Mari kita mulakan tinjauan Betternet kami dengan pemerhatian bahawa mereka menyediakan perkhidmatan VPN tanpa had percuma. Anda boleh menjangkakan kelajuan Internet yang ketara semasa menggunakan perkhidmatan mereka. Mereka menawarkan perkhidmatan percuma mereka dengan model penjualan yang disebut “booster”. Ini bermaksud bahawa anda boleh menggunakan perkhidmatan mereka pada satu peranti dengan pemahaman bahawa mereka akan mencadangkan aplikasi untuk anda beli. Sekiranya anda membeli salah satu aplikasi ini melalui aplikasinya, maka mereka akan menjana wang dari penjualan tersebut. Betternet juga menghasilkan wang dari beberapa video yang harus anda tonton semasa menggunakan aplikasinya juga.

Kajian Betternet

Harga dan Tawaran Istimewa

Sebagai tambahan kepada perkhidmatan VPN percuma yang disediakan oleh Betternet, mereka menawarkan VPN Premium. Pada masa ini (3-10-2016), ini hanya tersedia untuk aplikasi Android mereka tetapi mereka menyebutkan bahawa mereka secara aktif berusaha memperluas perkhidmatan premium ke iOS dan Windows. Jadi apa yang ditawarkan perkhidmatan premium mereka berbanding perkhidmatan VPN percuma?

 • Pengguna premium boleh menyambungkan hingga lima peranti serentak pada satu akaun.
 • Pengguna premium akan dapat menyambung ke pelayan khusus yang hanya tersedia untuk mereka yang mempunyai lalu lintas yang kurang dan kelajuan yang lebih baik.
 • Pengguna premium tidak lagi terdedah kepada apa yang disebut cadangan aplikasi (iklan) yang ditanggung oleh ahli percuma.
 • Pengguna premium boleh memilih dari lapan lokasi pelayan yang berbeza: Amerika Syarikat, United Kingdom, Kanada, Belanda, Perancis, Jerman, Jepun, dan Singapura.
 • Pengguna premium akan mendapat sokongan teknikal keutamaan

Ringkasnya, pelanggan premium dijanjikan kebijakan “tanpa iklan”, sambungan VPN berkinerja lebih baik, kemampuan untuk memilih lokasi pelayan mereka, pilihan untuk menggunakan perkhidmatan pada lima peranti yang berbeza pada waktu yang sama, dan sokongan teknikal keutamaan.

Betternet menawarkan perkhidmatan premium mereka dalam dua rancangan berbeza berdasarkan jangka masa panjang. Mereka mempunyai rancangan bulanan untuk $ 4,99 dan satu tahunan untuk $ 29,99. Seperti kebanyakan penyedia VPN, mereka menolak rancangan jangka panjang. Ini bermakna jika anda mendaftar selama setahun perkhidmatan premium mereka, anda boleh mendapatkannya dengan hanya $ 2,50 sebulan. Ini seperti mendapat enam bulan perkhidmatan premium mereka secara percuma. Pada masa ini, satu-satunya cara untuk mendaftar ke rancangan premium Betternet adalah melalui aplikasi mudah alih Android. Betternet hanya menerima pembayaran melalui Google Play Store dan Apple Store, oleh itu mereka tidak menyimpan kad kredit atau maklumat berkaitan di pelayan mereka.

Tempoh Percubaan Percuma

Betternet mahu anda mencuba perkhidmatan premium mereka sendiri agar anda dapat membandingkannya dengan perkhidmatan percuma mereka. Mereka menawarkan pengembalian 30 hari dari harga langganan jika anda memutuskan bahawa perkhidmatan premium mereka tidak sesuai untuk tujuan anda. Terdapat batasan besar dalam dasar pembayaran balik mereka dan itu adalah bahawa anda tidak boleh menggunakan lebih dari 50 MB untuk tempoh tersebut. Kami berpendapat bahawa ini tidak realistik selama 30 hari untuk menguji perkhidmatan kerana kebanyakan orang kemungkinan akan melebihi ini pada penggunaan pertama. Kami merasakan ini tidak mempunyai polisi pembayaran balik selama 30 hari dan berpendapat bahawa kru Betternet harus mengkaji semula batasan ini.

