Pasukan di SplashData telah mengembangkan perisian yang selamat sejak dilancarkan pada tahun 2000. Syarikat ini terletak di Los Gatos, CA. Mereka mengembangkan perisian dan perkhidmatan keselamatan. Hari ini kita akan melihat secara dekat SplashID Safe yang merupakan pengurus kata laluan yang akan membantu anda menguruskan semua kata laluan anda. Perisian ini akan membantu anda menyimpan nota dan melampirkan foto ke rakaman. SplashSafe ID Pro akan membolehkan anda menyegerakkan data di pelbagai peranti termasuk Windows, Mac, iOS, Android.

Kajian Selamat SplashID

Harga dan Tawaran Istimewa

SplashID Safe hadir dalam versi percuma dan premium. SplashID Pro mereka merangkumi sejumlah ciri tambahan termasuk sokongan untuk beberapa peranti dan platform, kemampuan untuk menyegerakkan melalui awan atau melalui sambungan wifi, sandaran automatik, akses ke papan pemuka keselamatan mereka, kemampuan untuk berkongsi rekod, sokongan keutamaan, dan kemas kini di masa depan.

Harga SplashIDSplashID Pro berharga berdasarkan jangka masa pendaftaran. Anda boleh mendaftar Pro Bulanan dan membayar $ 1.99 sebulan atau Pro Tahunan dan membayar $ 19.99 setahun. Tempoh tahunan akan menjimatkan $ 4 yang merupakan potongan 17% daripada rancangan bulanan. Semasa meninjau perisian, kami juga menemui tawaran di laman web mereka di bawah bahagian bertanda “Give SplpashID” yang akan membolehkan anda membeli lesen seumur hidup dengan harga $ 39.95. Tanpa mengira jangka masa, anda boleh membayar dengan kad kredit utama seperti Visa, MasterCard, American Express, dan Discover.

Akaun Percuma vs Pro

Pasukan di SplashData membuat versi percuma SplashID Safe. Ia agak terhad berbanding dengan versi Pro mereka tetapi ia tetap membolehkan anda menyimpan kata laluan dengan selamat. Anda boleh memuat turun aplikasi dari laman web mereka atau dari Apple App Store dan Google Play. Dari sana anda hanya perlu memberikan alamat e-mel untuk mendaftar akaun percuma. Versi percuma terhad kepada satu peranti dan tidak membenarkan penyegerakan atau perkongsian.

Melangkah ke SplahID Pro memberi anda sejumlah ciri tambahan. Inilah gambaran ringkas mengenai faedah tambahan untuk ahli Pro:

 • Akses dari mana sahaja pada mana-mana peranti – Windows, Mac, iOS, Android
 • Segerakkan data anda melalui sambungan awan atau wifi
 • Sandaran automatik, pulihkan dari 5 sandaran terakhir anda
 • Papan pemuka keselamatan untuk menunjukkan kata laluan yang lemah
 • Sokongan keutamaan dan kemas kini perisian masa depan

Versi percuma agak terhad. Sekiranya anda menyukai perisian, maka saya cadangkan anda mempertimbangkan versi Pro. Anda akan memperoleh semua ciri canggih yang disenaraikan di atas dan membantu menyokong pasukan SplashData. Harganya berpatutan pada $ 1.99 sebulan atau $ 19.99 setahun.

Lawati SplashID

Bermula dengan SplashID

Anda boleh memulakan dengan memuat turun aplikasi SplashID untuk Windows, Mac, iOS, atau Android. Oleh kerana saya menulis ulasan ini pada sistem Windows 10, saya memutuskan untuk menggunakan versi aplikasi tersebut. Pemasangannya tidak menyakitkan. Satu-satunya kritikan yang saya ada adalah syarat kata laluan utama. SplashID hanya memerlukan anda membuat kata laluan utama 3 aksara. Harap pertimbangkan bahawa ini adalah satu-satunya kata laluan yang perlu anda ingat. Ia digunakan untuk mengakses semua kata laluan anda yang lain dalam perisian. Nampaknya pelik untuk membenarkan pengguna menetapkan kata laluan 3 huruf untuk tujuan yang begitu penting. Saya cadangkan anda mengikuti amalan terbaik dan menetapkan kata laluan induk yang kuat.

