Ulasan Lantern VPN (Proxy) 2018

Lantern adalah aplikasi perisian anti-penapisan sumber terbuka untuk pengguna desktop dan mudah alih yang ditawarkan oleh Innovate Labs LLC di Los Angelas, CA. Tidak seperti perkhidmatan VPN tradisi atau bahkan proksi, proksi Lantern hanya berfungsi di laman web yang disekat secara lalai sehingga menjadikannya lebih cepat daripada perkhidmatan VPN tradisional. Lantern juga secara automatik meningkatkan sambungan HTTP yang tidak selamat ke HTTPS yang dienkripsi apabila mungkin untuk memastikan maklumat anda tetap peribadi semasa melayari web. Lantern terutamanya dirancang untuk menyediakan akses tanpa sensor ke laman web seperti YouTube, Google, Wiki, Twitter, Facebook, dan laman berita atau media sosial yang disekat lain. Namun, ia juga dapat digunakan untuk membuka blokir laman media streaming seperti Netflix, Pandora, Spotify, dan lain-lain dalam beberapa kes.


Alat Lingkaran Penapisan Tanglung

Harga Tanglung

Lantern menawarkan 500 MB penggunaan data berkelajuan tinggi setiap bulan secara percuma. Selepas ini, kelajuan sambungan pengguna yang tidak berbayar akan menjadi perlahan. Ini kerana mereka terhad kepada pelayan yang lebih ramai. Pengguna percuma juga mungkin mengalami kelambatan yang lebih banyak kerana mengubah laluan di sekitar IP yang disekat. Selain itu, mereka akan disajikan dengan iklan untuk menaik taraf ke Lantern Pro.

Harga Lantern Pro

Untuk mengatasi beberapa had perkhidmatan percuma ini, Innovative Labs menawarkan Lantern Pro. Lantern Pro dipasarkan menggunakan dua jangka panjang yang berbeza. Anda dapat setahun Lantern Pro dengan harga $ 32 (USD). Walau bagaimanapun, jika anda ingin menjimatkan wang dan mempunyai sumber kewangan, anda dapat dua tahun perkhidmatan mereka dengan hanya $ 48 (USD). Ini menjimatkan 50% pada tahun kedua perkhidmatan Lantern Pro.

Ciri-ciri Lantern Pro

Pelanggan yang membeli akaun Lantern Pro dapat menikmati ciri tambahan berikut:

 • Pertahanan yang ditingkatkan – menentang penapisan dari pasukan pengembangan Lantern 24 jam yang mengenal pasti blok dan bertindak balas dengan pantas.
 • Kelajuan lebih pantas – dengan akses ke pelayan dioptimumkan berkelajuan tinggi yang lebih pantas tidak tersedia untuk pengguna percuma.
 • Data tidak terhad – untuk melayari Internet, menstrimkan video, dan memuat turun kandungan lain sambil mengekalkan sambungan tanpa sekatan yang cepat.
 • Lantern Pro – akaun membolehkan anda menggunakan perkhidmatan pada tiga peranti sehingga anda dapat menggunakannya di desktop dan peranti mudah alih anda secara serentak.
 • Tiada iklan – meminta untuk menaik taraf perkhidmatan.

Pilihan pembayaran

Lantern menerima kad kredit berikut: Visa, MasterCard, American Express, JCB, Discover, dan Diners Club. Mereka juga menerima pembayaran melalui Alipay. Pada masa kajian kami Lantern tidak menawarkan Paypal sebagai pilihan pembayaran.

Lawati Tanglung

Rangkaian Tanglung

Lantern bermula sebagai projek Perisian Bebas dan Sumber Terbuka (FOSS) dari Brave New Software LLC. di bawah arahan presiden syarikat, Adam Fisk. Ini berasal dari “jaringan kepercayaan” peer-to-peer. Lantern berfungsi melalui Google Talk dan anda harus dijemput ke rangkaian kepercayaan untuk menggunakannya. Ini adalah sistem rangkaian kepercayaan yang terdesentralisasi di mana pengguna yang disensor mengundang rakan untuk bergabung dengan rangkaian kepercayaannya untuk membolehkannya menggunakan mesin mereka untuk mengakses kandungan yang tidak disekat. Rakan-rakan ini mengundang lebih banyak rakan, sehingga memperluas rangkaian kepercayaan.