Model VPN Percuma Betternet

Seperti yang kami sebutkan di atas, model Betternet VPN percuma, beroperasi dengan menjadikan anda penggalak bagi syarikat. Mereka melakukan ini dengan beberapa cara yang berbeza. Mula-mula, untuk memasang aplikasinya, anda mesti membolehkan membenarkan pembersihan dalam aplikasi. Seterusnya, anda bersetuju membiarkan mereka mencadangkan aplikasi perisian. Sekiranya anda memasang salah satu aplikasi ini maka mereka menghasilkan wang. Biasanya, aplikasi akan meminta anda melihat video semasa anda memulakannya. Gambar pertama di bawah menunjukkan skrin pelanggan yang menyambut anda dalam kes ini. Dua gambar kedua adalah beberapa video yang muncul pada dua masa yang berbeza. Seperti yang anda lihat, ini merangkumi segalanya dari video keselamatan IT hingga video pakaian dalam. Ini kadang-kadang diikuti oleh aplikasi percuma yang disarankan.

Contoh Video Betternet

Pada masa lain anda akan diminta oleh mesej yang berlainan di kotak di bawah butang sambung pada aplikasi perisian percuma. Pada gambar pertama di atas ini bertanya, “Perlukah saya menonton video?” Mesej lain yang mungkin anda lihat mengikuti. Gambar pertama di bawah menunjukkan mesej yang sering anda lihat, “Dapatkan Aplikasi Percuma”. Mengetuk ini akan menunjukkan kepada anda dua atau tiga aplikasi perisian Betternet mengesyorkan agar anda memasang.

Mesej Betternet

Gambar tengah di atas menunjukkan tonton video dan skrin sambung sekali lagi. Gambar di sebelah kanannya menunjukkan kepada anda layar yang dihasilkan jika anda mengklik “Haruskah saya menonton video? di tengah gambar. Model yang disokong iklan telah dilakukan sebelumnya tetapi kumpulan Betternet nampaknya membuatnya baru lagi. Mereka menggabungkannya dengan memasang aplikasi dan melakukan sesuatu yang kami tidak percaya mungkin menggunakan model seperti itu. Membuatnya agak tidak mengganggu. Mereka berjaya melakukannya dengan menetapkan masa mesej dan iklan sesuai dengan permulaan aplikasi dan waktu yang anda sambungkan atau sambungkan semula dalam kebanyakan kes.

Kami mempunyai satu kebimbangan bahawa Betternet menggunakan pihak ketiga untuk iklan. Pihak ketiga ini mungkin menggunakan teknologi untuk mengakses beberapa data termasuk tetapi tidak terhad kepada kuki untuk mengira keberkesanan iklan mereka. Secara khusus, Betternet menolak alat-alat ini kerana berkaitan dengan kebijakan privasi mereka sendiri, bagaimana cara pihak ketiga ini menggunakan maklumat yang diperoleh bergantung pada dasar privasi mereka sendiri. Oleh itu, ketahuilah bahawa anda dilacak oleh rakan iklan mereka ketika menggunakan perkhidmatan VPN percuma mereka.

Privasi dan Keselamatan

Betternet terletak di Kanada. Mereka mempunyai ketat, Tanpa Log dasar privasi. Mereka tidak mencatat data sambungan atau penggunaan dari pengguna VPN mereka. Mereka menyimpan hanya maklumat yang diperlukan untuk mengendalikan perkhidmatan mereka dan tidak pernah dikongsi dengan pihak ketiga. Dasar privasi mereka menerangkan bagaimana semua data ditangani seperti yang ditunjukkan di bawah:

Betternet tidak mengumpulkan, log, menyimpan, berkongsi maklumat peribadi Pengguna yang dapat dikenal pasti. Betternet dapat mengumpulkan masa sambungan ke Perkhidmatan kami dan jumlah data yang dipindahkan setiap hari. Betternet menyimpan ini untuk dapat memberikan pengalaman rangkaian terbaik kepada anda.

