Perkongsian Gambar Telefon BimbitSeperti perkembangan semula jadi teknologi, baru-baru ini kita melihat lonjakan rancangan data tanpa had tanpa wayar. Sekiranya anda pernah menentukan harga sebelum ini, anda tahu rancangan ini boleh menjadi sangat mahal. Sebagai perbandingan dengan rancangan yang diukur, terdapat perbezaan harga. Sekiranya anda mempunyai salah satu rancangan ini, kami rasa anda seharusnya dapat berkongsi data tersebut dengan rakan atau keluarga. Anda tidak perlu mempunyai banyak rancangan tanpa had selama anda berkongsi melalui penambatan data. Proses ini akan membolehkan orang lain menggunakan pelan data tanpa had anda di rumah atau tempat kerja.

Apakah Penambatan Data?

Penambatan data adalah cara untuk berkongsi rancangan data tanpa wayar di luar peranti yang diikatnya. Ia bukan perkara baru tetapi tidak begitu biasa sehingga baru-baru ini. Apabila rancangan data menuju ke struktur yang tidak terhad, penggunaan data jenis ini meningkat sedikit. Yang benar adalah, rancangan yang tidak dapat dilaksanakan tidak benar-benar tidak dapat dicapai. Selepas titik tertentu (bergantung pada pembawa), data anda akan diperlahankan. Itu boleh berlaku dengan hanya 10GB atau naik hingga 22GB sebelum ia menjadi lebih perlahan. Ketua Pegawai Eksekutif T-Mobile secara terbuka keluar dan dengan marah mengadu tentang penambatan.

Mengapa Anda Ingin Berkongsi Data Anda?

Kami akan memberi anda beberapa senario di mana penambatan data akan sangat berguna. Sekiranya anda berada di rumah dan tidak mempunyai akses ke WiFi, prosedur ini membolehkan anda menikmati internet seperti biasa. Tidak ada had jumlah peranti yang boleh anda gunakan dalam kes ini. Anda tidak perlu risau untuk berada di kawasan luar bandar atau di kawasan kejiranan yang berada di luar perkhidmatan internet anda.

Walaupun ada lebih banyak lagi, ada senario kedua yang dapat kita tawarkan. Sekiranya anda bercuti, ada dua cara penambatan data dapat memberi manfaat kepada anda. Cara pertama adalah di dalam kenderaan. Oleh kerana begitu banyak alat elektronik menyambung ke internet sekarang, menggunakannya boleh menjadi sukar sekiranya anda dalam perjalanan. Sebilangan besar kereta tidak mempunyai WiFi mudah alih, jadi ini boleh menjadi masalah. Cara kedua adalah di hotel. Banyak hotel hari ini mengenakan bayaran kerana menggunakan WiFi. Sama ada anda perlu melakukan sesuatu untuk bekerja atau bermain permainan, anda mungkin perlu membayar tambahan untuk kemampuan tersebut. Selain itu, WiFi di hotel mungkin terlalu perlahan untuk keperluan anda. Itulah dua senario yang boleh menggunakan penambatan data, tetapi anda mungkin dapat memikirkan lebih banyak lagi.

  Adakah VPN Menggunakan Data? Apakah Kesan pada Penutup Data?

Bagaimana Anda Menggunakan Penambatan Data?

Prosedur ini bukanlah perkara baru, namun kebelakangan ini menjadi lebih popular. Terdapat beberapa kaedah untuk melakukan ini. Cara pertama adalah kaedah tertua yang boleh anda gunakan. Ini melibatkan menghidupkan hotspot WiFi telefon anda. Ia mempunyai had had yang pasti dan akan memakan masa bateri dengan cepat. Ia juga dapat memendekkan jangka hayat bateri anda secara kekal jika anda terus menerus melakukannya.

Telah lama dikatakan bahawa keperluan adalah ibu penemuan. Terdapat sebilangan besar penghala di pasaran yang akan membolehkan anda menambat telefon anda melalui kabel USB. Terdapat dua perkara baik mengenai kaedah ini, berbanding dengan kaedah pertama. Kerana disambungkan ke kabel USB, telefon anda tetap dicas dan akan dicas semasa proses. Itu juga membolehkan penghala melakukan sebahagian besar kerja.

Sekiranya anda tidak mempunyai salah satu penghala baru ini, ada cara lain. Apa yang anda lakukan dalam kes ini adalah mengikat telefon anda ke komputer anda dengan kabel USB dan kemudian berkongsi sambungan anda ke penghala dengan kabel ethernet. Walaupun ini terdengar sukar, ia sebenarnya berfungsi dengan baik dan dapat digunakan oleh hampir semua penghala.

Oleh kerana penambatan boleh menyebabkan pendikit data menggunakan kedua-dua kaedah tersebut, kami mencadangkan penggunaan a VPN untuk mengatasi sekatan tersebut. Dengan begitu, anda tidak seharusnya menghadapi masalah dengan data anda disekat.

Mengapa Menggunakan Router Lebih Baik Daripada Hotspot Telefon?

Seperti yang kami sebutkan, kaedah hotspot tanpa wayar mempunyai beberapa kelemahan. Itulah sebabnya kami sekarang akan memanfaatkan kelebihan menggunakan penghala di tempatnya.

