ProtonVPN je 2023. godine pokrenula ProtonVPN AG, neprofitna tvrtka. Sjedište joj je u Ženevi u Švicarskoj. To znači da ste sigurni od znatiželjnih očiju zemalja “14 očiju”. To je skup od 14 zemalja koji se slažu da će informacije dijeliti preko odbora. Uz to, Švicarska ima neke od najjačih zakona o privatnosti u zapadnom svijetu. Tvrtka je poznata po svojoj privatnosti i koristi im stručnost sestrinog proizvoda ProtonMail. Trenutno ima aplikacije za Windows, Mac OSX, Linux, iOS i Android.

ProtonVPN

ProtonVPN cijene

Postoji besplatna verzija i plaćena verzija ProtonVPN-a. U ovom ćemo pregledu uglavnom ići preko plaćene verzije. Trenutno postoje 3 različita pretplatna paketa. To su osnovni, plus i vizionarski. Oni se daju u mjesečnim i godišnjim planovima. Mjesečne cijene su sljedeće:

 • Osnovni plan – 5 USD mjesečno;
 • Plus plan – 10 USD mjesečno; i
 • Vizionarski plan – 30 USD mjesečno.

Ako se prijavite za jedan od ProtonVPN planova za vrijeme njihove trenutne promocije, uštedjet ćete do 50% mjesečne cijene.

ProtonVPN cijene

Svi plaćeni planovi pružaju pristup svim 40+ zemalja i 550+ poslužitelja koji se trenutno nalaze u ProtonVPN mreži. Kao što možete očekivati, svaki plan varira u brzini, broju poslužitelja, broju istodobnih veza i dopunskim značajkama. Osnovni, plus i vizionarski planovi svi nude svojim pretplatnicima:

 • Poslužitelji velike brzine – Pristup velike brzine u sve zemlje
 • P2P poslužitelji – Poslužitelji koji omogućuju preuzimanje P2P.
 • Simulativni uređaji – Svaki plan omogućuje vam najmanje 2 uređaja i on se povećava s planom.

Vizionarski plan pruža vam najviše prednosti. Oni uključuju ProtonMail Visionary, siguran streaming, Plus poslužitelje, Secure Core, Tor poslužitelje i još mnogo toga. ProtonMail Visionary je ProtonMail-ova potpuno opremljena verzija njihove sigurne šifrirane usluge e-pošte s kraja na kraj. Ovo bi mogao biti dobar izbor za vas ako želite dodatnu sigurnost pruženu šifriranjem sve svoje adrese e-pošte.

Ako vam nisu potrebne sve dodatne pogodnosti, možda ćete htjeti razraditi godišnji plan Plus. Ovaj plan nudi neograničen pristup svim lokacijama na najviše pet istodobnih uređaja. Omogućuje vam i korištenje najbržih posvećenih ProtonVPN poslužitelja, omogućuje pristup Secure Core mreži, omogućuje pristup mreži Tor jednim pritiskom i sigurnu streaming za 8 USD mjesečno. Ovo je naša preporuka za one koji ne trebaju šifriranu e-poštu.

Uslugu ProtonVPN možete platiti pomoću eura, dolara ili švicarskih franaka. Prihvaćaju Visa i Mastercard. Ako biste radije zadržali sve svoje internetske transakcije na središnjem mjestu, oni uzimaju PayPal.

Besplatna usluga ProtonVPN i posebne ponude

ProtonVPN nudi besplatni plan njihove usluge. Ovaj plan ima sljedeće značajke:

 • Pristup poslužiteljima u 3 države bez ograničenja podataka
 • Performanse se temelje na opterećenju servera
 • Jedna simultana veza
  Deblokirajte nas

ProtonVPN također ima 30-dnevno jamstvo povrata novca. To znači da ćete u roku od 30 dana od pretplate dobiti povrat. Da biste zatražili povrat novca, u roku od 30 dana od kupnje morate poslati e-poštu koja otkazuje uslugu i zatražiti povrat sredstava osoblju za podršku ProtonVPN. Povrat sredstava naplaćuje se na temelju dugovanja vaše pretplate.

Posjetite ProtonVPN

Lokacije poslužitelja

ProtonVPN ima poslužitelje u sljedećim zemljama. Naravno, to su za plaćenu uslugu:

 • Austrija, Australija, Belgija, Bugarska, Brazil, Kanada, Švicarska, Češka, Njemačka, Danska, Estonija, Španjolska, Finska, Francuska, Hong Kong, Irska, Izrael, Indija, Island, Italija, Japan, Koreja, Luksemburg, Nizozemska, Norveška , Novi Zeland, Poljska, Portugal, Rumunjska, Rusija, Švedska, Singapur. Ujedinjeno Kraljevstvo, Sjedinjene Države i Južna Afrika.

