Dalam tinjauan ini, kami akan membahas beberapa perincian mengenai KeePass selamat kata laluan. KeePass adalah pengurus kata laluan bebas, platform terbuka, sumber terbuka yang dicipta pada tahun 2003. Sejauh pengurus kata laluan, KeePass tidak mempunyai perasaan yang baik yang dimiliki oleh pesaingnya. Ini kerana ia adalah sumber terbuka, dan bebas digunakan. Walau bagaimanapun, ia cukup kuat dan cekap dalam cara pengendaliannya. Sekiranya tujuan anda adalah untuk mengurangkan keletihan kata laluan, dan anda agak mahir dalam bidang teknologi, KeePass akan melakukan apa yang anda mahukan. Sekiranya anda mencari sesuatu yang mudah digunakan dengan sandaran awan, maka KeePass bukanlah pilihan yang tepat. Terdapat sesuatu yang boleh dikatakan mengenai menjaga data anda tetap setempat. Banyak pengurus kata laluan telah melihat perkhidmatan cloud mereka dilanggar.

Ulasan KeePass

KeePass adalah Sumber Terbuka (Percuma)

Seperti yang kami sebutkan, KeePass adalah sumber terbuka, jadi perisian ini bebas digunakan. Tidak ada percubaan yang ditawarkan, kerana anda mendapat fungsi penuh dari awal. Perkara yang sama boleh dikatakan untuk sokongan pelanggan. Tidak ada sokongan pelanggan untuk dibicarakan, tetapi ada komuniti pengguna yang cukup meriah untuk menjawab soalan dan berkongsi petua untuk menggunakan KeePass sepenuhnya. Dengan segala cara, silakan memuat turun program dan mula menggunakannya. Perlu diingat bahawa, akan ada beberapa persediaan yang diperlukan.

Pengurus Kata Laluan

Pengurus kata laluan KeePass akan memudahkan perkara dalam hidup anda dengan menyimpan kata laluan anda dengan selamat menggunakan penyulitan AES-256 bit. Sekiranya anda ingin mengintegrasikan aktiviti anda dengan penyemak imbas sehingga menjadi serupa dengan program lain, versi desktop menggunakan dua item: peti keselamatan yang berdiri sendiri, dan pelanjutan penyemak imbas. Itu tentu saja bergantung pada sistem operasi apa yang anda gunakan, dan penyemak imbas apa yang anda gunakan. Sekiranya anda telah menggunakan penjaga kata laluan lain, KeePass mempunyai ciri import yang akan membawa maklumat kata laluan dari 30 produk kata laluan teratas.

Import KeePass

Seperti yang kami nyatakan, KeePass mengambil sedikit pengetahuan. Sebaik sahaja anda memuat turun perisian, teruskan dan buat kata laluan utama, dan masuk ke peti besi. Anda ingin memasang pelanjutan penyemak imbas untuk penyemak imbas apa sahaja yang anda mahu gunakan. Untuk penyemak imbas Firefox, kami mencadangkan penggunaan KeeFox. Oleh kerana sifatnya, pilihan untuk jenis pelanjutan penyemak imbas lain banyak. Program ini juga mempunyai sambungan untuk Chrome, IE, Safari, Opera, dan banyak lagi. Oleh kerana ia adalah projek sumber terbuka, sesiapa sahaja boleh membina kod untuk membuat tambahan untuk memperluas fungsi KeePass.

Pangkalan Data KeePass

Dengan pengurus mereka, anda boleh menukar ikon entri baru untuk membantu anda menyelaraskan kata laluan anda dengan lebih baik. Ini adalah fungsi yang sangat bagus kerana ia akan membantu anda mengatur keadaan, dan anda juga boleh menambah nota individu yang tidak berkaitan dengan laman web. Anda juga boleh membuat kumpulan berasingan untuk sebarang maklumat pembayaran. Itu sangat sesuai untuk melacak tarikh penting atau kata laluan Wi-Fi, dll.

Lawati KeePass

Isi Auto KeePass

Salah satu ciri yang paling popular dari mana-mana penyimpan kata laluan, adalah cara memasukkan maklumat anda secara automatik. Tidak ada fungsi sebenar untuk ciri pengisian automatik, namun, ada pelanjutan penyemak imbas yang mungkin digunakan untuk itu juga yang akan menarik maklumat dan isikan secara khusus. Yang harus anda lakukan hanyalah mendapatkan add-on dengan mengklik pada tiga bar mendatar di sudut kanan atas penyemak imbas (bagaimanapun kebanyakan pelayar). Setelah sampai, ketik KeePass dan semua alat tambah yang ada akan muncul. Cukup cari yang menyebutkan ciri pengisian automatik. Untuk kata laluan yang disimpan yang muncul sebagai kosong, klik kanan dan pilih log masuk padanan. Kata laluan yang disimpan akan muncul.

