Vlade Sjedinjenih Država, Ujedinjenog Kraljevstva i Nizozemske sve žele povratni pristup šifriranim podacima. Žele da ključevi enkripcije preskaču privatne komunikacije. Kao što ćete vidjeti u svakom trenutku, svaka država koristi nacionalnu sigurnost kao sredstvo za dobivanje podrške u nadi da će usvojiti nove zakone kako bi im omogućila legalni pristup šifriranim komunikacijama. Premijer Velike Britanije, David Cameron, želio bi učiniti korak korak dalje i zabraniti šifriranje svih zajedno u Britaniji. Kina planira zahtijevati da sve tvrtke do 2023. predaju ključeve za šifriranje.

Šifriranje u Velikoj Britaniji

Premijer Ujedinjenog Kraljevstva, David Cameron, nadmašio je svoje osjećaje prema šifriranju. U stvari on to želi zabraniti šifriranje u Britaniji.  G. Cameron ističe nedavne terorističke događaje kako bi pokazao potrebu zabrane snažne enkripcije u Velikoj Britaniji. Svi možemo razumjeti potrebu da se osigura sigurnost građana, ali kakva će biti cijena ako istovremeno oduzmete svačije pravo na privatnost. To je nešto s čime se Velika Britanija bori već godinama.

Konzervativna stranka u Velikoj Britaniji predstavila je Nacrt prijedloga zakona o komunikacijama, poznat i pod imenom Snooper’s Bill, 2012. godine i očekivali da će zakon biti do 2014. To se nije dogodilo, a potpredsjednik vlade Nick Clegg povukao je podršku tom zakonu. Razlika je u tome što je Konzervativna stranka sada na vlasti i planira oživjeti Snooperov prijedlog zakona koji će biti predstavljen kasnije ove godine. Ovaj put će se njihovi napori teže zaustaviti.

Šifriranje u Sjedinjenim Državama

Direktor Federalnog istražnog ureda (FBI) James Comey Jr. i zamjenica glavnog državnog odvjetnika u Ministarstvu pravosuđa Sally Quillian Yates sutra će svjedočiti pred Senatskim odborom za pravosuđe. Gospodin Comey je ranije izrazila zabrinutost o radnjama koje tehnološke tvrtke poduzimaju radi zaštite privatnosti korisnika. On smatra da bi federalna tijela za provedbu zakona trebala imati pristup vašim komunikacijama, čak i ako su šifrirane. S prošle jesenske konferencije za novinare FBI-ja:

“Veliki sam vjernik vladavine zakona, ali također vjerujem da u ovoj zemlji nitko nije izvan zakona”, rekao je Comey novinarima u sjedištu FBI-a u Washingtonu. “Ono što se mene tiče, jesu tvrtke koje izričito prodaju nešto što bi omogućilo ljudima da se plasiraju izvan zakona.”

Komentar gospodina Comeyja uslijedio je ubrzo nakon što su Google i Apple objavili da više neće deblokirati enkripciju na svojim uređajima. Svaki je od njih predstavio novu verziju svog mobilnog operativnog sustava koji je onemogućavao otključavanje telefona nikome osim korisniku. Morali biste ga otključati sami ako to vlasti ili sudska odluka na to učine. To je Silicijsku dolinu uklonilo iz petlje kad je u pitanju pristup šifriranim podacima o korisnicima.

Očekuje se da će gospodin Comey i gospođa Yates svjedočiti o zabrinutosti tijela za provođenje zakona koje će kriminalci sakriti iza šifrirane komunikacije. Žele da Kongres djeluje tako što će im dati povratni pristup šifriranim sustavima i uređajima. Možda bi to moglo pomoći u odvraćanju kriminalaca, ali također bi postavilo rizik sve naše komunikacije. Grupa poznatih kriptografa i računalnih znanstvenika objavljuje papir danas će se opisati rizici za omogućavanje vladama kao što su SAD i Velika Britanija pristup šifriranim podacima. Ukratko, kažu da kad se podaci izbacuju, nema povratka u bocu. Snažno smatraju da će nas razbijanje enkripcije sve ugroziti.

