Kako postaviti uMatrix na Chrome ili Firefox

Posljednjih godina šira javnost je počela plaćati više o svojoj internetskoj privatnosti. Jedan od načina da to učinite je instaliranje proširenja uMatrix u vaš preglednik Chrome of Firefox. Ovaj moćan alat za privatnost jednostavan je za korištenje i ima neke napredne značajke koje dobro rade. Međutim, kao i kod svakog alata, morate imati na umu da bi previše podešavanja moglo uzrokovati probleme na vašoj omiljenoj web lokaciji. Nakon što ga dodate u preglednik, vidjet ćete ikonu u gornjem desnom kutu s brojem u njoj. O specifičnostima ćemo razgovarati u trenu.


uMatrix

Kako funkcionira uMatrix?

Kao što smo spomenuli, uMatrix je jednostavan za korištenje te je točka i klik. Unutar konzole možete lako odabrati samo predmete koje želite blokirati. Doista je dobro u zaustavljanju softvera, zlonamjernog softvera, kolačića, tragača i gotovo svega ostalog što može uzrokovati probleme u vašem sustavu. To znači da vaše pregledavanje postaje sigurnije i brže jer se ne morate baviti pozadinskim radnjama. Postoji još jedna korist i od korištenja istog. Ako ste na mjernoj internetskoj vezi ili je vaša upotreba podataka samo važna, uMatrix će vam pomoći da smanjite potrošene podatke zbog svih stvari koje blokira.

Zašto blokiranje previše može uzrokovati probleme?

Budući da je uMatrix tako moćan alat, blokira akcije treće strane prema zadanim postavkama. Iako ovo može zvučati kao dobra ideja, uzrokovat će da mnoge web stranice koje posjetite ne rade ispravno. Blokira ih kao sigurnosne mjere opreza, ali to sigurno može biti neugodno. Umjesto učitavanja web stranice kao što biste očekivali, možda ćete dobiti poruku koja vam govori samo da se i dalje učitava. Ako naiđete na problem, možete ili onemogućiti blokade problema ili ga onemogućiti za cijelu web lokaciju. Naravno, to ovisi isključivo o vama.

Korisničko sučelje

Iako ste vjerojatno vidjeli neke od gore navedenih različitih opcija, potrudit ćemo se da pređemo preko specifičnosti korisničkog sučelja (korisničkog sučelja). Počnimo prvo s osnovama. Budući da uMatrix koristi boje, zelena znači da dopuštate element, dok crvena znači da je blokirate. Svjetlija zelena i svijetlija crvena boja predstavljaju elemente koji su prirodno blokirani. Desno od mjesta gdje vidite adresnu traku nalazi se siva zvijezda. Klikanje koje će blokirati sve ili omogućiti promjene koje napravite utječu na sve web stranice širom svijeta. Za one koji žele blokirati određenu web stranicu u svim svojim aktivnostima pregledavanja, to je ono što trebate unijeti. Ako kasnije odlučite promijeniti ono što dozvolite, morat ćete se vratiti na to i tamo promijeniti.

Ako ste zadovoljni izmjenama koje ste napravili na određenoj web lokaciji na kojoj se nalazite (na slici iznad to je thesaurus.com), možete odabrati ikonu zaključavanja da biste je zaključali. Ako vam se ne sviđaju sve promjene koje ste napravili, ikona desno od brave je gumica. To će vam omogućiti da ga resetirate. Kada unesete izmjene, obavezno pritisnite gumb za osvježavanje kako biste vidjeli da će promjene stupiti na snagu.

Blokiranje sposobnosti

Jedna od lijepih stvari upotrebe uMatrix-a je mogućnost blokiranja određenih vrsta stavki. Oni uključuju naziv domene (sve), kolačiće, css, slike, medije, skripte, XHR, iframes i druge. Iako su sjajne, možda biste htjeli dopustiti dvije postavke. Postavka koju ćete morati promijeniti je ona za YouTube (da, blokirat će youtube). Web adresa koja vam je potrebna da biste bili sigurni da dopuštate s.ytimg.com. Kada to omogućite, moći ćete ponovno gledati YouTube bez potrebe za kompromitiranjem ostalih postavki. Drugi koji želite dopustiti je googlevideo.com. Ako web mjesto koristi Google Video.

Savjeti za korištenje uMatrix-a

Postoji nekoliko savjeta koje vam možemo ponuditi pri korištenju uMatrix-a. Počet ćemo s postavkama privatnosti. Možete pristupiti klikom na tanku sivu traku na vrhu ekrana na kojoj piše uMatrix i daje inačicu proširenja. Kliknite na “Privatnost”. Naravno, tamo možete omogućiti postavke privatnosti, ovisno o tome koje želite. Da biste blokirali zlonamjerni softver, odaberite karticu “Sredstva” na kojoj ste pronašli karticu “postavke”. U tom slučaju obavezno potvrdite okvir u kojem piše “Automatsko ažuriranje imovine”. Tada provjerite je li potvrđen okvir skripte za zlonamjerni softver..

Kao što vidite, korištenje uMatrix djeluje vrlo dobro i pomoći će vam na nekoliko različitih načina. Podijelite ovaj post sa svojim prijateljima kako bi i oni mogli uživati ​​u uMatrix-u. Prati nas @VPNFan za najnovije VPN recenzije i promocije vodećih pružatelja usluga.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map