Tiada ulasan mengenai Telegram Messenger aplikasi akan lengkap tanpa melihat rakan pengasas perkhidmatan, saudara Durov. Pada tahun 2006, Pavel Durov bersama kakak matematiknya yang lebih tua Nikolai Durov melancarkan VKontakte (VK), Facebook Rusia. Sehingga April 2014 Pavel Durov adalah Ketua Pegawai Eksekutif VK tetapi dia diketahui mempunyai perselisihan ideologi dengan pemerintah Putin. Pada tahun 2011, di antara tunjuk perasaan mengenai pemilihan semula Putin menjadi presiden Rusia, dia enggan mengeluarkan halaman anggota pembangkang dari VK dan SWAT sampai di hadapannya. Dia tidak menghiraukan mereka dan akhirnya mereka pergi kira-kira sejam kemudian.

FSB Rusia

Kira-kira pada waktu itu, dia dan abangnya memulakan projek Telegram untuk kegunaan peribadi tanpa memikirkan untuk melepaskannya kepada umum. Saudara-saudara itu berusaha menyelesaikan masalah peribadi mereka mengenai komunikasi yang aman di bawah rejim Putin kerana ia lebih memfokuskan minat terhadap internet di Rusia. Mereka telah mendengar cerita tentang anggota pembangkang politik yang komunikasi mereka telah dipintas. Pihak berkuasa kemudian mempunyai akses ke semua maklumat peribadi, profesional, dan peribadi mereka dan dapat menggunakannya untuk mempengaruhi keputusan mereka. Pavel tidak mahu perkara itu berlaku pada dirinya dan abangnya.

Pada tahun 2013, dengan dikeluarkannya dokumen Snowden yang memperincikan pengawasan Agensi Keselamatan Nasional (NSA) terhadap warga A.S. dan pemimpin dunia yang lain, menjadi jelas bagi Pavel bahawa pengawasan pemerintah adalah masalah global dan bukan hanya masalah Rusia. Perkara ini berlaku terutamanya di Eropah di mana banyak orang mula tertanya-tanya apakah komunikasi mereka juga dipantau oleh A.S. atau agensi perisik pemerintah yang lain. Pada pertengahan tahun 2013 mereka membuat keputusan untuk melepaskan Telegram secara terbuka. Telegram untuk iPhone dilancarkan pada 14 Ogos 2013. Mereka membuka Antarmuka Pengaturcaraan Aplikasi Telegram (API) dan protokol penyulitan data yang dibina khas oleh Nikolai Durov yang disebut MTProto untuk persaingan untuk mengembangkan versi Android. Pada awalnya, mereka memiliki dua versi aplikasi Android yang bersaing. Telegram versi alfa untuk Android dilancarkan pada Oktober 2013. Secara beransur-ansur, semakin banyak pelanggan telah dibina baik secara dalaman dan oleh pembangun bebas menggunakan platform terbuka mereka.

Protokol Telegram MTProto

Juga pada tahun 2013, Pavel mendapati 88% syarikatnya (VK) dimiliki oleh Putin “kawan” dan pada bulan Disember tahun itu dia memutuskan untuk menjual sahamnya. Pada tahun 2014, sebagai lelucon orang bodoh April, dia meletak jawatan sebagai Ketua Pegawai Eksekutif VK pada 1 April tetapi kemudian membatalkan peletakan jawatannya pada 3 April. Walaupun kedua-duanya tidak dilakukan secara rasmi, tiga minggu kemudian dewan pengarah mengatakan bahawa dia dipecat kerana tidak secara sah membatalkan pengunduran dirinya. Pavel melihat bahawa dia tidak lagi mempunyai kawalan terhadap syarikatnya dan memutuskan sudah waktunya untuk keluar.

  Kajian Platform Privasi Silent Circle

Sejak itu, dia dan kumpulan kecilnya yang terdiri dari 12 profesional termasuk saudaranya, beberapa PhD lain, dan beberapa pengaturcara VK elit telah menjadi nomad ketika mereka mengendalikan perkhidmatan pesanan terenkripsi Telegram mereka. Kumpulan ini melakukan perjalanan antara London, Berlin, AS, Singapura dan negara-negara lain dan mencari pangkalan terpusat di mana mereka dapat mengembangkan projek mereka secara bebas tanpa campur tangan pemerintah. Perkhidmatan pemesejan Telegram mereka kini mempunyai lebih dari 62 juta pengguna dan Electronic Frontier Foundation (EFF), kumpulan hak digital yang berpusat di A.S., memberikan fungsi “perbualan rahsia” Telegram tujuh daripada tujuh pada kad skor pesanan selamat.  Perkhidmatan pesanan biasa mereka hanya menerima empat dari tujuh pada kad skor yang sama. Kami akan melihat mengapa ini berlaku sebentar lagi.

