Lambang McAfeePerisian antivirus McAfee adalah salah satu yang paling terkenal di dunia. Ditubuhkan pada tahun 1987 oleh John McAfee, syarikat ini kini dimiliki sepenuhnya oleh Intel. Dirujuk sekarang sebagai Keamanan Intel, perisian antivirus masih meletakkan nama pengasasnya. Mereka kini menawarkan tiga produk antivirus. Itu adalah Perlindungan Total, Keselamatan Internet, dan AntiVirus Plus.

Dengan pilihan ini, apa yang anda pilih bergantung pada keperluan anda. Kami menunjukkan harga untuk tiga produk di bawah, tetapi kami akan menggunakan McAfee Total Protection untuk demonstrasi kami. Pilihan yang disenaraikan akan membolehkan anda melindungi semua peranti anda selama satu tahun pada satu masa.

Harga untuk produk antivirus McAfeeSeperti yang anda lihat di atas, McAfee Total Protection hanya $ 49.99 untuk setahun. Keselamatan Internet McAfee adalah $ 79.99 selama setahun. McAfee AntiVirus Plus adalah $ 59.99 setahun. Jelas, versi Perlindungan Total adalah tawaran terbaik, dan menawarkan perlindungan paling banyak. Kami suka McAfee merangkumi pelbagai peranti yang disertakan dengan lesen yang sama. McAfee menyokong beberapa sistem operasi yang berbeza. Itu adalah Windows 7+, Mac OSX 10.8+, Android 2.1+, dan iOS 8+. Walaupun kedengarannya membingungkan, kami akan membahas pelbagai ciri dalam sekejap.

Perlindungan Antivirus

Secara amnya, program antivirus berfungsi sama. Anda mulakan dengan memasang perisian, dan kemudian imbasan dilakukan untuk memastikan sistem anda selamat. Selepas anda memasang perisian, kami mencadangkan melakukan imbasan sistem sepenuhnya. Jika tidak, perisian mungkin tidak mengesan semua fail berbahaya. Juga, ketahui bahawa McAfee tidak akan mengimbas pemacu USB luaran secara automatik. Kami ingin melihat lebih banyak pilihan dalam imbasan yang boleh kami lakukan.

Walaupun anda tidak dapat menjadualkan imbasan, ciri perlindungan masa nyata akan memantau sistem anda. Setiap kali fail digunakan, McAfee akan mengimbasnya dan melindungi anda daripada ancaman. Item lain yang ingin kami lihat adalah maklumat yang lebih spesifik mengenai sebarang fail yang dijumpai. Ia tidak menunjukkan fail tertentu, tetapi menyediakan halaman definisi virus. Dengan cara itu, jika ada positif palsu, anda dapat melihat nama dan lokasi fail yang tepat di mana fail itu dijumpai.

Butang untuk McAfee AntiVirus.Ciri Keselamatan dan Privasi

Sekiranya anda meneliti program antivirus, salah satu perkara yang anda cari adalah senarai ciri. McAfee menawarkan beberapa yang baik, termasuk pengurus kata laluan. Sekarang, kita akan membincangkan ciri-ciri di bawah setiap tajuk yang anda lihat di bawah.

Konsol McAfee AntiVirusPerlindungan Virus dan Spyware:

  • Imbas PC anda – Di sini, anda boleh melakukan imbasan pantas atau imbasan sistem penuh. Sekiranya terdapat pengesanan, mengklik pautan akan memberikan profil virus di laman web McAfee.
  • Pengimbasan Masa Sebenar – Seperti yang kami sebutkan, fitur pemindaian waktu nyata akan secara berterusan mengimbas PC anda terhadap ancaman dengan memeriksa fail kapan saja mereka digunakan. Di bawah tajuk ini, anda boleh menambah atau mengecualikan fail tertentu.

Perlindungan Web dan E-mel:

  • Firewall – Melindungi PC anda daripada perampas yang boleh mencuri maklumat peribadi dan monitor yang dihantar dan diterima maklumat. Terdapat pada versi Perlindungan Total.
  • Anti spam – Seperti namanya, ciri anti-spam akan menghentikan spam dan sampah dari masuk ke peti masuk anda. Terdapat dalam versi Keselamatan Internet dan Perlindungan Total.
  • Perlindungan Web – Sistem penilaian yang memberitahu anda mengenai keselamatan laman web sebelum anda melayari laman web tersebut.

