Ikon GhosteryGhostery adalah pelanjutan penyekat penyekat iklan yang dibuat pada tahun 2009. Walaupun versi individu sangat popular, banyak syarikat dengan nama besar menggunakan Pengurusan Cloud Cloud (MCM) Ghostery. Versi korporat digunakan untuk menilai prestasi dan menyekat pelacak di pelbagai laman web. Ghostery tersedia untuk semua penyemak imbas utama termasuk Chrome, Firefox, Opera, Safari, dan Internet Explorer. Mereka juga mempunyai aplikasi Ghostery Privacy Browser yang sangat bagus untuk iOS dan Android.

Ghostery berbeza dengan penyekat iklan lain dari segi penampilan dan pengoperasiannya. Daripada hanya memberi anda jumlah pelacak yang diblokir, ia akan memberi anda maklumat yang spesifik. Dengan cara itu, anda boleh memilih pelacak atau iklan yang ingin anda sekat. Dalam ulasan ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara memuat turun, memasang, dan menggunakan Ghostery.

Pembiayaan Ghostery

Walaupun versi peribadi Ghostery adalah percuma, versi perusahaan menghasilkan pendapatan. Firma ekuiti swasta Warburg Pincus adalah penyokong utama. Ghostery tidak meminta sumbangan atau sokongan kewangan lain dari pengguna. Ini juga merupakan satu-satunya penyekat iklan yang tidak melanggan senarai iklan yang boleh diterima. Itu bererti mereka tidak membenarkan syarikat membayar yuran agar “iklan yang dapat diterima” mereka disetujui.

Ghostery untuk Chrome

Untuk mendapatkan Ghostery for Chrome, klik pada butang menu di penyemak imbas. Seterusnya, pergi ke Lebih banyak alat, kemudian Sambungan.

Pemasangan Adblock Plus

Anda sekarang akan dibawa ke Sambungan skrin.

dapatkan lebih banyak sambungan

Pilih pilihan yang tertera dapatkan lebih banyak sambungan. Di sebelah kiri, taipkan Ghostery. Anda akan melihat beberapa pilihan yang berbeza di sini, tetapi anda ingin memilih pelanjutan yang mengatakan Ghostery ditawarkan oleh www.ghostery.com.

Tambahan Ghostery untuk Chrome

Pastikan anda mengklik pada tambah ke Chrome butang di bawah tajuk sambungan.

  Kajian Keselamatan Norton 2023

Cara Menggunakan Ghostery untuk Chrome

Sebaik sahaja anda mengklik butang tambah ke Chrome, klik tambah peluasan butang ditunjukkan oleh anak panah di bawah.

Pemasangan Ghostery untuk Chrome

Setelah pelanjutan dipasang, anda akan diminta untuk mengikuti lawatan. Mengklik pada dua skrin seterusnya akan membawa anda ke skrin yang anda lihat di bawah. Di sini, anda dapat menentukan jenis pelacak yang ingin anda sekat. Klik pada anak panah untuk mengembangkan setiap kategori. Ini memberi anda peluang untuk memilih sumber tunggal, atau keseluruhan kategori.

Ghostery untuk Chrome

Apabila anda membuka halaman baru, anda akan melihat ikon hantu biru di sudut. Itulah ikon Ghostery. Seterusnya, klik padanya untuk melihat pelacak di halaman.

Penggunaan Ghostery di Chrome

Dengan mengklik roda gigi pada gambar di atas, anda akan dapat mengakses bahagian pilihan. Tiga tab yang terdapat di bahagian ini adalah Umum, Lanjutan dan Tentang.

Am – Pada tab ini, anda boleh memilih untuk berkongsi data dengan Ghostery. Ini akan memberi mereka kebiasaan melayari anda. Mereka kemudian akan menggabungkan data tersebut dengan pengguna lain. Anda juga boleh membenarkan kemas kini secara automatik. Dengan demikian pangkalan data akan tetap segar. Terakhir di tab ini, anda boleh memilih pelacak yang anda mahukan, atau laman senarai putih.

Mahir – Tab ini mempunyai beberapa pilihan yang berbeza, seperti yang anda lihat di bawah. Itu termasuk pilihan Paparan, Pilihan sekatan, Kemas kini automatik, Klik untuk bermain, Bahasa, dan Import / Eksport.

ghostery5

Mengenai – Di sinilah anda akan mendapat maklumat mengenai Ghostery dan cara berhubung dengan pasukan.

Setelah anda menukar tetapan kepada apa sahaja yang anda mahukan, tutup Chrome dan buka semula.

Ghostery untuk Firefox

Untuk mendapatkan Ghostery for Firefox, klik pada butang menu terlebih dahulu. Seterusnya, klik Alat tambah.

Menu Firefox

Di medan carian, taipkan Ghostery dan klik Pasang.

Pemasangan tambahan Ghostery untuk Firefox

Sebaik sahaja anda memasang add-on, tutup dan buka semula Firefox. Anda kini harus melihat ikon hantu Ghostery, dan sudah siap digunakan.

  Review Perisai Hotspot

Cara Menggunakan Ghostery untuk Firefox

Menukar tetapan berada di lokasi yang berbeza untuk Firefox daripada Chrome. Kali ini, klik pada hantu untuk membuka tetapan. Kemudian klik pada tiga titik menegak, dan pergi ke Ghostery saya. Seperti yang anda lihat di sini, pilihan terdapat di halaman ini di bawah tajuk.