Pada masa yang sama mereka mengatakan bahawa mereka bekerjasama dengan rakan kongsi dan pihak ketiga untuk memberikan cadangan agar aplikasi dapat anda pasang tetapi pada masa yang sama mereka tidak bertanggungjawab terhadap apa yang dilakukan pihak ketiga ini dengan data yang mereka kumpulkan pada anda.

Dengan menggunakan Betternet, anda mengakui dan menyetujui bahawa Betternet dapat memaparkan iklan dalam Aplikasi, sebagai laman web yang terpisah di penyemak imbas anda, atau dengan cara apa pun yang difikirkan sesuai oleh Betternet. Betternet boleh menggunakan perkhidmatan iklan pihak ketiga dengan terma dan syarat mereka sendiri. Dengan menggunakan Betternet, anda juga bersetuju dengan terma dan syarat perkhidmatan pihak ketiga tersebut dan mengakui dan mematuhi bahawa Betternet tidak akan bertanggungjawab dan tidak bertanggungjawab terhadap kandungan yang ditunjukkan bagi pihak mereka.

Ini terdengar samar-samar seperti hati-hati pelanggan. Jadi, berhati-hatilah.

Selepas beberapa kajian, kami mendapati bahawa perkhidmatan Betternet menggunakan OpenVPN dengan enkripsi AES256 dan 128 bit AES-CBC untuk IPSec. Kami cuba mencari lebih banyak maklumat mengenai ukuran rangkaian Betternet VPN tetapi tidak berjaya. Mudah-mudahan, pada masa akan datang, pasukan Betternet akan lebih maju dengan maklumat ini.

Ujian Hands-On

Kami menyelesaikan tinjauan Betternet kami dengan beberapa pengujian terhadap perisian klien Windows dan aplikasi Android mereka. Kami ingin memulakan dengan mengatakan bahawa perkhidmatan Betternet percuma menurunkan kelajuan sambungan ISP kami jauh lebih banyak daripada yang kami mahukan, seperti yang dilakukan oleh banyak perkhidmatan percuma. Mereka mempunyai klien perisian untuk Windows, iOS, Android, dan sambungan untuk penyemak imbas Chrome dan Foxfire. Akaun premium pada masa ini hanya dapat diakses menggunakan aplikasi Android.

Bersambung dari Windows

Anda boleh mendapatkan muat turun klien Windows untuk perkhidmatan VPN percuma Betternet dengan mengklik muat turun di menu laman web mereka. Setelah anda melengkapkan muat turun ini, jalankan aplikasi persediaan BetternetforWindows untuk mula memasang klien Windows di komputer anda. Perhatikan, mungkin diperlukan untuk pemasangan untuk memasang versi Windows.NET framework pada mesin anda sebelum pemasangan klien sebenar bermula. Ini berlaku dalam kes kami. Gambar di bawah menunjukkan skrin pertama dan terakhir wizard pemasangan Betternet untuk Windows. Mengklik seterusnya pada gambar pertama di bawah memulakan proses pemasangan dan mengklik selesai pada yang kedua menyelesaikan pemasangan dan melancarkan klien untuk pertama kalinya.

Pasang Windows Betternet

Antaramuka pelanggan sangat mudah dengan tidak banyak pilihan untuk dibuat oleh pengguna, jadi sangat mudah untuk digunakan oleh sesiapa sahaja tanpa mengira pengetahuan teknikal anda. Imej pertama yang ditunjukkan di bawah adalah apa yang akan anda lihat setelah pelanggan memuatkan tanpa sambungan. Perhatikan wajah sedang tidur dan dikelilingi oleh lingkaran kelabu. Bergantung pada tempat anda berada, anda mungkin melihat negara lain selain Amerika Syarikat. Secara lalai, perkhidmatan Betternet akan menghubungkan anda dengan pelayan yang paling dekat dengan anda dengan jumlah pengguna yang paling sedikit, sehingga memberikan anda pelayan yang mereka fikirkan memberikan anda prestasi terbaik.

