Mari kita mulakan tinjauan IronSocket kami dengan sedikit sejarah perkhidmatan privasi mereka. Mereka bermula di ruang VPN dan proksi pada tahun 2005 dengan penciptaan laman web HideMyNet.com. Di HMN, pemilik dan kakitangan mula membina infrastruktur VPN dan proksi untuk membiarkan pengguna melayari Internet tanpa nama dan menghapus penapisan sewenang-wenangnya dari mana saja. Secara beransur-ansur, mereka mengembangkan penyelesaian teknikal dan rangkaian untuk membangun dan mengoperasikan perkhidmatan VPN yang baik yang dibina berdasarkan perkhidmatan pelanggan. Pada tahun 2013, mereka menjenamakan semula teknologi mereka dan memperluas rangkaian mereka untuk menyediakan perkhidmatan privasi yang boleh dipercayai, berorientasikan sokongan dan IronSocket dilahirkan.

Kajian IronSocket

Tujuan mereka adalah untuk membuat penyedia VPN dan DNS generasi seterusnya yang mudah digunakan dan memberikan sokongan pelanggan yang kukuh dengan harga yang baik. IronSocket dimiliki dan dikendalikan oleh Pusa dan Daga Limited. Mereka tunduk pada bidang kuasa dan undang-undang yang mengatur Hong Kong.

Harga dan Tawaran Istimewa

Jadi apa yang anda dapat apabila anda melanggan perkhidmatan privasi IronSocket? Sekiranya anda melanggan perkhidmatan standard mereka, anda akan mempunyai akses tanpa had ke rangkaian lengkap pelayan VPN mereka, dapat mendaftar hingga tiga peranti (alamat IP) untuk menggunakan proksi DNS mereka, dan mempunyai akses ke proksi HTTP dan Socks5. Langganan dilengkapi dengan tiga sambungan VPN serentak dan tiga IP untuk menggunakan perkhidmatan mereka yang lain seperti proksi DNS. tetapi anda boleh menambah lebih banyak dengan kos tambahan. Sebelum peranti anda dapat menggunakan pelayan proksi DNS mereka, anda mesti terlebih dahulu mendaftarkan alamat IP-nya ke laman web mereka. Hingga tiga alamat IP boleh didaftarkan sekaligus untuk rancangan harga standard tetapi anda boleh menambahkan lebih banyak dengan kos tambahan.

Pelan Harga IronSocket

Struktur harga IronSocket serupa dengan yang lain dalam bidang privasi. Mereka menawarkan tiga pakej berbeza dari perkhidmatan VPN / Proksi gabungan mereka. Pakej ini didiskaun berdasarkan jangka masa perkhidmatan dan merangkumi satu bulan, enam bulan, dan 1 tahun. Harga mereka bermula dari $ 6,99 untuk sebulan perkhidmatan. Anda dapat enam bulan perkhidmatan mereka dengan harga $ 35.95 atau $ 5.99 setiap bulan perkhidmatan. Akhirnya, jika anda melanggan selama satu tahun perkhidmatan, harganya adalah $ 49.95 atau hanya $ 4.16 sebulan.

Pilihan Pembayaran IronSocket

IronSocket menyediakan beberapa cara berbeza untuk anda membayar perkhidmatan VPN mereka. Anda boleh membayar menggunakan PayPal jika anda ingin menyimpan semua pembayaran anda di lokasi pusat. Anda boleh membayar menggunakan kad kredit utama tradisional seperti MasterCard, VISA, American Express, dan Discover. Mereka juga akan membiarkan anda membayar menggunakan mata wang kripto, BitCoin supaya anda lebih dikenali. Akhirnya, untuk mendapatkan anonim tanpa nama, anda boleh membayar menggunakan pelbagai kad hadiah.

Tempoh Percubaan Bebas Risiko

Walaupun mereka tidak mempunyai percubaan percuma, IronSocket menawarkan jaminan wang dikembalikan 7 hari kepada semua pengguna baru. Ini akan membolehkan anda mencuba VPN mereka sendiri. Sekiranya atas sebab apa pun, anda tidak berpuas hati dengan perkhidmatan mereka, mereka akan mengembalikan pembayaran anda sepenuhnya. Anda mesti meminta pembayaran balik yuran langganan anda dalam masa tujuh hari setelah melanggan perkhidmatan mereka (seperti yang disahkan oleh rekod pembayaran mereka). Tiada bayaran balik akan diberikan selepas tempoh tujuh hari ini. Mereka yang membeli dengan BitCoin atau kad hadiah tidak layak mendapat jaminan ini.

