WhatsappWhatsApp adalah aplikasi pesanan lintas-platform, hampir percuma yang membolehkan anda memanggil atau menghantar pesanan teks dengan menggunakan internet. Dengan lebih dari 1 bilion muat turun dari gedung Google Play, dan lebih dari 800 juta pengguna aktif, tidak sukar untuk melihat mengapa WhatsApp dianggap sebagai platform pesanan paling popular di dunia. Sayangnya, populariti aplikasi sembang bebas iklan tanpa iklan ini telah menyebabkan larangan di beberapa negara. Namun, dengan menggunakan VPN, anda dapat memotong blok dan menggunakan WhatsApp dari mana saja.

RankVPN ServiceVPN Fan
Pelayan PriceVisit
LokasiNo
Penyemak Imbas Log
SambunganSmart
DNS
1ExpressVPN$ 6.67ExpressVPN160Kotak pilihanKotak pilihanKotak pilihan
2NordVPN$ 3.49NordVPN87Kotak pilihanKotak pilihanKotak pilihan
3Akses Internet Peribadi$ 2.85PIA49Kotak pilihanKotak pilihan
4CyberGhost$ 2.75CyberGhost80Kotak pilihanKotak pilihan
5IPVanish$ 3.25IPVanish76Kotak pilihan

Seperti yang kami sebutkan, aplikasi ini dilarang di beberapa negara. Sebilangan besar tidak mengharapkan tingkah laku semacam itu dari negara-negara barat, tetapi cukup mengejutkan, salah satu negara yang membahaskan larangan tersebut adalah Inggeris. Itu kerana UK Piagam Pengintip. Piagam Snoopers menyatakan bahawa syarikat perlu menjadikan aplikasinya kurang selamat, atau menyerahkan kunci penyahsulitan. Walaupun terdapat larangan yang akan datang, ketahuilah bahawa WhatsApp tidak memerlukan waran sebelum menyerahkan kandungan yang dihantar dan diterima oleh pelanggan. Dengan kata lain, mereka memenuhi kriteria untuk menjadi kurang selamat.

Faktor lain yang perlu diberi perhatian dengan WhatsApp adalah ciri suara. Laman web ini menyebutnya sebagai cara untuk menjimatkan wang memanggil negara lain. Namun, jika anda ingin menggunakan WhatsApp untuk tujuan tersebut, aplikasi menggunakan 1.2 mb per minit data. Tidak apa-apa jika anda menggunakan Wi-Fi tanpa had, tetapi jika anda tidak mempunyai rancangan data yang kuat, aplikasi ini akan melancarkannya dengan cepat.

Untuk berkongsi berita menarik mengenai WhatsApp. Sekiranya anda melancong ke Dubai, dan bersumpah dengan pesanan teks anda, anda akan dikenakan denda sebanyak £ 45k (hampir $ 70k USD) dan kemungkinan dihantar pulang kerana undang-undang baru mereka. Untuk aplikasi yang dirancang untuk disulitkan dengan enkripsi 256 bit, ia pasti tidak kedengaran seperti itu. Perlu diingat, kami tidak mengatakan $ 1 setahun untuk aplikasi itu adalah masalah buruk, tetapi jika anda akan menggunakan WhatsApp, anda tidak boleh melakukannya tanpa penyulitan tambahan VPN.

Oleh itu, mari kita jelaskan sedikit mengenai VPN. Rangkaian peribadi maya (VPN) adalah perisian yang membuat sambungan selamat ke pelayan, mungkin di negara lain, bergantung pada tujuan yang anda miliki. Inilah sebab yang baik untuk menggunakannya jika anda berada di negara yang menyekat WhatsApp. VPN dapat digunakan untuk membuka blokir akses ke aplikasi terhad geo seperti Voice over IP (VoIP). Dengan kata lain, jika negara anda menyekat WhatsApp, sambungkan saja ke negara yang tidak dibatasi. Itu kerana kerajaan menggunakan penyekat geo. Teknologi penyekat geo mengenal pasti lokasi pengguna berdasarkan alamat IP. Dalam kes ini, teknologi mencipta penghalang yang akan memastikan kandungan yang disekat tidak keluar. Dengan memilih pelayan di negara lain, anda dapat mengatasi sekatan ini.

Itu langsung masuk ke alasan kedua untuk menggunakan VPN. VPN menyediakan lapisan enkripsi untuk aktiviti internet anda. Seperti yang kami sebutkan, tanpa lapisan keamanan tambahan ketika menggunakan WhatsApp, Anda menghadapi risiko dikenakan denda jika anda berada di Dubai, atau hanya meminta pemerintah mengintip anda seperti yang disebutkan di UK. Sudah tentu Perdana Menteri Inggeris mengatakan bahawa mereka tidak akan melakukannya kecuali jika perlu, tetapi berdasarkan rekod UK, itu adalah pil yang sukar untuk ditelan. Setelah kami menunjukkan kelebihan untuk menggunakan VPN, kami mempunyai beberapa syarikat yang akan memberikan anda pengalaman yang baik.

Tidak kira pilihan mana yang kami pilih, semuanya mempunyai protokol berbeza yang mungkin anda gunakan. Semua pilihan yang kami tawarkan di sini menggunakan penyulitan yang selamat, tetapi memilih protokol OpenVPN akan selalu memberi anda perlindungan terbaik. Sekiranya kepantasan adalah intinya, anda akan menggunakan OpenVPN (UDP). Itu adalah pilihan terbaik untuk WhatsApp, jika boleh. Data tidak dijamin akan sampai ke sana, tetapi biasanya tidak ada masalah. Sekiranya anda mempunyai masalah atau masalah sambungan terputus, pilihan terbaik anda ialah OpenVPN (TCP). Versi TCP tidak sepantas, tetapi data melalui pemeriksaan ralat. Kerana OpenVPN tidak disokong oleh beberapa peranti mudah alih, Jika anda berencana menggunakan WhatsApp di rangkaian mudah alih, ada protokol lain yang baik termasuk L2TP dan IKEv2 yang mungkin digunakan untuk keamanan yang baik. Sekarang kita telah mengatasi perkara itu, kita akan memilih pilihan untuk penyedia.

Untuk menyahsekat kandungan dan mengamankan data anda, kami mengesyorkan ExpressVPN. Mereka tidak menyimpan log dan mempunyai ciri mematikan suis, jadi anda dilindungi jika sambungan terputus. Sekiranya anda berada di negara yang melarang penggunaan VPN, itu penting. Mereka juga menawarkan klien bergerak, dan memiliki aplikasi penghala untuk melindungi setiap perangkat di jaringan Anda. Cukup sambungkan ke ExpressVPN dan hantar mesej atau hubungi seberapa banyak yang anda mahukan. Sekali lagi, jika anda akan membuat panggilan, lebih baik menggunakan VPN melalui Wi-Fi.

Anda boleh menyiasat kami 10 perkhidmatan VPN teratas halaman untuk penyedia VPN WhatsApp yang lain. Oleh itu, kami telah memilih perkhidmatan terbaik secara keseluruhan, jadi anda tidak semestinya. Kami menggunakan kelajuan, harga, dan keamanan sebagai asas kriteria di sebalik pilihan kami. Sebagai tambahan, kami juga memilih syarikat dengan sebilangan besar pelayan rangkaian yang mungkin ingin anda sambungkan di negara yang tidak disekat, dan juga yang lain. Dalam carian anda untuk penyedia VPN yang boleh dipercayai, pilih yang akan melindungi privasi anda dan mempunyai rangkaian pantas untuk mendapatkan kejelasan, terutama di negara lain.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me