Kako učiniti VPN bržim

Brzina je često veliki faktor pri odabiru virtualne privatne mreže (VPN). Bilo da planirate koristiti uslugu često ili povremeno, postizanje najboljih brzina pomoći će vam da brže preuzmete sadržaj ili dobijete glatku sliku prilikom strujanja. Naravno, nisu sve usluge iste. Čak i kada odaberete tvrtku koja ima brze poslužitelje, mnogi čimbenici mogu utjecati na rad njihove mreže. U ovom postu ćemo istražiti neke dijelove VPN-a, koje stavke mogu utjecati na brzinu i savjete za brži rad VPN-a. Na taj način imat ćete najbolja moguća iskustva. Krenimo od početka.


Čimbenici koji utječu na brzinu VPN-a

Kao što smo spomenuli, postoji nekoliko čimbenika koji mogu utjecati na brzinu VPN-a. Imajte na umu da oni nisu po određenom redoslijedu. Neke od njih možete kontrolirati, a druge ne možete.

 1. Lokacija poslužitelja – Važno je mjesto poslužitelja koji odaberete. Što se server više približi vašoj trenutnoj lokaciji, to je veća šansa da vaša brzina bude brža.
 2. Snaga enkripcije – Što je šifriranje jače, vaša će veza biti sporija. Međutim, ako promijenite snagu šifriranja, ranjiviji ste na kompromise.
 3. Postavljanje mreže – Iako mnogi korisnici vole WiFi, brzina vaše VPN prilično se poboljšava ako se izravno povežete (tvrdom žicom s LAN kabelom) na modem ili usmjerivač..
 4. Usmjeravanje – VPN usmjeravanje može utjecati na brzinu vaše veze. Ako odaberete neku od novijih ili manje iskusnih VPN tvrtki, imajte na umu da one možda neće usmjeriti promet kao i veterani. Kao što su VPN-ovi najviše razine IPVanish i VyprVPN obaviti vrlo dobar posao usmjeravanja prometa.
 5. Gužva na poslužitelju – VPN poslužitelji imaju ograničenu propusnost. Zbog toga više korisnika znači da morate dijeliti više propusnosti. Ovo je sve veći problem za VPN-ove koji nude vrlo jeftine višegodišnje ili životne račune. Prepuna gužva u zraku jedan je od razloga što smo korisnike odvratili od životnih VPN ponuda.
 6. protokoli – Protokol koji odaberete može utjecati na brzinu vaše veze. Kao primjer, UDP verzija OpenVPN-a je brža jer ne potvrđuje da li svi paketi podataka dolaze na svoje mjesto. TCP verzija provjerava isporuku paketa podataka, ali je sporija.
 7. Uobičajena brzina veze – Što je veća uobičajena brzina veze, veća je šansa da dobijete visoke brojeve s VPN-om. Nećete dobiti veći broj od uobičajene brzine veze. Ako to učinite, zato što VPN davatelj komprimira podatke. To vam može dati lažne ocjene brzine.
 8. Nivo poslužitelja – U nekim zemljama nivo poslužitelja može biti niži nego u drugim. Ako tvrtka ima poslužitelje najviše razine, oni upravljaju svim dijelovima veze. Koristit ćemo IPVanish kao primjer. Neki od njihovih poslužitelja imaju oznaku “A” dok drugi imaju “C”. Prvi set poslužitelja u potpunosti kontrolira tvrtka i brži su od drugog skupa poslužitelja.

Dijelovi brzine

Dva su dijela za brzinu kada govorite o VPN-ovima. To su kašnjenje (vrijeme koje je potrebno za zahtjev za slanjem i primanjem podataka) i protok (količina podataka koja se može prenijeti u zadanom vremenu).