Pelanggan Windows Betternet

Untuk menyambung ke perkhidmatan setelah pelanggan dimulakan, cukup klik pada butang sambung di layar utama. Gambar kedua di bawah menunjukkan seperti apa paparan skrin utama setelah sambungan selesai. Perhatikan wajah terjaga dan perisai dikelilingi dalam lingkaran biru. Perkara lain yang perlu diperhatikan adalah kotak mesej di bawah butang sambung atau putuskan dalam gambar. Di sinilah anda ditawarkan aplikasi dan video untuk ditonton serta suka atau tweet mengenai perkhidmatan Betternet dan bagaimana mereka menjana wang daripada anda sebagai “penggalak” mereka.

Menu Windows Betternet

Satu-satunya pilihan pengguna adalah menu di sudut kiri atas gambar pertama di atas yang akan membuka skrin seperti yang ditunjukkan di sebelah kanan atas. Ini adalah halaman tetapan. Satu-satunya pilihan di skrin ini ialah menyambung semula secara automatik jika sambungan terputus. Butang lain di halaman ini akan:

 • Hubungi Kami – buka tiket sokongan
 • Soalan Lazim – buka Soalan Lazim di laman web mereka
 • Dasar privasi – biarkan anda memeriksa halaman privasi Betternet di laman web mereka
 • Bagaimana Betternet berfungsi? – tunjukkan model Betternet di laman web mereka

Seperti yang anda lihat, pelanggan Windows sangat asas tetapi ia menjalankan tugas.

Menyambung Dari Android

Satu-satunya cara untuk mendaftar perkhidmatan VPN langganan mereka pada masa ini adalah dengan memasang aplikasi Android mereka terlebih dahulu dari gedung Google Play. Sebaik sahaja anda memasang aplikasi ini pada peranti anda, anda akan melihat gambar seperti yang ditunjukkan di bawah-kiri. Menekan hasil sambung di skrin tengah di bawah. Akhirnya, skrin di sebelah kanan menunjukkan aplikasi Android setelah disambungkan sepenuhnya. Anda akan melihat bahawa ia sangat serupa dengan klien Windows.

Sambungan Android Betternet

Memilih ikon menu (tiga bar mendatar) dari tangkapan skrin yang ditunjukkan di sebelah kiri di atas akan memaparkan skrin tetapan seperti yang ditunjukkan pada gambar kiri di bawah. Pada skrin ini, anda dapat dengan jelas melihat butang “go premium” hijau. Ini adalah butang yang anda ketuk untuk melihat skrin yang ditunjukkan di tengah-tengah di bawah ini yang harus menunjukkan rancangan harga dan membolehkan anda membeli yang anda mahukan.

Peningkatan Betternet

Dalam kes kami, ia menghadapi masalah dan rancangannya gagal dimuat. Sekiranya ia dimuat dengan betul, kita mungkin telah melanggan perkhidmatan premium mereka. Skrin terakhir adalah yang anda akan lihat jika anda adalah anggota premium dan anda memilih “Saya sudah Premium” di layar tetapan di atas (gambar pertama). Perhatikan semua yang anda perlukan untuk mendaftar ke perkhidmatan premium mereka adalah alamat e-mel yang sah. Setelah melanggan perkhidmatan premium, anda akan dapat memilih negara yang ingin anda sambungkan dengan mengklik lokasi seperti yang ditunjukkan pada gambar pertama di bawah. Ini akan memaparkan negara yang dapat anda sambungkan menggunakan VPN premium Betternet.

Lokasi Pelayan Betternet

Skrin tengah dan terakhir yang ditunjukkan di atas menunjukkan lokasi terkini yang ditawarkan oleh perkhidmatan mereka. Mengklik “go premium” berwarna kuning mengingatkan anda bahawa anda mesti menjadi pelanggan premium untuk memilih lokasi anda sendiri.

