NordLockerNordLocker adalah program penyimpanan fail yang dibawa kepada anda oleh pasukan yang sama yang menguruskannya NordVPN. Perkhidmatan ini menawarkan storan terenkripsi 5GB secara percuma, atau anda boleh mendapatkan storan tanpa had sekiranya anda memilih untuk menggunakan versi premium. Seperti yang anda duga, ini dikeluarkan oleh pembuat NordVPN. Loker ini sangat kuat dan anda akan mudah dikendalikan. Yang mengatakan, ia mempunyai sebilangan pesaing lain di pasaran yang juga berfungsi dengan baik. Dalam ulasan ini, kami akan memberi anda gambaran yang lebih mendalam mengenai perkhidmatan tersebut dan melihat apa yang ditawarkannya.

Harga

Seperti yang kami sebutkan, NordLocker membenarkan hingga 5 GB secara percuma. Walau bagaimanapun, versi premiumnya adalah nilai yang baik. Seperti yang anda lihat, rancangan satu bulan adalah $ 8.00 sebulan. Sekiranya anda memilih rancangan 1 tahun, kos anda akan menurun kepada $ 4,99 sebulan dan anda menjimatkan 37%. Pelan 2 tahun menurunkan harganya menjadi $ 3,99 sebulan sehingga anda menjimatkan 50%. Nilai terbaik untuk NordLocker adalah rancangan 3 tahun. Dengan membayar $ 2.99 sebulan, anda menjimatkan 62%.

Harga NordLocker

Sebagai tambahan kepada perjanjian ini, NordLocker menawarkan jaminan wang dikembalikan selama 30 hari.

Ciri-ciri NordLocker

Terdapat sejumlah ciri yang ditawarkan oleh NordLocker. Mari lihat apa yang ditawarkan oleh program storan ini.

  • Tetapkan semula kata laluan utama
  • Nama dan struktur fail yang disulitkan
  • Sembang langsung 24/7
  • Keupayaan untuk mengamankan fail yang disimpan di hampir semua perkhidmatan awan yang tidak selamat
  • Keupayaan untuk berkongsi fail yang disulitkan dengan pengguna lain
  • Penyulitan sisi pelanggan
  • Penyulitan fail drag and drop yang mudah

Walaupun NordLocker bukan sumber terbuka, ia menggunakan penyulitan setiap fail. Setiap fail dalam volume dienkripsi dan disimpan secara individu, jadi tidak perlu memuat kembali keseluruhan folder fail jika anda ingin mengubah satu dokumen yang disimpan dalam talian. Lihat konsol seret dan lepas di bawah.

NordLocker

Mengenai Tetapan Semula Kata Laluan Induk

Semasa membuat akaun baru, anda dapat memilih kata laluan utama untuk menyulitkan fail anda. NordLocker juga menghasilkan kunci pemulihan yang hanya tersedia untuk anda, dan anda ingin memastikan anda menyimpannya di lokasi luar talian. Walaupun ini dapat digunakan untuk menetapkan semula kata laluan utama anda, anda masih harus berhati-hati. Sekiranya anda kehilangan kata laluan utama dan kunci anda, anda tidak akan dapat membuka fail anda sama sekali.

Privasi

Sekiranya anda sedar, Nord berpusat di Republik Panama. Semua pertikaian undang-undang diselesaikan dalam bidang kuasa tersebut. Itu bermaksud ia berada di luar bidang rakan “14 mata”. Jadi, anda tidak perlu terlalu peduli dengan fail anda.

Keselamatan

Sejauh penyulitan berlaku, NordLocker menggunakan enkripsi AES-256-GCM dengan hash Argon2. Tidak seperti beberapa syarikat, kedua-dua faktor tersebut adalah kaedah enkripsi yang benar dan dicuba. Walau bagaimanapun, kriptografi kunci awam untuk penjanaan dan pengesahan pasangan kunci asimetri, bagaimanapun, adalah melalui kriptografi kurva Elliptic (ECC) dan bukannya RSA yang lebih biasa. Walaupun terdapat beberapa kebimbangan mengenai struktur ECC, ia masih merupakan algoritma yang cukup selamat. Perlu diketahui bahawa kerana ini bukan perisian sumber terbuka, sukar untuk mengetahui apakah komponen ECC diimplementasikan dengan betul sehingga dalam senario terburuk ia menimbulkan risiko. Namun demikian, kebanyakan pengguna tidak mungkin menjadi sebahagian daripada model ancaman. Sekiranya anda hanya menyimpan gambar atau dokumen anda, anda agak selamat.

Salah satu kelebihan ECC ialah kemampuan berkongsi fail. Oleh kerana alamat e-mel dapat dikenal pasti dengan kod unik, pengguna tambahan dapat membukanya dengan kunci peribadi mereka sendiri. Seperti yang anda lihat di bawah, anda cukup klik “Tambah Akses Pengguna”.

NordLocker

Kemudahan penggunaan

NordLocker tersedia untuk MacOS dan Windows. Perlu diingat, jika anda akan menggunakannya pada mesin berasaskan Windows, anda perlu memasang .Net Framework 4.8. Sekiranya ia tidak dipasang dengan betul, NordLocker tidak akan berfungsi dengan baik tanpanya. Sekiranya anda mempunyai masalah memasang atau apa-apa lagi, anda sentiasa boleh menghubungi pasukan penjagaan pelanggan 24/7 mereka atau menyemak bahagian FAQ di laman web mereka.

Pemikiran Akhir

Sekiranya anda mencari cara yang sangat mudah untuk menyulitkan fail anda dan menyimpannya dari pencurian, anda tidak boleh salah dengan NordLocker. Walaupun kami tidak berpuas hati dengan kaedah penyulitan ECC, semua yang lain adalah kukuh. Walaupun terdapat beberapa loker keselamatan sumber terbuka dan terbuka di dalam komuniti, tidak ada yang licin seperti ini. Kami menjangkakan akan ada versi iOS dan Android aplikasi NordLocker tidak lama lagi.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me