Mari kita mulakan tinjauan Psiphon kami dengan mengatakan bahawa ia adalah perkhidmatan VPN hibrid yang ditawarkan oleh syarikat berpusat di Toronto, Kanada, Psiphon Inc. Jadi, apa yang menjadikannya perkhidmatan VPN hibrid? Secara sederhana, perkhidmatan ini dapat digunakan sebagai VPN penuh dengan keamanan L2TP / IPsec. Walau bagaimanapun, ini bukan tujuan utamanya. Psiphon adalah alat penapisan penapisan yang menggunakan teknologi proksi VPN, SSH dan HTTP. Sekiranya anda tinggal di negara yang ketat dan perlu melewati beberapa bentuk penapisan Internet, perkhidmatan Psiphon adalah salah satu alat terbaik yang ada sekarang untuk membolehkan anda mengakses Internet yang lebih bebas dan terbuka. Menggunakan perkhidmatan mereka dapat memaksimumkan peluang anda untuk berjaya melewati penapisan yang ditaja oleh negara.

Kajian Psiphon

Apa itu Phiphon?

Psiphon adalah produk perisian sumber terbuka dan bebas yang direka untuk penapisan dalam talian menerusi penggunaan teknologi proksi VPN, SSH, SSF (OSSH), dan HTTP / SOCKS proksi. Ia dapat digunakan untuk membuka blokir kandungan di firewall tempatan di perniagaan dan universiti. Namun, ini terutama dirancang untuk memotong sekatan kandungan Internet yang dikuatkuasakan oleh pemerintah di negara-negara seperti China, Iran dan negara-negara timur tengah lainnya, Rusia, dan negara-negara lain yang disensor Internet.

Matlamat utamanya adalah untuk menyediakan perkhidmatan yang mudah digunakan yang membolehkan semua orang melihat Internet tanpa disensor dari mana saja di dunia. Ini bertujuan untuk memberikan akses ini setiap saat sama ada penapisan tersebut bersifat sementara atau kekal. Kesesuaian ini berperanan untuk membolehkan pengguna maklumat Internet tidak berat sebelah dalam pilihan raya baru-baru ini di Iran dan Uganda. Ini juga membantu kumpulan yang berlainan untuk tetap berhubungan selama proses pemilihan ketika parti pemerintah masing-masing mengadakan penapisan Internet tradisional VPN tradisional dan perkhidmatan sosial yang lain.

Sejarah Psiphon

Psiphon bermula sebagai idea untuk menggunakan rangkaian kecil proksi sukarelawan untuk membantu pengguna di negara-negara yang ketat untuk memintas penapisan Internet yang ditaja oleh negara. Pada mulanya, ia dibayangkan dan dilaksanakan sebagai rangkaian pelayan proksi rakan dan keluarga yang menyediakan akses kepada mereka yang mereka kenal di negara-negara yang disensor. Ia dilancarkan oleh Citizen Lab dan University of Toronto pada bulan Disember 2006 dan dikeluarkan sebagai perisian sumber terbuka.

Projek ini berkembang pesat. Akibatnya pada tahun 2007, syarikat Kanada bebas, Psiphon, Inc. ditubuhkan. Selama bertahun-tahun, mereka dianugerahkan pelbagai anugerah sebagai penyedia utama dalam mengatasi penapisan Internet. Perkhidmatan mereka telah membolehkan banyak pengguna mengenali janji asal Internet sebagai forum untuk penyataan bebas dan pertukaran maklumat tanpa sensor. Seperti yang telah kami nyatakan sebelumnya, ini pada awalnya dicapai dengan membiarkan mereka di negara-negara yang disensor menggunakan sambungan proksi rakan dan keluarga di kawasan yang kurang ketat untuk aktiviti dalam talian mereka. Ini membawa kepada pertumbuhan tempatan dalam komuniti dengan kumpulan bekas patriot.

Pada tahun 2008, Psiphon dianugerahkan beberapa geran dari Parlimen Eropah dan Jabatan Negara AS. Pemberian ini adalah untuk membantu mengubahnya dari sekumpulan kecil rangkaian pelayan proksi yang dilokalkan ke perkhidmatan pemintas yang dapat disesuaikan untuk pengguna di seluruh dunia. Ini membolehkan mereka mempelbagaikan kumpulan teras mereka dengan menambahkan jurutera keselamatan dan perisian yang berpengalaman. Akibatnya, mereka telah berkembang dari awal tempatan mereka menjadi perkhidmatan komersial yang menyediakan penyelesaian pencegahan dalam talian yang selamat kepada berjuta-juta pengguna di pelbagai lokasi di seluruh dunia.

Bagaimana Psiphon Berfungsi?

