..

Imajte na umu da je Kanada članica FVEY-a i to može predstavljati problem nekim VPN korisnicima. Njihova bi obrana bila neobična situacija, ali činjenica da prikupljaju ove podatke u stvarnom vremenu znači da bi ih lako mogli pohraniti da ih preuzmu ako ih na to prisili vlada.

SurfEasy, posebno u pogledu svojih korisnika preglednika Opera VPN, navodi sljedeće:

SurfEasy klijenti mogu koristiti tehnologije analitike putem aplikacija, kao što je Google Analytics, kako bi poboljšali i pojednostavili cjelokupnu aplikaciju, dizajn i uslugu. Za VPN u Opera pregledniku Opera za Desktop stvaramo ID pretplatnika (generiran redoslijedom u svim pretplatnicima) koji nam omogućuje upravljanje tim korisnikom u našem sustavu. Ako taj korisnik očisti predmemoriju / povijest preglednika, dodijelit će mu novi generirani ID pretplatnika.

Na taj način osigurava se prikupljanje samo anonimnih podataka od korisnika preglednika. Ti se podaci tada mogu dijeliti i / ili prodavati u skladu s klauzulom o dijeljenju pravila o privatnosti Opera VPN. Pitat ćemo probleme s privatnošću koji su povezani s tim kada raspravljamo o privatnosti korisnika aplikacije VPN. Korisniku ostavljamo da ispita te probleme i vidi da li je “besplatna” cijena u pregledniku Opera VPN previsoka ili nije.

Privatnost Opera VPN Mobile App

Pristanak na prikupljanje podataka

Kako biste koristili mobilne aplikacije Opera VPN za iOS i Android, morate pristati na njihova Pravila o privatnosti za prikupljanje podataka. Konkretno, oni navode sljedeće u vezi s tim.

Većina osobnih podataka koje je Opera VPN prikupio putem Usluge prikuplja se kada koristite uslugu koju vam pružamo. Stoga vam je važno da shvatite da kada koristite uslugu dajete Opera VPN-u svoj pristanak za korištenje vaših podataka u skladu s ovim Pravilima o privatnosti.

Informacije koje prikupljaju mogu uključivati ​​neke ili sve sljedeće:

 • Osobni podaci, na primjer, vaše ime, e-adresa, IP adresa s datumom i vremenom;
 • Podaci o upotrebi, poput web adresa (ali ne i sadržaja web stranica) i lokacije IP adresa;
 • Nasumično generirani identifikator koji koristi Opera VPN za anonimiziranje podataka s drugim korisnicima;
 • neosobni tehnički podaci, na primjer, tko je proizveo vaš uređaj, ID vašeg oglašavanja na uređaju, vrsta vašeg uređaja, vrsta preglednika, OS koji se koristi, rezolucija vašeg zaslona, ​​regija i kôd vašeg mobilnog operatera i drugi podaci o tehničkoj upotrebi..
 • Ostale informacije koje dijelite s Operom kroz interakciju s njihovim osobljem.

Kao što vidite, pristajete dati Opera VPN-u i njihovim podružnicama poput Google Analytics puno anonimnih i osobnih podataka. U svojoj obrani navode i da je učinjeno sve što je moguće kako bi se vaši osobni podaci na bilo koji način povezali s vašim anonimnim podacima. Također spominju kako se svaka razumna sigurnosna mjera primjenjuje radi zaštite osobnih podataka svih njihovih korisnika.

Međutim, postoji nekoliko drugih dijelova Politike privatnosti Opera VPN koji zajedno mogu predstavljati probleme s privatnošću. Uz to, slažete se da ćete dopustiti Opera VPN-u da kombinira vaše podatke s podacima trećih strana i demografskim podacima. Nadalje, prihvaćate da im omogućite dijeljenje, prodaju ili distribuciju ovih kombiniranih anonimnih podataka drugim zainteresiranim trećim stranama.

Njihova pravila o privatnosti izričito navode ove tvrdnje u sljedećim izvatcima:

Opera VPN može kombinirati podatke koje prikuplja u vezi s vašom upotrebom Usluge s demografskim i drugim podacima koje prikuplja od davatelja podataka trećih strana..

Opera VPN može dijeliti, prodavati i / ili distribuirati anonimne podatke o upotrebi s trećim stranama.

