ProtonVPN dilancarkan pada tahun 2023 oleh ProtonVPN AG, sebuah syarikat bukan keuntungan. Ia beribu pejabat di Geneva, Switzerland. Ini bermakna anda selamat dari mata negara-negara “14 Mata” yang tidak menentu. Itu adalah sekumpulan 14 negara yang bersetuju untuk berkongsi maklumat secara menyeluruh. Selain itu, Switzerland mempunyai beberapa undang-undang privasi terkuat di dunia barat. Syarikat ini terkenal dengan privasinya dan mereka mendapat keuntungan dari kepakaran produk adik mereka, ProtonMail. Saat ini ia mempunyai aplikasi untuk Windows, Mac OSX, Linux, iOS, dan Android.

ProtonVPN

Harga ProtonVPN

Terdapat versi percuma dan versi berbayar ProtonVPN. Dalam ulasan ini, kebanyakan kita akan membahas versi berbayar. Pada masa ini, terdapat 3 pakej langganan yang berbeza. Itu adalah Asas, Plus, dan Berwawasan. Mereka menyediakannya dalam rancangan jangka bulanan dan tahunan. Harga bulanan adalah seperti berikut:

 • Pelan asas – $ 5 / bulan;
 • Pelan tambah – $ 10 / bulan; dan
 • Pelan berwawasan – $ 30 / bulan.

Mendaftar ke salah satu rancangan ProtonVPN semasa promosi mereka sekarang akan menjimatkan anda sehingga 50% daripada harga bulanan.

Harga ProtonVPN

Semua rancangan berbayar menyediakan akses ke semua 40+ negara dan 550+ pelayan yang kini berada dalam rangkaian ProtonVPN. Seperti yang anda jangkakan, setiap rancangan berbeza dalam kelajuan, jumlah pelayan, bilangan sambungan serentak yang dibenarkan, dan termasuk ciri tambahan. Rancangan Basic, Plus, dan Visionary menawarkan pelanggan mereka:

 • Pelayan berkelajuan tinggi – Akses berkelajuan tinggi ke semua negara
 • Pelayan P2P – Pelayan yang membenarkan muat turun P2P.
 • Peranti simulatan – Setiap rancangan membolehkan anda sekurang-kurangnya 2 peranti, dan ia bertambah seiring dengan rancangannya.

Pelan Visionary memberi anda banyak faedah. Itu termasuk ProtonMail Visionary, streaming selamat, pelayan Plus, Secure Core, Tor Servers, dan banyak lagi. ProtonMail Visionary adalah versi penuh ciri ProtonMail dari perkhidmatan e-mel yang disulitkan dari hujung ke hujung mereka yang selamat. Ini boleh menjadi pilihan yang baik untuk anda sekiranya anda mahukan keselamatan tambahan yang disediakan dengan menyulitkan semua e-mel anda.

Sekiranya anda tidak memerlukan semua faedah tambahan, anda mungkin ingin melihat mendapatkan rancangan Plus tahunan. Pelan ini menawarkan akses tanpa had ke semua lokasi pada lima peranti serentak. Ini juga membolehkan anda menggunakan pelayan ProtonVPN khusus terpantas, menyediakan akses ke rangkaian Teras Selamat, membenarkan akses rangkaian Tor sekali klik, dan streaming selamat dengan harga $ 8 sebulan. Ini adalah cadangan kami untuk mereka yang tidak memerlukan e-mel yang disulitkan.

Anda boleh membayar perkhidmatan ProtonVPN menggunakan euro, dolar, atau Franc Swiss. Mereka menerima Visa dan Mastercard. Sekiranya anda lebih suka menyimpan semua transaksi dalam talian anda di pusat, mereka akan menggunakan PayPal.

