Kerajaan Turki melakukannya lagi. Minggu lalu mereka melarang akses ke warga Twitter dan telah mengikutinya dengan menyekat Youtube.  Langkah itu dilakukan menjelang pilihan raya. Maksudnya pengguna di Turki tidak dapat mengakses laman media sosial seperti YouTube tanpa bantuan perkhidmatan privasi yang boleh dipercayai.

YouTube Turki

Turki bukan yang pertama menapis Internet dan mereka pasti bukan yang terakhir. Tidak kira berapa banyak kerajaan yang berusaha, kami yakin teknologi akan menjadikan web bebas. Adalah penting bahawa syarikat privasi tetap selangkah lebih maju dari negara-negara seperti Turki dan China untuk memastikan komunikasi berjalan lancar.

Mengakses YouTube dari Turki

Kami ingin menjadikan prosesnya semudah mungkin. Anda boleh melihat kami VPN teratas 10 halaman untuk mengetahui lebih lanjut mengenai perkhidmatan privasi dalam talian. Kami akan menggunakan IPVanish untuk panduan ini. Mereka dapat membantu anda mengakses YouTube, Twitter dan laman web lain yang memutuskan untuk disekat oleh kerajaan Turki pada masa akan datang.

Bagaimana perkhidmatan seperti IPVanish membantu anda mengakses laman web yang disekat? Anda boleh menggunakan perisian klien VPN mereka untuk menyambung ke pelayan di negara lain di luar Turki. Itu akan memberi anda alamat IP baru dan menyulitkan sambungan anda. Membantu anda mengakses laman web seperti YouTube dan kekal peribadi dalam talian..

Langkah 1 – Sertailah perkhidmatan VPN yang boleh dipercayai

Anda boleh memulakan dengan melawat IPVanish.com dan mendaftar untuk VPN. Mereka menawarkan pemindahan data tanpa had dengan harga $ 7,50 sebulan atau $ 58,49 setahun. Kami mendapati IPVanish sangat sesuai untuk streaming kerana perkhidmatannya sangat pantas. Kami juga suka Akses Internet Peribadi bagi sesiapa yang memerlukan alternatif yang harganya sedikit lebih rendah pada $ 6,95 sebulan.

  Panduan Penyediaan iOS NordVPN

Langkah 2 – Muat turun klien VPN

Selepas anda menyertai IPVanish, Akses Internet Peribadi atau perkhidmatan VPN lain, anda pasti mahu memuat turun pelanggan mereka. Kami akan menghadkan perbincangan kami ke IPVanish sehingga kami dapat menunjukkan dengan tepat cara membuka blokir laman web seperti YouTube dan Twitter tidak kira di mana anda berada di dunia. Mulakan dengan memuat turun perisian.

IPVanish menawarkan perisian klien VPN yang baik untuk Windows dan Mac. Mereka juga mempunyai aplikasi mudah alih yang bagus untuk kedua-dua peranti iOS (iPhone, iPad, iPod Touch) dan Android. Kami telah menguji semuanya dan mempercayai mereka dengan privasi kami. Anda boleh memuat turun klien Windows dan Mac secara langsung dari mereka tapak.  Aplikasi iOS boleh didapati dari iTunes dan aplikasi Android dari Google Play.

Langkah 3 – Sambungkan ke Pelayan VPN di luar Turki

Sekarang anda berpeluang memuat turun dan memasang perisian yang sudah tiba masanya untuk disambungkan. Lancarkan klien IPVanish dan pilih lokasi pelayan. Kami akan memandu anda melalui langkah demi langkah menggunakan pelanggan Windows mereka.

Pelanggan VPN IPVanish

  • Pilih lokasi pelayan. Kami memilih Romania tetapi IPVanish mempunyai rangkaian pelayan besar yang terdapat di seluruh dunia.
  • Kami mengesyorkan anda memilih OpenVPN (TCP) atau (UDP). Untuk streaming video dari laman web seperti YouTube kami menggunakan OpenVPN (UDP). Mereka juga menyokong PPTP dan L2TP. Kami masih mengesyorkan OpenVPN untuk perlindungan privasi terbaik.
  • Klik sambung. Selepas beberapa saat, anda akan melihat butang di bahagian bawah berubah menjadi “Putuskan sambungan”. Anda juga akan melihat lokasi pelayan dan alamat IP muncul di bahagian atas klien.
  • Kami kini berada di Romania sejauh yang diketahui oleh sesiapa sahaja dalam talian. Oleh itu, kami dapat menjangkau laman web mana pun seolah-olah duduk di Romania. Perkara yang sama akan berlaku sekiranya kita menyambung ke pelayan di AS atau UK.
  Cara Main VRChat dengan VPN

Langkah 4 – Periksa lokasi Alamat IP anda

Sentiasa sahkan alamat IP anda sebelum melangkah ke hadapan tanpa mengira teknologi apa yang anda gunakan untuk mengelakkan penapisan pemerintah. Dalam kes ini, Anda dapat mengklik “Sambungan”, “Periksa Alamat IP” di bahagian atas klien untuk perinciannya.

Semak Alamat IP

Seperti yang anda lihat alamat IP kami terletak di Bucharest. Ini bermakna anda kini mempunyai akses ke laman web seperti YouTube seolah-olah anda sedang duduk di komputer di Romania. Kita harus menyebutkan bahawa lalu lintas anda akan dienkripsi untuk membantu melindungi privasi anda.

Langkah 5 – Laman web seperti YouTube dan Twitter dibebaskan

Anda sudah bersedia untuk mengakses laman web yang anda mahukan. Ingatlah jika anda ingin mengakses laman web yang tersedia dari negara tertentu untuk menyambung ke lokasi pelayan di negara tersebut. Inilah rupa YouTube semasa menyambungkan pelayan Romania.

Youtube

Anda akan menyedari kami tersambung ke youtube.ro kerana laman web ini memberitahu bahawa alamat IP kami berasal dari Romania. Anda boleh menyambung ke negara lain untuk hasil yang berbeza. Sama ada anda tinggal di Turki atau negara lain yang menyekat akses ini akan menyekatnya.

Saya harap anda dapati panduan kami berguna. Sekiranya ya, pertimbangkan untuk membagikannya dengan rakan anda agar orang lain dapat menikmati akses ke laman web seperti YouTube dari mana saja di dunia. Kami menghargai bantuan anda dalam menjadikan Internet sebagai tempat untuk berkongsi idea secara terbuka.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me