Internet je zasićen člancima koji otkrivaju zamke anonimnih podataka. Ovi samostalni članci također pokazuju da ako se ti anonimni setovi podataka kombiniraju s demografskim podacima i drugim bazama podataka trećih strana, vaša anonimnost je u opasnosti. Zaista se pokazalo da takve kombinacije često olakšavaju povezivanje više osobnih podataka s vašim navikama korištenja.

Ovo ilustrira da je pravilo no-log ponekad samo dio priče o privatnosti kada je u pitanju vaša internetska privatnost. Također ilustrira staru internetsku poslovicu da ako je nešto besplatno, onda ste vi možda roba na kojoj se trguje. U obranu SurfEasy-a i Opera VPN-a čini se da su otvoreni za sve anonimne podatke koje prikupljaju i kako se koriste. Kao i uvijek, predlažemo da pročitate Pravila o privatnosti SurfEasy i Opera VPN i sami odlučite jesu li za vas prihvatljivi..

Sigurnost Opera VPN-a

Sigurnost preglednika

Čini se da su VPN podaci preglednika šifrirani pomoću algoritma AES-256. Međutim, osim činjenice da koristi standardnu ​​HTTPS sigurnost, malo je detalja o njemu poznato. Nisu pronađene informacije o šifri za rukovanje, korištenim ključevima ili ako se poštuje tajna prema naprijed.

Pretpostavljamo da koristi OpenVPN poput svog SurfEasy kolega, ali to se nije moglo provjeriti. Zbog toga je teško komentirati istinsku sigurnost preglednika Opera VPN usluga. Koristi integrirani Googleov javni DNS s proxy datotekama s Opera VPN poslužitelja. Tijekom testiranja nisu pronađena curenja WebRTC-a.

Opera VPN sigurnost za iOS i Android aplikacije

Njihova iOS aplikacija koristi ugrađeni IPSec za sigurnost s AES-256. Njihova Android aplikacija koristi OpenVPN. Nismo uspjeli provjeriti točan algoritam koji upotrebljava Androidova aplikacija, ali pretpostavljamo da je to i AES-256. S obzirom na ove sitnice informacija, čini se da mobilne aplikacije pružaju dobro šifriranje i sigurnost vaših mrežnih podataka.

Podrška za Opera VPN

Njihova besplatna podrška za besplatnu Opera VPN uslugu. Podrška je putem Opera foruma i malih FAQ-a na njihovoj web stranici. Zbog jednostavne instalacije i korištenja to većini korisnika možda neće predstavljati previše problema.

Posjetite Opera VPN

Hands-on: Opera VPN 2017

Opera VPN preglednik za Windows

Prvo, trebate preuzeti datoteku za instalaciju preglednika Opera na svoje računalo ili prijenosno računalo sa sustavom Windows. Nakon preuzimanja pokrenite ga kao administrator da biste ga instalirali na vaš Windows sustav. Zatim otvorite preglednik Opera.

Omogući Opera VPN proxy

Prvo otvorite izbornik klikom na logotip marke Opera (veliki crveni O). Na rezultirajućem padajućem izborniku odaberite “Postavke”. Nakon što se pojavi izbornik postavki, odaberite stavku “Privatnost i sigurnost”.

Postavke preglednika Opera

Ovo će otvoriti stranicu o privatnosti i sigurnosti. Kliknite okvir kako biste omogućili VPN za preglednik.

Omogućite VPN za preglednik Opera

Korištenje proxyja preglednika

Upotreba VPN-a u vašem web pregledniku Opera neće biti jednostavnija. Jednom kada omogućite VPN uslugu za Opera preglednik, u kombiniranoj traci za pretraživanje i adresu preglednika vidjet ćete plavu značku VPN. Kliknite na VPN značku da otvorite glavnu nadzornu ploču.

Korištenje Opera preglednika VPN

Ovo sučelje nadzorne ploče je jednostavno za korištenje. Odabirom sklopke se uključuje i isključuje VPN usluga. Na zaslonu se prikazuje grafikon dnevne širine pojasa za tjedan dana, kao i ukupna mjesečna potrošnja. Odabir točke na liniji prikazat će količinu podataka prenesenih u to vrijeme. Da biste promijenili virtualne lokacije, kliknite trenutni odjeljak. Prikazuje se popis lokacija na koje se možete povezati. Odaberite novu lokaciju za promjenu na VPN poslužitelj u toj zemlji.