 • Latentnost – mjereno u milisekundama, možete je primijetiti ili ne smijete primijetiti. Ako ste streaming, sve će stići tamo, samo ne tako brzo. Međutim, kašnjenje postaje važnije ako stvari radite na mreži tamo gdje je to važno. Primjeri toga pokušavaju kupiti nešto putem interneta što se može brzo rasprodati ili reproducirati video igra gdje je brzina presudna.
 • Propusnost – Vjerojatno ste vidjeli ovu vrstu mjerenja brzine. Brzinu obično možete izraziti kao Mbps (megabit u sekundi), MBps (MegaBytes u sekundi) ili čak Gbps (Gigabits u sekundi). Ako ste na 1 Gbps vezi i imate 5 GB preuzimanja, trebalo bi vam oko 40 sekundi za preuzimanje. Budući da postoji 8 bita u bajtu, možete procijeniti koliko će vremena preuzimanja trajati s nekim množenjem.

Savjeti za postizanje najboljih brzina na VPN-u

 1. Lokacije – Ako vaši ciljevi ne uključuju povezivanje s određenom državom, odaberite lokaciju koja vam je blizu.
 2. Šifriranje Snaga – Ovisno o pružatelju kojeg ste odabrali, snaga se ne može mijenjati. Pružatelji usluga obično su postavljeni na 256 MB. Ako to možete promijeniti na nižu jačinu šifriranja, ostavljate se ranjivijim za napad.
 3. Postavljanje mreže – Ako želite najbolju brzinu i imate mogućnost, spojite se izravno na modem ili usmjerivač putem CAT5 ili CAT6 (LAN kabel). To će povećati vašu brzinu.
 4. Usmjeravanje – Odabirom veterana ili dobro uspostavljenog pružatelja usluga, osigurat ćete pristup najboljim dostupnim konfiguracijama usmjeravanja.
 5. Gužva na poslužitelju – U ovom slučaju želite odabrati poslužitelj s najmanje gužve na raspolaganju. Na taj način dobivate najviše propusne moći koju možete. Ako pustite davatelja usluge da odabere poslužitelj za vas, možda vam nije najbolji dostupan.
 6. protokoli – Budući da obično želite odabrati OpenVPN protokol, odaberite UDP verziju. Ako imate problema sa vezom, trebali biste odabrati verziju TCP-a. Korisnici mobilnih uređaja možda će također htjeti isprobati IKEv2.
 7. Uobičajena brzina veze – Kao što je postavljanje mreže, povezivanje s kabelom je brže. Naravno, što je bolja veza, bolji će se rezultati dobiti.
 8. Nivo poslužitelja – Kao što smo spomenuli, htjet ćete odabrati poslužitelj najvišeg nivoa ako vam se pruži opcija.

Sažetak

Ukratko, postoji nekoliko različitih faktora koji utječu na vašu VPN brzinu. Neke od njih možete kontrolirati dok druge ne možete. Ako i dalje imate problema sa stvarima koje možete kontrolirati, razmislite o nadogradnji brzine interneta. Kako brže brzine postaju dostupne, nadogradnja vaše internetske veze pružit će vam dodatnu snagu. Na taj način možete postići dobru brzinu i još uvijek zaštititi svoju privatnost. Još jedna mogućnost je da se prebacite na brži VPN servis. Da biste pogledali neke od najboljih, slobodno pogledajte naš popis 5 najbržih VPN-ova.

RankVPN uslugaVVN ventilator
PriceVisit
SiteServer
LocationsNo
LogsBrowser
ExtensionsSmart
DNS
1ExpressVPN$ 6,67ExpressVPN160potvrdni okvirpotvrdni okvirpotvrdni okvir
2NordVPN$ 3,49NordVPN87potvrdni okvirpotvrdni okvirpotvrdni okvir
3Privatni pristup internetu$ 3,33PIA49potvrdni okvirpotvrdni okvir
4CyberGhost$ 2,75PIA112potvrdni okvirpotvrdni okvir
5IPVanish$ 5,20IPVanish76potvrdni okvir
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map