Angin awal untuk projek Lantern datang dari Biro Demokrasi, Hak Asasi Manusia, dan Buruh Jabatan Negara AS dalam bentuk pemberian $ 2.2 juta. Ini membolehkan projek ini mengambil beberapa pekerja sepenuh masa dan fokus untuk meningkatkan Lantern. Ini menyebabkan perluasannya di negara-negara seperti China dan Iran, sehingga memungkinkan warganya melewati firewall pemerintah. Ini juga memungkinkan mereka memeriksa dan mengembangkan banyak cara untuk menghindari penapisan yang disponsori negara sekiranya satu jalan disekat.

Hadapan Domain

Salah satu cara yang paling umum untuk menghindari penapisan disebut “fronting domain”. Ini pada dasarnya menyembunyikan laman web yang sebenarnya diminta (disekat) sambil secara terbuka memaparkan nama laman yang dikecualikan untuk pemerhatian oleh penapis. Lantern dapat melakukan ini dengan memulakan hubungan dengan domain yang diterima dan hanya menyampaikan titik akhir yang disekat setelah sambungan HTTPS yang dienkripsi telah dibuat. Ini hanya mungkin dilakukan sekiranya laman web yang disekat dan diterima dihoskan oleh penyedia besar yang sama. Biasanya ini dilakukan dengan menggunakan host seperti Google App Engine dan Amazon CloudFront. Namun pada bulan April tahun ini, mereka berdua menghadapi tekanan Rusia terhadap Telegram dan melumpuhkan kemampuan ini dalam rangkaian penghantaran kandungan mereka (CDN). Ini telah memberi tamparan hebat kepada pencegahan penapisan di seluruh dunia.

Hari ini, infrastruktur Lantern terdiri daripada pelayan antarabangsa pada CDN ketiga terbesar, DigitalOcean dan komputer sebaya dari pengguna di negara yang tidak disensor. Secara lalai, Lantern dipasang dalam mod “beri akses” untuk pengguna gratis di negara tanpa sensor dan mod “dapatkan akses” untuk pengguna di negara yang disensor. Tepat, apa maksudnya ini?

Ini bermaksud bahawa pengguna perkhidmatan percuma di negara-negara tanpa sensor bersetuju untuk membenarkan mereka di negara-negara yang disensor menggunakan sambungan Internet mereka sebentar-sebentar. Pada dasarnya ini menjadikan anda simpul keluar untuk rangkaian Lantern. Ini tidak bermaksud bahawa sesiapa sahaja dapat membaca kandungan komputer anda atau komputer lain di rangkaian anda. Juga, data yang dilalui antara anda dienkripsi sehingga tidak ada perantara (mis. Kerajaan atau penyedia perkhidmatan Internet atau mereka) yang dapat membacanya.

Namun, ini boleh menyebabkan beberapa masalah. Ini termasuk yang berikut:

 • Apabila anda berkongsi sambungan internet anda dengan seseorang yang menggunakan Lantern, sesiapa sahaja yang melihat lalu lintas dari rangkaian anda (misalnya ISP anda) akan melihat apa sahaja nama host dan alamat IP yang sedang diakses. Selain itu, kandungan ini nampaknya telah diakses dari komputer anda dan bukan rakan Lantern dari separuh dunia. Ini adalah masalah biasa yang dihadapi oleh mereka yang mengendalikan nod keluar Tor.
 • Masalah lain mungkin ialah jika banyak lalu lintas Lantern masuk ke komputer anda, ia dapat melambatkannya dan anda mungkin akan memperhatikannya semasa melihat video.

Untuk membantu mengatasi masalah ini, Lantern dirancang untuk menyebarkan lalu lintas ke pelbagai rakan. Ini membolehkan lebar jalur yang digunakan oleh pengguna yang disensor untuk dikongsi di antara rakan sebaya yang tidak disensor di rangkaian dan membatasi kandungan yang dipindahkan pada rakan sebaya individu. Ini dicapai dengan menggunakan algoritma yang disebut Kaleidoscope yang menyebarkan semua maklumat sehingga tidak ada satu pun rakan sebaya dalam rangkaian kepercayaan yang memilikinya. Oleh itu, ia tidak dapat dilihat sepenuhnya walaupun rangkaian amanah telah dikompromikan.