Windows SplashID

Semasa pemasangan anda juga akan memutuskan bagaimana anda mahu menyegerakkan data anda. Anda boleh menggunakan perkhidmatan awan SplashID, penyegerakan wi-fi tempatan, atau memilih untuk mematikan fungsi penyegerakan. Anda memerlukan akaun Pro untuk menyegerakkan data antara peranti. Satu-satunya maklumat yang perlu anda berikan untuk menggunakan SplashID ialah alamat e-mel anda. Pasukan SplashData akan menghantar pengesahan e-mel kepada anda. Perisian akan berada dalam mod baca sahaja sehingga anda mengesahkan alamat e-mel anda dengan mengklik pada mesej yang akan mereka kirimkan.

  Kajian RoboForm

Pilihan terakhir yang akan anda buat sebelum menggunakan SpladhID untuk pertama kalinya ialah sama ada anda mahu memulakan dengan data sampel atau tidak. Keputusan itu terpulang kepada anda. Anda mungkin dapat memperoleh contoh dari pelbagai jenis akaun. Data sampel sangat sesuai untuk tujuan kajian saya. Ini akan memberi anda idea yang baik tentang apa yang dapat dilakukan oleh perisian. Anda boleh menyimpan maklumat yang berbeza untuk setiap jenis akaun. Contohnya, anda mungkin mempunyai nombor akaun, kunci lesen perisian, kod pin, SSN, nombor lesen memandu, nombor flyer kerap, atau data lain yang disimpan bersama dengan kata laluan.

Tetapan SplashID

Sekiranya anda mengklik tab “Tetapan” di bar navigasi kiri, SplashID akan membiarkan anda mengkonfigurasi sejumlah tetapan. Sekurang-kurangnya saya mencadangkan anda meningkatkan panjang lalai watak yang digunakan oleh penjana kata laluan kepada 12 atau lebih. Ini akan menjadikan kata laluan anda lebih sukar untuk retak. Saya menghargai bahawa penjana kata laluan SplashID menggunakan huruf kecil, huruf besar, nombor, dan watak khas secara lalai. Ikuti corak ini jika boleh. Beberapa laman web mungkin tidak menyokong watak khas. Apabila diberi pilihan, saya cadangkan anda memilih laman web yang membenarkan kata laluan yang kuat. Pengesahan dua faktor lebih baik.

Papan pemuka SplashID

Papan pemuka SplashID akan memberi anda gambaran tentang seberapa selamat kata laluan anda dan menunjukkan kelemahan sehingga anda dapat membetulkannya. Papan pemuka akan memberi anda persembahan grafik kata laluan berulang, kata laluan lemah, dan kata laluan lama. Ini juga memberi anda pilihan untuk melihat dan menyelesaikan masalah. Di sebelah kanan papan pemuka anda akan melihat sandaran terbaru anda dengan butang untuk melihat lebih banyak. Gambar rajah di bahagian atas papan pemuka menggambarkan berapa banyak rekod yang anda simpan di SplashID.

Lawati SplashID

SplashID untuk Peranti Mudah Alih

Anda boleh memuat turun aplikasi SplashID Safe untuk iOS dan Android. Ahli pro dapat membuka semua ciri aplikasi. Anda juga dapat menyegerakkan data antara semua peranti anda. Aplikasi untuk iPhone dan iPad memerlukan iOS 7.0 atau lebih tinggi. Anda memerlukan Android 4.0 atau lebih tinggi untuk menjalankan versi aplikasinya. Mari lihat lebih dekat aplikasi Android.

