Privatni vodič za pristup računalu Mac

Privatni internetski pristup Mac OS X postaviNajnoviju verziju aplikacije PIA Mac OS X možete preuzeti sa stranice za preuzimanje klijenta s njihove web stranice. Idite na vrh stranice i kliknite na “Podrška”, a zatim na “Klijentov download” & Podrška”. Sada želite kliknuti gumb “Preuzmi” u okviru Mac OS X na stranici koju treba slijediti. Ovo će otvoriti dijaloški prozor koji će vam omogućiti spremanje instalacijskog programa za Mac OS X (.DMG datoteku) na vaše računalo. Mac OS X klijent zahtijeva OS X 10.8 ili noviji. Stranica za postavljanje klijenta također ima vodiče za ručno postavljanje za konfiguriranje Mac OS X za korištenje njihove usluge s OpenVPN, Viscosity, L2TP / IPsec + PSK i kao posljednje sredstvo ako ništa drugo ne radi PPTP.


Nakon što se klijent preuzme na vaše računalo, otvorite .DMG datoteku i dvaput kliknite Private Internet Access Installer.app. Nakon što se instalacijska aplikacija dovrši, vidjet ćete zaslon sličan onome ispod.

Privatni pristup internetu na Mac OS X

U vašu e-poštu dobrodošlice upišite “Korisničko ime” i “Lozinka”. Ako ste zaboravili zaporku, možete kliknuti opciju “zaboravili lozinku” da biste pokrenuli postupak da biste je resetirali. Možete odabrati i sljedeće osnovne opcije:

 • Pokrenite prijavu pri prijavi – To će pokrenuti klijent čim se prijavite na svoje računalo.
 • Automatsko povezivanje kada se aplikacija pokrene – Ovo će se automatski povezati s vašom odabranom lokacijom kada se klijent pokrene.
 • Regija – To vam omogućuje odabir države s kojom se želite automatski povezati. Ako je postavljeno na auto, povezati će vas s najbržim poslužiteljem na temelju vaše trenutne lokacije.

Nakon što postavite ove osnovne mogućnosti, kliknite gumb “Spremi” i klijent će dovršiti pokretanje. O naprednim opcijama govorit ćemo kasnije u ovom odjeljku. Klijent nema grafičko korisničko sučelje. Jednostavno se učitava u traku izbornika kao ikona i izgleda kao slika s lijeve strane. Klikom na ikonu prikazat će se popis mjesta s kojima se možete povezati. Primjetite, “Prekini vezu” je zasivljeno, ali “Poveži” i sva su mjesta moguća. To ukazuje da trenutno niste povezani. Srednja slika pokazuje da postoje i druge lokacije na koje se možete povezati odabirom “Više”. Ako odaberete “Connect”, povežit ćemo vas sa zadnjom korištenom lokacijom. Klikanjem na bilo koju regiju povezivat će vas s tom lokacijom. Zadnja slika prikazuje kako klijent izgleda kad ste povezani na privatnu mrežu pristupa internetu. Obavijest, “Prekini vezu” je jedini izbor koji imate. Kvačica pored ikone također označava da ste trenutno spojeni na PIA mrežu.

Privatni internetski pristup Mac OS X korisničkoj vezi

U klijentu je prikazano još nekoliko stavki s popisa. Posljednja stavka popisa “Izlaz” zatvara vašu vezu i isključuje klijenta. Druga, “Slanja žalbe s malom brzinom”, službenicima za tehničku podršku u PIA-u će dati do znanja da imaju problem. Prvi je “Settings” koji će otvoriti prozor postavki koji smo pogledali na početku ovog odjeljka. Sada ćemo detaljno razmotriti napredne značajke koje PIA klijent nudi. To se pristupa klikom na gumb “Napredno” na osnovnom zaslonu postavki prijave koji smo prethodno ispitali.

U nastavku su prikazana dva zaslona za napredne postavke. Ona koju želimo prvo ispitati nalazi se s desne strane dolje. Ovo je zaslon s naprednim postavkama veze. Opcije podešavanja koje možete odabrati su sljedeće:

Vrsta veze – Moguće su dvije vrste veza s OpenVPN protokolom preko IP-a.

