Rangkaian Peribadi FirefoxMozilla dan penyemak imbas Firefox sudah lama wujud. Sepanjang versi yang berbeza, mereka telah melakukan yang terbaik untuk memberikan perlindungan kepada pengguna penyemak imbas mereka, semuanya secara percuma. Namun, langkah logik seterusnya dalam perlindungan pengguna mereka adalah melindungi anggota dengan meminta mereka menyambung ke VPN (Virtual Private Network). Buat pertama kalinya, Mozilla telah bekerjasama dengan syarikat VPN, Mullvad, untuk menawarkan produk berbayar untuk perlindungan tahap peranti. Mereka menyebutnya “FPN”. Seperti yang anda sangka, itu bermaksud Firefox Private Network. Mullvad nampaknya mempunyai tahap dedikasi yang sama untuk melindungi privasi pengguna. Pada masa tinjauan ini, versi berbayar hanya tersedia untuk desktop di Windows 10. Walau bagaimanapun, platform lain akan segera hadir. Perlindungan tahap penyemak imbas (pada dasarnya proksi) dan perlindungan tahap peranti masih di peringkat awal, jadi kami akan memberi anda seberapa banyak maklumat yang kami dapat.

Harga

FPN hadir dalam 2 versi. Salah satunya adalah proksi percuma, sementara yang lain menawarkan perlindungan peranti penuh tersedia dengan kos $ 4.99 sebulan dan anda mesti menyertai senarai menunggu terlebih dahulu. Tidak diketahui apakah mereka merancang untuk menawarkan VPN untuk jangka masa perkhidmatan yang lebih lama daripada hanya satu bulan pada satu masa. Perlu diingat bahawa jika anda akan menggunakan pelanjutan penyemak imbas, anda terhad pada sesi 12 -1 jam dan anda harus membuat akaun Mozilla. Sudah tentu, selagi masih dalam versi beta.

Harga FPN

ciri-ciri

Proksi FPNSekarang, kami akan membincangkan mengenai apa yang anda dapat dalam produk penyemak imbas dan peranti penuh. Sekali lagi, produk ini masih baru sehingga pasti ada perkara yang tidak berfungsi sepenuhnya. Untuk produk peringkat penyemak imbas, anda perlu membuat akaun Mozilla jika anda belum memilikinya. Selepas itu, anda menambah pelanjutan ke penyemak imbas Firefox anda. Setelah melakukannya, anda mengklik ikon yang kami tunjuk dengan anak panah merah. Itu akan memaparkan skrin yang anda lihat di sebelah kanan. Untuk memulakan proses dan menggunakan salah satu jam anda untuk mengujinya, cukup gerakkan slaid ke kanan untuk mengaktifkannya. Pada masa penulisan, proksi melakukan apa yang sepatutnya dilakukan. Namun, kami berjaya “mematahkan” proksi ketika kami melakukan ujian. Sebaik sahaja kami menjalankan ujian, proksi ditutup. Tentunya itu akan diperbaiki, tetapi anda mungkin menghadapi masalah yang sama, sekurang-kurangnya pada peringkat awal. Perlindungan peranti penuh adalah cerita yang berbeza. Ini adalah hasil perkongsian dengan Mullvad VPN. Beberapa ciri termasuk:

  • Keupayaan untuk menyambungkan sehingga 5 peranti secara serentak
  • 30+ negara ada
  • Penyulitan Wireguard
  • Aplikasi mudah alih tersuai
  Ulasan FlashVPN

Konsol Pelanggan FPNAnda dapat melihat bahawa walaupun pelanggan FPN mudah digunakan. Sebaik sahaja anda memilih pelayan di salah satu daripada 30 negara, anda hanya mengalihkan slaid ke posisi ON. Walaupun ciri kliennya hebat, “Wireguard Encryption Protocol” adalah pilihan yang menarik untuk teknik enkripsi. Sebagaimana keselamatan Mozilla, menggunakan protokol yang belum diuji dan tidak diuji berbanding kaedah yang dicuba dan benar adalah luar biasa. Yang mengatakan, ada beberapa kelebihan yang dimiliki oleh Wireguard berbanding standard emas (OpenVPN). Kod untuk menulis Wireguard jauh lebih ringan daripada OpenVPN. Secara teori, itu harus menjadikannya lebih pantas dan berkinerja lebih baik. Selain itu, ia menggunakan sumber yang lebih sedikit di komputer anda. Dengan cara itu, anda boleh melakukan lebih banyak perkara tanpa mengalami kelewatan. Satu persoalan besar yang kita ada ialah protokol apa yang dirancang untuk versi mudah alih? Pada masa ini, terdapat persoalan seberapa baik teknologi itu akan berfungsi pada platform lain selain Windows.

