Norton oleh SymantecNorton Security adalah alat perlindungan yang dihasilkan oleh syarikat Symantec. Nama itu kembali ke sekumpulan utiliti DOS yang popular pada zaman awal komputer. Symantec membeli alat antivirus pada tahun 1990. Versi semasa menawarkan perlindungan terhadap semua virus dan perisian hasad di satu tempat. Mereka adalah salah satu program keselamatan yang terkenal di industri ini. Dalam ulasan ini, kami akan menggunakan Norton Security Deluxe untuk menunjukkan.

Terdapat tiga versi Norton Security yang akan kita bincangkan di sini. Itu adalah Standard, Deluxe, dan Premium. Mereka mempunyai ciri yang berbeza, bergantung pada apa yang anda perlukan. Dalam gambar di bawah, anda dapat melihat perbezaan di antara mereka. Kami akan membandingkan perbezaan dalam ulasan ini, untuk membantu anda membuat keputusan terbaik.

Harga Norton AV

Seperti yang anda lihat, versi standard Norton Security adalah $ 34.99. Iaitu untuk satu tahun dan satu komputer. Edisi deluxe adalah $ 39.99 untuk satu tahun. Itu termasuk sokongan sehingga lima peranti termasuk telefon dan tablet. Edisi premium ialah $ 49.99 setahun untuk sehingga 10 peranti. Norton menawarkan rancangan dua tahun untuk ketiga-tiga versi menggunakan potongan yang sama. Kami menyukai kenyataan bahawa beberapa peranti mungkin diliputi dengan rancangan mewah dan premium. Sebentar lagi, kita akan melihat ciri-ciri produk yang berbeza. Kami akan menggunakan Windows 10, tetapi Norton menyokong Windows, Mac, iOS, dan Android.

Perlindungan Antivirus

Tidak kira perisian antivirus yang anda pilih, semuanya berfungsi dengan cara yang serupa. Anda dilindungi dari ancaman baru sebaik sahaja memasangnya. Anda kemudian melakukan imbasan awal peranti anda. Fail kemudian dipadankan dengan pangkalan data mereka untuk memastikan tidak ada virus. Apa yang membezakan Norton adalah ciri yang ditawarkannya. Kami akan bercakap lebih banyak mengenai mereka tidak lama lagi. Sekiranya anda mahukan perlindungan keluarga untuk semua peranti anda dan ciri unik yang tidak ditawarkan oleh orang lain, kami mencadangkan penggunaan versi premium.

Ciri imbasan terbahagi kepada beberapa jenis. Imbasan pantas, imbasan sistem penuh, imbasan tersuai, dan tugas tersuai. Anda juga boleh mengimbas seluruh komputer atau hanya folder. Imbasan ini mungkin dijadualkan, dan boleh dilakukan seperti biasa

seperti yang anda mahukan. Imbasan sistem penuh mungkin memerlukan sedikit masa, jadi anda mahu melakukannya terlebih dahulu. Walaupun perisian akan mengimbas pemacu yang anda inginkan, perisian itu tidak akan berlaku secara automatik. Dengan kata lain, jika anda memasang pemacu USB, anda harus memberitahu perisian untuk mengimbasnya.

  Ulasan Tanpa Sekatan

Norton mempunyai alat lain termasuk firewall, anti-spam, dan pilihan perlindungan identiti. Mereka juga mempunyai alat pembersih yang terdapat di dalam perisian yang akan membantu anda mengoptimumkan komputer anda. Walaupun beberapa pesaing mengenakan alat tambahan, Norton tidak. Selain itu, terdapat mod keselamatan keluarga premium yang unik. Ini akan membantu anak-anak anda melayari dengan lebih selamat. Sekiranya anda mempunyai anak, ia akan berfungsi sebagai penapis mesra kanak-kanak untuk membantu melindungi mereka daripada ancaman luar.

Lawati butang NortonCiri Keselamatan dan Privasi

Norton mempunyai beberapa pilihan yang boleh anda pilih, jadi perisiannya boleh diubah agar sesuai dengan keperluan anda. Terdapat lima kawasan yang berbeza di dalam konsol di mana anda akan menemui ciri-ciri. Semuanya terletak di skrin di bawah. Senang melihat mereka semua berada di tempat yang sama.

Konsol Norton utamaKeselamatan:

Imbasan – Terdapat empat kategori di sini.