Contoh Transaksi Rakan Sebaya

Untuk menggambarkannya dengan lebih baik, anggap laman web yang disensor diakses mengandungi teks dan tiga gambar. Teks dan gambar pertama mungkin dikirim melalui komputer di Amerika Syarikat, gambar kedua dipindahkan dari mesin di Denmark, dengan gambar terakhir melalui PC di Switzerland.

Keselamatan Lalu Lintas Tanglung

Lantern secara automatik akan berusaha meningkatkan sambungan HTTP yang tidak selamat ke sambungan HTTPS mereka yang disulitkan apabila tersedia. Ini membantu melindungi maklumat peribadi anda semasa melayari Web. Secara lalai ia hanya mengenkripsi dan proksi laman web yang telah disekat. Laman web lain dihantar melalui ISP anda. Walau bagaimanapun, penggunaan berbayar boleh memilih untuk memproksi semua lalu lintas yang memberikan keselamatan paling banyak. Walaupun sifatnya tidak diketahui secara langsung, ini bukan tujuan perkhidmatan Lantern dan mereka mengesyorkan agar anda menggunakan Tor jika itu adalah tujuan anda.

Apakah jenis penyulitan yang digunakan Lantern?

Lantern menggunakan suite cipher berikut untuk semua hubungan antara rakan sebaya:

 • TLS_ECDHE_RSA_WITH_AES_256_CBC_SHA.

Mereka menggunakan kurva elips kerana panjang kuncinya yang lebih pendek dan pertukaran kunci Diffie-Hellman yang singkat untuk menjaga kerahsiaan lalu lintas. Data dienkripsi menggunakan AES-256 dalam mod cipher blok CBC dengan pengesahan HMAC SHA. Pengesahan awal antara rakan sejawat yang dikendalikan oleh pemindahan dan pengesahan sijil 2048 bit. Ini harus memberikan keselamatan yang mencukupi untuk memindahkan maklumat dari domain yang disekat.

Lawati Tanglung

Privasi anda

Memeriksa Dasar Privasi perkhidmatan Lantern memberi kami beberapa jeda. Jumlah maklumat yang mereka kumpulkan boleh berbeza-beza bergantung pada bagaimana anda berinteraksi dengan perkhidmatan mereka. Dengan kata-kata mereka sendiri:

Lantern mengumpulkan maklumat mengenai anda semasa anda menggunakan aplikasi mudah alih, laman web, dan produk dan perkhidmatan dalam talian kami yang lain (secara kolektif, “Perkhidmatan”) dan melalui interaksi dan komunikasi lain yang anda ada dengan kami.

Sebagai tambahan kepada maklumat yang anda berikan terus ke Lantern, mereka menggunakan suar dan kuki untuk mengumpulkan maklumat tambahan mengenai aktiviti Internet anda. Apabila anda menggunakan perkhidmatan mereka, mereka mengumpulkan maklumat yang dihantar kepada mereka melalui komputer, telefon bimbit atau peranti akses anda yang lain. Ini termasuk perkara berikut:

data mengenai halaman yang anda akses, alamat IP komputer, ID peranti atau pengecam unik, jenis peranti, maklumat lokasi geo, maklumat komputer dan sambungan, maklumat rangkaian mudah alih, statistik paparan halaman, lalu lintas ke dan dari laman web, URL rujukan, iklan data, dan data log web standard dan maklumat lain.

Anda mungkin dapat memilih untuk tidak mengirim data ini melalui tetapan aplikasi. Mereka juga mengumpulkan log pelayan yang merangkumi maklumat seperti:

alamat IP peranti, tarikh dan masa akses, ciri aplikasi atau halaman yang dilihat, kerosakan aplikasi dan aktiviti sistem lain, jenis penyemak imbas, dan laman web atau perkhidmatan pihak ketiga yang anda gunakan sebelum berinteraksi dengan Perkhidmatan kami.