Perkhidmatan Psiphon menyediakan rangkaian beribu-ribu pelayan proksi yang diurus secara terpusat dan beragam secara geografi. Sebilangan besar infrastruktur semasa dihoskan dengan penyedia perkhidmatan awan. Ini membolehkan mereka memberi maklum balas dan membuat perubahan yang diperlukan pada perisian dan menyebarkan kemas kini tepat pada masanya.

Teknologi ini menggunakan seni bina “one hop” untuk menyulitkan dan menghubungkan pengguna yang disensor dengan selamat ke pelayan proksi serantau di negara yang tidak terhad. Ini membolehkan pengguna di negeri yang disensor mengakses Internet yang lebih percuma dan terbuka. Ia hanya tersedia untuk platform berikut: Windows, Android, dan iOS.

Dalam istilah yang lebih sederhana, pengguna diberikan senarai peribadi pelayan proksi serantau di luar negara mereka yang dilarang. Setelah pengguna menyambung ke salah satu daripadanya, ia kemudian bertindak sebagai proksi untuk transaksi Internet dan membuat permintaan bagi pihaknya. Kandungan yang tidak disensor yang diminta kemudian dihantar ke proksi. Kandungan ini kemudian diteruskan dengan selamat kepada pengguna.

Sekiranya proksi asal jatuh atau menjadi tidak tersedia, pengguna secara automatik akan dihubungkan ke yang lain. Ini bermaksud anda mungkin mengalami perubahan IP semasa menggunakan perkhidmatan Psiphon.

Bagaimana Psiphon Berbeza Dengan VPN Tradisional?

Apa yang membezakan mereka dari VPN tradisional adalah kemampuan mereka untuk menggunakan seni bina yang berbeza untuk menghindari penapisan pemerintah. Anda boleh menetapkan perisian Windows untuk bertindak sebagai VPN tradisional menggunakan L2TP / IPsec untuk penyulitan dan keselamatan data.

Namun, jika sambungan anda ke pelayan VPN gagal, anda boleh cuba menyambung menggunakan SSH. Sekiranya SSH disekat dari lokasi anda, perisian juga menggunakan penyamaran pada bahagian sambungan tangan. Ini bertujuan untuk menyembunyikan fakta bahawa anda menggunakan alat pengelakan penapisan untuk mengakses kandungan Internet. Ia melakukannya dengan mengacak tanda tangan statik yang digunakan oleh SSH untuk menjadikannya lebih sukar untuk dikenali dan mengelakkan cap jari protokol. Ini memungkinkan untuk melewati banyak bentuk Pemeriksaan Paket Dalam (DPI) yang digunakan oleh beberapa pemerintah.

Perkara lain yang membezakannya dari banyak VPN adalah bahawa ia hanya menyediakan subkumpulan rangkaian proksi pribadinya kepada setiap pengguna. Ini bermaksud bahawa tidak ada pengguna yang mengetahui kepelbagaian alamat IP rangkaian mereka. Oleh itu menjadikannya sukar untuk menyekat rangkaian mereka menggunakan kaedah penyekat IP tradisional.

Betapa Selamatnya Psiphon?

Psiphon menggunakan L2TP / IPsec sebagai protokol VPN mereka untuk klien Windows mereka. Walaupun lebih lambat daripada OpenVPN, protokol yang paling sering digunakan oleh VPN, protokol ini masih dianggap selamat oleh kebanyakan orang. Ketika dalam mod VPN semua lalu lintas pengguna akan dienkripsi dan disalurkan melalui perkhidmatan mereka. Walau bagaimanapun, pengguna harus sedar bahawa protokol lalai yang digunakan oleh perkhidmatan mereka adalah OSSH.

Protokol OSSH menggunakan SSL bersama dengan pengesahan kata laluan untuk menyalurkan maklumat antara klien dan pelayan menggunakan kriptografi kunci awam. Ia juga membolehkan akses kata kunci selamat dan pengesahan pengguna jauh untuk meningkatkan keselamatan pelayannya. Walaupun dianggap selamat dalam kebanyakan kes, tidak aman seperti beberapa protokol VPN lain.

  Kajian Tunneler & Pro Anonabox

Juga, ketahuilah bahawa semua lalu lintas pengguna mungkin tidak dapat dipindahkan melalui layanan Psiphon menggunakan protokol ini kerana hanya yang menyokongnya dan telah dikonfigurasi dengan betul akan menggunakannya. Khususnya, ketika mod VPN tidak diaktifkan, hanya aplikasi yang menggunakan proxy HTTP dan SOCKS lokal yang akan dikirim melalui terowong proksi yang dienkripsi.

Selain itu, beberapa agensi kerajaan AS (CIA dan NSA) telah terbukti mempunyai alat yang membolehkan mereka memintas dan bahkan sebahagiannya menyahkod transaksi SSH yang disulitkan. Namun kerana keselamatan data anda bukan tujuan utama Psiphon, ini bukan masalah utama bagi banyak pengguna yang hanya berusaha memintas penapisan Internet yang ditaja oleh negara.