  Ulasan Zoho Vault

Android SplashID

Seperti yang anda lihat, aplikasi SplashID Android menyimpan rekod yang serupa dengan rakan Windows dan Mac. Perkara yang sama berlaku untuk aplikasi iOS. Anda boleh memasukkan akaun di mana-mana sistem dan menyegerakkannya di antara peranti dengan rancangan Pro. Seperti yang ditunjukkan dalam tangkapan skrin di atas, anda boleh mengakses sebarang rekod dan bahkan membuat aplikasi memasukkan anda ke laman web seperti Amazon.

Menyegerakkan Antara Peranti

Anda perlu membeli SplashID Pro untuk menyegerakkan data anda. Selepas anda mendaftar keahlian Pro, anda boleh menyegerakkan menggunakan perkhidmatan awan SplashID atau sambungan wi-fi tempatan. Kali pertama anda menjalankan perisian, ia akan memberi anda pilihan penyegerakan berikut:

Penyegerakan SplashID

Mereka mengesyorkan anda menggunakan perkhidmatan cloud SplashID untuk memastikan rekod anda selamat dan dikemas kini. Ini akan membuat sandaran data anda ke pelayan awan mereka. Anda boleh mengaksesnya dari mana-mana aplikasinya – Windows, Mac, iOS, Android. Anda juga mempunyai pilihan untuk menyegerakkan menggunakan sambungan wi-fi tempatan. Akhirnya anda boleh memilih untuk tidak mengaktifkan ciri penyegerakan.

Saya selalu terkoyak sama ada mahu mempercayai perkhidmatan cloud untuk menyimpan maklumat peribadi saya atau tidak. Anda boleh membuat keputusan sendiri tetapi jika anda mahu membuat sandaran dan menyegerakkan menggunakan cloud, rancangan SplashID Pro adalah idea yang baik. Dengan harga $ 1.99 sebulan, anda boleh membuat sandaran dan menyegerakkan data antara semua peranti anda.

Kunci SplashID Selamat

Pasukan SplashData mempunyai peranti perkakasan yang boleh anda gunakan untuk menyimpan semua data terpenting anda. Anda boleh membeli peti keselamatan SplashID yang menyimpan rekod kata laluan anda pada kunci USB. Peti keselamatan kunci SplashID tersedia untuk Windows atau Mac. Anda boleh membeli satu kunci dengan harga $ 29,99 yang merangkumi satu tahun perkhidmatan Pro. Mereka juga menjual kunci dalam kumpulan dengan potongan harga. Kekunci akan menyimpan sehingga 4 GB data.

Kunci SplashID Selamat

Sekiranya anda menyukai idea menggunakan SplashID Key Safe dan bukannya memasang program secara tempatan, maka saya cadangkan anda membelinya dengan pelan Pro disertakan. Dengan menggunakan kunci, anda tidak perlu memasang perisian pada sistem Windows atau Mac anda. Setelah anda mengeluarkan pemacu USB dari sistem anda, data akan hilang. Komputer anda tidak akan mempunyai perisian atau rekod anda yang tersimpan di dalamnya. Kuncinya juga sandaran tambahan untuk data anda. Akhirnya, kuncinya adalah cara yang baik untuk mengakses kata laluan anda semasa dalam perjalanan.

Lawati SplashID

Keselamatan SplashID

Pasukan SplashData telah mengambil banyak langkah untuk memastikan perkhidmatan mereka selamat. Tidak ada pengurus kata laluan atau perkhidmatan awan lain yang 100% selamat tetapi mereka nampaknya berusaha keras untuk mengamankan rekod pengguna. Sebagai permulaan data anda disulitkan secara tempatan. Anda boleh memilih untuk menyegerakkan atau tidak dengan perkhidmatan awan. Sekiranya anda melakukannya, data dikomunikasikan melalui sambungan yang dienkripsi. Pelayan mereka diperiksa untuk mendapatkan ancaman secara berkala dan disandarkan setiap hari.

