iOS 9Sekiranya anda peminat Apple, anda mungkin sudah mengetahui bahawa sistem operasi baru untuk iDevices mereka, iOS 9 akhirnya boleh dimuat turun. Dalam persidangan pemaju Apple tahunan, Tim Cook menyatakan akan ada beberapa perubahan yang perlu dicari ketika OS baru ini dilancarkan. Salah satu item yang dibincangkan oleh Mr. Cook adalah privasi. IOS 9 yang baru membawa sejumlah peningkatan privasi yang memuji penggunaan VPN.

5 VPN Terbaik untuk iOS 9

RankVPN ServiceVPN Fan
Pelayan PriceVisit
LokasiNo
Penyemak Imbas Log
SambunganSmart
DNS
1ExpressVPN$ 6.67ExpressVPN160Kotak pilihanKotak pilihanKotak pilihan
2NordVPN$ 3.49NordVPN87Kotak pilihanKotak pilihanKotak pilihan
3Akses Internet Peribadi$ 2.85PIA49Kotak pilihanKotak pilihan
4CyberGhost$ 2.75CyberGhost80Kotak pilihanKotak pilihan
5IPVanish$ 3.25IPVanish76Kotak pilihan

Apple telah melakukan beberapa perkara positif dengan sistem operasi baru ini. Perubahan yang ditawarkan versi ini lebih dari sekadar dangkal. IOS 9 memperbaiki bug dalam perisian yang dikeluarkan di iOS 8. Semuanya dirancang dan berjalan dengan lebih lancar sekarang. Sejak kemas kini baru dilancarkan, peranti yang mendapat keuntungan paling banyak adalah iPad. Ciri khas seperti kemampuan berbilang tugas membuka potensi iPad dan menjadikannya lebih daripada sekadar alat hiburan.

Siri yang baru dan lebih baik, pembantu Apple, menghiasi dinding iOS 9. Siri baru ini menjanjikan akan lebih bermanfaat dan proaktif daripada versi sebelumnya. Ia mempunyai senarai cadangan yang kuat di mana anda akan menemui aplikasi dan kenalan yang baru dibuka. Menurut Apple, Siri 40% lebih pantas, dan 40% lebih tepat.

Kemas kini baru juga menawarkan peta baru, termasuk versi yang mempunyai versi pengangkutan awam, dan juga laluan dengan feri, kereta bawah tanah, dan bas. Peta laluan ini tersedia untuk bandar-bandar utama di seluruh dunia. Peta Apple adalah jawapan mereka untuk peta Google, dan akhirnya mereka dapat bersaing di ruang itu.

OS ini lebih kecil daripada iterasi iOS yang lain, dan ukurannya hanya 1/3. Itu boleh menjadi masalah besar, terutamanya jika peranti anda hanya mempunyai ruang 16 GB. Ia juga serasi ke belakang dan menyokong peranti setua iPhone 4S dan iPad 2. Jelas, Apple telah mengambil banyak masa untuk membersihkan semuanya.

Satu ciri besar adalah ciri privasi. Tim Cook mengumumkan bahawa dia mahu peranti itu mengenali anda, bukan syarikat di belakang peranti itu. Terdapat juga perisian pemblokiran iklan yang disertakan dalam iOS 9. Semasa persidangan itu, dia menjadikannya penting untuk memisahkan iPhone dari peranti berasaskan Android. Ya, nampaknya Apple akan berusaha menetapkan trend privasi. Oleh itu, dengan semua privasi ini, mengapa anda menggunakan VPN?

Sekiranya anda membaca ini, anda mungkin sudah tahu apa itu VPN. Walau bagaimanapun, sekiranya anda tidak atau memerlukan penyegaran semula, kami akan menerangkan faedah menggunakan satu dengan iOS 9. Rangkaian peribadi maya (VPN) adalah perisian yang membuat sambungan selamat ke pelayan, mungkin di negara lain, bergantung pada tujuan anda. Dengan melakukan ini, lapisan enkripsi ditambahkan pada apa sahaja yang anda lakukan dalam talian, selagi anda disambungkan ke VPN. Sama ada anda berkomunikasi dengan seseorang atau melayari bahan dalam talian, ada kemungkinan aktiviti wayarles dapat dipintas. Walaupun anda berada di lokasi yang menyatakan bahawa mereka mempunyai wayarles selamat, jangan mempercayai kata-kata itu. Itu menimbulkan rasa aman yang salah.

Alasan lain yang baik untuk menggunakan VPN adalah kerana kemampuannya untuk menyekat akses ke kandungan terhad geo. Pemblokiran geo adalah teknologi yang mengenal pasti lokasi pengguna berdasarkan alamat IP. Teknologi ini mewujudkan sekatan yang akan menyekat kandungan ke kawasan tertentu. Dengan memilih pelayan di negara lain, anda dapat mengatasi sekatan ini. Mari kita gunakan contoh untuk senario ini. Katakan anda tinggal di Amerika Syarikat, dan anda mempunyai langganan Amazon Prime dan / atau langganan Netflix. Dengan VPN, anda boleh menyambung ke pelayan di UK dan melihat perpustakaan mereka, atau sebaliknya. Oleh kerana kedua-dua perkhidmatan streaming ini diketahui mempunyai perpustakaan yang berlainan di kawasan yang berlainan, anda dapat memperoleh akses ke kawasan yang berbeza dari biasanya. Perkara yang sama boleh dikatakan untuk wilayah lain yang ingin anda sambungkan.

