Mari kita mulakan tinjauan ini dengan melihat sejarah syarikat BolehVPN. BolehVPN adalah perkhidmatan VPN Malaysia yang dimulakan pada tahun 2007 sebagai kaedah untuk mengelakkan penyekat dan penyekat kandungan ISP tempatan. Walaupun lebih kecil daripada beberapa penyedia, mereka telah berkembang menjadi pemain utama di pasar VPN Asia kerana kepercayaan mereka pada internet percuma, komitmen total untuk tidak disebutkan namanya, dan layanan pelanggan yang diperibadikan. Kepercayaan ini membawa kepada dasar tanpa log mereka dan sokongan terbuka terhadap P2P. Selain itu, kepercayaan ini juga telah mendorong pengembangan privasi mereka dan penapisan yang mengalahkan teknologi yang telah menyebabkan mereka muncul di pasaran VPN antarabangsa..

Semakan BolehVPN

Harga dan Tawaran Istimewa

Seperti yang ditunjukkan oleh tinjauan ini, BolehVPN mempermudah harga mereka dengan menawarkan VPN mereka sebagai satu rancangan. Apabila anda mendaftar untuk rancangan berbayar, langganan anda merangkumi akses ke semua pelayan mereka, pelbagai perkhidmatan atau protokol, dan akses tanpa had ke rangkaian mereka. Ini bermaksud penggunaan lebar jalur anda tidak terhad. Selain itu, BolehVPN memberikan ahli dua log masuk serentak dan log masuk L2TP tambahan dengan satu akaun berbayar. Ini memberi anda perlindungan di rumah sambil memberi anda perlindungan yang sama ketika dalam perjalanan.

Harga BolehVPN

Mereka menawarkan akaun percubaan 7 hari dengan harga $ 3,70 yang paling sesuai digunakan untuk mencuba perkhidmatan dan melihat apakah itu sesuai dengan keperluan anda. Pelan asas 30 hari mereka dijual pada harga $ 9,99 dengan diskaun yang ditawarkan untuk pembelian pukal. Ini bermakna anda boleh mendapatkan rancangan 60 hari dengan harga $ 16.99, rancangan 180 hari untuk 44.99, dan rancangan 365 hari dengan harga $ 79.99. Nikmati BolehVPN dari sekadar $ 6.50 sebulan seperti mendapat percuma selama empat bulan.

BolehVPN menyokong pelbagai pilihan pembayaran. Mereka menyokong Paypal, kad kredit dan debit, perbankan dalam talian, dan BitCoin (melalui Coinbase) dan DogeCoin dan DarkCoin melalui CoinPayments. Mereka juga menyokong banyak kad kredit prabayar. Pelanggan Malaysia boleh menggunakan simpanan tunai (dalam talian dan ATM tunai). Kad kredit, kad debit dan perbankan dalam talian dikendalikan melalui MolPay atau NetBuilder. Anda hanya perlu mempunyai alamat e-mel dan pintu masuk pembayaran yang sah untuk melanggan perkhidmatan mereka. Bayaran melalui Bitcoin atau kad prabayar akan membolehkan jumlah pembayaran tanpa nama.

Tempoh Percubaan Bebas Risiko

BolehVPN mempunyai dua percubaan berbeza: percubaan percuma satu hari dan langganan percubaan 7 hari tanpa kewajipan dibayar. Untuk meminta persetujuan untuk jejak percuma mereka satu hari, anda mesti menghantar e-mel dengan penerangan ringkas mengenai penggunaan VPN yang anda inginkan ke bahagian penjualan mereka. Walau bagaimanapun, saya mengesyorkan agar anda melanggan rancangan percubaan selama 7 hari, tanpa kewajiban jika anda benar-benar ingin menilai prestasi sebenar perkhidmatan mereka.

Pakej percubaan biasanya tidak dapat dikembalikan kecuali VPN tidak dapat digunakan di mana anda berada. Bayaran balik tersedia untuk langganan selama 30 hari dan lebih dalam tempoh 14 hari pertama perkhidmatan. Walau bagaimanapun, pengembalian wang tersebut mesti disebabkan oleh masalah teknikal yang tidak dapat diselesaikan oleh staf sokongan mereka untuk memuaskan anda tepat pada waktunya dan mereka telah memutuskan bahawa ia adalah permintaan pengembalian wang yang tulen. Tiada bayaran balik untuk masalah bukan teknikal akan diberikan. Oleh itu, BolehVPN mengesyorkan agar anda memanfaatkan salah satu percubaan mereka untuk menentukan sama ada anda berpuas hati dengan prestasi VPN mereka sebelum melanggan salah satu rancangan jangka panjang mereka.

