AdBlock adalah pelanjutan penyemak imbas yang dibuat pada tahun 2009 oleh pembangun AS bernama Michael Gundlach dan disokong oleh pasukan di BetaFish Inc. Ia menyokong penyemak imbas desktop Chrome, Safari, dan Opera, dan peranti iPhone dan iPad 64-bit. Walaupun terinspirasi oleh produk dengan nama yang serupa (Adblock Plus), kedua-dua syarikat dan produk tersebut tidak berkaitan. Mereka bekerja dengan cara yang sama, tetapi mereka mempunyai beberapa perbezaan. Dalam tinjauan ini, kami akan memeriksa ciri-ciri AdBlock dan menunjukkan kepada anda cara memasang pelanjutan penyemak imbas.

Mari kita bincangkan perbezaan antara keduanya. Tidak seperti Adblock Plus (ABP), AdBlock mempunyai penapis yang sudah diaktifkan. Oleh kerana anda tidak perlu mengaktifkan apa-apa dengan AdBlock, ini akan melindungi anda dari perisian hasad dari awal. AdBlock dapat digunakan pada setiap halaman dan mempunyai senarai khusus dengan ciri tambahan. Kedua-dua sambungan menggunakan Daftar Mudah untuk membantu mereka menyekat iklan di banyak laman web.

Pembiayaan AdBlock

Seperti ABP, AdBlock turut serta dalam program iklan yang boleh diterima. Anda mungkin melumpuhkan iklan yang boleh diterima dan menyekat semua iklan. Mereka juga meminta sumbangan, dan menyebut perpanjangan itu sebagai barang kehormatan. Dengan menggunakan kaedah ini, pengguna membayar apa sahaja yang mereka rasa adalah harga yang berpatutan untuk peluasan. Pengguna digalakkan membayar seberapa banyak yang mereka boleh.

AdBlock untuk Chrome

Untuk mendapatkan AdBlock untuk Chrome, klik pada butang menu di Chrome. Seterusnya, pergi ke Lebih banyak alat, kemudian Sambungan.

Pemasangan Adblock Plus

Anda sekarang akan dibawa ke Sambungan skrin.

dapatkan lebih banyak sambungan

Pilih pilihan yang tertera mendapatkan lebih banyak sambungan. Di sebelah kiri, taipkan Sekatan Iklan. Anda akan melihat beberapa pilihan yang berbeza di sini, tetapi anda ingin memilih pelanjutan yang dinyatakan Sekatan Iklan ditawarkan oleh getadblock.com.

Pilih AdBlock

Ini ditunjukkan dalam peluasan sebagai penyekat iklan paling popular. AdBlock adalah salah satu penyekat iklan pertama yang dibuat untuk Chrome.

Cara Menggunakan AdBlock di Chrome

Setelah AdBlock dipasang, klik pada tanda berhenti dengan tangan di dalam ikon di bahagian kanan atas skrin, dan pilih Pilihan.

Penggunaan AdBlock untuk Chrome

Seterusnya, anda akan melihat beberapa kategori seperti yang anda lihat dalam gambar di bawah.

Umum – Terdapat 6 kotak yang boleh anda tandai atau hapus centang di bawah tajuk ini, bergantung pada perkara yang ingin anda lakukan. Itu termasuk kotak pilihan lanjutan.

Penggunaan AdBlock untuk Chrome

Senarai Penapis – Di bawah tajuk ini adalah tempat anda dapat mematikan iklan yang dapat diterima, menukar Daftar Mudah, mengaktifkan penapis blok tersuai, dan mengaktifkan senarai penapis lain.

Tajuk Senarai Tapisan.

Sesuaikan – Pada tab ini, anda dapat mengedit penapis secara manual, menyekat lebih banyak iklan, atau bahkan berhenti menyekat iklan di laman web tertentu.

Sokongan – Anda boleh melaporkan pepijat di tab ini, mencadangkan idea, dan melihat apa yang membuat AdBlock berdetak.

AdBlock untuk Opera

Untuk mendapatkan Adblock for Opera, kami mencadangkan untuk pergi ke laman web dan memasang dari sana. Seterusnya, klik pada butang yang tertera Dapatkan AdBlock Sekarang.