Tetapan Firefox untuk Ghostery

Sila rujuk bahagian Chrome untuk maklumat lebih lanjut mengenai tetapan. Setelah menguruskan semua tetapan, anda boleh melihat-lihat seperti biasa.

Penyemak Imbas Privasi Ghostery untuk Android

Sekali lagi, Ghostery menunjukkan bukti tentang seberapa baik dana itu. Untuk Android, Ghostery mempunyai penyemak imbas Android mereka sendiri. Mulakan dengan pergi ke Google Play Store dan menaip di Ghostery. Anda akan melihat pilihan yang muncul dengan cepat Penyemak Imbas Privasi Ghostery. Itu adalah pilihan yang anda mahukan. Anda juga akan melihat bahawa ia mempunyai hantu Ghostery sebagai ikon. Seterusnya, klik pada Pasang dan kemudian Buka. Sekarang, anda boleh memilih beberapa tetapan.

Ghostery 3 pertama untuk Android

Sekiranya anda mengetuk Privasi Dalam Aplikasi, anda boleh mengklik semua atau tidak. Setelah selesai, anda akan melihatnya Penyemak Imbas Privasi Ghostery. Pada gambar terakhir, anda dapat melihat 20 pelacak di halaman di bawah hantu. Dengan mengklik hantu, anda boleh menukar salah satu slaid tersebut.

Ghostery untuk android

Dan itulah cara anda menggunakan Penyemak Imbas Privasi Ghostery. Kami akan melihat bagaimana Ghostery berfungsi dalam penyemak imbas desktop.

Penyemak Imbas Privasi Ghostery untuk iOS

Anda boleh memuat turun Penyemak Imbas Privasi Ghostery dari iTunes App Store. Aplikasi ini menyokong iPhone, iPad, dan iPod Touch yang menjalankan iOS 8.0 atau lebih baru. Semasa pemasangan, anda akan diberi keputusan untuk berkongsi atau tidaknya data pelacak dengan pasukan Ghostery. Anda juga boleh menguruskan pilihan privasi anda.

Ghostery untuk pemasangan iOS

Setelah anda menyiapkan aplikasinya, anda boleh membuka Penyemak Imbas Privasi Ghostery. Secara lalai ia akan terbuka ke tab mesin carian yang dikuasakan dengan Duck Duck Go dengan privasi carian sebenar. Ini bermaksud bahawa Duck Duck Go tidak mengumpulkan atau berkongsi maklumat peribadi anda. Kami terus melayari laman web untuk menguji aplikasinya.

  Ulasan Privasi VPN Sempurna 2023

Penyemak Imbas Privasi Ghostery iOS

Seperti yang anda lihat, kami mengunjungi CNET News. Anda akan melihat simbol Hantu biru di bahagian bawah gambar tengah di atas. Mengetuk hantu akan memaparkan senarai pelacak penuh. Anda akan melihat bahawa semua pelacak menunjukkan diaktifkan. Anda mempunyai dua pilihan untuk menyekatnya. Yang pertama adalah meluncurkan setiap pelacak secara berasingan untuk menyekatnya. Anda boleh masuk ke dalam tetapan dan memilih untuk menyekat semua pelacak. Anda juga boleh membersihkan kuki, membersihkan cache, dan mengaktifkan perlindungan WiFi.

Perbezaan Dengan dan Tanpa Ghostery

Mari kita lihat bagaimana rupa laman web dengan dan tanpa Ghostery. Gambar di bawah adalah tanpa Ghostery.

laman web tanpa Ghostery

Dan gambar berikut adalah seperti apa laman web yang sama dengan Ghostery.

laman web dengan Ghostery

Seperti yang anda lihat, ini adalah halaman yang sama. Halaman dengan Ghostery dimuat dengan lebih pantas. Walaupun menghidupkan semua penyekat akan membantu laman web memuat lebih cepat, sekatan terlalu banyak boleh menyebabkan masalah kadang-kadang.

Mengapa Menggunakan Ghostery?

Ciri-ciri Ghostery memberikan kelebihan berbanding pesaing. Mampu melihat apa yang setiap pelacak dan mempunyai kemampuan untuk menyekatnya adalah ciri yang bagus. Walaupun anda dapat membantu Ghostery menyimpan peluasan percuma dengan memberi mereka maklumat, anda tidak perlu melakukannya. Kami menyukai kenyataan bahawa ia tersedia untuk Chrome, Firefox, Safari, dan Opera. Penyemak Imbas Privasi Ghostery untuk Android dan iOS adalah penyelesaian yang baik untuk peranti mudah alih anda.

Kesimpulannya

Ghostery adalah penyekat iklan yang direka dengan sangat baik dan terawat dengan baik. Ia sentiasa dikemas kini, dan kami menyukai hakikat bahawa anda boleh memilih untuk menyekat pelacak individu atau semuanya. Mereka tidak mengambil bahagian dalam program iklan yang boleh diterima, dan Ghostery sangat mudah digunakan. Kami mencadangkan penggunaan lebih daripada satu penyekat iklan, kerana tidak semua penyekat akan menyingkirkan setiap iklan. Pastikan juga menggunakan alat lain semasa berusaha melindungi privasi anda.

Lawati Ghostery

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me