Lawati BolehVPN

Lokasi Rangkaian dan Pelayan BolehVPN

Kalau boleh ukuran BolehVPN mungkin tidak mempunyai rangkaian terbesar. Namun, mereka telah mengembangkan reputasi yang sangat baik di ruang VPN dengan membuat perkhidmatan VPN yang berpusatkan pelanggan yang melindungi privasi anggotanya, membantu mereka mengatasi penapisan, dan menyediakan persekitaran yang selamat dan terjamin bagi mereka untuk melayari internet tanpa nama.

Pelayan NegaraProtokol
1550OpenVPN dan L2TP

BolehVPN mempunyai pelayan di negara berikut:

Kanada, China, Perancis, Jerman, Hong Kong, Itali, Jepun, Luxembourg, Malaysia, Belanda, Singapura, Sweden, Switzerland, United Kingdom, dan Amerika Syarikat.

BolehVPN menyediakan penggunaan data yang benar-benar tidak terhad untuk semua ahli mereka di seluruh rangkaian mereka. Ini adalah bonus bagi mereka yang melakukan perjalanan atau mereka yang ingin mengakses kandungan media streaming terhad geografi. Selain itu, mereka telah menggunakan P2P dan bahkan mengoptimumkan perkhidmatan mereka untuk menyokongnya. Sebagai contoh, VPN mereka membantu menghilangkan pendikit ISP dan pembentukan lalu lintas aktiviti P2P / torrent dengan mengubah paket data dan menyamarkan lalu lintas data sehingga menyukarkan ISP untuk mengenalinya.

Privasi dan Keselamatan

Dasar pembalakan sangat penting bagi banyak orang yang mencari VPN. BolehVPN memperjelas bahawa mereka mempunyai polisi tanpa log. Maklumat ini diambil terus dari FAQ laman web mereka mengenai privasi:

Tidak, kita tidak menyimpan balak. Kami adalah syarikat gabungan Malaysia yang tidak tertakluk kepada undang-undang penyimpanan data mandatori. Oleh kerana kami tidak menyimpan log, tidak banyak maklumat untuk dikongsi walaupun diminta.

… Bergantung pada kaedah pembayaran, semua yang diperlukan adalah alamat e-mel yang sah. Segala maklumat peribadi yang diterima hanya akan digunakan untuk memenuhi pesanan anda. Kami tidak akan menjual atau menyebarkan semula maklumat anda kepada sesiapa pun.

Kami tidak memantau lalu lintas pelanggan kami dan kami juga tidak akan berkongsi maklumat pelanggan dengan rela hati.

Ketiga pernyataan ini menggambarkan komitmen sepenuhnya BolehVPN terhadap privasi peribadi dan internet anda. Sebagai usaha terakhir, mereka akan menghidupkan log sementara untuk mengenal pasti penyalahgunaan perkhidmatan mereka (DoS atau spamming), mengenal pasti dan menghentikan pengguna yang menyinggung perasaan, dan menghapus log. Mereka mengatakan ini hanya berlaku beberapa kali dalam tahun perkhidmatan mereka dan perlu untuk menjaga integriti perkhidmatan mereka.

VPN mereka menggunakan rangka kerja OpenVPN yang mantap untuk memberikan keselamatan dan keserasian yang lebih baik di pelbagai platform. Ia juga mempunyai dukungan L2TP untuk mereka yang perangkatnya tidak mempunyai sokongan OpenVPN asli. Protokol ini harus lebih dari cukup untuk keperluan pengguna VPN rata-rata. Mereka tidak menyokong PPTP kerana mereka tidak merasa selamat.

Lawati BolehVPN

Ujian Hands-On

BolehVPN mempunyai perisian khusus untuk peranti Windows, Mac, dan Android. Pelanggan Windows dan Mac mereka memasang hanya dengan satu klik dan telah menyederhanakan antara muka pengguna grafik. Sebilangan besar butiran teknikal dikendalikan secara automatik oleh perisian mereka sehingga tidak diperlukan kepakaran teknikal untuk menggunakan BolehVPN-GUI. Beberapa klik mudah dan anda dihubungkan dan menggunakan perkhidmatan mereka. Mereka juga mempunyai aplikasi Android khusus. Mereka mempunyai panduan untuk memandu anda walaupun memuat turun dan mengkonfigurasi aplikasi OpenVPN Connect dari OpenVPN Technologies, Inc. untuk peranti iOS untuk menggunakan perkhidmatannya. Selain itu, mereka menyediakan panduan bergambar langkah demi langkah untuk mengkonfigurasi OpenVPN secara manual di Linux, Sabai Technology Routers, Asus-WRT Merlin Routers (RT-N66, AC66, AC56, AC68), dan DD-WRT Routers. Mereka juga memiliki panduan untuk mengkonfigurasi L2TP / IPSec VPN mereka untuk peranti Windows, Mac, iOS dan Android.