Terdapat beberapa ciri keselamatan canggih yang ditawarkan SplashID yang membantu melindungi data pengguna. Sebagai permulaan anda boleh menetapkan rekod dalam SplashID sebagai tempatan sahaja. Itu bermakna walaupun anda menyegerakkan data ke awan, rekod tempatan sahaja tidak akan diselaraskan. Anda boleh menghidupkan atau mematikan tetapan untuk catatan individu pada bila-bila masa dan ia akan memadamkan rekod atau menyegerakkannya berdasarkan pilihan anda. SplashID menyokong pengesahan dua faktor untuk log masuk baru. Anda boleh meminta mereka menghantar kod pengesahan melalui e-mel bila-bila masa pengguna mencuba log masuk dari sistem baru. Dengan cara itu jika seseorang cuba mengakses akaun anda, mereka juga memerlukan kod untuk log masuk. SecureID akan membolehkan anda berkongsi rekod dengan selamat dengan pengguna lain.

  Kajian Kata Laluan Lekit

Sokongan pengguna

Anda boleh melayari halaman sokongan laman SplashData untuk mencari jawapan kepada soalan biasa dan menghubungi mereka. Mereka mempunyai panduan pengguna dan Q baru-baru ini&Bahagian yang mungkin dapat membantu anda menyelesaikan masalah. Jika tidak, mereka mempunyai pautan di bar navigasi untuk “dapatkan sokongan pelanggan”. Anda boleh menggunakan halaman hubungan mereka untuk menghantar e-mel kepada pasukan sokongan mereka. Pasukan SplashData menguruskan sejumlah produk jadi pastikan untuk menentukan produk SpladhID Safe yang anda gunakan bersama dengan platform yang anda coba jalankan.

Kajian Selamat SplashID: Kesimpulan

Saya dimatikan ke SplashID Safe sejak awal apabila hanya memerlukan kata laluan induk tiga watak. Saya tidak pasti mengapa syaratnya sangat rendah memandangkan pentingnya kata laluan tunggal yang anda perlukan untuk mengakses semua kata laluan anda yang lain di dalam peti keselamatan mereka. Itu sesuatu yang anda kendalikan. Pastikan untuk menetapkan kata laluan yang kuat untuk mengakses perisian mereka. Jika tidak, SplashID Safe disusun dengan baik dan mempunyai sejumlah ciri yang membantu ahli Pro menyimpan dan menyegerakkan rekod mereka di antara peranti.

Apa yang paling saya gemari mengenai perisian:

 • Aplikasi khusus untuk Windows, Mac, iOS, dan Android
 • SplashID Key Safe – jalankan perisian dan simpan rekod pada pemacu USB
 • Tentukan data mana yang ingin anda segerakkan dengan ciri rekod tempatan mereka sahaja
 • Papan pemuka keselamatan untuk membantu anda mengenal pasti kelemahan kata laluan dan membetulkannya
 • Keupayaan untuk menyegerakkan rekod anda menggunakan awan SplashID, wi-fi tempatan, atau tidak sama sekali
 • Pengguna pro dapat menyegerakkan antara peranti dan data sandaran ke awan

Idea untuk memperbaiki perisian:

 • Gie pengguna baru percubaan percuma mengenai ciri Pro
 • Memerlukan kata laluan induk yang lebih panjang dan selamat
 • Pertimbangkan untuk menawarkan sokongan sembang langsung untuk pelanggan berbayar
 • Tambahkan keupayaan untuk menyimpan kata laluan secara automatik

Versi percuma SplashID sangat terhad. Saya akan mengesyorkan untuk melihat beberapa pengurus kata laluan lain jika anda mencari pilihan percuma. Walau bagaimanapun, jika anda mahukan penyelesaian premium yang akan menyimpan kata laluan anda dengan selamat, segerakkan antara peranti, dan sandarkan data anda ke awan maka SplashID Safe adalah pilihan yang tepat. Saya suka kunci USB mereka yang membolehkan anda menjalankan perisian pada pemacu USB. Dengan harga $ 29.95 dengan setahun perkhidmatan, perisiannya sepertinya bernilai. Jika tidak, anda boleh mendaftar untuk SplashID Pro dengan harga $ 1.99 sebulan atau $ 19.99 setahun.

Lawati SplashID

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me