Kunci Sebenar:

Pengurus kata laluan yang akan mengimport kata laluan dan menyimpan maklumat penting supaya anda tidak perlu. Anda juga boleh menambahkan pengesahan dua pihak. True Key mempunyai semua kebolehan dan kelebihan pengurus kata laluan penuh. Alangkah baiknya jika mereka menambahkan penjana kata laluan. Terdapat dalam versi Keselamatan Internet dan Perlindungan Total.

Perlindungan Data:

Pencincang – Satu-satunya pilihan yang disenaraikan di bawah tajuk ini adalah alat pencincang. Itu membantu menjaga keselamatan maklumat sensitif. Terdapat pada semua versi.

Alat Rangkaian PC dan Rumah:

  • Rangkaian Rumah Saya – Alat pengurusan rangkaian yang membolehkan anda mengawasi komputer dan peranti. Ini juga membolehkan anda menyelesaikan masalah keselamatan pada PC yang didayakan oleh McAfee.
  • Cepat Bersih – Meningkatkan prestasi PC dengan menyingkirkan fail lama.
  • Pengimbas Kerentanan – Mencari dan dan mengemas kini sebarang masalah perisian.

Kawalan ibu bapa:

Membolehkan anda memantau dan mengawal aktiviti web. Terdapat dalam versi Keselamatan Internet dan Perlindungan Total.

Butang rumah:

Di sinilah anda dapat menguruskan keselamatan dan menambahkan lebih banyak peranti.

Seperti yang anda lihat, terdapat beberapa pilihan berbeza yang boleh anda pilih ketika menggunakan versi McAfee yang berbeza. Penjaga kata laluan sangat bagus, dan bagus untuk dapat menambahkan semua peranti anda. Alat Cepat Bersih mereka akan membantu PC anda berjalan dengan baik.

Pemasangan dan Sokongan

Perisian antivirus harus mudah dipasang. McAfee membuat perkara menjadi mudah. Muat turun versi yang anda mahu gunakan. Seterusnya, anda akan melihat pemeriksaan McAfee Installer untuk memastikan perisian akan berjalan pada mesin anda.

Skrin pemasangan McAfee Antivirus

Setelah semuanya dipasang, anda akan melihat skrin di bawah. Teruskan dan klik pautan yang bertuliskan “Jalankan imbasan” untuk melakukan imbasan awal anda.

Konsol McAfee AntiVirus

Dari sini, anda boleh melihat pilihan lain yang telah kita bincangkan sebelumnya. Untuk sokongan, McAfee menawarkan beberapa pilihan yang berbeza. Itu adalah sembang langsung, e-mel, dan sokongan telefon 24 jam sehari. Selain itu, mereka menawarkan Perkhidmatan McAfee TechMaster. Seperti beberapa syarikat lain, perkhidmatan premium ditawarkan dengan bayaran yang ditetapkan. Perkhidmatannya adalah Penyediaan & Optimalkan, Perkhidmatan Penghapusan Virus, Penyediaan & Lindungi, Penyelesaian Masalah Lanjutan, dan Concierge Gold. Walaupun harga mereka tidak masuk akal, bersiaplah untuk membelanjakan sejumlah wang jika anda memutuskan untuk menggunakan perkhidmatan mereka.

Kesan Sistem dan Prestasi Antivirus

Terdapat beberapa faktor yang ingin anda perhatikan ketika memilih program antivirus. Dua yang terbesar adalah kesan sistem dan prestasi antivirus. Kesan sistem adalah jumlah kelewatan yang disebabkan oleh perisian AV pada PC anda. McAfee tidak menunjukkan prestasi seperti yang kami harapkan. Menurut makmal ujian bebas, av-Test, McAfee memperoleh markah sistem sebanyak 83%. Itu di bawah purata industri dalam ujian langsung.