Berhubungan dengan Pelanggan Windows

Mari kita perhatikan klien BolehVPN Windows. Apabila anda mula-mula memulakan klien, skrin log masuk akan muncul di mana anda memasukkan kelayakan yang anda peroleh semasa anda melanggan. Skrin pelanggan menunjukkan status sambungan anda, kelajuan muat naik dan muat turun untuk sambungan semasa, dan ikon sosial untuk dikongsi. Selain butang Windows minimum dan minimum, skrin pelanggan juga menyertakan ikon perisai tambahan yang berisi tanda tanya. Mengklik ikon ini akan membuka halaman sokongan pelanggan BolehVPN di mana anda boleh membuka tiket dan memeriksa status tiket semasa. Selepas anda log masuk, anda akan melihat skrin yang serupa dengan yang ditunjukkan di bawah. Tinjauan ringkas pada layar ini menunjukkan bahawa ia memiliki lima tab: Papan Pemuka, Log VPN, Tetapan, tetapan Proksi, dan status Perkhidmatan. Tab Papan Pemuka dipilih secara lalai.

BolehVPN-Windows1

Papan Pemuka (ditunjukkan di atas) dibahagikan kepada empat bahagian:

 • Sambungan
  • Membolehkan anda memilih Protokol (OpenVPN atau L2TP)
  • Membolehkan anda memilih pelayan pelayan untuk sambungan
  • Membolehkan anda menyambung atau memutuskan sambungan dari pelayan
  • Juga mempunyai butang untuk membuka halaman sokongan pelanggan dan halaman FAQ di laman web BolehVPN.
 • Statistik
  • Menunjukkan data yang dipindahkan (muat naik dan muat turun) untuk hari ini dan untuk bulan ini
  • Membolehkan anda menetapkan semula statistik
 • Butiran Sesi Semasa
  • Menunjukkan alamat IP awam anda dan alamat IP pelayan sambungan semasa anda
  • Menunjukkan negara sambungan anda sekarang
  • Menunjukkan data yang dipindahkan (muat naik dan muat turun) untuk sesi semasa
 • Butiran Akaun – Menunjukkan nama pengguna dan tarikh luput akaun semasa anda

Apabila anda memilih pelayan dari senarai juntai bawah yang disambungkan, anda akan melihat bahawa mereka diberi nama oleh enam jenis konfigurasi. Penting untuk memahami konfigurasi ini untuk memanfaatkan sepenuhnya perkhidmatan BolehVPN. Berikut adalah senarai jenis konfigurasi, bersama dengan penerangan ringkas, dan ulasan kebaikan dan keburukan masing-masing.

Konfigurasi sambungan BolehVPN

 1. Pelayan TCP – Ini digunakan untuk memintas firewall korporat / kampus. Ini digabungkan dengan jenis konfigurasi lain.
 2. Proksi – Konfigurasi ini terbaik untuk merutekan lalu lintas yang selamat tetapi memerlukan proksi SOCKS untuk disiapkan sehingga mempunyai lebih banyak overhead.
  • Kelebihan
   1. Tidak melambatkan lalu lintas tidak melalui VPN seperti permainan dan melayari internet am.
   2. Boleh digunakan untuk P2P yang dikupas dengan baik.
   3. Sekiranya dikonfigurasi dengan betul, itu tidak akan membuat anda terdedah jika VPN jatuh.
  • Keburukan
   1. Ia memerlukan program yang ingin anda lalui melalui VPN untuk mendapatkan sokongan proksi.
   2. Ia tidak dapat disambungkan sepenuhnya dan kelihatan tembok api.
   3. Itu tidak memberikan privasi sepenuhnya.
 3. Diarahkan Sepenuhnya – Semua lalu lintas internet dienkripsi dan disalurkan melalui VPN (perkhidmatan VPN inklusif umum anda).
  • Kelebihan
   1. Memberi tahap privasi dan keselamatan yang tinggi.
   2. Tidak memerlukan persediaan tambahan setelah disambungkan.
   3. Ia berfungsi dengan baik dengan pelacak yang kurang baik.
  • Keburukan
   1. Ini melambatkan semua lalu lintas internet.
 4. xCloak – Ini menutup lalu lintas untuk menyembunyikan penggunaan VPN. Ini biasanya digunakan untuk melewati firewall internet yang ketat di negara-negara seperti China dan Iran.
 5. BolehGeo – Ini untuk streaming / mengakses laman web yang dibatasi ke alamat AS tanpa menggunakan VPN.
  • Pro – Tidak ada kelambatan kerana lalu lintas tidak disulitkan.
  • Penukaran – Menyokong hanya beberapa saluran pada masa ini (Hulu, Netflix, Hulu Plus, HBO GO, Pandora, Fox, Crunchyroll, CBS, Youtube)
 6. Melayari / Menstrim – Sama seperti BolehGeo tetapi dengan lebih banyak lokasi dan disulitkan