Akhirnya, mereka dapat mengumpulkan data dari mana-mana aplikasi yang anda berinteraksi semasa menggunakan perkhidmatan mereka seperti dompet mudah alih, Facebook, dan aplikasi media sosial yang lain. Kesimpulannya, mereka mengumpulkan sejumlah besar maklumat peribadi dan menggunakannya untuk pelbagai tujuan. Oleh itu, anda harus memeriksa sepenuhnya Dasar Privasi mereka sendiri dan menentukan sama ada anda selesa dengannya.

Sokongan teknikal

Anda boleh melaporkan masalah dari dalam aplikasi Lantern. Mereka juga mempunyai forum di mana anda boleh bertanya atau melaporkan laman web yang disekat. Akhirnya anda boleh mendapatkan berita dan maklumat baru melalui akaun media sosial mereka, Facebook dan Twitter.

Tanglung: Ujian Hands-on

Pemasangan Lantern bermula dengan memuat turun perisian ke komputer Windows, Mac atau Ubuntu anda. Setelah dimuat turun, gunakan prosedur standard untuk OS anda untuk menyelesaikan pemasangan ke peranti anda.

Alat Lingkaran Penapisan TanglungMemilih butang Google Play akan membawa anda ke halaman pemasangan aplikasi Android. Setelah sampai di sana, anda boleh selesai memuat turun dan memindahkan perisian ke telefon atau tablet Android anda.

Memasang Perisian Windows Anti Penapisan Lantern

Setelah memindahkan fail persediaan ke mesin anda, jalankan sebagai pentadbir untuk memulakan prosedur pemasangan klien. Terima arahan untuk membolehkannya membuat perubahan pada sistem anda. Pemasangan akan diteruskan dan anda akan melihat tetingkap untuk menambahkan sijil pengesahan untuk mula membuka laman web.

Prosedur Pemasangan Tanglung
Selepas sijil ini dipasang, pelanggan Lantern akan dibuka di penyemak imbas lalai anda. Antaramuka sangat mudah. Sebelum kita memeriksanya, mari kita lihat menu aplikasi. Di sebelah kanan anda akan melihat menu aplikasi yang dibuka dengan mengklik ikonnya (tiga garis mendatar).

Menu Pelanggan Windows LanternItem menu adalah seperti berikut:

 • Sahkan peranti untuk Pro – membuka Tetingkap di mana anda boleh mendapatkan kod untuk menambahkan peranti ke akaun Lantern Pro anda. Klik pada butang “Pautkan peranti ini” untuk melihat kod anda. Anda juga boleh memulakan pemulihan akaun Lantern Pro anda dari sini jika anda perlu.Lantern: Kuasa Peranti untuk Pro
 • Menjemput kawan-kawan – membolehkan anda berkongsi Lantern dengan rakan dan mendapatkan perkhidmatan percuma jika mereka membeli Lantern Pro. Sekiranya mereka membeli rancangan 1 tahun, anda mendapat perkhidmatan percuma selama satu bulan. Walau bagaimanapun, jika mendaftar untuk rancangan 2 tahun, anda mendapat tiga bulan percuma.Lantern Jemput Rakan untuk Mendapatkan Masa Pro Percuma
 • Dapatkan versi Android – tambahkan versi terbaru aplikasi ke peranti Android anda dengan mengklik pada pautan yang ditunjukkan. Kemudian tatal ke bahagian bawah halaman hasil untuk mendapatkan perisian Android.Pasang Lantern pada Peranti Mudah Alih Android Anda
 • Bahasa – membolehkan anda menukar bahasa antara muka.
 • Tetapan – membuka tetapan umum untuk perisian Lantern. Ini terdiri daripada dua togol. Yang pertama akan membolehkan anda membuka tanglung semasa sistem dimulakan. Yang kedua membolehkan anda memutuskan sama ada anda ingin menghantar statistik penggunaan kepada pasukan sokongan projek Lantern.Tetapan Perisian Windows Lantern
 • Tetapan lanjutan – secara lalai akan membiarkan perisian menguruskan proksi sistem anda. Sekiranya anda tidak mencentang ini, anda mesti mengkonfigurasi proksi secara manual. Penyemak imbas dan aplikasi anda tidak akan dapat menggunakan Lantern secara automatik. Anda juga boleh memilih sama ada untuk memproksi laman web yang disekat (terpantas) atau semua lalu lintas (paling selamat).
 • Laporkan masalah – akan membiarkan anda melaporkan masalah kepada staf sokongan Lantern menggunakan senarai juntai bawah, memberikan keterangan mengenai masalah anda, dan menghantar log aktiviti perkhidmatan anda untuk membantu mereka menyelesaikan masalah anda.Melaporkan Masalah Sokongan dengan Lantern
 • Mengenai – buka tetingkap dengan pautan ke halaman FAQ Lantern di laman web mereka.Kaji Soalan Lazim untuk Belajar Mengenai Lantern