Perkhidmatan dan Tawaran Khas ProtonVPN

ProtonVPN menawarkan rancangan percuma untuk perkhidmatan mereka. Pelan ini mempunyai ciri-ciri berikut:

 • Akses ke pelayan di 3 negara tanpa had data
 • Prestasi didasarkan pada beban pelayan
 • Satu sambungan serentak
  Kajian VPN Akses Internet Peribadi (PIA) 2023

ProtonVPN juga mempunyai jaminan wang dikembalikan 30 hari. Ini bermaksud bahawa dalam tempoh 30 hari dari berlangganan, anda akan menerima bayaran balik. Untuk menuntut pengembalian wang anda, anda mesti menghantar e-mel yang membatalkan perkhidmatan anda dan meminta pengembalian wang anda kepada staf sokongan ProtonVPN dalam masa 30 hari dari pembelian. Bayaran balik akan diprorata berdasarkan berapa lama langganan anda aktif.

Lawati ProtonVPN

Lokasi Pelayan

ProtonVPN mempunyai pelayan di negara berikut. Sudah tentu, ini adalah untuk perkhidmatan berbayar:

 • Austria, Australia, Belgia, Bulgaria, Brazil, Kanada, Swiss, Czechia, Jerman, Denmark, Estonia, Sepanyol, Finland, Perancis, Hong Kong, Ireland, Israel, India, Islandia, Itali, Jepun, Korea, Luxembourg, Belanda, Norway , New Zealand, Poland, Portugal, Romania, Rusia, Sweden, Singapura. United Kingdom, Amerika Syarikat, dan Afrika Selatan.

Pelanggan Basic, Plus, dan Visionary mendapat akses ke semua negara di rangkaian ProtonVPN. Pengguna percuma boleh menyambung ke sebilangan kecil lokasi pelayan di Jepun, Belanda, dan Amerika Syarikat. Ini adalah pelayan lebar jalur yang lebih rendah yang sering lebih perlahan kerana muatan. Seperti yang anda bayangkan, pelayan percuma sering kali sibuk.

Keselamatan Rangkaian ProtonVPN

Sejauh keselamatan rangkaian untuk ProtonVPN, mereka hanya menawarkan standard emas industri, OpenVPN. Ia memberikan gabungan kelajuan dan keselamatan yang hebat. Mengingat fakta itu, tidak hairanlah ProtonVPN menggunakannya secara eksklusif dengan enkripsi AES-256.

Sokongan Pelanggan ProtonVPN

ProtonVPN mempunyai pangkalan pengetahuan yang mengandungi maklumat umum mengenai rangkaian VPN mereka serta nasihat penyelesaian masalah. Ini juga mengandungi panduan pemasangan untuk router Windows, Mac OS X, Linux, Android, iOS, dan DD-WRT dan akan menunjukkan kepada anda cara menyambungkan peranti anda ke salah satu pelayan mereka. Ini termasuk sambungan ke pelayan masuk Secure Core dan Tor mereka. Sejauh media sosial, mereka mempunyai kehadiran di Facebook, Twitter, dan Reddit. Sekiranya anda tidak menemui jawapan yang anda perlukan, anda boleh menghantar e-mel kepada staf sokongan mereka dan mereka dengan senang hati akan membantu anda.

Lawati ProtonVPN

Ujian Hands-On ProtonVPN

Tidak kira akaun mana yang anda memutuskan untuk gunakan dengan syarikat, anda perlu membuat akaun terlebih dahulu. Mereka membuat proses ini mudah dilakukan, dan tidak memerlukan banyak maklumat. Seperti yang anda lihat di bawah, ini adalah masalah memasukkan alamat e-mel dan membayar perkhidmatan tersebut.

ProtonVPN Buat

Setelah anda membuat akaun, inilah masanya untuk berhubung. Oleh kerana terdapat pelbagai versi, kami akan menggunakan pilihan desktop yang paling popular, satu untuk Windows.

Menggunakan ProtonVPN pada Mesin Windows

Mulakan dengan memuat turun klien desktop Windows. Setelah memasangnya, anda akan melihat skrin masuk yang membolehkan anda masuk ke klien. Cukup masukkan nama pengguna dan kata laluan anda dan klik butang log masuk.