Akhirnya, Psiphon juga tidak menjamin keselamatan perisian mereka. Dengan kata-kata mereka sendiri:

Namun, perlu diingat bahawa Psiphon dirancang untuk menjadi alat pencegahan penapisan, dan tidak dirancang khusus untuk tujuan anti-pengawasan. Psiphon tidak meningkatkan privasi dalam talian anda, dan tidak boleh dianggap atau digunakan sebagai alat keselamatan dalam talian.

Bagaimana dengan Privasi Anda Semasa Menggunakan Phiphon?

Pada pandangan pertama, Psiphon melindungi privasi anda kerana biasanya tidak memasukkan alamat IP untuk penggunanya. Selain itu kerana Psiphon tidak memerlukan akaun pengguna, mereka tidak mengumpulkan alamat e-mel, nama pengguna, atau kata laluan secara lalai. Tetapi mereka mengumpulkan sejumlah besar maklumat agregat yang mereka kongsi dengan rakan niaga mereka.

Berikut ini adalah beberapa petikan dari halaman Dasar Privasi mereka mengenai maklumat yang dikumpulkan oleh pelayan Psyphon mereka.

Kami mengumpulkan data berikut untuk mengetahui seberapa baik Psiphon berfungsi, laman web apa yang popular, dan strategi penyebaran apa yang berkesan. Maklumat ini dikongsi dengan rakan kongsi kami sehingga mereka dapat melihat, misalnya, seberapa sering laman web mereka dikunjungi melalui Psiphon dan dari negara mana.

Bilangan permintaan e-mel untuk pautan muat turun pelanggan
Bilangan peningkatan
Berapa kerap digunakan setiap protokol, dan kod ralat setelah gagal
Berapa kerap pelayan baru ditemui
Kiraan sesi dan tempoh sesi
Jumlah bait yang dipindahkan dan bait yang dipindahkan untuk beberapa domain tertentu
Platform pelanggan (senarai sistem operasi dipermudahkan;…)

Log acara merangkumi cap waktu, kod wilayah (negara dan kota), dan atribut yang tidak dapat dikenalpasti termasuk ID penaja (ditentukan oleh mana bangunan pelanggan Psiphon digunakan), versi klien, dan jenis protokol. Paparan halaman digabungkan mengikut masa dan / atau sesi sebelum dilog.

Semua statistik yang dikongsi dengan penaja digabungkan lebih lanjut mengikut tarikh, penaja, dan wilayah.

Seperti yang anda lihat, Psiphon tidak hanya mengumpulkan maklumat untuk tujuan penyelenggaraan tetapi juga mengumpulkan data untuk penaja komersial. Dalam pembelaan mereka, mereka menggariskan sepenuhnya maklumat apa yang mereka lakukan dan tidak kumpulkan dan bagaimana ia digunakan dalam Dasar Privasi mereka. Anda harus memeriksanya sendiri. Selain itu, mereka menyatakan dengan jelas bahawa Psiphon tidak meningkatkan privasi dalam talian anda dan bahawa jika ini adalah tujuan utama anda, anda harus menggunakan rangkaian Tor sebagai gantinya.

Sokongan Psiphon

Psiphon tidak memberikan sokongan langsung untuk pengguna individu tetapi menangani permasalahan yang biasa dilakukan oleh banyak pengguna melalui pangkalan data FAQ di laman web mereka. Mereka juga mengumpulkan maklum balas dari dalam klien perisian mereka untuk mengatasi beberapa masalah seperti kegagalan sambungan wilayah. Oleh itu, mereka mengesyorkan bahawa jika anda menerima banyak kegagalan sambungan bahawa anda memuatkan semula pelanggan untuk mengemas kini senarai pelayan proksi rangkaian anda sekiranya ada yang disekat.

Lawati Psiphon

Psiphon dalam Tindakan

Psiphon dapat digunakan pada platform Windows, Android, dan iOS. Untuk meningkatkan kesan globalnya, aplikasi perisian ini menyokong lebih dari dua puluh bahasa yang berbeza. Ini termasuk bahasa Inggeris, Sepanyol, Arab, Indonesia, Parsi, Cina Ringkas dan Tradisional, Turki, Vietnam, dan lain-lain.

Pautan Muat Turun Laman Web Psiphon

Memuat turun Perisian Psiphon

Halaman muat turun dari laman web Psiphon mengandungi pautan untuk memuat turun perisian mereka untuk semua platform yang mereka sokong. Aplikasi iOS mereka hanya tersedia di kedai iTunes. Perisian Windows dan Android tersedia untuk muat turun langsung dari laman web mereka.