Menggunakan Perisian Lantern

Sekarang mari kita lihat antara muka perisian Lantern dengan lebih terperinci. Aplikasi Lantern boleh dihubungkan dan diputuskan dengan mengklik togol di sudut kanan bawah.Papan Pemuka Perisian Windows LanternAntaramuka juga menunjukkan lokasi pelayan anda sekarang, jumlah laman web yang ditingkatkan menjadi HTTPS, jumlah iklan yang disekat, dan lebar jalur berkelajuan tinggi percuma anda yang tinggal selama sebulan. Masing-masing ditunjukkan pada butang yang berbeza. Mengklik salah satu dari ini akan memaparkan penjelasan tentang apa yang sedang dipersembahkan. Anda juga boleh menaik taraf ke Lantern Pro dari antara muka ini.

Selagi pelanggan disambungkan, secara automatik akan memproksi laman web yang tidak disekat atau semua lalu lintas bergantung pada tetapan anda. Ini digambarkan dengan menggunakan fail host Windows untuk menyekat laman web masuk Facebook. Apabila pelanggan Lantern terputus. Inilah mesej yang kita lihat ketika cuba mengakses halaman Facebook ini.

Facebook DisekatSetelah kami menyambungkan perisian Lantern inilah yang ditunjukkan.

Menggunakan Lantern untuk Buka Sekatan Facebook

Mengawal Tanglung di Baki Sistem

Apabila anda menutup antara muka Lantern, ia meminimumkan ke baki sistem. Anda boleh mengawalnya dengan mudah dari sana dengan mengklik kanan pada ikonnya.Mengawal Tanglung di Baki SistemIni membuka menu yang akan membolehkan anda menyambung atau memutuskan Lantern, menaik taraf ke versi Pro, membuka antara muka Lantern, dan menutup aplikasi.

Anda dapat melihat bahawa antara muka perisian Lantern telah dipermudahkan untuk memudahkan pengguna menggunakannya. Ini dapat membantu anda membuka blokir laman web yang disensor dari seluruh dunia dengan menggunakan rangkaian rakan sebaya mereka. Secara lalai, proksi hanya menyekat laman web. Walau bagaimanapun, pengguna Lantern Pro boleh memilih untuk memproksi semua lalu lintas.

Lawati Tanglung

Memasang tanglung pada Peranti Android Anda

Pertama, melayari laman web Lantern. Kemudian ketik butang “Google Play” untuk membuka halaman pemasangannya. Setelah sampai, ketik butang “Pasang”.

Prosedur Pemasangan Android LanternSetelah perisian selesai dipasang, ketuk “Buka” untuk menjalankannya di telefon Android anda untuk pertama kalinya. Ini akan membuka antara muka perisian utama. Sebelum meneliti perkara ini, mari kita lihat menu Lantern. Dua elemen pertama dari menu ini membolehkan anda:

