Az utóbbi években a nagyközönség többet fizetni kezd az online adatvédelemért. Ennek egyik módja az uMatrix kiterjesztés telepítése a Chrome of Firefox böngészőbe. Ez a nagyteljesítményű adatvédelmi eszköz könnyen használható, és rendelkezik néhány fejlett funkcióval, amelyek jól működnek. Mint minden szerszámhoz, nem szabad elfelejtenie, hogy a túl sok hozzáigazítás problémákat okozhat a kedvenc webhelyén. Miután hozzáadta a böngészőhöz, a jobb felső sarokban egy ikon jelenik meg, melyben egy szám szerepel. Egy pillanat alatt beszélünk a sajátosságokról.

uMatrix

Hogyan működik az uMatrix??

Mint már említettük, az uMatrix könnyen kezelhető, és pont és kattintásos. A konzolon belül könnyedén elkamerázhat, csak kiválaszthatja azokat az elemeket, amelyeket blokkolni szeretne. Nagyon jó leállítani a bloatware-t, a rosszindulatú programokat, a sütiket, a nyomkövetőket, és szinte mindent, ami problémákat okozhat a rendszerében. Ez azt jelenti, hogy a böngészés biztonságosabbá és gyorsabbá válik, mivel nem kell foglalkoznia a háttérműveletekkel. Van egy másik előnye annak használata is. Ha méteres internetkapcsolaton van, vagy csak az adatfelhasználása fontos, az uMatrix segítséget nyújt az elfogyasztott adatok csökkentésében az összes olyan tényező miatt, amelyet blokkol..

Miért okozhat problémákat a túl sok blokkolás??

Mivel az uMatrix egy ilyen hatékony eszköz, alapértelmezés szerint blokkolja a harmadik fél műveleteit. Noha ez jó ötletnek tűnik, sok látogatott webhely nem fog megfelelően működni. Biztonsági óvintézkedésként blokkolja őket, de minden bizonnyal bosszantó lehet. Ahelyett, hogy a weboldalt betöltő lenne, ahogyan azt várnád, üzenetet kaphat, amelyben csak azt mondja, hogy még mindig betöltődik. Ha felmerül a kérdés, akkor letilthatja a probléma blokkolását, vagy letilthatja a teljes webhelyen. Természetesen ez teljesen rajtad múlik.

Felhasználói felület

Bár valószínűleg látta a fenti különféle lehetőségek közül néhányat, mindent megteszünk annak érdekében, hogy átlépjük a felhasználói felület (felhasználói felület) részleteit. Először kezdjük az alapokkal. Mivel az uMatrix színeket használ, a zöld azt jelenti, hogy engedélyezi az elem használatát, míg a piros azt jelenti, hogy blokkolja. A világosabb zöld és a vörös szín a természetesen blokkolt tételeket képviseli. A címsáv jobb oldalán egy szürke csillag látható. Ha rákattint, mindent blokkol, vagy lehetővé teszi, hogy a végrehajtott módosítások az összes webhelyet globálisan érintsék. Azok számára, akik blokkolni szeretnének egy adott webhelyet az összes böngészési tevékenység során, azaz be kell lépniük. Ha úgy dönt, hogy később megváltoztatja azt, amit megenged, akkor vissza kell térnie hozzá, és ott meg kell változtatnia.

Ha elégedett az Ön által kiválasztott webhelyen elvégzett változásokkal (a fenti képen ez a thesaurus.com), akkor kiválaszthatja a zárolás ikont a zároláshoz. Ha nem tetszik az összes elvégzett módosítás, akkor a zár jobb oldalán található ikon radír. Ez lehetővé teszi az alaphelyzetbe állítást. A változtatások végrehajtásakor feltétlenül nyomja meg a frissítés gombot, hogy a változások hatályba lépjenek.

Blokkoló képességek

Az uMatrix használatának egyik legfontosabb eleme az, hogy blokkoljon bizonyos típusú elemeket. Ide tartoznak a domain név (minden), a sütik, a css, a képek, a média, a szkriptek, az XHR, az iframes és mások. Bár ezek nagyszerűek, két beállítást engedélyezhet. A YouTube-on meg kell változtatni a beállítást (igen, ez blokkolja a YouTube-ot). A webcím, amelyet meg kell győződnie arról, hogy engedélyezi-e s.ytimg.com. Ha engedélyezi ezt, akkor ismét megnézheti a YouTube-ot anélkül, hogy veszélybe kellene hoznia a többi beállítást. A második, amelyet engedélyezni szeretne googlevideo.com. Ha a webhely a Google Videót használja.

Tippek az uMatrix használatához

Számos tipp kínálhat Önnek, amikor az uMatrixot használja. Kezdjük az adatvédelmi beállításokkal. A hozzáféréshez kattintson a képernyő tetején lévő vékony szürke sávra, amelyen az uMatrix felirat szerepel, és megadja a kiterjesztés verzióját. Kattintson a „Adatvédelem” gombra. Természetesen itt engedélyezheti az adatvédelmi beállításait, attól függően, hogy melyiket kívánja. A rosszindulatú programok blokkolásához válassza az „Eszközök” fület, ahol a „Beállítások” fület találta. Ebben az esetben ne felejtse el jelölni az „automatikus eszközök frissítése” jelölőnégyzetet. Ekkor ellenőrizze, hogy a rosszindulatú programok parancsfájljai be vannak-e jelölve..

Mint láthatja, az uMatrix használata nagyon jól működik, és többféle módon segít. Kérjük, ossza meg ezt a bejegyzést barátaival, hogy ők is élvezhessék az uMatrix-ot. Kövess minket @VPNFan a vezető szolgáltatók legújabb VPN-véleményeiről és promócióiról.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me