Blokiranje oglasa i pratilaca u pregledniku Opera

Još jedna sigurnosna značajka koju bismo željeli pogledati je sredstvo za blokiranje oglasa i praćenja. Omogućujete značajku blokiranja oglasa u osnovnim postavkama koristeći postupak sličan onome za VPN proxy. Jednom kada je omogućeno blokiranje oglasa, na desnoj strani trake za pretraživanje / adresu vidjet ćete ga značku (plavi štit sa X). Broj pokraj njega predstavlja broj dodavanja blokiranih na trenutnoj stranici. Klikom na ovu značku otvorit će se nadzorna ploča na kojoj možete vidjeti broj oglasa koji su vremenom blokirani. Također su preklopnici za uključivanje / isključivanje blokiranja oglasa i ikona zupčanika za otvaranje stranice osnovnih postavki za preglednik.

Blokiranje oglasa pomoću preglednika Opera

Pri dnu je veza za pokretanje ispitivanja brzine na trenutnoj stranici. Ovaj test uspoređuje vremena otvaranja stranice sa i bez oglasa. Sljedeći primjer ilustrira da omogućavanje blokade oglasa može smanjiti vrijeme učitavanja stranice, što će pregledavanje web stranica učiniti ugodnijim.

Stranica Brzina učitavanja brzine

Iz naše rasprave o VPN proxyju preglednika Opera možete vidjeti da je i jednostavno aktivirati i koristiti. Ako ga upotrebite, kriptirat će sav promet pretraživača Opera i omogućiti vam da promijenite svoju virtualnu lokaciju. To će zaštititi promet vašeg preglednika i omogućiti vam zaobići neke geo-ograničenja. Korištenje značajke za blokiranje oglasa također može pomoći povećati vašu internetsku produktivnost i sigurnost. Međutim, on neće zaštititi podatke na mreži od drugih programa ili preglednika koji se izvode na vašem sustavu.

Posjetite Opera VPN

Opera VPN aplikacija za Android

Preuzimanje i instaliranje

Preuzimanje i instaliranje Opera VPN aplikacije za Android je jednostavno. Prvo otvorite njihovu web lokaciju na svom uređaju i dodirnite vezu trgovine Google Play. Kad ste u trgovini, dodirnite gumb “Instaliraj” za početak preuzimanja. Nakon što se ovo završi, odaberite gumb “Otvori” kako biste aplikaciju prvi put pokrenuli i otvorit će se zaslon dobrodošlice. Primijetit ćete da je marka Opera VPN crvena vikinška kaciga, a ne tradicionalna crvena O.

Instaliranje Opera VPN Android aplikacije

Klikom na gumb “Početak rada” otvorit ćete kratak prezentaciju s Olafom Vikingom, maskotom aplikacije koja će objasniti prednosti Opera VPN-a. Pomičite se po ovom prezentaciji ili ga preskočite. Tvoj izbor.

Opera VPN značajke Olaf prezentacije

Nakon završetka prezentacije morate dopustiti aplikaciji dozvolu za uspostavljanje Opera VPN usluge na vašem Android uređaju. Nakon toga otvorit će se nadzorna ploča aplikacije. Prije nego što se povežemo s Opera VPN mrežom, istražimo postavke aplikacije i neke druge njezine značajke.

Postavke za Android VPN

Ekranu “Postavke” može se pristupiti putem glavnog izbornika aplikacije koji se može otvoriti dodirom na ikonu izbornika (tri vodoravne crte) u gornjem desnom dijelu nadzorne ploče. Aplikacija ima samo dvije postavke:

 • Prisilite Opera VPN da nastavi raditi – To će omogućiti aplikaciji da nastavi raditi ako ga sustav zatvori u pozadini.
 • Uključite Opera VPN nakon ponovnog pokretanja – Postavljanje ove preklopnice automatski će pokrenuti aplikaciju Opera VPN prilikom pokretanja uređaja. Inače će biti zadano prema zadnjem stanju, bilo uključeno ili isključeno.

Postavke za Android VPN Android

Pogledajmo sada nekoliko jedinstvenih značajki Opera VPN for Android aplikacije: testiranje sigurnosti WiFi i skrbnika koji blokira internetske oglase i tragače.