Faktor lain yang anda mahukan dalam program antivirus adalah faktor yang akan melindungi anda daripada ancaman besar. Malangnya, McAfee juga tidak menjaringkan gol dalam perlindungan. Dalam ujian tersebut, mereka memperoleh skor di bawah purata industri. Satu perkara yang berjaya dicapai oleh McAfee, adalah bilangan positif palsu. Purata industri adalah tiga, tetapi McAfee tidak menjumpainya.

Butang untuk McAfee AntiVirusUjian Kami

Kami selalu suka menjalankan ujian kami sendiri ketika meninjau perisian antivirus. Terdapat dua jenis ujian yang biasanya digunakan. Anda boleh menguji kepantasan, atau kepekaan virus.

McAfee menemui virus

Semasa kami cuba memuat turun fail virus palsu dari laman web ujian, McAfee membiarkan kami melakukannya. Walaupun perlindungan masa nyata aktif, kami dihentikan oleh Windows 10 terlebih dahulu. Akhirnya, kami mendapat mesej yang anda lihat di bawah yang menyatakan bahawa telah dikuarantin fail. Kami sedikit terkejut dengan keraguan yang kami hadapi.

Fail telah dikuarantin

Ujian lain yang ingin kita lakukan adalah dengan menggunakan rentetan virus palsu dan menyimpannya ke desktop anda. Sekali lagi, perisian ditetapkan untuk perlindungan masa nyata. Fail tidak dijumpai sehingga kami menjalankan imbasan pantas. Seperti yang kami katakan sebelumnya, anda juga ingin mengimbas pemacu luaran yang anda pasangkan. Oleh kerana program virus cukup standard, versi Macintosh beroperasi dengan cara yang sama.

Inovasi Keselamatan McAfee untuk Android

Salah satu ciri menarik mengenai McAfee Security Innovations, adalah kemampuan untuk menyambungkan semua peranti anda ke akaun yang sama. Mari kita lihat cara memasangnya. Setelah pergi ke Gedung Google Play, cari McAfee Security Innovations. Seterusnya, ketik butang pasang, dan kemudian butang buka apabila selesai.

Skrin Pemasangan Android McAfee

Dari skrin tengah, baca EULA dan ketik Saya terima (semua orang membacanya, bukan?). Pada skrin seterusnya, anda boleh memuat turun banyak alat perlindungan dan privasi yang berbeza. Mereka dipisahkan dengan tujuan anda.

mcafee-android-second1

Alangkah baiknya melihat semua penyelesaian ini di satu tempat, bukannya terpecah menjadi aplikasi yang berbeza. Aplikasi yang digunakan untuk mengimbas perisian hasad terdapat pada gambar di atas, Light Mobile Anti-Malware. Sekiranya anda ingin dapat memantau peranti keluarga anda, anda perlu memasang McAfee Family Protection. Dengan berbuat demikian, anda boleh menambahkan laman web, menyekat laman web, atau melihat sejauh mana laman web ini boleh dipercayai sebelum anda pergi ke laman web ini. Sama seperti versi Windows dan Mac, versi iOS serupa dengan Android.

Pemikiran Akhir

Untuk menyelesaikan tinjauan ini, McAfee AntiVirus tidak apa-apa. Ia mempunyai beberapa pilihan yang baik, tetapi kami berharap ia dapat memberikan prestasi yang lebih baik pada ujian kami, dan pilihan dari makmal bebas. Kami suka penjaga kata laluan True Key. Perisian boleh menjadi sumber tenaga yang berat semasa melakukan imbasan dan kami ingin melihat syarikat itu menambah mod permainan. Sekiranya anda menambah pemacu luaran, pastikan anda melakukan imbasan sistem sepenuhnya untuk virus.

Sekiranya anda mencari ciri yang ditawarkan oleh McAfee, pakej McAfee Total Protection adalah nilai yang baik untuk tahun pertama. Terdapat program antivirus lain di pasaran yang mungkin memberikan liputan yang lebih baik. Sekiranya anda mahukan pilihan yang berbeza, sila lihat kami perisian antivirus terbaik halaman.

Butang untuk McAfee AntiVirus.