 • Imbasan dan Tugas
  • Imbasan Pantas – Hanya memeriksa bahagian utama komputer anda.
  • Imbasan Sistem Penuh – Sangat teliti, tetapi boleh memakan masa.
  • Imbasan Tersuai – Anda boleh menetapkan folder atau fail tertentu di sini.
  • Tugas Tersuai – Mengemas kini definisi virus, dan membersihkan fail temp, sejarah penyemak imbas, dan mengoptimumkan cakera keras anda.
 • Pemadam Kuasa Norton – Alat pembaikan yang agresif untuk masalah yang sukar dicari
 • Wawasan Norton – Memberi anda senarai fail yang seharusnya dapat dilewati dalam imbasan, berdasarkan jumlah pengguna yang memilikinya. Sekiranya banyak pengguna dalam komuniti mempunyai fail, ia menganggapnya selamat.
 • Laporan Diagnostik – Laporkan yang mungkin digunakan untuk membantu anda mencari kemungkinan masalah.

Kemas kini Langsung – Kemas kini pada definisi virus terkini.

Sejarah – Menunjukkan sejarah muat turun dan sebarang ancaman yang dijumpai.

Lanjutan – Memberi senarai pilihan berbeza yang boleh anda aktifkan dengan mengalihkan slaid ke posisi ON. Itu termasuk perlindungan automatik, firewall, perlindungan pencerobohan, perlindungan e-mel, keselamatan identiti, perlindungan penyemak imbas, melayari selamat, dan risikan muat turun.

Identiti:

Selamat Identiti – Alat yang digunakan untuk menyimpan bahagian identiti anda.

Tetapan ID – Membolehkan anda mengkonfigurasi Identiti anda dengan selamat, dan menetapkan pilihan antiphishing dan Norton Safe Web.

Statistik – Memberi anda kemampuan untuk melihat statistik item yang terdapat di peti besi anda yang selamat. Itu termasuk nota, alamat, log masuk automatik, kata laluan, log masuk biasa, dan pembantu pengisian.

Penjana Kata Laluan – Seperti yang anda jangkakan, alat ini akan membuat kata laluan yang selamat. Anda memberikannya garis panduan, dan ia akan membuatnya berdasarkan petunjuk tersebut.

  Ulasan LifeLock 2023

Persembahan:

Optimumkan Cakera – Alat defragging cakera.

Pembersihan Fail – Membersihkan fail anda dan membuang sampah.

Pengurus Permulaan – Membolehkan anda mengaktifkan / mematikan program permulaan. Ini juga memberitahu anda berapa banyak sumber yang mereka gunakan, dan memberi anda pilihan untuk mengatur program menjadi awal yang tertunda.

Grafik – Memberi anda grafik persembahan langsung dan beberapa grafik lain yang berkaitan dengan pengesanan, imbasan, amaran dan banyak lagi.

Lebih banyak Norton:

Identiti Mudah Alih Selamat – Apa sahaja yang anda ada dalam keselamatan Identiti anda termasuk kenalan, kata laluan, dan nota boleh disertakan bersama anda di mana sahaja.

Tambah Peranti – Tambahkan peranti lain yang anda ada.

Keluarga Norton – Ini adalah penapis web untuk membantu menjaga keselamatan anak-anak anda dalam talian.

Mengurus – Di sinilah anda menguruskan akaun anda.

Di bawah gear tetapan di sudut kanan atas, anda boleh menyesuaikan beberapa pilihan. Tetapan boleh diubah untuk antivirus, firewall, antispam, perlindungan identiti, penjadualan tugas, dan tetapan pentadbiran. Seperti yang anda lihat, terdapat banyak pilihan dan cara untuk menyesuaikan Norton. Walaupun terdapat lebih banyak ciri daripada yang kami senaraikan di sini, kami mempunyai yang utama.

Pemasangan dan Sokongan

Lama kelamaan, pemasangan perisian virus menjadi lebih mudah. Norton Security melakukan tugas yang baik untuk menjadikan perkara mudah bagi pengguna, tidak kira betapa cerdasnya. Setelah memasang perisian, anda boleh mengakses konsol dengan dua cara yang berbeza. Yang pertama meletakkan ikon di desktop anda. Nampaknya ikon Norton Security yang kami tunjukkan di bahagian atas ulasan ini. Cara lain untuk mengakses konsol adalah dengan klik kanan ikon jenis yang sama di dulang. Teruskan dan buka konsol utama. Klik pada panel Keselamatan seperti yang anda lihat di bawah.

