PakistanPakistan adalah sebuah negara di Timur Tengah dan merupakan negara keenam terpadat di dunia. Negara Islam ini bersempadan dengan India dan Iran, serta beberapa negara lain. Seperti banyak negara membangun, ada daerah yang dimodenkan, dan daerah lain yang berada dalam kemiskinan. Dalam usaha memerangi pemberontak, Pakistan Telecommunication Authority (PTA) baru-baru ini telah mengemukakan perintah untuk menutup BlackBerry Enterprise Services, khususnya pesanan dan e-mel BlackBerry. Persoalannya, dengan kira-kira 660 GBPS yang seharusnya dipantau dan disimpan dari rangkaian serat optik negara, di manakah garis yang dilampirkan antara privasi warga negara dan keselamatan negara? Itu adalah alasan yang baik jika bukan alasan terbaik untuk menggunakan VPN.

RankVPN ServiceVPN Fan
Pelayan PriceVisit
LokasiNo
Penyemak Imbas Log
SambunganSmart
DNS
1ExpressVPN$ 6.67ExpressVPN160Kotak pilihanKotak pilihanKotak pilihan
2NordVPN$ 3.49NordVPN87Kotak pilihanKotak pilihanKotak pilihan
3Akses Internet Peribadi$ 2.85PIA49Kotak pilihanKotak pilihan
4CyberGhost$ 2.75CyberGhost80Kotak pilihanKotak pilihan
5IPVanish$ 3.25IPVanish76Kotak pilihan

Oleh kerana BlackBerry Enterprise Services dienkripsi dan disimpan di luar pantai, mereka menghadirkan masalah kepada pengawasan. Walaupun BlackBerry Limited telah bersetuju untuk bekerjasama dengan PTA berdasarkan perintah yang sah, mereka menyatakan bahawa mereka tidak pernah menawarkan akses tanpa izin ke pelayan BES mereka. Oleh kerana itu, pemerintah memerintahkan penutupan perkhidmatan enkripsi mereka untuk semua pengguna mudah alih. BlackBerry di Pakistan secara efektif akan menjadi seperti telefon bimbit biasa. Enam hari sebelum pengumuman ini, orang Pakistan menyatakan mereka akan meningkatkan pengawasan komunikasi elektronik. Sekiranya anda melancong atau tinggal di Pakistan, semua komunikasi anda harus dilakukan dengan VPN.

Memandangkan peningkatan pemantauan, mari kita bincangkan beberapa alasan untuk menggunakan VPN di Pakistan. Jelasnya, kerajaan tidak menyukai penyulitan. Dengan menggunakan VPN, anda dapat membuat sambungan selamat ke pelayan, mungkin di negara lain. Kerajaan melihat trafik seperti ini disulitkan, tetapi tidak dapat melihat secara khusus. Walaupun kita memahami perlunya melindungi keselamatan negara, Pakistan memiliki banyak rasuah di hampir semua tingkatan. Terdapat peluang besar untuk data yang salah.

Seperti yang telah kami sebutkan, BlackBerry Enterprise Services disekat, tetapi begitu juga halnya seperti Voice over IP (VoIP) dan Skype. Bayangkan anda melancong ke Pakistan untuk perniagaan dan anda ingin bercakap dengan orang tersayang dari negara anda. Oleh kerana program suara Skype disekat di sana, cara untuk mengaksesnya adalah dengan menyambung ke VPN dan anda dapat mengatasi sekatan itu. Perkara yang sama dapat dikatakan dengan perkhidmatan streaming internet premium yang popular, Netflix. Pada masa ini tidak ada bentuk Netflix di mana pun di Timur Tengah. Dengan syarat anda mempunyai langganan berbayar, anda hanya akan menyambung ke VPN dan anda dapat melihat wilayah mana yang anda inginkan. Sudah tentu, ini juga akan membantu membuka blokir laman web atau saluran yang mungkin disekat secara geo di sana.