  Kajian IronSocket

Persediaan ProtonVPN

Seterusnya, anda akan melihat konsol yang ditunjukkan di bawah. Anda mungkin melihat beberapa item yang kami tunjukkan dengan menggunakan anak panah. Ikon anak panah ke arah yang berlainan mewakili pelayan P2P sementara anak panah yang menunjuk ke ikon bawang adalah untuk pelayan Tor Network. Pilihan Secure Core adalah versi multi-hop. Walaupun ia akan melindungi anda dengan lebih baik, anda boleh mengharapkannya lebih perlahan kerana anda melalui lebih dari satu lokasi pelayan.

Konsol ProtonVPN

Apabila anda menyambung ke salah satu negara, anda akan melihat segitiga hijau muncul di peta seperti yang anda lihat di bawah.

Konsol ProtonVPN 2

Sudah tentu, anda boleh mencari pelbagai pilihan yang ada di sudut kiri atas dengan mengklik pada 3 bar mendatar. Tidak banyak yang boleh dikonfigurasi. Cukup pilih lokasi pelayan dan sambungkan ke ProtonVPN.

Lawati ProtonVPN

Ujian Kelajuan ProtonVPN

Ujian Kelajuan Pelayan Plus

Oleh kerana ProtonVPN mempunyai perkhidmatan percuma dan berbayar, kami memutuskan untuk menguji kedua-duanya. Selain itu, kami juga memutuskan untuk menguji kelajuan sambungan Secure Core. Memeriksa sambungan ke pelayan plus mereka menunjukkan sedikit kerugian pada kelajuan sambungan kami. Kami menjangkakan ini kerana tahap enkripsi mereka yang tinggi.

Ujian Kelajuan ProtonVPN1

Seperti yang anda lihat, hanya ada penurunan kecil antara kecepatan awal dan kecepatan dengan VPN diaktifkan. Ini adalah penurunan sekitar 19% ke pelayan di Chicago, IL. Secara keseluruhan, ujian kami ke pelayan lain berbeza antara 20% dan 25%. Kami merasakan bahawa ini adalah harga yang kecil untuk membayar terima kasih kepada tahap keselamatan yang tinggi dengan menggunakan perkhidmatan ProtonVPN. Walaupun kehilangan kelajuan, kelajuan sambungan kami masih cukup pantas untuk sebarang aplikasi dalam talian yang mungkin kami miliki termasuk melewati sekatan geografi dan menonton rancangan TV kegemaran kami dalam talian.

Ujian Kelajuan Rangkaian Teras Selamat

Menguji sambungan rangkaian Secure Core menunjukkan bahawa kelajuan sambungan menurun sedikit ketika kita menyambung ke perkhidmatan ProtonVPN. Ini diharapkan kerana jalan ke pelayan VPN tujuan telah ditingkatkan dengan multi-hopping pertama di rangkaian Secure Core ProtonVPN. Ini meningkatkan masa ping dengan ketara dan melambatkan kelajuan Internet secara mendadak.

Ujian Kelajuan ProtonVPN

Ujian kelajuan menunjukkan bahawa sambungan yang dienkripsi menurunkan asas kami dengan ketara. Semasa kami menggunakan suis Secure Core, ia menghubungkan kami ke pelayan AS, dan kemudian beralih ke Islandia. Itulah sebabnya anda melihat penurunan kelajuan lebih dari 95% antara kedua-dua hasil. Sekiranya privasi dalam talian menjadi perhatian utama anda, perlindungan yang dilindungi mungkin bernilai pantas untuk kelajuan sambungan.

Ujian Kelajuan ProtonVPN Percuma

Menguji sambungan pelayan percuma ProtonVPN menunjukkan bahawa mereka mengalami kerugian dalam kelajuan sambungan dengan sebahagiannya melebihi 90%. Walaupun beberapa kerugian dijangka, pelayan percuma jauh lebih lambat daripada pelayan premium mereka.