 • UDP – Ovo je User Datagram Protocol koji se koristi s vezama s malim kašnjenjem i može tolerirati neki gubitak u paketima. Ovo je zadani OpenVPN protokol za PIA Mac OS X klijent i najbolje za većinu korisnika. Ne mora provjeravati narudžbu ili gubitak paketa, ali po želji može izvršiti kontrolni zbroj.
 • TCP – Ovo je Protokol kontrole prijenosa i dobar je za visoke kašnjenje i one koji ne mogu podnijeti gubitak. Omogućuje provjeru pogrešaka za redoslijed i gubitak paketa te ponovno šalje pakete ako je potrebno. To ga čini sporijim zbog dodatnih troškova koji su uključeni u provjeru grešaka i ponovno slanje paketa pravilnim redoslijedom.
 • Udaljeni port – Ovo vam omogućuje odabir udaljenog priključka za tunel podataka.
  • Luka 1194 – ovo je standardni OpenVPN port.
  • Port 8080 – ovo je alternativni priključak za Port 80 za HTTP web usluge. Obično se koristi za proxy port.
  • Luka 9201 – ovo je port koji se koristi za WAP (Wireless Application Protocol) usluge na mobilnim uređajima.
  • Luka 53 – ovo je port koji DNS koristi za zahtjeve.
 • Lokalna luka – Ovo vam omogućuje da postavite lokalni port koji će slati podatke putem kojih će se zatim preusmjeriti na udaljeni ulaz.
 • Prosljeđivanje luka – Ako ovo uključite, možete postaviti aplikaciju koja udaljenim korisnicima omogućuje povezivanje s njom. Udaljeni korisnici moraju znati naziv uređaja i broj priključka kako bi se uspješno povezali s njim.
  • Prosljeđivanje luke vrši se samo putem sljedećih prolaza: CA Toronto, CA Sjeverni York, Nizozemska, Švedska, Švicarska, Francuska, Njemačka, Rusija, Rumunjska i Izrael.
  • Nakon što omogućite prosljeđivanje i ponovno povezivanje porta, pokažite mišem iznad ikone izbornika da biste vidjeli broj porta koji se stavlja u vašu aplikaciju.
  • To će umanjiti vašu privatnost.
 • VPN prekidač – Nakon postavljanja, to će ubiti sav internetski promet s uređaja ako VPN veza padne.
  • Ponovno će uspostaviti internetski promet nakon uspostavljanja veze.
  • Onemogućavanje prekidača kill ili napuštanje VPN klijenta također će vratiti normalan rad interneta.
 • IPv6 zaštita od propuštanja – Time se onemogućuje IPv6 zahtjev dok se koristi VPN.
 • Mali paketići – To prenosi podatke u manjim paketima koji mogu popraviti neke mrežne probleme nekim vatrozidom ili postavkama.

Veze prikazane pod prosljeđivanjem priključaka, prekidačem za uklanjanje VPN-a i zaštitom od propuštanja IPv6 odvest će vas do vodiča na web mjestu privatnog pristupa internetu koji sadrže detaljnije informacije o toj određenoj postavci. Klikom na gumb “Šifriranje” na slici lijevo dolje zamijenit ćete postavke veze opcijama šifriranja kao što je prikazano na slici desno ispod.

Privatni pristup internetu Mac OS X Napredne postavke

Zaslon za šifriranje ima sljedeće postavke koje možete izmijeniti:

 • Šifriranje podataka – Ovo je enkripcija koja se koristi za šifriranje i dešifriranje cijelog vašeg internetskog prometa nakon uspostavljanja početnog sigurnog tunela između vašeg računala i PIA servera..
  • AES-128 – Advanced Encryption Standard (AES) je izabrani protokol Nacionalnog instituta za standarde i tehnologiju (NIST) i onaj koji američka vlada koristi za neke tajne dokumente. Ovaj koristi AES-128 CBC (Cipher Block Chaining) s 128 bitnim ključem i trebao bi pružiti najbolje performanse za većinu korištenja.
  • AES-256 – koristi isti algoritam šifriranja kao i gore. AES-256 CBC koristi 256 bitni ključ pa je sigurniji i sporiji. Američka vlada to koristi za neke strogo tajne dokumente.
  • Blowfish – koristi Blowfish-128 CBC sa 128-bitnim tipkom kao alternativu AES-u. Ovo je siguran algoritam i bio je jedan od pokretača natjecanja u NIST standardima.
  • Ništa – Ovo ne šifrira vaše podatke i ne preporučuje se jer samo skriva vaš IP i tako znači da se VPN koristi kao pseudo proxy. Bit ćete osjetljivi na pasivne napade gdje vaše podatke bilježi treća strana bez vašeg znanja. Ovo se može koristiti za uklanjanje geo-blokova.
 • Autentifikacija podataka – To se odnosi na algoritam koji provjerava autentičnost svih vaših podataka radi zaštite od aktivnih napada (napad kada entitet dodaje ili ukloni pakete iz vaše poruke).
  • SHA1 – Ovo koristi HMAC (Key-Hash Message Authentication Code) sa 160 bitnim ključem.
  • SHA256 – Ovaj HMAC koristi 256-bitni ključ i tako je sporiji.
  • Ništa – ovo otvara za aktivne napade ili Man-in-the-Middle (MitM) iz vanjskih izvora gdje napadač presreće vašu poruku i zatim je promijeni prije nego što je pošalje na VPN poslužitelj bez vašeg znanja.
 • rukovanje – Ovo je algoritam koji uspostavlja početnu sigurnu vezu i provjerava da li razgovarate s PIA VPN poslužiteljem, a ne izlagačem. Otuda ime stisak ruke. Privatni pristup internetu za ovu vezu koristi transportni sigurni sloj v1.2 (TSL 1.2), a svi certifikati potpisani su putem SHA512.
  • RSA-2048 – Ovo koristi 2048 bitnu Ephemeral Diffie-Hellman (DH) razmjenu ključeva i 2048bit RSA certifikat za provjeru.
  • RSA-3072 – Koristi isti algoritam kao i gore sa 3072 bita i za razmjenu ključeva i za RSA certifikat.
  • RSA-4096 – koristi isti algoritam kao i gore s 4096 bita i za razmjenu ključeva i za RSA certifikat.
  • ECC-256k1 – Razmjena ključeva efemerne eliptičke krivulje i certifikat o digitalnom potpisu Elliptičke krivulje (ECDSA) za provjeru. Krivulja secp256k1 (256bit) koja je krivulja koju Bitcoin koristi za svoje transakcije koristi se i za razmjenu ključeva i za certifikat..
  • ECC-256r1 – Kao i gore, no krivulja prime256v1 (256 bit, poznata i kao secp256r1) koristi se i za razmjenu ključeva i za certifikat.
  • ECC-521 – Kao i gore, no krivulja secp521r1 (521 bit) koristi se i za razmjenu ključeva i za certifikat.

Mac OS X klijent ima zadane postavke na AES-128 / SHA1 / RSA-2048, što bi trebalo pružiti najbolju ravnotežu performansi i sigurnosti većine korisnika. Klikom na vezu “zadane postavke” odvest ćete se na stranicu za šifriranje VPN-a na njihovom web mjestu.

Ispod su neke postavke šifriranja krajnje točke zajedno s korisnim prijedlozima za njihovu upotrebu ili ne-upotrebu.

 • Maksimalna zaštita – AES-256 / SHA256 / RSA-4096: ovo je za one koji žele maksimalnu sigurnost svojih podataka i ne smetaju dodatni gubitak brzine.
 • Preporučena preporučena zaštita – AES-128 / SHA1 / RSA-2048: To omogućava najbolju ravnotežu brzine i zaštite te je najbolje podešavanje za većinu korisnika.
 • rizičan – AES-128 / None / RSA-2048: Ova je konfiguracija podložna aktivnim MitM napadima gdje haker presreće poruku i modificira je prije slanja primatelju.
 • Sva brzina bez sigurnosti – None / None / ECC-256k1: ovo je podložno i aktivnim i pasivnim napadima izvana trećih strana (hakera). Možda nećete imati VPN jer je samo vaš IP skriven. Zbog toga se veza ponaša kao proxy SOCKS.

Privatni Internet Access Mac OS X klijent možda i nije najljepši VPN klijent u današnjoj industriji, ali nudi neke od najnaprednijih značajki koje su dostupne VPN-ovima kao što je prekidač za isključivanje, onemogućavanje internetskog prometa IPv6 i mali paketi. To ga čini privlačnijim tehničkim korisnicima. U isto vrijeme ima jednostavan način koji je najbolji za većinu namjena. Sve što je potrebno za povezivanje s jednim od njihovih VPN poslužitelja jest odabir njegovog mjesta s popisa koji se pojavljuje kada kliknete ikonu klijenta u području izbornika. Ne postaje puno lakše od toga.

Posjetite privatni pristup internetu

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map