Anda mungkin harus menyesuaikan tetapan keselamatan Android anda untuk membolehkan aplikasi dari sumber yang tidak diketahui (yang bermaksud laman selain Google Play store) sebelum anda dapat memuat turun fail “apk” langsung ke perangkat Android anda dan memasangnya (“sideload”). Sebagai pilihan, anda boleh menggunakan pautan ke gedung Google Play untuk memasangnya jika tersedia dari lokasi anda. Sekiranya laman web Psiphon atau pautan muat turunnya disensor di mana anda berada, anda boleh meminta agar fail dihantar kepada anda melalui e-mel menggunakan [email protected].

Penyemak Imbas Psiphon untuk Pengguna iOS

iPhone dan iPad disokong melalui aplikasi Psiphon Browser untuk iOS. Ini adalah aplikasi penyemak imbas sahaja. Ini bermaksud bahawa hanya lalu lintas penyemak imbas Psiphon yang akan disalurkan melalui rangkaian proksi mereka di iPhone atau iPad anda. Semua lalu lintas lain akan melalui Wi-Fi biasa atau sambungan selular anda.

Oleh itu, jika anda ingin menggunakan Facebook, Twitter, atau akaun media sosial yang disekat pada peranti iOS anda, anda mesti terlebih dahulu mengaksesnya melalui aplikasi penyemak imbas. Sekiranya anda cuba membukanya secara langsung, ia akan disekat oleh pembekal biasa anda.

Aplikasi ini memerlukan iOS 8.0 atau lebih baru untuk dipasang. Secara automatik memilih protokol sambungan anda, tetapi ini membolehkan anda memilih lokasi pelayan anda. Ini memudahkan sesiapa sahaja untuk menggunakan tanpa mengira kehebatan teknikal mereka.

Psiphon untuk Pengguna Windows

Psiphon untuk Windows berfungsi pada Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8, dan Windows 10. Pertama-tama muat turunnya yang dapat dilaksanakan ke komputer Windows anda. Psiphon tidak menggunakan fail pemasangan, melainkan menggunakan eksekusi yang ditandatangani untuk pengedaran klien Windows.

Sekiranya anda memuat turun ini dapat dilaksanakan dari sumber lain, anda boleh mengesahkan kesahihannya dengan membandingkan tandatangannya dengan yang terdapat dalam Soalan Lazim di laman web mereka. Prosedur untuk melakukan ini juga boleh didapati di sana untuk kedua-dua pelanggan Windows dan Android mereka.

Menggunakan Pelanggan Psiphon Windows

Setelah anda berpuas hati bahawa fail yang anda muat turun itu sahih, anda boleh menyalinnya ke direktori sendiri atau hanya menjalankannya dari kawasan muat turun anda. Anda perlu “menjalankannya sebagai pentadbir” jika anda ingin menggunakannya dalam mod VPN penuh. Ini akan membuka pelanggan dan secara automatik menghubungkan anda ke negara terpantas dari lokasi anda. Sambungan ini ditunjukkan oleh tanda cek hijau yang dilingkari, teks “Tersambung” hijau, dan butang “Putus” berwarna merah.
Sambungan Awal Pelanggan Psiphon WindowsSambungan awal selalu ke lokasi terpantas untuk memberikan prestasi yang konsisten. Namun, jika anda ingin menyambung ke negara tertentu untuk memanfaatkan laman web atau perkhidmatan menggunakan lokasi maya itu, anda boleh mengklik pada kotak di bawah “Sambungkan melalui” dan pilih lokasi pelayan anda dari 17 negara yang berbeza. Ini akan memutuskan anda dari lokasi semasa anda dan kemudian secara automatik menghubungkan anda ke pelayan di lokasi maya baru anda.

  Ulasan Surfshark 2023

Negara-negara yang mempunyai pelayan Psiphon termasuk Austria, Belgia, Kanada, Swiss, Republik Ceko, Jerman, Sepanyol, United Kingdom, Hungaria, India, Itali, Jepun, Belanda, Romania, Singapura, dan Amerika Syarikat.

Menukar Negara dalam Pelanggan Windows Psiphon

Memutuskan dari perkhidmatan sama mudahnya, cukup klik pada butang “Putuskan sambungan”.

Memutuskan sambungan dari Perkhidmatan Psiphon dengan Pelanggan Windows

Mengkonfigurasi Pelanggan Windows Psiphon

Pelanggan Psiphon Windows mempunyai beberapa tetapan manual yang membolehkan anda mengkonfigurasi operasinya. Ini dapat diakses dengan memilih “Tetapan” di menu klien utama yang terletak di sebelah kiri tetingkap klien.

Menu Tetapan Pelanggan Psiphon Windows

Ia termasuk tetapan konfigurasi togol tunggal berikut:

 • Minimumkan ke dulang sistem – Ini membolehkan anda mengosongkan bar tugas dan ruang desktop jika anda tersambung ke perkhidmatan untuk jangka masa yang panjang.