Penjana Kata Laluan

Ini sebenarnya adalah salah satu ciri kegemaran saya pengurus kata laluan KeePass. Penjana kata laluan berfungsi sepenuhnya, dan sangat disesuaikan. Kita semua tahu bahawa kita harus mempunyai kata laluan yang kuat untuk laman web, dan mereka harus unik, jadi jika ia retak, maklumat lain tidak mudah diserang. Penjana ini akan melakukan semua itu. Sekiranya laman web yang anda gunakan khas, anda boleh menyesuaikan kata laluan agar sesuai dengan kriteria apa sahaja yang anda perlukan. Contohnya, beberapa laman web tidak membenarkan anda menggunakan watak khas dalam kata laluan. Seboleh-bolehnya saya mencadangkan menggunakan laman web alternatif yang menjaga keselamatan dengan lebih serius.

Penjana Kata Laluan KeePass

Seperti yang anda lihat, penjana kata laluan KeePass akan membolehkan anda menyesuaikan set watak yang digunakan untuk membuat kata laluan. Anda boleh memberitahu perisian sama ada memasukkan huruf besar atau kecil, huruf kecil, angka, tolak, garis bawah, ruang, watak khas, tanda kurung, dan aksara ANSI yang tinggi dalam kata laluan anda. Anda juga boleh menetapkan corak tertentu atau bahkan menggunakan algoritma khusus untuk menghasilkan kata laluan.

Keselamatan Data

KeePass mempunyai keselamatan yang hebat. Ini adalah salah satu ciri terpenting dalam program ini. Kecuali anda menggunakan kaedah penyulitan luaran yang berbeza, satu-satunya kaedah yang sempurna. Seperti yang anda lihat, itu adalah Kunci bit AES-256. AES-256 adalah standard antarabangsa untuk penyulitan, dan sejak tahun 2002. Anak panah kedua melibatkan bilangan transformasi (atau garam), dan mungkin berubah. Untuk selamat, ia harus ditetapkan sekurang-kurangnya 10k, tetapi anda boleh menetapkannya seberapa banyak yang anda suka. Terdapat juga plugin yang tersedia yang akan memberi anda pengesahan dua faktor, dan perkara standard yang anda harapkan dari produk yang lebih komersial. Saya cadangkan menggunakan pengesahan berbilang faktor jika boleh, tanpa mengira laman web atau produk yang anda gunakan. Bila-bila masa kata laluan dilampirkan, ia akan mempunyai faktor pengesahan tambahan.

Tetapan Keselamatan KeePass

Perisian KeePass

KeePass tersedia untuk sistem operasi desktop Windows, Mac OS X, dan Linux. Ia juga tersedia untuk iOS, Android, Blackberry, dan Windows Phone. Ciri lain yang menarik ialah Keepass boleh dimuat turun ke pemacu denyar dan disimpan dengan cara mudah alih, dengan semua maklumat berada di dalam peranti. Saya cadangkan menggunakan pemacu kilat jika boleh. Pertama sekali anda boleh membawa KeePass bersama anda dan menggunakannya pada sistem apa pun. Ini juga menyimpan maklumat pada pemacu kilat yang bermaksud tidak ada data anda yang tetap berada di sistem setelah anda mengeluarkan pemacu dari mesin. Pilihan penyepaduan penyemak imbas adalah Firefox, Chrome, Safari, dan Opera. Mungkin ada yang lain disertakan, jadi pastikan untuk mencari spesifik jika anda menggunakan penyemak imbas yang bukan salah satu yang disebutkan.

Lawati KeePass

Ulasan KeePass: Kesimpulan

Kami sangat menyukai KeePass kerana pelbagai sebab. Pujian kami kepada pemaju kerana mencipta produk yang hebat dan komprehensif dan menjadikannya sumber terbuka. Walaupun ia dirancang untuk orang yang memiliki pengetahuan teknikal, setelah anda memahami cara kerjanya, ia cukup mudah digunakan. Kuncinya ialah menyiapkannya dengan cara anda mahu menggunakannya. Jelas bahawa pembangun KeePass berusaha menyelesaikan masalah yang kita semua hadapi dalam masyarakat moden dan melakukan pekerjaan yang hebat.

Apa yang paling kami sukai mengenai perisian:

  • Tiada pangkalan data terpusat, dan kata laluan utama anda tidak dapat dipulihkan
  • Penyulitan AES-256 dengan garam yang boleh disesuaikan.
  • Perisian khusus untuk Windows, Mac OS X, dan Linux
  • Aplikasi mudah alih untuk iOS, Android, Blackberry, dan Windows Phone
  • Pengesahan dua faktor menggunakan pelbagai pemalam
  • Penjana kata laluan yang hebat yang tidak hanya menghasilkan kata laluan tunggal, tetapi memberi anda senarai kata laluan lain yang juga memenuhi kriteria anda.

Idea untuk memperbaiki perisian:

  • Memudahkan untuk membuat persediaan bagi mereka yang kurang pengetahuan teknikal
  • Galakkan pengembangan aplikasi cloud untuk penyandaran dan penyegerakan awan

Saya tidak mempunyai komen negatif mengenai KeePass. Perisian ini direka untuk menjadi kuat dan berfungsi dan bukannya cantik. Walaupun kadang-kadang agak kasar di tepi, KeePass ia adalah produk percuma yang hebat. Ada pepatah yang mengatakan bahawa jika produk percuma, anda adalah produk. Itu tidak berlaku dengan KeePass dan banyak penyelesaian sumber terbuka yang hebat.

Lawati KeePass

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me