Lawati IronSocket

Rangkaian IronSocket dan Lokasi Pelayan

IronSocket menguruskan rangkaian kecil 65+ pelayan VPN di 51 lokasi di seluruh dunia. Mereka menempatkan pelayan ini secara strategik di 38 negara untuk memaksimumkan liputan dan prestasi rangkaian VPN mereka.

NegaraLokasi, Pelayan IPProtokol
385165+tidak diketahuiOpenVPN, L2TP, PPTP

IronSocket mempunyai pelayan di semua benua utama seperti berikut:

 • Asia
  • Hong Kong, Hong Kong; Indonesia, Jakarta; Jepun: Nagano, Tokyo (2);
  • Filipina, Manila; Arab Saudi; Singapura, Singapura; Korea Selatan, Seoul;
  • Taiwan, Taipei; Thailand, Bangkok
 • Australia / Oceania
  • Australia, Melbourne; New Zealand, Auckland
 • Eropah
  • Austria, Vienna; Belgium, Oostkamp; Cyprus, Nicosia; Denmark, Copenhagen;
  • Perancis: Paris, Roubaix; Jerman: Berlin, Nuremberg; Iceland, Reykjavik;
  • Ireland, Dublin; Itali, Milan; Luxembourg, Steinsel; Belanda, Amsterdam (4);
  • Norway, Oslo; Poland, Warsaw; Romania, Bucharest; Rusia, Moscow;
  • Sepanyol, Madrid; Sweden, Stockholm; Switzerland, Zurich; Ukraine, Vinnytsia;
  • United Kingdom: Gosport, London (4)
 • Amerika Utara
  • Kanada, Toronto; Mexico, Mexico City; Amerika Syarikat: Atlanta, Chicago, Dallas (2),
  • Kansas City, Los Angeles (3), Miami, New York City (3), Piscataway, Salt Lake City,
  • San Jose, Seattle
 • Amerika Selatan
  • Argentina, Buenos Aires; Brazil, Sao Paulo

Perkhidmatan IronSocket mesra P2P. Ini membolehkan perkongsian fail secara sah di rangkaian P2P. Mereka menempah sebilangan pelayan yang berada di lokasi strategik untuk akses P2P. Pelayan ini terletak di negara yang mesra undang-undang untuk P2P seperti yang anda harapkan. Mereka mempunyai pelayan P2P di negara berikut:

 • Argentina, Brazil, Siprus, Mesir, Islandia, Indonesia, Luxembourg, Belanda (4), Romania, Rusia, Taiwan, Thailand, dan Ukraina

Mereka mengatakan bahawa mereka telah menempah pelayan yang lebih pantas untuk pengguna perisian P2P dan Torrent mereka. Mereka yang ingin juga boleh menggunakan proksi Socks5 untuk aplikasi P2P dan Torrent mereka.

Perkhidmatan IronSoclket DNS Proxy menyokong Peralihan Wilayah, mempunyai Pelayan DNS global, dan menawarkan akses ke senarai lebih dari 160 saluran media streaming. Mereka menyediakan beberapa pelayan DNS untuk digunakan dengan perkhidmatan proksi DNS mereka dan mengesyorkan anda memilih pelayan yang paling dekat dengan lokasi fizikal anda untuk pencarian yang lebih pantas. Pelayan DNS yang anda pilih tidak akan mempengaruhi tetapan Peralihan Wilayah anda. Semua pelayan DNS memerlukan kebenaran IP melalui laman web mereka untuk diberi akses ke perkhidmatan tersebut. Peralihan Kawasan untuk penyedia yang disokong proksi DNS mereka juga ditetapkan walaupun halaman akaun anda di laman web. Negara di mana mereka mempunyai pelayan proksi DNS termasuk yang berikut:

 • Australia, Sydney; Brazil, Sao Paulo; Jerman, Frankfurt; Ireland, Ireland; Jepun, Tokyo; Singapura, Singapura; Amerika Syarikat: Virginia, California