Telegram - Kad Skor Pemesejan Selamat EFF

Syarikat Telegram, yang berpusat di Berlin dan AS, memiliki struktur perusahaan shell global yang sengaja kompleks yang bertujuan untuk menjadikannya selangkah lebih awal daripada panggilan pengadilan dari mana-mana pemerintah. Aplikasi ini menyewa pusat data dan pelayan di seluruh dunia, termasuk di London, San Francisco, Singapura dan Helsinki. Model syarikat mereka pada masa ini adalah bukan keuntungan kerana semua pembiayaan adalah melalui dana Digital Fortress Pavel. Mereka komited untuk menghantar pesanan pantas dan selamat yang tidak menggunakan iklan dan 100% percuma sekarang dan selamanya. Sekiranya mereka memerlukan wang mereka mengatakan bahawa mereka akan meminta sumbangan kepada pengguna mereka tetapi mereka berharap dapat menjana wang dengan menggunakan pengembangan platform Telegram pihak ketiga pada masa akan datang.

Jadi, apa itu Telegram? Telegram adalah aplikasi pesanan mudah alih dan desktop berasaskan awan yang berfokus pada kebolehpercayaan, kelajuan, dan keselamatan. Mereka mempunyai perisian asli untuk hampir setiap platform. Anda boleh menggunakan Telegram pada telefon pintar, tablet, dan juga komputer. Mereka mempunyai aplikasi untuk iOS (6 ke atas), Android (2.2 dan lebih tinggi), dan Windows Phone. Anda juga dapat menggunakan versi web Telegram mereka di Firefox, Safari dan Google Chrome. Mereka juga memiliki Telegram untuk desktop yang merangkumi Windows, Mac OS X dan Linux. Seperti yang anda lihat, mereka menyokong peranti yang paling biasa.

Aplikasi Telegram

Sekarang, mari kita lihat ciri-ciri Telegram. Seperti yang saya katakan sebelum Telegram adalah aplikasi pemesejan berasaskan awan yang pantas dan selamat yang agak jauh antara aplikasi SMS / MMS dan perkhidmatan e-mel dalam pelaksanaannya. Ia mempunyai pusat data dan pelayan global yang terdesentralisasi untuk meningkatkan kelajuan dan kebolehpercayaan rangkaian. Selain itu, pengguna Telegram maklumat dan sembang yang disulitkan disimpan di pelayan yang berasingan dengan kunci penyulitan disimpan di pelayan di wilayah lain. Ini membantu melindungi pengguna mereka dari permintaan dari mana-mana kerajaan.