Blok Iklan untuk Opera

Seterusnya klik butang yang tertera tambah ke Opera.

AdBlock untuk Opera

Setelah anda melakukannya, skrin akan menunjukkan kotak muat turun AdBlock. Anda akan melihat mesej yang menyatakan blok iklan telah ditambahkan ke Opera, dan layar sumbangan mereka. Klik kanan pada Ikon AdBlock untuk mencari pilihan.

Sambungan AdBlock dipasang untuk Opera

Setelah anda menjumpai pilihan, sila rujuk bahagian Chrome. Keduanya sama antara kedua-dua penyemak imbas.

AdBlock untuk Safari

Teruskan dan kunjungi getadblock.com dari Safari untuk memuat turun pelanjutan.

Laman web Adblock di Safari

Klik pada butang “Dapatkan Adblock Sekarang” untuk memulakan muat turun.

Mesej Adblock Safari

Anda perlu mengklik “Amanah” untuk memasang pelanjutan.

Aktifkan Adblock di Safari

Klik “Enable Adblock” dan kemudian teruskan dan klik kotak lain untuk menunjukkan pilihan Adblock.

Pilihan Safari Adblock

Dari sini anda boleh memutuskan untuk membenarkan atau tidak “iklan tidak mengganggu” dan senarai ciri lain. Penyekatan kandungan Safari akan meningkatkan lagi privasi anda semasa melayari Internet.

AdBlock untuk Aplikasi iOS Mudah Alih

Terdapat beberapa aplikasi pencekalan iklan untuk iPhone, jadi anda pasti ingin memilih yang betul. Pergi ke Apple iTunes App Store dan cari AdBlock for Mobile oleh BetaFish Inc.

Aplikasi iOS AdBlock

Setelah aplikasi iOS selesai dipasang, anda akan disambut dengan rangkaian skrin selamat datang. Mereka akan memandu anda untuk mengaktifkan penyekat iklan.

Dayakan AdBlock pada iPhone

Untuk mengaktifkan AdBlock, anda ingin memasuki tetapan iPhone atau iPad anda. Dari sana pilih Safari dan ketuk “Penyekat Kandungan” seperti gambar di atas. Anda kemudian boleh mengaktifkan sekatan iklan AdBlock, bahasa antarabangsa, dan perisai privasi. Ini adalah satu-satunya pilihan yang anda ada dalam aplikasi iOS.

Perbezaan Dengan dan Tanpa

Kami sekarang akan menunjukkan perbezaan pada penyemak imbas Opera dengan AdBlocker dan tanpa. Dalam gambar di bawah, anda melihat seperti apa halaman web tanpa AdBlock.

AdBlocker di Opera tanpa

Sekarang, kami akan menunjukkan halaman yang sama semasa menggunakan AdBlock.

AdBlock di Opera tanpa iklan

Seperti yang anda lihat dalam gambar di atas, iklan tersebut telah hilang. Itu sangat penting semasa anda menyemak imbas, kerana ini bermakna laman web anda akan dimuat lebih cepat. Sekiranya anda mahu, anda juga boleh melepaskan butang media sosial.

 Mengapa Menggunakan AdBlock?

AdBlock mempunyai beberapa kelebihan berbanding pesaingnya kerana ia membolehkan anda mengubah penapis yang anda mahu lihat. Teknologi Adblock juga akan menyekat iklan pra-video YouTube, jadi anda tidak perlu melihatnya. Seperti Adblock Plus, mereka tidak menyimpan sejarah atau data penyemakan imbas pada anda. Walaupun ada yang lain sekarang, mereka adalah yang pertama membuat penyekat iklan untuk Chrome.

Kesimpulannya

Kesimpulannya, AdBlock mudah digunakan dan mempunyai beberapa pilihan berbeza yang menjadikannya berbeza dengan yang lain. Anda boleh melumpuhkan iklan yang boleh diterima dan pelanjutannya kerap dikemas kini. Oleh kerana tidak semua penyekat akan menyingkirkan setiap iklan, kami mencadangkan penggunaan lebih dari satu iklan. Selain itu, anda mahu menggunakan alat lain untuk melindungi diri anda daripada hanya menggunakan penyekat iklan.

Lawati AdBlock

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me