Privasi dan Keselamatan

Sekiranya anda benar-benar ingin menjaga privasi dan anonimiti anda, maka anda memerlukan VPN yang tidak mempunyai dasar log berkenaan dengan penggunaan perkhidmatan mereka. IronSocket menjelaskan bahawa ini juga sangat penting bagi mereka. Inilah dan petikan dari dasar privasi mereka:

Kami komited untuk melindungi dan menghormati privasi anda. Kami mengehadkan maklumat yang kami kumpulkan hingga minimum yang diperlukan untuk menyediakan perkhidmatan kami, mengurus akaun anda, dan untuk melindungi diri dari penipuan dan penyalahgunaan. Secara ringkas:

Kami TIDAK MASUK atau merakam dengan cara apa pun kandungan yang anda akses semasa menggunakan Perkhidmatan kami.
Kami TIDAK MENGGUNAKAN maklumat anda untuk tujuan selain dari yang anda telah persetujui.
Kami TIDAK MENJUAL atau memperdagangkan maklumat peribadi untuk tujuan komersial.

Kami tidak berkongsi maklumat peribadi mengenai akaun anda kecuali apabila dipaksa oleh tindakan undang-undang yang berlaku di bawah undang-undang Hong Kong.

IronSocket menjelaskan dengan jelas bahawa mereka tidak mencatat penggunaan pelanggan mereka semasa berada di rangkaian mereka. Mereka juga menyatakan bahawa mereka menjaga maklumat peribadi yang mungkin mereka ada untuk anda. Mereka menyokong banyak kaedah pembayaran yang akan menjadikan anda lebih tidak dikenali semasa menggunakan perkhidmatan mereka seperti Bitcoin dan kad hadiah. Sudah jelas bahawa mereka memandang serius privasi anda tetapi bagaimana dengan keselamatan anda semasa melayari Internet?

Mereka mempunyai rangkaian yang terdiri daripada pelayan di 38 negara yang berlainan yang tersebar di seluruh dunia. Rangkaian mereka menyokong tiga protokol VPN: OpenVPN, L2TP / IPSec, dan PPTP. Kami mengesyorkan dan begitu juga pasukan di Ironsocket bahawa untuk keselamatan terbaik, anda menggunakan OpenVPN untuk menyambung ke perkhidmatan mereka jika peranti anda menyokongnya. Penyulitan OpenVPN terkuat mereka menggunakan penyulitan data AES-256 bit dengan pengesahan mesej SHA256. L2TP mereka disokong pada pelbagai jenis peranti dan berjalan dengan enkripsi AES 256bit juga. Pengesahan antara pelayan mereka dan peranti anda menggunakan DHE-RSA-AES256-SHA, RSA 4096-bit. Ini adalah beberapa enkripsi terbaik yang tersedia dalam industri VPN dan akan memastikan bahawa data anda selalu diamankan ketika menggunakan IronSocket VPN.

Lawati IronSocket

Ujian Hands-On

Mendaftar adalah proses tiga langkah:

 • Mula-mula anda perlu membuat akaun.
 • Kedua, anda perlu menyesuaikan pesanan anda.
  • Pastikan anda telah memilih pakej yang anda mahukan.
  • Anda boleh mempunyai sehingga lima sambungan serentak tambahan. Sambungan VPN tambahan didiskaun mengikut nombor yang anda beli.
   • Anda mendapat tiga VPN + tiga IP dengan pakej asas yang anda pilih.
   • Satu VPN tambahan + satu IP adalah $ 1,50 tambahan sebulan atau $ 18.00 setahun.
   • Tiga VPN tambahan + tiga IP adalah $ 3.00 tambahan sebulan atau $ 36.00 setahun.
   • Lima VPN tambahan + lima IP adalah $ 4.00 tambahan sebulan atau $ 48.00 setahun.
 • Ketiga, anda perlu memilih jenis pembayaran anda dan memasukkan maklumat pembayaran anda.

Ini digambarkan dalam gambar di bawah. Pemilihan paket dan tambahan boleh dipilih dengan mengklik ikon masing-masing di sebelah kanan di bawah ringkasan pesanan.

Pendaftaran IronSocket

Pertama, perkhidmatan IronSocket tidak mempunyai klien perisian tersuai. Sambungan ke rangkaian mereka terutamanya melalui klien OpenVPN Connect sumber terbuka. Setelah perisian OpenVPN Connect dipasang di peranti anda, maka anda perlu memasang fail (.opvn) yang betul secara manual untuk dapat menyambung ke pelayan VPN di rangkaian mereka. Kami akan menerangkannya untuk Windows sebentar lagi.