Tab kedua adalah Log VPN dan ia digunakan terutamanya untuk menyelesaikan masalah sambungan pengguna oleh staf sokongan BolehVPN. Tab ketiga yang ditunjukkan di bawah adalah tetapan. Ia terbahagi kepada tiga bahagian: Tetapan Aplikasi, Kelola Konfigurasi, dan Kemas kini Aplikasi.

BolehVPN Windows2

Bahagian tetapan aplikasi akan membolehkan anda menetapkan pilihan anda sendiri:

 • Sembunyikan sambungan yang berjaya – Ini menyembunyikan ikon setelah perkhidmatan VPN disambungkan.
 • Sambung ke but – Sambungkan ke perkhidmatan secara automatik semasa perkhidmatan VPN bermula.
 • Tiada bunyi – Matikan suara di klien.
 • Dayakan penguncian – Menurut sokongan BolehVPN, ini adalah “superior kill switch” yang menonaktifkan rute lalai, memaksa semua lalu lintas (bahkan LAN) keluar melalui VPN. Ini berterusan sehingga anda menekan pemutus secara manual dalam klien BolehVPN.
 • Jalankan pada permulaan sistem – Jalankan klien pada permulaan sistem.
 • Sambungkan semula automatik – Sambungkan semula secara automatik jika VPN jatuh.
 • Dayakan perlindungan kebocoran DNS – Ini digunakan untuk melindungi dari pendedahan IP awam untuk melindungi privasi anda.

Bahagian Urus Konfigurasi membolehkan anda memilih konfigurasi pelayan VPN yang ingin anda muatkan semasa boot, tetapkan ketika anda ingin memperbaruinya, dan mengemas kini secara manual. Bahagian terakhir membolehkan anda memeriksa kemas kini pelanggan, mengubah pengguna, dan menyimpan tetapan.

Tab keempat adalah tab tetapan proksi yang perlu anda siapkan jika anda memilih pelayan dengan konfigurasi proksi untuk menyalurkan lalu lintas tertentu melalui terowong VPN. Ia membolehkan anda memilih yang berikut:

 • Protokol – Pilihan termasuk Tiada proksi, HTTP atau SOCKS.
  • Sekiranya jenis proksi adalah HTTP atau SOCKS, masukkan alamat proksi dan nombor port.
 • Pengesahan diperlukan – Togol mati atau hidupkan.
  • Sekiranya pengesahan diperlukan, masukkan Nama Pengguna dan Kata Laluan
 • Simpan tetapan proksi

Tab status perkhidmatan membolehkan anda memeriksa status semua pelayan dalam rangkaian. Khususnya, anda dapat memeriksa masa tindak balas ping dan kadar kehilangan paket untuk setiap pelayan.

Lawati BolehVPN

Berhubung dengan Pelanggan VPN Mac

Selain perisian Windows mereka, BolehVPN juga memiliki klien Mac khusus untuk menyambung ke pelayan VPN mereka dan mengambil fail konfigurasi secara automatik. Ia mempunyai banyak fungsi yang sama dengan klien Windows.

Pelanggan Mac BolehVPN

Ia hanya akan berfungsi untuk Mac OS X Leopard (10.6.0) ke atas. Sekiranya anda menggunakan OS X Leopard (10.5.0) dan yang lebih rendah, anda harus menggunakan panduan Tunnelblick mereka untuk mewujudkan sambungan yang dienkripsi antara sistem anda dan pelayan mereka dan menambahkan fail konfigurasi secara manual. Mereka memberikan panduan untuk memandu anda walaupun ini.