Sekarang, kelebihan menggunakan VPN di Pakistan semestinya sudah jelas, tetapi kami akan mengatasinya lagi. Sebab terbaik untuk menggunakan VPN di sana adalah untuk keselamatan. Walaupun kita membuang pemantauan pemerintah terhadap trafik internet dari persamaan ini, masih ada banyak orang lain yang ingin mendapatkan data peribadi anda. VPN menyediakan lapisan enkripsi ke pelayaran web anda untuk melindungi privasi anda.

Sebab kedua adalah membebaskan akses ke kandungan atau laman web yang disekat. Seperti yang anda lihat, pemerintah menyekat akses ke laman web dan aplikasi tertentu di Pakistan. Syarikat juga boleh menyekat kandungan jika anda berada di luar kawasan yang disasarkan, berdasarkan IP. VPN akan membantu anda mendapatkan akses ke kedua-dua senario tersebut. Pembekal mana yang harus anda pilih?

Kami mempunyai beberapa cadangan baik untuk Pakistan mengenai pilihan mana yang harus dipilih. Walaupun semua pilihan kami menggunakan enkripsi yang selamat, menggunakan protokol OpenVPN akan selalu menjadi pilihan terbaik anda bila mungkin. Sekiranya kepantasan adalah intinya, anda akan menggunakan OpenVPN (UDP). Itu adalah pilihan terbaik untuk Skype, VoIP, permainan dalam talian, atau bahkan menggunakan perkhidmatan streaming seperti Netflix. Sekiranya anda mempunyai masalah dan masalah sambungan terputus, pilihan yang anda gemari ialah OpenVPN (TCP). Yang terakhir mungkin melambatkan sambungan, tetapi data melalui pemeriksaan ralat. Untuk melakukan streaming atau menyambung ke VPN dengan menggunakan rangkaian mudah alih, anda juga dapat melihat protokol lain termasuk L2TP dan IKEv2 untuk privasi yang baik.

Sekiranya anda ingin menyahsekat kandungan atau mengamankan data anda, kami mengesyorkan ExpressVPN. Mereka tidak menyimpan log dan mempunyai ciri kill kill, jadi memastikan aktiviti web anda selamat. Sekiranya anda ingin mencuba streaming Netflix, ExpressVPN sekali lagi adalah pilihan terbaik. Mereka mempunyai rangkaian yang sangat besar, dan menawarkan pelanggan mudah alih juga, jadi anda hanya perlu berhubung, dan anda dapat melakukan streaming dari negara-negara dengan perpustakaan kandungan terbesar. AS mempunyai yang terbesar buat masa ini.

Sekiranya anda hanya ingin mempunyai akses ke kandungan terhad geo, anda ingin memilih ExpressVPN MediaStreamer. Perkhidmatan Smart DNS mereka akan membantu menyekat saluran tanpa kehilangan kelajuan sedikit. Oleh kerana semua bandar besar di Pakistan menawarkan kelajuan jalur lebar dari 1-50 mbps, kami menyarankan untuk menggunakan pilihan yang dienkripsi. Kami tidak akan mengesyorkan keselamatan perdagangan dengan cepat. Walaupun kelajuan adalah masalah jika anda berusaha melakukan streaming dalam beberapa keadaan, kerana anda hanya memerlukan kecepatan 800 mbps, kualitas tidak seharusnya merosot. Lapisan penyulitan tambahan bernilai kehilangan kelajuan.

Demi kejelasan, sila lihat kami 10 perkhidmatan VPN teratas jika anda mahukan pilihan lain. Pilihan yang kami sebutkan dalam catatan ini adalah keseluruhan terbaik, jadi anda mungkin tidak perlu. Kami menggunakan keselamatan, kepantasan, dan harga sebagai kriteria dalam pilihan kami. Di samping itu, kami juga memilih yang mempunyai sebilangan besar pelayan rangkaian yang mungkin ingin anda sambungkan. Penyedia VPN yang boleh dipercayai akan melindungi privasi anda dan mempunyai rangkaian pantas untuk streaming kandungan definisi tinggi dari negara lain. Pilihan kami melakukan kedua-duanya.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me