Ujian Kelajuan Penyemak Imbas Rangkaian Peribadi Firefox

Ujian Kelajuan Penyemak Imbas FPNKelajuan sangat penting dengan VPN atau proksi apa pun. Oleh kerana proksi tidak benar-benar menyulitkan lalu lintas hanya mengarahkannya semula, tidak semestinya mengejutkan bahawa hanya ada sedikit kehilangan dalam kelajuan. Sudah tentu, kerana kami dapat menguji versi peranti penuh, kami juga akan menunjukkan hasil ujian itu kepada anda. Inilah ujian kelajuan kami dari versi penyemak imbas. Semasa kami menguji klien VPN FPN, hasil kami tidak begitu memuaskan. Dalam gambar ini, anda dapat melihat kehilangan kelajuan yang ketara. Sudah tentu, ia masih pantas, tetapi kehilangan lebih daripada 75% kelajuan.

Ujian Kelajuan Pelanggan FPN

Mengapa anda mesti menggunakan VPN

Oleh kerana begitu banyak syarikat sekarang menawarkan WiFi percuma, anda pasti ingin menggunakan VPN semasa anda berhubung. Walaupun WiFi hebat, penjenayah siber menganggapnya hebat juga. Dengan menyambung ke pelayan pilihan anda, anda membuat sambungan yang selamat dan disulitkan. Dengan cara itu, anda dapat mengurangkan risiko penjenayah atau cybertheives mencuri maklumat peribadi anda.

  Kajian TunnelBear 2023

Sebab lain untuk menggunakan VPN adalah untuk membantu anda mengatasi sekatan geo. Tidak kira di mana anda berada, menyambung ke pelayan di sana akan membantu. Ini kerana ia menjadikan perisian penyekat menyangka anda berada di tempat lain. Itu boleh menjadi kelebihan sebenar jika anda cuba mengakses kawasan tertentu atau anda disekat untuk melihat kandungan. Cukup sambungkan ke pelayan dan anda boleh mula menyemak imbas atau melihat kandungan yang ingin anda akses.

Adakah Bocor?

Ujian Kebocoran Penyemak Imbas FPNSemasa menjawab soalan ini, sekali lagi, anda harus melihat seberapa baru perkhidmatan ini. Kami melakukan ujian kebocoran dari 2 laman web yang berbeza. Sayangnya, kami tidak dapat melakukan ujian dari laman web kegemaran kami kerana sebaik sahaja kami menjalankan ujian, ujian tersebut berjaya mematikan proksi. Di laman web lain, kami dapat melakukan ujian. Seperti yang anda lihat dalam gambar di bawah, ya, ia bocor. Kami tidak menjangkakan hasilnya kerana proksi yang lebih mapan tidak menunjukkan kebocoran seperti ini. Sekiranya Mozilla akan melepaskan penyemak imbas FPN atau produk peranti penuh, mereka pasti akan menyelesaikan masalah itu dengan pasti. Walaupun begitu, kami lebih beruntung ketika menggunakan aplikasi sebenarnya. Daripada mencari beberapa pelayan seperti proksi, ia muncul sebagai pelayan tunggal. Selain itu, kami berjaya dengan ujian yang lain.FPN Leaktest 2 Seperti yang anda lihat dalam ujian ini, satu-satunya perkara yang muncul adalah jumlah hop yang tinggi. Pada ketika ini, tidak diketahui apakah anda dapat menyesuaikan jumlah hop (pelayan yang lalu lintas dilalui) atau tidak. Oleh kerana ia menunjukkan 11 hop, ia mengatakan bahawa ia mungkin menunjukkan proksi atau penggunaan VPN. Mengurangkan jumlah hop akan meningkatkan kelajuan perkhidmatan dan mengurangkan kecurigaan sesiapa yang menganggap jumlahnya terlalu tinggi.

  Anonabox Tunneler & Pro Review

Sekiranya Saya Menggunakan VPN ini?

Untuk melihat versi peranti lengkap secara khusus, kami dapati perkhidmatan ini masih berfungsi dengan baik, walaupun kelajuannya hilang. Ini pasti akan melindungi privasi anda dan membantu anda mengatasi sekatan geo. Pada masa tinjauan ini, kami tidak menghadapi masalah mengakses kandungan dari wilayah lain. Perkhidmatan ini mungkin tidak menawarkan semua loceng dan wisel yang mungkin anda harapkan dari perkhidmatan lain, tetapi dengan harga $ 5 sebulan, ia berfungsi dengan baik dan pasti akan membantu anda mencapai matlamat anda. Kami mengatakan ya, perkhidmatan ini memberikan nilai yang baik dan akan melindungi privasi anda.

Pemikiran Akhir Tentang Rangkaian Peribadi Firefox

Penyemak imbas FPN dan perkhidmatan VPN penuh mempunyai banyak janji kerana reputasi pasukan Mozilla. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa masalah yang, pada masa semakan ini, perlu diperbaiki sebelum kami dapat memberikan anda jawapan yang tegas. Hanya masa yang dapat mengetahui apakah faktor-faktor yang mementingkan kita akan ditangani dan bagaimana Firefox Private Network akan berfungsi. Sementara itu, pengguna Windows 10 di Amerika Syarikat dapat mendaftar ke Firefox VPN beta untuk mendapatkan akses ke rangkaian mereka. Kosnya adalah $ 4,99 sebulan dengan kad kredit sebagai satu-satunya pilihan pembayaran.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me