Meminimumkan Pelanggan Psiphon Windows ke Baki Sistem

 • Terowong Berpisah – Beralih ini akan mengecualikan permintaan ke pelayan yang dibuat di negara asal anda daripada disetel melalui perkhidmatan Psiphon. Ini membolehkan anda mengakses laman web ini dengan lebih cepat dan mungkin mengurangkan kos penggunaan data anda.

Pilihan Terowong Psiphon Split

 • Lumpuhkan masa tamat untuk rangkaian perlahan – Mengaktifkan ini dapat mengurangkan pemutusan sambungan yang tidak dijangka pada rangkaian perlahan.

Psiphon Lumpuhkan Waktu Keluar untuk Rangkaian Lambat

 • Wilayah pelayan Psiphon – Ini membolehkan anda memilih negara tertentu untuk disambungkan dan menyediakan fungsi yang sama seperti mengklik pada kotak di bawah “Sambungkan melalui” di halaman sambungan utama.

Pemilihan Negara Maya Psiphon

 • Port proksi tempatan – Anda perlu menetapkan ini jika anda mempunyai alat yang memerlukan konfigurasi manual untuk berfungsi dengan perkhidmatan Psiphon.

Persediaan Pelabuhan Tempatan Psiphon

 • Proksi hulu – Secara lalai, klien Psiphon akan menggunakan proksi yang telah dikonfigurasi sebelumnya pada komputer anda untuk mewujudkan terowongnya. Tetapan proksi Hulu membolehkan anda mengatasi tingkah laku lalai ini dengan mengkonfigurasi proksi secara manual agar ia dapat digunakan atau memberitahunya agar tidak menggunakan proksi yang ada. Beberapa rangkaian perniagaan dan universiti mungkin memerlukan anda mengkonfigurasi proksi hulu untuk mengakses Internet. Sekiranya ini berlaku, anda boleh memasukkan tetapan secara manual di sini.

Penyediaan Proksi Hulu Psiphon untuk Windows

 • Gunakan mod L2TP / IPsec – Tetapan terakhir membolehkan anda menetapkan klien menggunakan fungsi VPN penuh. Ini akan mematikan semua tetapan lain kecuali pengurangan minimum kerana tidak sesuai dengan mod ini. Menetapkan ini akan menggerakkan semua lalu lintas komputer anda melalui terowong Psiphon tetapi boleh menghalang kemampuan anda untuk memotong penapisan kerana ia tidak memberikan kekeliruan pada sambungan dan mungkin lebih mudah untuk disekat.

Mod VPN PsiphonSekiranya anda membuat perubahan pada konfigurasi klien, anda akan diminta untuk menyimpan atau membuangnya sebelum anda meninggalkan menu tetapan. Anda mungkin hanya menerima tetapan lalai melainkan anda mempunyai keperluan proksi khas, mengalami masalah sambungan, atau menghadapi masalah mengakses laman web dalam talian.

Dua item menu pelanggan seterusnya ialah Maklum Balas dan Tentang. Menu maklum balas akan membolehkan anda memberikan respons positif atau negatif kepada kakitangan Psiphon untuk membantu mereka mengoptimumkan kinerjanya. Anda juga boleh melaporkan masalah dan meminta balasan e-mel. Ketahuilah bahawa setiap balasan memerlukan sedikit masa. Menu about memaparkan nombor versi semasa anda dan mempunyai pautan untuk mendapatkan peningkatan terkini atau mengakses FAQ laman web mereka.

Maklum Balas Psiphon dan Mengenai Menu

Dua item menu terakhir ialah Log dan Bahasa. Menu log menunjukkan maklumat log masuk sesi semasa dan dapat membantu anda atau kakitangan Psiphon menyelesaikan masalah sambungan. Menu terakhir menunjukkan ruang lingkup aplikasi global dan akan membiarkan anda menukar bahasa pelanggan jika anda perlu.

Log Psiphon dan Menu BahasaAnda dapat melihat dengan jelas bahawa Psiphon memudahkan semua pengguna Windows mengatasi firewall dan penapisan yang ditaja oleh kerajaan di banyak tempat di dunia. Pelanggan perisian mereka senang dimuat turun dan digunakan. Hanya beberapa klik yang diperlukan untuk menyambung ke rangkaian mereka untuk kebanyakan pengguna dan mula menikmati pengalaman Internet tanpa sensor yang lebih terbuka.

Psiphon untuk Pengguna Android

Tidak seperti klien Windows, aplikasi Android tidak menyokong mod VPN penuh tetapi ia mempunyai mod Tunnel Whole Device. Ia juga secara automatik menggunakan protokol OSSH untuk memaksimumkan kemungkinan penapisan penapisan tanpa dikesan.