  Semakan Aplikasi Isyarat

Dengan utusan Telegram biasa, anda boleh

Telegram Messenger

 • Hantar mesej yang dienkripsi menggunakan klien / pelayan dan pelayan / pelanggan 256-bit simetri AES, 2048 RSA enkripsi cipher
 • Log masuk peranti serentak tanpa had
  • Dayakan pengesahan dua langkah untuk log masuk peranti baru
  • Gunakan komputer, komputer riba, iPad, tablet, telefon bimbit (Windows, iOS, Android), dan juga jam tangan Apple
 • Segerakkan sembang anda di semua peranti anda.
 • Sambung dari lokasi terpencil
 • Jemput rakan dan kumpulan ke Telegram
 • Menyelaras komunikasi kumpulan sehingga 200 ahli
  • Ketik ahli untuk membalas
  • Sebutkan nama pengguna untuk membawa ahli ke dalam sembang @ nama pengguna
  • Gunakan #hashtag untuk mengesan subjek dengan carian
  • Kirim semula mesej dengan komen kepada ahli
 • Mengeluarkan siaran hingga 100 kenalan dalam satu masa
 • Gunakan set pelekat grafik tersuai seperti haiwan, dan gunakan bot untuk membuat pelekat anda sendiri
 • Sediakan kod laluan aplikasi untuk mengunci dan menyulitkan pangkalan data Telegram tempatan pada peranti
 • Pilih siapa yang dapat mengakses masa terakhir anda yang dilihat pada peranti iOS dan Android
 • Tukar nombor telefon anda di Telegram dan akaun anda dengan mudah dan semua data awan akan dipindahkan ke nombor baru.
 • Kongsi pautan nama pengguna dengan rakan dan rakan perniagaan telegram.me/yourusernamedi sini
  • Membuka Telegram
  • Menjalin sembang dengan pengguna tersebut
 • Akses ke medan carian sejagat dan dapatkan hasil segera – kenalan, sembang, kumpulan, nama pengguna atau mesej
 • Berkongsi fail sehingga 1.5 GB dan akses dari mana-mana peranti
 • Pengguna iOS dapat dengan mudah berkongsi dokumen yang ada secara langsung dari perkhidmatan cloud seperti iCloud, DropBox, Google Drive dan lain-lain menggunakan menu “Kirim Fail”.
 • Redamkan pemberitahuan dari kenalan atau kumpulan
 • Mainkan media dari perkhidmatan seperti YouTube, Vimeo atau SoundCloud terus dari Telegram dengan mengetuk pautan itu
 • Gunakan penyunting foto bawaan pada peranti iOS dan Android serta foto yang disempurnakan secara automatik
 • Buat bot anda sendiri (akaun AI Telegram yang dikendalikan oleh perisian) menggunakan bot API dan platform untuk Telegram
  Semakan Aplikasi Isyarat

Cara kedua pengguna Telegram iOS dan Android dapat mengirim mesej adalah melalui “chat rahsia” yang akan dilakukan

Sembang rahsia Telegram

 • Benarkan sembang satu lawan satu di mana semua mesej disulitkan dengan kunci yang hanya dipegang pada peranti peserta sembang. Ini menunjukkan bahawa tidak ada pihak ketiga yang dapat melihat kandungan asli tanpa akses ke salah satu peranti ini.
 • Memberi anda keselamatan mesej dari hujung ke hujung dengan menambahkan enkripsi pelanggan / pelanggan dengan menghasilkan kunci simetri menggunakan Diffie-Hellman protokol untuk kedua-dua peranti pelanggan / penerima selain enkripsi pelanggan / pelayan biasa
 • Sokong pemasa yang merosakkan diri (1 saat hingga 1 minggu) untuk secara automatik menghapus mesej dari kedua-dua peranti pelanggan / penerima
  • Mundur untuk foto, video dan mesej suara dengan pemasa pemusnahan diri pendek (1-60 saat) akan bermula hanya setelah ia dibuka pertama kali
  • Foto dengan pemasa pemusnahan diri pendek boleh dilihat dalam mod “ketuk dan tahan”
  • Foto dengan pemasa yang merosakkan diri akan menghantar pemberitahuan sekiranya penerima mengambil tangkapan skrin
 • Sokong kerahsiaan untuk mesej dengan mengubah kunci secara berkala
 • Hanya disokong pada peranti mudah alih pada masa ini
 • Tidak mempunyai storan awan sehingga hanya dapat diakses pada peranti asal mereka

Kesimpulannya, Telegram mempunyai API sumber terbuka dan platform klien dengan rangkaian sisi pelayan berpemilik dan mendorong pengembangan aplikasi pihak ketiga serta klien baru yang kemudian anda boleh jual atau berikan secara percuma. Semua data, tanpa mengira jenisnya, dienkripsi dengan cara yang sama – sama ada teks, media atau fail. Penyulitan mereka didasarkan pada enkripsi AES simetrik 256-bit dengan cipher RSA 2048 dan menggunakan pertukaran kunci selamat Diffie – Hellman untuk sesi “chat selamat”. Telegram masih jauh di belakang perkhidmatan pesanan pesanan WhatsApp yang paling popular dari segi jumlah pengguna tetapi ia terus berkembang kerana senarai ciri khasnya yang mesra pengguna yang semakin meningkat, serta trend masyarakat umum yang semakin meningkat ke arah komunikasi yang lebih selamat memandangkan baru-baru ini pendedahan dalam berita. Telegram adalah perkhidmatan pesanan berasaskan awan lintas platform yang boleh dipercayai, pantas, dan selamat tetapi pertumbuhannya yang berterusan akan bergantung pada kemampuan pengguna untuk mendapatkan rakan dan rakan perniagaan mereka untuk beralih ke perkhidmatan kerana ia menyokong mesej hanya antara pengguna Telegram.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me