Testiranje vaše WiFi sigurnosti

Pomicanjem do druge kartice glavne nadzorne ploče otvara se sigurnosni testni zaslon WiFi. Na ovom će se zaslonu prikazati trenutna WiFi veza. Pritiskom na “Testiraj WiFi sigurnost” stvorit ćete sigurnosnu ocjenu. Pomicanjem prema zaslonu sigurnosne ocjene prikazat će se pet faktora na kojima se temelji rezultat:

 • Vrsta mreže – privatni ili javni.
 • Razina sigurnosti – snaga mrežne lozinke (visoka ili niska).
 • IP adresa – izloženi ili skriveni
 • WiFi-njuškanje – u opasnosti od snajpera ili na sigurnom.
 • Nadgledanje mrežnog administratora – u riziku ili na sigurnom.

Dodirom strelice pokazat će vam više informacija o njoj. Ovaj ekran također daje sveobuhvatnu dijagnozu za WiFi mrežu. Ako pritisnete gumb za povratak ili dodirnete strelicu za povratak, spremit ćete trenutni rezultat sigurnosti WiFi mreže i vratiti vas na glavni testni ekran.

Testiranje WiFI-ja s Android VPN Android App

Čuvar

Pomicanjem do treće kartice glavne nadzorne ploče otvara se zaslon Guardian. Dodirom gumba „Aktiviraj čuvara“ pokrenut će se blokator oglasa za praćenje oglasa i interneta. Kao što ćemo vidjeti za samo minutu, automatski će se VPN uključiti. Srednji ekran prikazuje čuvara nakon što je posjetio nekoliko web stranica. Prikazuje broj web-lokacija koje su danas blokirane. Ako želite informacije o broju web-lokacija blokiranih tijekom vremena, dodirnite gumb “Više statistika”. Ovdje postoji i veza za deaktivaciju funkcije Guardiana.

Opera VPN za Android Guardian

Korištenje Androidove aplikacije

Ako se vratite na glavnu nadzornu ploču, možete vidjeti da je VPN sada povezan sa Sjedinjenim Državama. Pomicanjem prema dolje primijetit ćete da je WiFi zaštićen i da je Guardian aktivan. Doticanjem gumba za usporedbu prikazat će se usporedba WiFi sigurnosti sa i bez VPN veze. Povratak na ovaj zaslon ažurirat će informacije na glavnoj nadzornoj ploči. Pomicanje prema glavnoj nadzornoj ploči sada pokazuje da smo zaštićeni, naša sigurnost WiFi prije i nakon povezivanja s Opera VPN uslugom i broj blokiranih pratilaca.

Korištenje Android Opera VPN aplikacije

Sada da vidimo kako je lako mijenjati lokacije u aplikaciji. Vratite se na vrh zaslona nadzorne ploče i dodirnite gumb “Promijeni regiju”. Prikazuje se popis lokacija koje možete odabrati. Odaberite Kanadu tako da je dodirnete. To je sve. Aplikacija automatski premješta vašu virtualnu lokaciju u Kanadu. Sada kada smo detaljno pregledali aplikaciju, razdvojimo se od VPN-a. Prebacivanje za ovo nalazi se na vrhu zaslona glavnog izbornika.

Promjena virtualnih lokacija pomoću Opera VPN Android aplikacije

Posjetite Opera VPN

Operativni VPN testovi brzine

Test performansi preglednika

Rezultati ispitivanja brzine za Opera VPN proxy u pregledniku pokazuju da je, iako je gubitak brzine, vrlo mali. Zapravo, pad s 29,64 Mbps na 27,12 Mbps iznosi samo oko 8,5%. Stoga preporučujemo da ako ste strastveni korisnik preglednika Opera, u većini slučajeva trebali omogućiti VPN da osigura svoj internetski promet.

Opera VPN test brzine u pregledniku

Android test brzine

Rezultati testa za Android performanse pokazuju da je uzrokovao značajan gubitak u brzini veze. Iako je 14,45 Mbps i dalje dosta brzo za većinu vaših mrežnih poslova, uključujući i streaming medije. Gubitak brzine veze vjerojatno je posljedica nekoliko čimbenika. Prva od njih je šifriranje vašeg mobilnog prometa. Drugi je vjerojatno zbog pretjeranog opterećenja VPN poslužitelja. To potvrđuje dodatna činjenica da se ponekad nismo uspjeli povezati s odabranom lokacijom i morali smo prihvatiti drugu ili čekati i pokušati ponovo se povezati kasnije.