Aplikasi Psiphon Android menggunakan VpnService Android bersama dengan tun2socks untuk menyediakan mod peranti penuh untuk peranti Android. Subrutin tun2socks membuat antara muka rangkaian maya TUN. Semua sambungan TCP masuk dipintas oleh antara muka ini dan kemudian diteruskan ke pelayan SOCKS. Ini membolehkan mereka meneruskan semua lalu lintas peranti melalui perkhidmatan SSH terowong mereka tanpa memerlukan sokongan aplikasi.

Menaikkan Aplikasi Psiphon Android

Kami memutuskan untuk memuatkan aplikasi Psiphon Android secara langsung dari laman web mereka. Mula-mula kami menyesuaikan tetapan keselamatan kami sehingga kami dapat memuat aplikasi dari tempat lain selain dari Goggle Play store. Kami kemudian memuat turun aplikasi dari halaman muat turun laman web Psiphon. Setelah dimuat turun, kami memasang aplikasinya. Setelah membuka, kami memilih untuk melakukan tunnel seluruh peranti dan membiarkannya membuat perkhidmatan VPN. Setelah pendahuluan ini dijaga, perisian Psiphon secara automatik menghubungkan kami ke pelayan dengan prestasi terbaik.

Menaikkan Aplikasi Psiphon Android

Menggunakan Aplikasi Psiphon Android

Bahagian atas aplikasi Psiphon Android mempunyai ruang iklan kecil dengan menu tab di bawahnya untuk pelbagai skrinnya. Yang pertama adalah layar “Statistik” yang menunjukkan gambaran grafik dari data yang dikirim dan diterima selama sesi.

Tab kedua, “Pilihan” membolehkan anda mengkonfigurasi bagaimana perkhidmatan Psiphon berfungsi. Ini mengandungi tiga tetapan togol:

 • Terowong keseluruhan peranti – Ini memastikan bahawa semua lalu lintas disalurkan melalui perkhidmatan mereka. Sekiranya anda mematikannya, aplikasi akan beralih ke mod penyemak imbas Psiphon dan membuka penyemak imbas. Dalam mod ini, hanya lalu lintas melalui penyemak imbas Psiphon yang akan disalurkan.
 • Muat turun peningkatan pada WiFi sahaja – Menetapkan togol ini dapat membantu menjimatkan wang anda dari bil data selular anda.
 • Lumpuhkan masa tamat untuk rangkaian perlahan – Anda harus menetapkan togol ini jika anda mengalami putus hubungan secara rawak.

Menu Tab Android Psiphon

Tab Pilihan juga akan membolehkan anda memilih negara maya baru. Begitu juga dengan klien Psiphon Windows, setelah anda memilih lokasi baru, aplikasi akan menghubungkan anda dengannya. Mengetuk butang “Maklum Balas” akan membuka skrin yang akan membolehkan anda memberi komen mengenai prestasi aplikasi dan melaporkan masalah kepada sokongan teknikal Psiphon.

Sekarang mari kita lihat pilihan aplikasi Psiphon Android yang lain. Mengetuk butang “Lebih banyak pilihan” akan memaparkannya. Dua pilihan pertama membolehkan anda menetapkan amaran pendengaran dan taktil untuk memberitahu anda bila sambungan terputus sehingga anda dapat memulakannya semula.

Pilihan Aplikasi Android Psiphon

Mengetuk pilihan “Kecualikan aplikasi”, membuka layar yang memungkinkan Anda memilih aplikasi yang tidak ingin Anda tunnel melalui layanan Psiphon. Sebaik sahaja anda memilih aplikasi yang ingin dikecualikan, ketuk “Tetapkan” untuk menyimpannya. Ini dapat membantu meningkatkan kelajuan aplikasi dan meningkatkan prestasi aplikasi dengan mengehadkan jumlah data yang dimilikinya.

Secara lalai, aplikasi akan menggunakan tetapan rangkaian sistem anda untuk membuat terowong SSH, tetapi anda boleh mengubahnya. Mengetuk pilihan “Buat melalui proksi HTTP” akan memungkinkan Anda mengkonfigurasi proksi HTTP yang digunakannya ketika membangun jaringan SHH-nya. Ini serupa dengan tetapan proksi hulu yang digunakan oleh klien Windows.

  Ulasan Opera VPN 2023

Memutuskan sambungan dari perkhidmatan Psiphon semudah menyambungkannya. Cukup ketuk butang “Berhenti” di bahagian bawah skrin utama aplikasi. Logo Psiphon berwarna biru akan menjadi putih untuk menunjukkan bahawa anda tidak lagi menggerakkan lalu lintas anda. Terdapat juga tab yang akan membolehkan anda memeriksa log sesi. Tangkapan skrin terakhir adalah penyemak imbas Psiphon.