Anda boleh menyambung ke rangkaian VPN mereka dengan OpenVPN pada platform Windows, Mac OS X, iOS dan Android serta beberapa penghala. IronSocket mempunyai panduan penyediaan langkah demi langkah yang ditulis dengan baik di laman web mereka untuk mengkonfigurasi semua ini. Mereka juga menyokong Linux tetapi anda perlu menghubungi staf sokongan mereka yang sangat baik untuk menerima pautan ke .pdf untuk mengkonfigurasinya (baik Ubuntu dan Debian). Mereka juga memiliki panduan untuk mengkonfigurasi setiap platform ini dengan protokol L2TP dan PPTP.

Berhubung dengan Pelanggan VPN Windows

Ikon Sambungan OpenVPN

Mari kita lihat bagaimana kita dapat mengkonfigurasi Windows untuk menggunakan IronSocket VPN. Mula-mula anda perlu memuat turun klien Windows OpenVPN Connect ke komputer anda. Anda boleh mendapatkan pautan untuk melakukannya di kawasan persediaan di laman web IronSocket. Setelah memuat turun pemasang pakej ini ke mesin anda, anda perlu membukanya dan memasangnya. Ini akan menambahkan ikon (ditunjukkan kanan) ke desktop anda. Mengklik ini akan membuka klien Windows ke dulang sistem seperti berikut. Ikon x pada OpenVPN Connect di dulang menunjukkan bahawa kita tidak berhubung pada masa ini.

Dulang Sistem OpenVPN

Setelah anda memasang dan membuka klien Windows OpenVPN di komputer anda, anda perlu memuat turun fail .ovpn untuk pelayan yang ingin anda sambungkan dari laman web IronSocket. Sekiranya anda melihat halaman rangkaian laman web mereka, anda akan melihat gambar yang serupa dengan gambar di bawah. Perkara pertama yang diperhatikan dalam gambar ini ialah kita telah memilih tab untuk OpenVPN di bahagian atas sehingga kita akan melihat pelayan yang menyokong protokol OpenVPN.

Rangkaian IronSocket OpenVPN

Jadual di atas mempunyai empat lajur: Negara, Lokasi, P2P dibenarkan, dan Konfigurasi. Dalam gambar di atas, kami telah memilih untuk membuat sambungan ke Australia, Melbourne. Mengklik butang profil get hijau akan memunculkan tetingkap pilihan seperti yang ditunjukkan di bawah.

Fail Konfigurasi IronSocket ovpn

Untuk memahami gambar di atas, anda mesti tahu bahawa IronSocket menyertakan tiga konfigurasi yang berbeza untuk sambungan ke pelayan VPN menggunakan protokol OpenVPN. Masing-masing mempunyai tahap enkripsi yang berbeza seperti berikut:

 • Kuat – adalah konfigurasi IronSocket lalai yang menggunakan penyulitan data cipher AES 256-bit dengan pengesahan mesej SHA256. Ini memberi anda privasi dan keselamatan yang paling tinggi dan kami mengesyorkannya untuk kebanyakan pengguna.
 • Cahaya – menggunakan enkripsi data cipher CBC 128-bit Blowfish. Ini akan memberi anda kadar pemindahan data yang lebih cepat sambil tetap menawarkan tahap penyulitan yang sederhana. Gunakan ini jika anda mahukan prestasi yang lebih pantas tetapi masih mahu semua trafik Internet anda disulitkan.
 • Tiada – Konfigurasi ini sama sekali tidak menggunakan enkripsi data. Pilihan ini menawarkan kelajuan maksimum. Gunakan ini jika kepantasan adalah satu-satunya masalah anda. Konfigurasi ini bagus untuk streaming media.

Semua tahap penyulitan menggunakan RSA 4096-bit untuk pengesahan Secure TSL / SSL. Dalam kes kami, kami telah memilih untuk memuat turun konfigurasi (.ovpn) untuk menyambung ke Australia menggunakan penyulitan terkuat. Ini akan membuka tetingkap untuk menyimpan fail konfigurasi ke mesin anda. Setelah fail konfigurasi disimpan ke komputer anda, buka klien di dalam dulang dan pilih import -> fail tempatan seperti gambar di bawah. Ini akan membuka tetingkap di mana anda boleh memilih fail yang akan diimport.