 • Dapatkan Lantern Pro – membolehkan anda menaik taraf ke perkhidmatan Pro. Anda boleh menjimatkan wang dengan membeli rancangan 2 tahun mereka.
 • Menjemput kawan-kawan – membolehkan anda menjemput rakan ke Lantern menggunakan kod rujukan anda. Sekiranya rakan yang anda jemput membeli rancangan, anda akan menerima perkhidmatan Lantern Pro percuma.Menaik taraf ke Lantern Pro dan Mendapatkan Perkhidmatan Pro Percuma
 • Sahkan peranti untuk Pro – membolehkan anda menghubungkan peranti Android ke akaun Pro anda dengan menggunakan kod pautan peranti yang diberikan. Anda boleh melakukannya dengan mengikuti dua langkah berikut:
  • Buka menu “Tambah peranti” pada peranti Pro yang didaftarkan. ‘
  • Masukkan kod pautan peranti untuk memautkan peranti Android anda.Mengizinkan Lantern Pro pada Telefon Android AndaAnda juga boleh memulihkan akaun Pro anda dengan mengetuk “Mula pemulihan” dari sini.
 • Periksa kemas kini – akan membuka halaman pemasangan Google Play supaya anda dapat menyahpasang perisian Lantern dan memasang semula versi terbaru.
 • Versi desktop – membuka skrin yang menghantar e-mel Lantern ke komputer desktop anda.
 • Bahasa – akan membolehkan anda menukar bahasa yang digunakan oleh antara muka Lantern Android.Tetapan Antara Muka Am Lantern
 • Tetapan – akan membiarkan anda memutuskan sama ada anda ingin menukar semua lalu lintas peranti atau hanya laman web yang disekat. Menyulitkan semua lalu lintas memberikan keselamatan yang lebih baik tetapi boleh menjadi lebih perlahan.
 • Laporkan masalah – membolehkan anda mengemukakan soalan atau menyelesaikan masalah teknikal seperti tidak dapat mengakses laman web yang disekat. Masukkan alamat e-mel anda, pilih kategori dari senarai dropdown, dan masukkan keterangan mengenai masalah anda. Mereka akan menghubungi anda melalui e-mel secepat mungkin.Melaporkan Masalah Sokongan dengan Aplikasi Lantern Android
 • Berhenti – menutup perisian Lantern.

Menggunakan Lantern pada Telefon Android Anda

Setelah meneliti menu untuk aplikasi Android, mari kita melihatnya dalam tindakan. Cukup beralih suis untuk menyambung menggunakan perkhidmatan Lantern. Ketuk “OK” untuk menerima kebenaran yang diperlukan oleh perkhidmatan Lantern. Antaramuka utama menunjukkan lokasi sambungan anda yang dioptimumkan semasa ini dan jumlah data berkelajuan tinggi yang anda gunakan bulan ini.

Menggunakan Papan Pemuka Aplikasi AndroidPerhatikan bahawa kerana kita melalui pelayan New York, kita tidak dapat mengakses BBC iPlayer. Walau bagaimanapun, kami dapat menyambung ke Netflix, Pandora, Spotify dan Facebook yang disekat. Saat ini tidak ada cara untuk memilih negara untuk dihubungkan sehingga anda mungkin atau mungkin tidak dapat mengakses laman media streaming ini ketika anda terhubung dengan layanan mereka saat ini.

Aplikasi Lantern Android meniru fungsi rakan sejawatnya dari Windows. Mudah dipasang dan mempunyai menu yang dipermudah untuk mengakses tetapan dan fungsi sokongan. Tidak ada kepakaran teknikal yang diperlukan untuk menggunakannya. Cukup aktifkan dan melayari Internet. Ini akan membolehkan anda melihat versi negara tempatan anda yang kurang disensor, dan juga dunia.

Lawati Tanglung

Ujian Kelajuan Tanglung

Uji kelajuan untuk perkhidmatan Lantern dijalankan dengan tetapan “Proxy all traffic” menggunakan klien Windows. Hasilnya mengejutkan kami kerana kelajuan muat turun kami lebih cepat ketika menggunakan perkhidmatan Lantern. Ini tidak dijangka. Tampaknya menunjukkan bahawa data tersebut dimampatkan atau algoritma Kaleidoscope membagi kandungan dan menyebarkannya ke pelbagai nod rakan serentak.

Ujian Kelajuan TanglungAnda dapat melihat bahawa kelajuan muat turun kami adalah 18.22 Mbps tanpa Lantern tetapi meningkat menjadi 54.36 Mbps ketika menggunakan pelayan CDN DigitalOcean. Hasil serupa dijumpai ketika menggunakan lokasi lain. Kelajuan Internet maksimum kami ialah sekitar 50-55 Mbps. Semasa menggunakan perkhidmatan Lantern, terdapat sedikit variasi dalam kelajuan ini tanpa mengira destinasi. Itu akan menjadikannya lebih baik daripada beberapa VPN untuk streaming beberapa kandungan video dari laman web yang disensor. Anda mungkin mempunyai hasil yang berbeza di wilayah anda di dunia.