Putuskan Aplikasi Android Psiphon

Aplikasi Psiphon 3 Android mudah digunakan dan dipasang. Anda boleh mengaturnya untuk menyalurkan semua lalu lintas Android anda melalui aplikasi atau hanya lalu lintas dari penyemak imbas Psiphon seperti aplikasi iOS. Ini akan membolehkan anda mengecualikan aplikasi dengan mudah hanya dengan beberapa ketukan. Menyambung atau memutuskan sambungan hanya memerlukan satu ketukan skrin. Ia mempunyai ciri yang serupa dengan klien Windows mereka dan memudahkan semua orang untuk memintas firewall atau penapisan tanpa memerlukan kepakaran teknikal yang luas.

Gambaran Keseluruhan Aplikasi Android Psiphon Pro

Aplikasi Psiphon Pro Android boleh dimuat turun dan dipasang dari gedung Google Play. Ini disokong iklan dan percubaan pertama Psiphon untuk mengewangkan perisian pencegahan mereka. Perkara pertama yang anda perhatikan adalah lebih daripada separuh skrin diliputi oleh iklan. Ini bermaksud hanya sekitar seperempat layar yang tersedia untuk memaparkan pilihan skrin dan layar ciri lain.

Aplikasi Psiphon Pro hampir sama dengan aplikasi Psiphon 3 yang dimuat secara sideload yang kami kaji di atas. Ini membolehkan anda memilih negara maya baru dan menghubungkan anda dengan mereka. Kemampuan untuk mengemas kini hanya melalui Wi-Fi tidak lagi tersedia tetapi tab dan pilihan lain tetap sama. Lebar jalur terhad kepada 2 Mb / s. Uji kelajuan kami pada versi percuma berkisar antara 1 dan 2 Mb / s.

Gambaran Keseluruhan Aplikasi Android Psiphon Pro

Sebagai tambahan kepada iklan statis, ketika Anda menukar tab atau sambungan, ia akan menampilkan iklan dan video halaman penuh. Sebagai contoh, ketika cuba menukar lokasi maya kita harus membatalkan dua iklan halaman penuh dan menonton video lapan saat sebelum aplikasi akhirnya tersambung ke negara maya baru kita. Kejadian serupa berlaku hampir setiap kali kami mengetuk aplikasi. Kami mendapati iklan ini agak menjengkelkan dan menyangka anda juga akan menyukainya.

Sekiranya anda ingin menggunakan aplikasi Psiphon Pro, anda mungkin mahu mendaftar langganan dengan cepat. Membayar aplikasi akan membuang iklan daripadanya. Anda juga akan ditingkatkan kepada kelajuan sambungan yang lebih pantas mengikut tahap pakej anda. Pembayaran boleh dilakukan melalui gedung Google Play. Psiphon menawarkan perkhidmatan dalam dua model: perkhidmatan tanpa gangguan dan kelajuan maksimum maksimum sementara.

Pembayaran untuk langganan tanpa gangguan mesti dibuat menggunakan kad kredit dan termasuk percubaan 30 hari percuma. Harga untuknya adalah seperti berikut:

 • Kelajuan maksimum – $ 9,99 sebulan, kira-kira 5 MB / s;
 • Kelajuan tinggi – $ 4.99 sebulan, kelajuan tidak diketahui.

Pas laju maksimum sementara boleh dibayar dengan kad kredit atau kad hadiah Google Play atau kredit. Harga untuknya adalah seperti berikut;

 • 7 hari berlalu – $ 4.99
 • Pas 30 hari – $ 9.99
 • Pas 360 hari – $ 119.99

Ujian Kelajuan Psiphon

Kami memutuskan untuk melakukan ujian kelajuan pada perkhidmatan pemintas Psiphon menggunakan mod VPN penuh yang menggunakan protokol L2TP / IPsec dan mod OSSH lalai. Ujian OSSH dilakukan menggunakan pilihan “negara terpantas” mereka. Seperti yang kami duga, kerana sifat kacukan Psiphon, ujian ini mempunyai hasil yang sangat berbeza.

Ujian Kelajuan VPN Penuh Psiphon

Psiphon tidak menunjukkan prestasi yang baik pada ujian kelajuan mod VPN penuh kami. Pelanggan memilih lokasi pelayan VPN kami dan kami tidak dapat mengubahnya ke pelayan yang lebih dekat kerana mengaktifkan mod ini melumpuhkan kemampuan kami untuk mengubah wilayah. Kami menjangkakan ujian akan lebih lambat daripada beberapa perkhidmatan VPN lain kerana protokol L2TP / IPsec yang digunakan oleh perkhidmatan tersebut. Walaupun selamat, ini adalah salah satu protokol VPN yang lebih lambat kerana enkapsulasi dua kali data serta ralat memeriksa yang berlaku.