Import IronSocket

Setelah memilih fail (.ovpn) yang anda pilih, anda akan melihat mesej di kawasan dulang yang serupa dengan yang ditunjukkan di bawah. Setelah sambungan disimpan, anda akan dapat menyambung ke pelayan VPN IronSocket yang anda pilih.

Konfigurasi AU IronSocket Import

Mengklik pada klien dan memilih nama pelayan yang anda mahukan dan kemudian menyambung akan memulakan proses sambungan (ditunjukkan di bawah).

Sambungkan ke IronSocket VPN

Ini akan memunculkan tetingkap masuk untuk anda memasukkan kelayakan anda untuk masuk ke rangkaian IronSocket seperti yang ditunjukkan di bawah.

Log masuk Ironsocket

Setelah memasukkan nama pengguna dan kata laluan anda, proses sambungan akan berterusan. Ikon OpenVPN Connect akan mempunyai anak panah biru yang menunjukkan bahawa ia mengesahkan ke pelayan pilihan anda. Selepas beberapa saat, anda akan melihat mesej di kawasan dulang yang serupa dengan yang berikut. Dengan mengarahkan tetikus ke atas ikon akan menunjukkan keadaan semasa pelanggan.

Mesej Bersambung Ironsocket

Sebaik sahaja anda menerima mesej seperti yang ditunjukkan di atas, anda disambungkan ke rangkaian IronSocket dan semua lalu lintas Internet anda kini akan dienkripsi dan diarahkan melalui pelayan VPN yang dipilih. Untuk menyambung ke pelayan lain, anda mesti memutuskan sambungan terlebih dahulu kemudian memilih lokasi pelayan lain. Anda mesti mengimport secara manual setiap fail konfigurasi yang ingin anda sambungkan pada kali pertama anda menggunakannya.

Lawati IronSocket

Berhubung dengan Pelanggan VPN Mac

IronSocket menyokong sambungan ke komputer Mac melalui

 • OpenVPN Connect
 • OpenVPN dengan Tunnelblick (OSX 10.5+)
 • OpenVPN dengan Tunnelblick (OSX 10.4)

Sambungan ke perkhidmatan IronSocket VPN adalah penyediaan manual yang serupa dengan Windows yang ditunjukkan di atas dengan fungsi yang sama. Kawasan penyediaan laman web mereka mempunyai panduan untuk memandu anda melalui proses tersebut. Mereka juga memiliki panduan untuk mengkonfigurasi peranti Mac dengan L2TP dan PPTP.

Sambungkan dari iPhone atau iPad anda

Menyambung ke IronSocket dengan iPhone, iPad atau iPod Touch anda adalah melalui aplikasi OpenVPN Connect dari OpenVPN Technologies. Anda boleh memuat turun aplikasi dari Apple iTunes App Store. Ia memerlukan sekurang-kurangnya iOS 6.1 atau lebih baru. Aplikasi ini akan berjalan di iPhone, iPad dan iPod Touch. Setelah memasang aplikasi, anda perlu mengimport fail .ovpn sama seperti yang anda lakukan dalam casing Windows. Anda juga boleh berhubung dengan L2TP dan PPTP.

Sambung dari Peranti Android

IronSocket tidak menawarkan aplikasi untuk peranti Android tetapi proses penyiapannya sangat mudah. Anda boleh mengkonfigurasi telefon atau tablet Android anda untuk menyambung ke lokasi pelayan menggunakan protokol OpenVPN, PPTP atau L2TP. Tidak memerlukan masa yang lama untuk dikonfigurasi.

Berikut adalah arahan untuk sambungan L2TP:

1) Buka menu dan pilih Tetapan
2) Pilih Kawalan Tanpa Wayar dan Rangkaian atau Tanpa Wayar, bergantung pada versi Android anda
3) Pilih Tetapan VPN
4) Pilih Tambah VPN
5) Pilih Tambah L2TP / IPsec PSK VPN
6) Pilih Nama VPN dan masukkan nama deskriptif
7) Pilih Tetapkan Pelayan VPN dan masukkan nama host pelayan (alamat pelayan disenaraikan di halaman rangkaian laman web mereka)
8) Ketik Tetapkan kunci pra-kongsi IPSec dan masukkan tidak masuk soket “
9) Nyahtanda Aktifkan rahsia L2TP
10) Buka menu dan pilih Jimat

Setelah VPN ditambahkan, ia akan muncul dalam daftar VPN. Anda boleh memilihnya untuk disambungkan.