Kesimpulan VPN Lantern (Proksi)

Lantern ditawarkan oleh Innovate Labs LLC di Los Angeles, CA. Ini adalah perkhidmatan VPN hibrid (Proksi). Tujuan utamanya adalah untuk membolehkan 1.6 bilion pengguna yang melakukan penapisan dan pencekalan laman web dapat mengakses Internet percuma dan terbuka. Infrastruktur rangkaian Lantern terdiri daripada gabungan pengawal di DigitalOcean CDN dan sambungan peer-to-peer sukarela di negara-negara tanpa sensor.

Mereka memiliki perisian untuk peranti Windows, Mac, Ubuntu, dan Android. Lantern dipasang dalam dua mod. Secara lalai, ia dipasang dalam mod “berikan akses” di wilayah yang tidak disensor dan “dapatkan akses” di kawasan yang disensor. Mereka yang berada di negara yang tidak disensor setuju untuk membiarkan mereka yang disensor secara berkala menggunakan sambungan mereka untuk mengakses kandungan yang disekat atau disensor di negara mereka.

Lantern mempunyai perkhidmatan percuma dan berbayar. Perkhidmatan berbayar mempunyai faedah berikut: sambungan lebih cepat, kebolehpercayaan yang lebih baik berkaitan dengan penyekat, akses tanpa had, tanpa iklan, dan sambungan untuk tiga peranti.

Lantern tidak direka untuk melindungi nama anda dan mereka mengesyorkan Tor jika ini adalah tujuan anda. Secara lalai, perkhidmatan mereka menghantar data dari laman web yang disekat melalui proksi yang dienkripsi. Laman web lain dihantar terus melalui ISP anda. Walau bagaimanapun, pengguna berbayar boleh memilih untuk memproksi semua lalu lintas Internet.

Lantern mengumpulkan banyak maklumat peribadi dan lain (termasuk log pelayan) pada penggunanya. Sebahagian daripadanya boleh anda pilih. Anda harus memeriksa sendiri Dasar Privasi mereka untuk melihat bahawa ia memenuhi matlamat VPN anda. Perkhidmatan ini menggunakan pengesahan sijil bersama antara rakan sebaya dan data disulitkan menggunakan AES-256. Algoritma mereka juga menggabungkan kerahsiaan ke hadapan. Ini harus memastikan bahawa data yang dipindahkan menggunakan perkhidmatan mereka dijamin dari pemeriksaan pihak ketiga.

Sokongan mereka melalui e-mel yang dapat diakses di dalam aplikasi perisian. Mereka juga mempunyai FAQ dan forum di mana anda boleh mendapatkan maklumat mengenai beberapa soalan. Akhirnya, mereka mempunyai halaman Facebook dan Twitter.

Perkara yang kami sukai mengenai Perkhidmatan Lantern

 • Perkhidmatan percuma bagi mereka yang memerlukannya untuk membuka blokir laman web dan memintas penapisan kerajaan.
 • Perisian yang mudah digunakan untuk pengguna Windows, Mac, dan Ubuntu.
 • Aplikasi mudah alih untuk pengguna Android.
 • Perisian mereka adalah sumber terbuka.
 • Lantern menggunakan AES-256 untuk penyulitan data.
 • Kelajuan yang sangat mengejutkan untuk pengguna berbayar.
 • Keupayaan untuk menghantar semua lalu lintas melalui proksi

Perkara untuk meningkatkan Perkhidmatan Lantern

 • Benarkan pengguna memilih kawasan sambungan.
 • Kumpulkan data dan log peribadi yang kurang.

Lantern adalah rangkaian peer-to-peer hibrid yang direka untuk membantu membuka blokir laman web yang disensor. Mereka menawarkan versi perkhidmatan percuma dan berbayar. Sebilangan pengguna mungkin dapat membuka blokir laman media streaming seperti Netflix, Pandora, dan lain-lain. Ini bergantung pada tempat anda mendapat akses ke pelayan yang dioptimumkan. Ini nampaknya tidak rawak dan tidak boleh dipercayai. Walau bagaimanapun, ia adalah pilihan yang baik untuk akses tanpa sensor untuk banyak laman berita dan media sosial yang disekat untuk berjuta-juta pengguna yang mengalami penapisan Internet.

Lawati Tanglung

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map