Ujian Kelajuan Betternet

Betternet bukan salah satu perkhidmatan VPN terpantas yang kami uji pada ujian kelajuan kami seperti yang berlaku pada banyak VPN percuma perkhidmatan. Kelajuan sambungan Internet kami menurun hampir 78% ketika disambungkan melalui pelayan mereka di Atlanta, GA.

Ujian Kelajuan Betternet

Sebilangan kehilangan kelajuan sambungan dijangka kerana keselamatan tambahan yang ditawarkan oleh sambungan yang disulitkan. Walau bagaimanapun, 78% adalah penurunan yang ketara dan jika anda mempunyai kelajuan ISP yang perlahan, ini dapat menjadikan kelajuan sambungan Internet anda hampir tidak dapat digunakan. Harus diingat bahawa mereka mengatakan bahawa perkhidmatan berbayar mereka ada pada pelayan khusus dan jauh lebih pantas daripada perkhidmatan percuma mereka. Kerana ketidakselarasan dalam kelajuan ISP, prestasi anda mungkin berbeza-beza, jadi pastikan untuk mengujinya sendiri. Walaupun tidak ada kebijakan mengenai lalu lintas P2P, kami tidak menyarankannya kerana kecepatan sambungan yang lambat ketika menggunakan layanan VPN mereka.

Kajian Betternet: Kesimpulannya

Betternet baru menggunakan ruang privasi dan nampaknya akan menghilangkan beberapa bug dalam perkhidmatan baru mereka. Perkhidmatan percuma mereka nampaknya berfungsi tetapi lambat. Anda tidak mahu menggunakannya jika anda menggunakan VPN sepanjang masa tetapi memadai bagi mereka yang hanya menggunakan perkhidmatan VPN. Penyulitan yang digunakan oleh perkhidmatan mereka bukanlah yang terbaik tetapi AES – 128 bit harus cukup selamat untuk kebanyakan kegunaan.

Apa yang kami suka mengenai perkhidmatan mereka

 • Ia menawarkan penggunaan tanpa had percuma
 • Pelaksanaan “meningkatkan” yang tidak mengganggu baik dalam meninjau video dan aplikasi untuk dipasang
 • Antara muka yang mudah digunakan untuk pengguna Android
 • Respons pelanggan yang cepat (dalam beberapa jam)

Idea untuk meningkatkan perkhidmatan:

 • Lebih banyak perincian teknikal mengenai perkhidmatan dan rangkaian mereka di laman web
 • Penjelasan penggunaan maklumat pihak ketiga
 • Perkhidmatan premium untuk platform lain: iOS, Windows, dan juga penyemak imbas yang mereka sokong.
 • Sokongan untuk Mac OS X
 • Harga untuk perkhidmatan premium mereka di laman web mereka

Perkhidmatan VPN percuma Betternet lambat. Kerugian dalam kelajuan sambungan melalui rangkaian mereka biasanya 75% -85%. Bergantung pada ISP asal anda, ini dapat melambatkan Internet anda sehingga hampir tidak dapat digunakan. Dengan VPN percuma, anda tidak dapat mengawal tempat anda menyambung yang membatasi kegunaan perkhidmatan percuma mereka untuk menyekat penyekat kandungan atau perkongsian fail. VPN langganan berbayar akan membantu anda melakukan ini dengan lebih baik jika tujuan anda berada di salah satu daripada lapan negara tempat mereka mempunyai pelayan. Sekiranya anda hanya ingin mendapatkan maklumat anda di hotspot WI-Fi dan menjadi lebih tidak dikenali dalam melayari Internet harian anda, maka perkhidmatan Betternet boleh menjadi pilihan yang baik untuk anda. Ingat, mereka menawarkan jaminan wang dikembalikan selama 30 hari selagi anda menggunakan lebar jalur kurang dari 50MB. Pastikan untuk menguji perkhidmatan mereka untuk kepantasan dan pastikan anda berpuas hati dengannya.

Lawati Betternet

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me