Lawati IronSocket

Ujian Kelajuan IronSocket

Prestasi IronSocket sedikit mengecewakan seperti yang anda lihat dengan ujian kelajuan seperti di bawah. Seperti yang anda lihat, kelajuan kami lebih rendah pada VPN daripada yang langsung ke ISP saya. Anda boleh menjangkakan sedikit kesan pada prestasi menggunakan VPN apa pun berdasarkan overhead untuk menyulitkan sambungan anda.

Ujian Kelajuan IronSocket

Seperti yang anda lihat dari gambar di atas, sambungan yang disulitkan IronSocket menurunkan kelajuan muat turun ISP asas saya dari 54.70 Mb / s menjadi 35.28 Mb / s. Ini adalah penurunan sekitar 36% yang lebih banyak yang kita ingin lihat. Beberapa sambungan menunjukkan penurunan yang lebih besar (hingga 50%). Walaupun ada kerugian yang diharapkan, kami merasakan kerugian ini terlalu besar. Dalam pembelaan mereka, ujian ini dilakukan dengan menggunakan enkripsi terkuat mereka. Dalam kes kami, kami dapat menyerap kerugian tersebut kerana kami mempunyai kelajuan ISP yang cepat. Kami mengesyorkan agar anda menguji perkhidmatan ini sendiri untuk mengetahui apakah kehilangan kelajuan sambungan ini dapat diterima oleh anda.

Kesimpulannya

IronSocket adalah perkhidmatan VPN yang boleh dipercayai. Mereka tidak mempunyai klien perisian tersendiri tetapi mereka mempunyai panduan konfigurasi manual yang sangat baik untuk membantu ahli berhubung dari pelbagai peranti. Sambungan utama mereka adalah melalui perisian OpenVPN Connect sumber terbuka dari OpenVPN Technologies. Mereka mempermudah memilih pelayan dengan kekuatan enkripsi yang anda inginkan dan mengimport fail (.ovpn) untuk menyambung ke peranti anda menggunakan protokol OpenVPN. Mereka juga memiliki panduan untuk menggunakan L2TP dan PPTP dengan berbagai perangkat.

Perkhidmatan mereka merangkumi akses VPN tanpa had, proksi DNS untuk lebih daripada 160 penyedia streaming, dan akses ke proksi HTTP dan Sock5. Mereka menawarkan subset pelayan rangkaian yang mereka katakan dioptimumkan untuk perkongsian fail Torrent dan P2P.

Perkara yang paling saya gemari mengenai perkhidmatan ini:

 • Mereka mempermudah memilih kekuatan enkripsi anda ketika memilih pelayan untuk disambungkan.
 • Tiada syarat jaminan 7 hari mereka.
 • Potongan harga jangka masa pendaftaran tahunan.
 • Sambungan tambahan dengan peningkatan diskaun untuk jumlah tambahan

Idea untuk meningkatkan perkhidmatan:

 • Menawarkan klien perisian tersuai untuk pengguna Windows dan Mac OS X.
 • Tawarkan aplikasi mudah alih untuk peranti iOS dan Android
 • Tingkatkan kelajuan rangkaian keseluruhan

IronSocket tidak mempunyai perisian khusus mereka sendiri. Cara mereka memilih (.ovpn) automatik untuk pelayan sangat membantu dan melancarkan proses import. Walau bagaimanapun, proses ini perlu diulang untuk setiap kekuatan pelayan dan enkripsi yang anda ingin gunakan yang boleh membosankan. Mudah digunakan. Anda boleh memilih sama ada menggunakan TCP atau UDP dari perisian sambungan OpenVPN.

Terlepas dari istilah mana yang anda pilih (bulanan, 6 bulan, atau tahunan) IronSocket menawarkan jaminan wang dikembalikan selama tujuh hari. Cubalah perkhidmatan mereka dan lihat apa pendapat anda. Sekiranya anda menikmatinya, anda boleh melanggan dengan hanya $ 4,16 sebulan.

Lawati IronSocket

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me