Šifriranje u Nizozemskoj

Nizozemska čuje javno mišljenje o novom prijedlogu zakona koji bi ažurirao Intelligence & Zakon o sigurnosti iz 2002. godine novi račun omogućila bi nizozemskoj vladi da prisili pružatelje komunikacija da predaju ključeve za šifriranje. Prema a pošta nizozemskog savjetnika za tehničku sigurnost Matthijsa R. Koota, novi će zakon prisiliti bilo koga da dešifrira podatke ili komunikacije:

„Obavještajne službe ovlaštene su da prisiljavaju bilo koga da pomogne u dešifriranju podataka u [računalnom sustavu]… ili pomoći u dešifriranju razgovora, telekomunikacija ili prijenosa podataka…; bilo predajom ključeva ili pružanjem dekriptiranih podataka. Druga mogućnost za poraz šifriranja je upotreba hakerske moći ”za proboj u sustave.

Proći će neko vrijeme dok se o novom prijedlogu zakona ne izglasa, ali u međuvremenu javnost u Nizozemskoj ima priliku izraziti svoje mišljenje. Nadamo se da će se suprotstaviti novom velikom skupnom nadzoru i javiti vladi da ne želi da im se privatni podaci pristupaju dešifriranjem.

Šifriranje u Kini

Možda biste očekivali da će Kinezi zauzeti snažno stajalište protiv šifriranja. To vrijedi za građane Kine, zajedno sa stranim tehnološkim kompanijama. Kina ima petogodišnji plan da primora sve kompanije koje posluju u Kini da predaju ključeve za šifriranje. Kad je američki predsjednik Barack Obama izrazio zabrinutost, kineska vlada je reagirala rekavši da SAD i Velika Britanija već godinama guraju na isti pristup.

Ovo je od Bloomberg Business članak objavljen ranije ove godine:

“Mnoge zapadne vlade, uključujući vlade Sjedinjenih Država i Ujedinjenih Kraljevina, dugi niz godina su tražile da tehnološke kompanije otkriju svoje ključeve za šifriranje”, izjavio je u srijedu u Pekingu Fu Ying, glasnogovornik kineskog Nacionalnog Kongresa. “Ovaj je korak usmjeren na sprečavanje i istraživanje terorističkih aktivnosti.”

Kina namjerava zabraniti bilo kojoj tvrtki koja ne isporuči ključeve za šifriranje iz svoje komunikacijske infrastrukture do 2023. To ostavlja manje od pet godina da se međunarodna rasprava zagrije. U međuvremenu je Kina sretna što policijski službenici koriste šifriranu verziju Alibaba mobilnog operativnog sustava za sigurnu mobilnu razmjenu poruka.

Budućnost šifriranja

Sposobnost šifriranja podataka i komunikacija pitanje je ljudskih prava. Ujedinjeni narodi objavili su izvješće na šifriranje, anonimnost i okvir za ljudska prava početkom ove godine. Postavljena su sljedeća pitanja brojnim zemljama članicama:

  1. Prava na privatnost i slobodu mišljenja i izražavanja štite sigurnu internetsku komunikaciju?
  2. Pretpostavljajući potvrdan odgovor, u kojoj mjeri vlade, u skladu sa zakonom o ljudskim pravima, mogu ograničiti šifriranje i anonimnost?

Predlažem da pročitate odgovore povezane u izvješću. Čitajući odgovore koje možete reći da neke zemlje imaju više malo posla kada je u pitanju njihovo stajalište o šifriranju. Neki ispitanici uopće nisu činili da razumiju pitanja ili su možda koristili politički žargon umjesto da su zapravo odgovarali na njih.

Prati nas @VPNFan za najnovije internetske vijesti o privatnosti.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me