Pretplatnici Basic, Plus i Visionary imaju pristup u sve zemlje na ProtonVPN mreži. Besplatni korisnici mogu se povezati s malim brojem lokacija poslužitelja u Japanu, Nizozemskoj i Sjedinjenim Državama. To su serveri niže propusnosti koji su zbog opterećenja često sporiji. Kao što možete zamisliti, besplatni poslužitelji ostaju prilično zauzeti većinu vremena.

ProtonVPN mrežna sigurnost

Što se mrežne sigurnosti odnosi na ProtonVPN, oni nude samo zlatni standard industrije, OpenVPN. Pruža odličan spoj brzine i sigurnosti. S obzirom na tu činjenicu, ne čudi što ga ProtonVPN koristi isključivo s AES-256 enkripcijom.

ProtonVPN korisnička podrška

ProtonVPN ima bazu znanja koja sadrži opće informacije o njihovoj VPN mreži kao i savjete za rješavanje problema. Sadrži i vodiče za instalaciju za Windows, Mac OS X, Linux, Android, iOS i DD-WRT usmjerivače i prikazat će vam kako povezati svoj uređaj s jednim od njihovih poslužitelja. To uključuje vezu s njihovim sigurnim Core i Tor ulaznim poslužiteljima. Što se društvenih medija tiče, oni imaju nazočnost na Facebooku, Twitteru i Redditu. Ako ne možete pronaći odgovore koji su vam potrebni, možete poslati e-poštu njihovom osoblju za podršku i rado će vam pomoći.

Posjetite ProtonVPN

Hands-on testiranje ProtonVPN-a

Bez obzira koji se račun odlučite koristiti s tvrtkom, prvo morate stvoriti račun. Ovaj postupak čine jednostavnim i ne zahtijevaju mnogo informacija. Kao što možete vidjeti u nastavku, stvar je unosa adrese e-pošte i plaćanja usluge.

ProtonVPN Create

Nakon što stvorite svoj račun, vrijeme je za povezivanje. Budući da postoje različite verzije, upotrijebit ćemo najpopularniju mogućnost radne površine, onu za Windows.

Korištenje ProtonVPN-a na Windows strojevima

Započnite preuzimanjem Windows klijenta za radne površine. Nakon što ga instalirate, vidjet ćete zaslon za prijavu koji će vam omogućiti prijavu klijentu. Jednostavno unesite svoje korisničko ime i lozinku i kliknite gumb za prijavu.

  CactusVPN pregled

Postavljanje ProtonVPN-a

Zatim ćete vidjeti konzolu prikazanu u nastavku. Možete primijetiti nekoliko predmeta na koje smo istakli pomoću strelica. Ikona strelice koja ide u različitim smjerovima predstavlja P2P poslužitelj dok strelica koja pokazuje na ikonu luka namijenjena je poslužitelju Tor Network. Opcija Secure Core je verzija s višestrukim skokovima. Iako će vas to bolje zaštititi, možete očekivati ​​da će biti sporije jer prolazite kroz više lokacija poslužitelja.

ProtonVPN konzola

Kad se povežete s nekom od zemalja, vidjet ćete zeleni trokut na karti kao što vidite dolje.

ProtonVPN konzola 2

Naravno, različite gornje mogućnosti možete pronaći u gornjem lijevom kutu klikom na 3 vodoravne trake. Ne može se puno konfigurirati. Jednostavno odaberite mjesto poslužitelja i povežite se s ProtonVPN.

Posjetite ProtonVPN

ProtonVPN testovi brzine

Plus test brzine poslužitelja

Budući da ProtonVPN ima i besplatnu i plaćenu uslugu, odlučili smo testirati oba. Uz to, odlučili smo i testirati brzinu Secure Core veza. Provjera veza s njihovim plus poslužiteljima pokazuje mali gubitak u našoj brzini veze. To smo očekivali s obzirom na njihovu visoku razinu enkripcije.

ProtonVPN Speedtest1

Kao što vidite, samo je mali pad između početne i brzine s uključenim VPN-om. Ovo je pad od oko 19% na serveru u Chicagu, IL. Općenito, naši testovi na drugim poslužiteljima varirali su između 20% i 25%. Smatramo da je ovo mala cijena koju treba platiti zahvaljujući visokoj razini sigurnosti koju pruža usluga ProtonVPN. Unatoč gubitku brzine, naša brzina veze i dalje je dovoljno brza za bilo koju internetsku aplikaciju, uključujući zaobilaženje geo-ograničenja i gledanje naših omiljenih TV emisija na mreži.