Sambungkan dari iPhone atau iPad

Aplikasi OpenVPN Connect iOS

BolehVPN mempunyai panduan untuk membantu anda memasang aplikasi OpenVPN Connect dari OpenVPN Technologies, Inc. pada peranti iOS anda dan mengkonfigurasikannya agar berfungsi dengan perkhidmatan mereka. Aplikasi OpenVPN Connect memerlukan iOS 6.1 atau lebih baru. Aplikasi ini dioptimumkan untuk iPhone 5.

Sambung dengan Aplikasi Android

Aplikasi Android BolehVPN

BolehVPN juga mempunyai aplikasi Android untuk perkhidmatan VPN mereka. Mereka mempunyai panduan bagus untuk membantu memasang dan mengkonfigurasi aplikasi. Konfigurasi proksi tidak berlaku untuk peranti Android. Setelah menyediakan aplikasi, anda akan mudah mengetuk untuk menyambung ke pelayan mereka. Aplikasi ini memerlukan Android 4.0 dan lebih tinggi.

Lawati BolehVPN

Ujian Kelajuan BolehVPN

Ulasan tidak akan lengkap tanpa ujian kelajuan prestasi. Saya menguji perkhidmatan BolehVPN untuk melihat bagaimana ia mempengaruhi kelajuan sambungan. Saya menghadapi masalah untuk menyambung ke beberapa pelayan VPN mereka yang lebih dekat pada hari saya menjalankan ujian kelajuan. Namun, saya tidak menghadapi masalah untuk menyambung keesokan harinya.

Ujian kelajuan BolehVPN

Seperti yang anda lihat terdapat perbezaan kelajuan 43% antara sambungan terus ke ISP saya dan sambungan ke pelayan di Los Angeles. Seperti yang anda jangkakan, ada kerugian dalam kelajuan sambungan daripada menggunakan perkhidmatan yang disulitkan sepenuhnya tetapi kerugian itu dapat diterima. Dengan kelajuan hampir 38 Mbps saya rasa anda tidak akan menghadapi masalah menggunakan perkhidmatan mereka untuk kebanyakan aplikasi.

Ulasan BolehVPN: Kesimpulan

BolehVPN adalah perkhidmatan VPN kecil yang telah membina reputasi mereka berdasarkan perkhidmatan pelanggan dan kepercayaan dalam internet percuma. Walaupun awalnya dimulakan sebagai projek swasta tempatan, mereka telah berkembang dengan kehadiran antarabangsa di ruang tersebut. Penerimaan terbuka terhadap P2P, komitmen terhadap privasi, dan fokus yang berpusat pada pelanggan telah mendorong pertumbuhan ini. Mereka mempunyai lokasi maya di 15 negara yang berbeza. Lalai mereka adalah untuk memberikan perlindungan penuh dan menyembunyikan alamat IP anda dengan memasukkan semua data ke dan dari mesin anda melalui terowong maya yang dibuat oleh perkhidmatan mereka. Mereka juga menyediakan konfigurasi lain untuk membantu memotong penapisan, mengatasi firewall, dan mengakses media penstriman terhad geo.

Perkara yang paling saya gemari mengenai perkhidmatan ini:

 • Perisian Windows dan Mac yang mudah digunakan
 • Aplikasi mudah alih untuk Android
 • Harga potongan untuk rancangan berjangka
 • Dasar tanpa log yang telus
 • Protokol OpenVPN untuk penyulitan selamat

Idea untuk meningkatkan perkhidmatan:

 • Percubaan percuma yang lebih baik yang lebih senang diperoleh
 • Pilihan untuk lebih banyak protokol dengan perkhidmatan mereka
 • Sokongan untuk L2TP lebih dari sekadar AS dan UK
 • Aplikasi tersuai untuk peranti iOS
 • Buka sekatan lebih banyak laman media streaming untuk BolehGeo mereka

BolehVPN menyediakan perkhidmatan pantas yang pantas untuk ukuran rangkaian mereka. Sekiranya anda mencari perkhidmatan VPN yang mempercayai kebebasan internet yang sebenarnya, mempunyai fokus pelanggan secara individu, dan memandang serius privasi, BolehVPN adalah untuk anda. Daftar untuk percubaan tanpa kewajipan mereka dan uji sendiri.

Lawati BolehVPN

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me