Konsol Keselamatan Norton

Dari sini, klik pada pautan yang mengatakan Quick Scan.

Pengimbasan pantas

Imbasan pantas ok sebagai tindakan awal. Sekiranya anda mempunyai sebilangan besar fail di komputer anda, mungkin diperlukan beberapa saat. Kami mencadangkan anda melakukan imbasan sistem sepenuhnya secepat mungkin. Untuk sokongan, terdapat banyak pilihan yang berbeza. Mereka menawarkan sembang langsung, sokongan telefon, forum, dan pangkalan pengetahuan. Semua tersedia 24 jam sehari, 7 hari seminggu.

Prestasi Antivirus dan Kesan Sistem

Semasa memilih produk antivirus, prestasi dan kesan adalah faktor penting. Pada satu masa, antivirus Norton sangat penting. Walaupun berjaya, banyak profesional tidak menyukainya. Sekarang, Norton telah menyelesaikan masalah tersebut. Menurut laman web ujian bebas av-test.org, Norton Security 2016 adalah salah satu produk yang diberi nilai tertinggi dalam senarai mereka. Ini bermaksud terdapat sedikit kesan sistem, jadi masalah yang ada pada program pada awalnya, tidak menjadi masalah lagi. Ia menunjukkan prestasi yang lebih baik pada semua ujian daripada purata industri. Ini menunjukkan satu pengesanan palsu perisian yang sah, tetapi rata-rata adalah tiga.

  Tinjauan VPN Urban

Lawati butang NortonUjian Kami

Semasa menulis ulasan, kami ingin menguji perisian untuk diri kami sendiri. Terdapat beberapa kaedah untuk menguji Norton Security. Laman web lain, eicar.org, menyediakan beberapa fail virus palsu yang mungkin digunakan oleh orang ramai. Semasa kami memuat turun fail dari laman web, semuanya disekat oleh perisian.

Mesej virus dari Norton

Ujian lain yang kami jalankan dilakukan dengan membuat rentetan virus palsu dalam bentuk fail .txt dan menyimpannya. Sebaik sahaja kami mencuba, kami mendapat mesej bahawa ia menyekat fail secara automatik. Satu perkara yang ingin kita sebutkan adalah imbasan pantas berbanding imbasan penuh. Imbasan pantas mengatakan bahawa kami selamat, tetapi imbasan penuh mengambil fail ujian yang kami ada di PC. Juga, ia menyenaraikan yang tidak kita ketahui. Dua daripadanya positif positif. Kami tahu itu kerana kami pernah berlaku sebelum ini dengan fail-fail tersebut. Sekiranya anda mengetahui fail itu, anda masih boleh mengaksesnya.

Norton Security untuk Android

Norton Security mempunyai versi untuk iOS dan Android, tetapi kami akan menunjukkan kepada anda versi Android. Untuk memulakan, pergi ke kedai Google Play. Seterusnya, cari Norton Security. Seperti yang anda lihat pada gambar di bawah, program ini dinamakan Norton Security dan Antivirus. Ketuk butang pasang dan kemudian butang buka.

Skrin pemasangan Android

Setelah anda membuka perisian, ketik pada pautan setuju dan lancarkan. Program akan mula mengimbas secara automatik. Apabila ia selesai, anda akan melihat mesej bahawa anda dilindungi, atau anda berisiko.

Norton Security untuk pengimbasan Android

Ikon di bahagian atas membolehkan anda mengakses ciri. Masukkan kod lesen anda supaya anda dapat menghubungkan semua peranti anda bersama-sama.

Pemikiran Akhir

Kerana masa lalu, kami tidak mengharapkan banyak dari Norton Security. Walau bagaimanapun, kami terkejut semasa menulis ulasan ini. Segala-galanya telah berubah dengan Norton, dan prestasi berjalan lancar dalam semua ujian kami. Kami sangat menyukai alat bawaan mereka, dan keupayaan untuk menyambungkan desktop dan peranti mudah alih kami. Semuanya ditandai dengan baik dan mudah digunakan. Kami mencadangkan anda melihat versi Norton Security Deluxe dan Premium. Sekiranya anda mencari perlindungan yang baik dan penyelesaian menyeluruh untuk perisian antivirus, inilah yang anda ingin perhatikan.

Lawati butang Norton

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me