Penggunaan lain yang baik untuk tawaran VPN secara langsung dengan minit telefon. Dengan Voice over IP (VoIP), anda boleh membuat panggilan atau menghantar teks melalui internet, walaupun anda tidak mempunyai rancangan data. Berhati-hatilah jika anda merancang untuk menggunakan rancangan data dan bukannya wi-fi, VoIP akan menggunakan data dengan cepat. Lebih baik menggunakan sambungan Wi-Fi jika memungkinkan. Juga, di beberapa negara, VoIP dilarang. Anda boleh mengatasi sekatan itu dengan menyambung ke pelayan yang tidak dilarang. Seperti yang kami sebutkan, bila-bila masa anda menggunakan sambungan Wi-Fi, Anda rentan, jadi anda ingin menggunakan VPN untuk menyediakan lapisan penyulitan tambahan.

Setelah kita menjelaskan konsepnya, mari kita selidiki syarikat. Tidak kira syarikat mana yang anda pergi, mereka akan mempunyai protokol berbeza yang mungkin anda gunakan. Semua syarikat yang kami ada di sini menawarkan enkripsi yang selamat, tetapi menggunakan versi protokol OpenVPN akan selalu menjadi jalan pendekatan anda yang paling selamat. Sekiranya kepantasan adalah intinya, anda akan menggunakan OpenVPN (UDP). Itu adalah pilihan terbaik untuk VoIP, Skype, permainan dalam talian, atau bahkan menggunakan perkhidmatan streaming seperti Amazon Prime, Netflix, Hulu, atau Pandora. Sekiranya anda mempunyai sambungan yang tidak stabil, kami sarankan beralih ke OpenVPN (TCP). Ralat protokol versi TCP memeriksa data, jadi tidak secepat yang lain. Sekiranya anda mempunyai sambungan tanpa wayar berkelajuan tinggi, itu tidak menjadi masalah. Setelah membuat liputan itu, kami akan meninjau syarikat-syarikat yang baik untuk alasan tertentu.

Sekiranya anda ingin menyahsekat kandungan atau mengamankan data anda, kami mengesyorkan IPVanish. Mereka tidak menyimpan sebarang jenis log dan mereka menawarkan ciri kill kill, jadi anda akan memastikan anda dilindungi bila dan jika sambungan terputus. Sekiranya anda ingin menggunakan perkhidmatan streaming, IPVanish sekali lagi adalah pilihan terbaik. Kerana mereka menawarkan klien iOS, anda semestinya tidak menghadapi masalah menggunakannya di mana-mana iDevices. Mereka juga mempunyai rangkaian terpantas di Amerika Utara dan Eropah, jadi anda hanya perlu menyambung, dan anda dapat menikmati streaming kandungan yang disekat dari negara lain.

Yang mengatakan, Sekiranya anda hanya berminat untuk menyekat penyekat kandungan geografi, pilihan terbaik anda adalah menggunakan IPVanish atau OverPlay. Kedua-dua perkhidmatan ini menawarkan enkripsi lalu lintas internet, tetapi OverPlay juga menyertakan SmartDNS dengan VPN mereka yang dapat membantu membuka saluran tanpa menyekat sedikit kelajuan. Sudah tentu, itu bergantung sekiranya SmartDNS melepaskan blok saluran tertentu yang ingin anda lihat. Oleh kerana sifat Wi-Fi, kami sarankan untuk menggunakan pilihan yang dienkripsi. Tidak perlu mengorbankan keselamatan demi kepantasan. Manakala kelajuan boleh menjadi masalah jika anda melakukan streaming pada rangkaian yang perlahan, tetapi selagi anda tidak melihat perbezaan kualiti, kehilangan kelajuan yang mungkin berlaku ditanggung dalam keselamatan.

Sudah tentu, anda selalu dapat melihat senarai perkhidmatan VPN 10 teratas kami jika anda mahukan pilihan lain, tetapi kami memilihnya secara khusus. Dalam memilih pilihan keseluruhan terbaik di sini, kami menggunakan kelajuan, keselamatan, harga, dan ketersediaan pelayan sebagai faktor dalam keputusan kami. Selain itu, kami juga memilih syarikat dengan sebilangan besar pelayan rangkaian yang mungkin ingin anda sambungkan untuk melihat, melayari laman web, atau membuat panggilan terbaik. Untuk VPN, anda ingin mencari pembekal yang boleh dipercayai. Merekalah yang akan melindungi privasi anda, dan mempunyai jaringan pantas untuk memberi anda peluang untuk mengalirkan kandungan definisi tinggi dari negara lain.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me