Test brzine aplikacije Android VPN za Android

Rezultati su pokazali da je upotreba usluge Opera VPN na našem Android telefonu usporila brzinu preuzimanja s 27.50 Mbs na 14.45 Mbps. Ovo je pad od preko 47% na poslužitelju u Sjedinjenim Državama. Budući da je ta brzina još uvijek dovoljna za većinu aplikacija i osigurava vašu sigurnost na nepoznatom WiFisu, preporučujemo vam da se uvijek povežete koristeći Opera VPN, ako je to vaša odabrana usluga. Kao i uvijek, ovi bi se rezultati mogli razlikovati ovisno o lokalnoj brzini davatelja internetskih usluga, tako da biste trebali testirati uslugu za sebe.

Dodatak: 15. kolovoza 2017

Opera VPN predstavio je verziju 2.0 svoje iOS aplikacije i svoj prvi pokušaj unovčavanja svoje besplatne VPN usluge. Novi Opera VPN Gold račun ima sljedeće prednosti:

 • Tracker blocker – Spriječite oglašavače u praćenju kretanja na mreži. (ovo više nije u besplatnoj Opera VPN za iOS aplikaciju).
 • Veće brzine – Poslužitelji posvećeni prioritetu korisnika koji se plaćaju.
 • Pristup do 10 lokacija – Kanada, SAD, Nizozemska, Njemačka, Singapur, Španjolska, Velika Britanija, Australija, Francuska i Italija.
 • Namjenska korisnička podrška – Ako imate bilo kakvih pitanja, pošaljite ih e-poštom.

Zlatna pretplata uključuje 7-dnevnu besplatnu probnu inačicu sa svim značajkama zlata i neograničenom propusnošću. Cijena plaćene usluge iznosi 29,99 USD godišnje i mijenja se na kraju probnog razdoblja. Uplate se naplaćuju na vaš iTunes račun nakon potvrde kupnje.

Ovo je prva od besplatnih usluga koju Opera VPN pokušava unovčiti, ali s obzirom na nedavnu najavu da završava njihovu Max Android aplikaciju, možda im nije posljednja. Max i Opera VPN Android aplikacije ne mogu se pokrenuti na istom uređaju. Samo će vrijeme otkriti njihove buduće planove.

Opera VPN pregled: zaključak

Opera se bavi gotovo 20 godina. Sjedište im je u Oslu, u Norveškoj. Tvrtka koja je odgovorna za njihovu Opera VPN uslugu, SurfEasy nalazi se u Torontu u Kanadi, a ima stroge internetske zakone o privatnosti. Tijekom prošle godine Opera je u svoj preglednik uvela besplatni VPN. Također su razvili Opera VPN aplikacije za iOS i Android. Njihov je cilj svima pružiti pristup pristupačnom, sigurnom, privatnom i necenzuriranom internetu s bilo kojeg mjesta. Imaju malu mrežu poslužitelja u pet različitih zemalja. Nedavno predstavljena plaćena usluga ima 10 lokacija poslužitelja.

Opera VPN koristi šifriranje podataka AES-256 za VPN promet preglednika. Njihova iOS aplikacija koristi IPSec za sigurnost, a Android aplikacija koristi OpenVPN. Njihove aplikacije također su ugrađene u blokade tragača. Sav njihov prilagođeni softver jednostavno se instalira i koristi. Imaju slične karakteristike smanjujući krivulju učenja Opera VPN. Njihov besplatni softver podržan je na forumima i malim FAQ-ima. Nedavno su uveli plaćenu uslugu za svoju iOS aplikaciju.

Ono što nam se najviše svidjelo u usluzi:

 • Integrirali su besplatni VPN u web preglednik Opera za Windows, Mac OS X i Linux.
 • Opera VPN ima besplatne mobilne aplikacije za iOS i Android uređaje.
 • Oni uključuju integrirani softver za blokiranje praćenja u svoj prilagođeni softver.

Ideje za poboljšanje usluge:

 • Dajte podršku putem e-pošte.
 • Prikupite manje anonimne podatke upotrebe VPN-a.
 • Dodajte još lokacija.

Smatramo da je Opera VPN usluga u trenutnom stanju više prikladna za one koji ne trebaju vrhunsku sigurnost ili će im tek ponekad trebati VPN. Međutim, oni su vrlo nova usluga. Oni se povećavaju i šire, tako da ćemo i dalje budno pratiti uslugu za budući razvoj.

Posjetite Opera VPN

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me