Sigurni test brzine jezgrene mreže

Ispitivanje mrežnih veza Secure Core pokazuje da se brzina veze prilično smanjuje kada se povežemo s uslugom ProtonVPN. To se očekuje dok je put do odredišnog VPN poslužitelja uvećan prvim višestrukim preskakanjem na ProtonVPN-ovoj Secure Core mreži. To znatno povećava vrijeme pinga i dramatično usporava brzinu Interneta.

ProtonVPN SpeedTest

Ispitivanje brzine pokazuje da šifrirana veza prilično snižava našu bazu. Kad smo koristili sklopku Secure Core, povezao nas je s američkim poslužiteljem, a zatim skočio na Island. Zbog toga vidite više od 95% pada brzine između dva rezultata. Ako je vaša privatnost na mreži najvažnija, povećana zaštita mogla bi biti vrijedna zapanjujućih brzina veze.

Besplatan test brzine ProtonVPN

Testiranje ProtonVPN besplatnih veza na poslužitelju pokazuje da imaju veliki gubitak u brzini veze s nekima od preko 90%. Iako se očekuje određeni gubitak, besplatni poslužitelji bili su daleko sporiji od svojih premium poslužitelja.

  PureVPN pregled 2023

ProtonVPN Speedtest 3

Na gornjoj slici možete vidjeti oko 90% gubitka brzine. Smatramo da to nije prihvatljivo za one koji se rutinski povezuju s Internetom putem VPN-a. Međutim, on pruža onima koji rijetko trebaju sigurnu internetsku vezu ili imaju ograničene financijske načine za sigurno surfanje Internetom.

ProtonVPN pregled: zaključak

ProtonVPN je relativno nova internetska sigurnosna i privatna usluga koju podržava isti tim koji je razvio ProtonMail, popularnu šifriranu uslugu e-pošte s kraja na kraj. Iako su novi u industriji u 2023. godini, oni imaju koristi od tehničke stručnosti u sigurnosti interneta i izvrsne reputacije u kojoj uživa ProtonMail. Koristeći ovu podršku stvorili su rastuću, brzu i sigurnu VPN mrežu. Iako su već solidan izbor, oni imaju potencijal biti jedna od vodećih VPN usluga.

ProtonVPN je kreirao prilagođeni softverski klijent za Windows. Jednostavna je za ugradnju i upotrebu. Bit ćete povezani s njihovom VPN mrežom u samo nekoliko klikova. Klijent vam omogućuje izravno povezivanje s odredišnim poslužiteljem ili povećanje privatnosti tako što ćete prvo preskočiti putem njihove Secure Core mreže. Uključuje i zaštitu od propuštanja DNS-a i prekidač VPN-a. Oni također nude pristup drugim uređajima poput Mac OS X, Linux, Android i iOS putem prilagođenog softvera i imaju vodiče koji će vam pomoći u vezi s tim u području podrške na njihovoj web stranici. Čak možete povezati svoj usmjerivač Tomato ili Asus-WRT na njihovu mrežu.

ProtoVPN na svom web mjestu ima područje podrške s općim informacijama o njihovim značajkama usluge. Također ima vodiče koji će vam pomoći da se povežete s njihovom uslugom. Oni su prisutni na društvenim mrežama na Facebooku, Twitteru i Redditu. Zahteve za podršku možete postavljati i putem e-pošte.

Ono što nam se najviše svidjelo u usluzi:

 • Imaju izvrstan klijent za Windows koji je jednostavan za korištenje.
 • Njihova sigurna jezgrana mreža koja vam omogućava povećati privatnost kroz višestruku vezu.
 • Od 2 do 10 istodobnih prijava ako se pretplatite na plaćeni ProtonVPN plan.
 • Napredne značajke kao što je prekidač za isključivanje i DNS zaštita od curenja.
 • 30-dnevna garancija povrata novca.

Ideje za poboljšanje usluge:

 • Nastavite povećavati broj lokacija poslužitelja.
 • Uključite Bitcoin kao opciju plaćanja.
 • Dodajte podršku za chat na njihovu web stranicu.

Iako nismo testirali ili pokazali sve klijente, ProtonVPN čini smislom da njihove aplikacije budu što bliže identičnim. Na taj se način prilikom prebacivanja računala ili čak platformi ne morate prilagođavati novoj aplikaciji. Neke su sjajne točke u usluzi i možete pronaći značajke za koje biste očekivali da će se naći na nekim od skupljih usluga. Tvrtka pruža snažnu privatnost za razumnu cijenu. Za one koji trebaju šifrirani VPN preporučujemo Visionary plan za one koji traže šifriranu e-poštu ili Plus plan.

Posjetite ProtonVPN

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me