Ujian Kelajuan VPN Penuh Psiphon

Ujian kelajuan menunjukkan bahawa enkripsi menurunkan kelajuan muat turun sambungan asas kami dari 24.09 Mb / s menjadi 4.80 Mb / s. Ini adalah penurunan sekitar 80% ke pelayan di London, UK. Ini adalah penurunan kelajuan sambungan yang sangat besar berbanding dengan kebanyakan perkhidmatan VPN yang telah kami uji. Lebih-lebih lagi, menggunakan perkhidmatan dalam mod ini tidak digalakkan kerana mengurangkan peluang anda untuk melewati firewall dan penapisan pemerintah.

Ujian Kelajuan Psiphon OSSH

Hasil untuk perkhidmatan Psiphon menggunakan protokol OSSH lalai adalah sangat baik. Walaupun tidak dimaksudkan secara khusus untuk keselamatan, protokol ini memberikan tahap perlindungan enkripsi yang sama dengan SSL kerana sifatnya. Tetapi yang lebih penting bagi kebanyakan pengguna Psiphon adalah memaksimumkan peluang mereka mengatasi penapisan dari negara.

Ujian Kelajuan Psiphon OSSH

Perkhidmatan Psiphon jauh lebih baik menggunakan protokol dan tetapan lalai pada ujian prestasi kami. Ujian kelajuan menunjukkan bahawa ia menurunkan kelajuan muat turun sambungan asas kami dari 33.82 Mb / s menjadi 30.73 Mb / s. Ini adalah penurunan sekitar 9.1% ke pelayan di Ontario, CA. Terdapat kerugian yang relatif kecil dalam kelajuan sambungan ketika menggunakan pelayan proksi mereka. Dengan kemampuan tambahan untuk mengelakkan tembok api dan penapisan yang ditaja oleh negara, ini adalah harga yang kecil untuk membayar prestasi.

Kajian Psiphon: Kesimpulannya

Psiphon adalah perkhidmatan penapisan penapisan internet yang ditawarkan oleh syarikat Kanada Psiphon Inc. Ia bermula sebagai kaedah untuk membiarkan rakan dan keluarga memberikan proksi kepada orang yang mereka tahu untuk membantu mereka melewati penapisan negara mereka dan menikmati Internet yang lebih terbuka. Hari ini, ia telah berkembang menjadi salah satu perkhidmatan utama yang dapat digunakan oleh semua orang di negara-negara tertindas untuk mengatasi penapisan pemerintah dan berinteraksi dengan dunia luar.

Perisian Psiphon adalah sumber terbuka dan perkhidmatan itu sendiri percuma tetapi disokong iklan. Baru-baru ini, mereka telah memperkenalkan perkhidmatan langganan yang disempurnakan untuk pengguna Android mereka. Mereka mempunyai perisian yang mudah digunakan untuk Windows, Android, dan iOS untuk membantu pengguna menyambung ke rangkaian mereka.

Perisian mereka secara lalai menggunakan protokol OSSH yang menala lalu lintas dari aplikasi yang menyokong proksi HTTP / HTTPS dan SOCKS. Ini termasuk penyemak imbas yang paling banyak dikonfigurasi dengan betul. Pelanggan Windows mereka mempunyai kemampuan untuk berjalan dalam mod VPN penuh menggunakan protokol L2TP / IPsec. Aplikasi Android boleh dijalankan dalam mod penuh peranti atau penyemak imbas dan aplikasi iOS hanya mod penyemak imbas.

Walaupun Psiphon tidak dimaksudkan sebagai alat keamanan Internet, ia memberikan perlindungan kerana sifatnya. Namun, tujuannya adalah untuk membantu mengatasi tembok api dan penapisan yang ditaja oleh negara di negara-negara yang terhad di seluruh dunia. Telah diterjemahkan ke dalam pelbagai bahasa untuk membantu merealisasikan tujuan ini.

Apa yang paling kami sukai mengenai perkhidmatan Psiphon:

 • Mereka mempunyai perisian khusus untuk komputer Windows.
 • Psiphon mempunyai aplikasi mudah alih untuk peranti Android dan iOS.
 • Ia boleh membolehkan sesiapa sahaja memintas penapisan tanpa memerlukan pengetahuan teknikal.

Idea untuk meningkatkan perkhidmatan:

 • Tingkatkan kelajuan aplikasi mudah alih mereka.
 • Kurangkan jumlah iklan untuk pengguna Android percuma.

Perisian Psiphon direka untuk penapisan penapisan melalui penggunaan VPN, SSH, SSF yang disamarkan (OSSH), dan teknologi Proksi HTTP / SOCKS. Teknologi penyamaran yang digunakannya sering memungkinkan untuk memperbodohkan strategi DPI yang digunakan oleh negara-negara seperti China. Sekiranya anda perlu mengatasi penapisan Internet di negara anda, Psiphon dapat membantu memaksimumkan peluang anda untuk berjaya. Ini akan membolehkan anda menikmati Internet yang lebih bebas.

Lawati Psiphon

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me