  Kajian TunnelBear 2023

Ujian Kelajuan 3 ProtonVPN

Dalam gambar di atas, anda dapat melihat kehilangan kelajuan 90%. Kami merasakan bahawa tidak dapat diterima bagi mereka yang secara rutin menyambung ke Internet menggunakan VPN. Namun demikian, ia menyediakan mereka yang jarang memerlukan sambungan Internet yang selamat atau mempunyai kewangan yang terhad cara melayari Web dengan selamat.

Kajian ProtonVPN: Kesimpulan

ProtonVPN adalah perkhidmatan keselamatan dan privasi Internet yang agak baru yang disokong oleh pasukan yang sama yang mengembangkan ProtonMail, perkhidmatan e-mel yang disulitkan dari hujung ke hujung yang popular. Walaupun baru dalam industri ini pada tahun 2023, mereka mendapat manfaat daripada kepakaran teknikal dalam keselamatan Internet dan reputasi yang sangat baik yang dinikmati oleh ProtonMail. Dengan menggunakan sokongan ini, mereka telah membuat rangkaian VPN yang berkembang, cepat, dan aman. Walaupun sudah menjadi pilihan yang tepat, mereka berpotensi untuk menjadi salah satu perkhidmatan VPN utama.

ProtonVPN telah membuat klien perisian khusus untuk Windows. Ia mudah dipasang dan digunakan. Ini akan membuatkan anda tersambung ke rangkaian VPN mereka hanya dengan beberapa klik. Pelanggan membolehkan anda menyambung terus ke pelayan destinasi anda atau meningkatkan privasi anda dengan melakukan multi-hop pertama melalui rangkaian Secure Core mereka. Ini juga termasuk perlindungan kebocoran DNS dan suis kill VPN. Mereka juga menyediakan akses ke peranti lain seperti Mac OS X, Linux, Android, dan iOS melalui perisian khusus dan mempunyai panduan untuk membantu anda dalam hal ini di kawasan sokongan laman web mereka. Anda bahkan boleh menyambungkan penghala Tomato atau Asus-WRT anda ke rangkaian mereka.

ProtoVPN mempunyai kawasan sokongan di laman web mereka dengan maklumat umum mengenai ciri perkhidmatan mereka. Ia juga mempunyai panduan untuk membantu anda berhubung dengan perkhidmatan mereka. Mereka mempunyai kehadiran media sosial di Facebook, Twitter, dan Reddit. Anda juga boleh membuat permintaan sokongan melalui e-mel.

Perkara yang paling kami sukai mengenai perkhidmatan ini:

 • Mereka mempunyai pelanggan yang bagus dan mudah digunakan untuk Windows.
 • Jaringan Secure Core mereka yang membolehkan anda meningkatkan privasi anda melalui sambungan multi-hopping.
 • Dari 2 hingga 10 log masuk serentak jika anda melanggan pelan berbayar ProtonVPN.
 • Ciri canggih seperti suis kill dan perlindungan kebocoran DNS.
 • Jaminan wang dikembalikan selama 30 hari.

Idea untuk meningkatkan perkhidmatan:

 • Terus menambah bilangan lokasi pelayan.
 • Sertakan Bitcoin sebagai pilihan pembayaran.
 • Tambahkan sokongan sembang ke laman web mereka.

Walaupun kami tidak menguji atau menunjukkan kepada semua klien, ProtonVPN menjadikannya penting untuk menjaga aplikasinya sedekat mungkin. Dengan cara itu, anda tidak perlu menyesuaikan diri dengan aplikasi baru semasa anda menukar komputer atau bahkan platform. Terdapat beberapa kelebihan untuk perkhidmatan ini dan anda boleh menemui ciri-ciri yang anda harapkan untuk dicari pada beberapa perkhidmatan yang lebih mahal. Syarikat ini memberikan privasi yang kuat dengan harga yang berpatutan. Kami mengesyorkan rancangan Visionary bagi mereka yang mencari e-mel yang disulitkan atau rancangan Plus bagi mereka yang hanya memerlukan VPN.

Lawati ProtonVPN

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me