 • Julat Dipanjangkan – Dengan menggunakan kaedah hotspot tanpa wayar, anda pada dasarnya terhad pada bilik yang sama (dengan anggapan biliknya tidak besar). Sebagai perbandingan, kaedah penghala akan membolehkan anda merangkumi keseluruhan rumah. Sama ada anda berada di rumah atau dalam sewa percutian jangka pendek, anda dilindungi.
 • Bateri Telefon / Jangka Hayat – Telefon hari ini tidak murah. Menggunakan hotspot WiFi secara berterusan tidak hanya akan menghabiskan bateri anda dengan cepat, tetapi haba tambahan yang terus dihasilkan dapat merosakkan telefon dan bateri jangka panjang.
 • Penutup Data Hotspot – dengan menggunakan hotspot tanpa wayar, anda mungkin menghadapi masalah cap data dengan cepat. Walau bagaimanapun, menggunakan kaedah ketiga kami dan salah satu aplikasi pihak ketiga percuma seperti PdaNet dapat membantu menyembunyikan aktiviti tersebut. Verizon sama sekali tidak membenarkan penambatan melainkan anda di-rooting dan orang lain mungkin mempunyai sekatan jenis ini, jadi anda dapat melihat bagaimana itu boleh menjadi masalah.
 • Kelenturan – Sekiranya anda menggunakan ciri hotspot wayarles telefon anda, anda hampir tidak mempunyai kawalan terhadap mana-mana tetapan penghalaan. Dengan menggunakan penghala di tempatnya, Anda dapat memperoleh akses ke pilihan seperti tetapan DNS khusus, perlindungan VPN, dan banyak lagi. Anda juga boleh menjalankan pelbagai jenis pelayan seperti biasa.
  Penyelesaian Pemadaman UFC Fight Pass

Oleh itu, terdapat banyak sebab mengapa menggunakan penghala lebih baik daripada tempat liputan wayarles terbina dalam.

Adakah Penghala Biasa Saya Membolehkan Penambatan Data melalui USB?

Penghala Asus AC-5300Mungkin. Sekiranya anda menggunakan Asus dengan ASUSWRT atau penghala dengan OpenWRT dan DD-WRT. Dari semua yang ditawarkan, anda boleh membayar antara $ 80- $ 300 untuk Asus. Firmware untuk penghala yang dijalankan oleh Asus (ASUSWRT) akan membolehkan anda mengikat sambungan 3G atau 4G anda, selagi anda menggunakan telefon Android. Walaupun rancangan tanpa had anda tidak menyokong penambatan, ada cara untuk membuatnya berfungsi. Sekiranya anda menggunakan power inverter, anda mungkin dapat menggunakan router dalam kenderaan yang bergerak. Berikut adalah langkah-langkah ringkas yang akan anda gunakan dengan kaedah ini.

 1. Akses panel kawalan ASUSWRT.
 2. Pergi ke “Tetapan aplikasi USB” dan pilih data 3G / 4G.
 3. Sambungkan telefon anda dengan menggunakan kabel USB.
 4. Di bawah WAN Index, ubah Jenis WAN ke USB.
 5. Aktifkan Mod USB dan pilih telefon Android sebagai peranti USB.
 6. Dayakan penambatan pada telefon anda. Ini boleh berada di tempat yang berbeza bergantung pada telefon, tetapi kami dapat mencarinya di Samsung Galaxy di bawah Tetapan > Sambungan > Hotspot mudah alih dan penambatan. Ia semestinya serupa dengan peranti Android yang lain.

Bagaimana dengan Kaedah Terakhir?

PdaNetSekali lagi, kaedah terakhir akan berfungsi dengan hampir setiap penghala. Selagi anda mempunyai komputer, anda boleh menggunakan pilihan ini dengan mudah. Sekiranya rancangan wayarles anda tidak termasuk penambatan rasmi, anda memerlukan salah satu aplikasi yang telah kita bicarakan sebelumnya. Seperti yang anda fikirkan, jika anda ingin mengelakkan sekatan kelajuan, lebih baik anda mendapatkan versi premium PdaNet+ dengan harga sekitar $ 8. Berikut adalah versi pendek langkah untuk yang ini.

 1. Sambungkan komputer anda ke penghala dengan kabel ethernet.
 2. Mulakan sesi penambatan USB.
 3. Buka tetapan penyesuai rangkaian anda (dari panel kawalan).
 4. Cari sambungan ethernet dan tethered anda dan serlahkan kedua-duanya.
 5. Siapkan perkongsian sambungan dengan mengklik kanan dan memilih “Bridge Connections”. Ini mungkin mengambil masa beberapa minit. Anda tahu anda telah berjaya sekiranya anda menunjukkan sambungan baru yang disebut “Jambatan Jaringan”.
 6. Pastikan sambungan anda berfungsi dengan mengklik kanan pada penyesuai yang ditambat. Pilih status dan pastikan sambungan IPv4 mengatakan internet. Ulangi untuk penyesuai Ethernet.
 7. Uji sambungan penghala. Sekiranya anda boleh melayari internet, anda sudah bersedia.
  Saksikan UEFA Champions League Live Online

Pemikiran Akhir mengenai Berkongsi Data 4G Tanpa Had Melalui Penghala Anda

Dan sekarang anda mempunyai kaedah terbaik untuk berkongsi pelan data 4G tanpa had anda melalui penghala anda. Menggunakan teknik ini sangat berguna jika anda berada di lokasi tanpa akses ke WiFi, anda tidak mahu membayarnya, atau menganggap WiFi mungkin terlalu lambat. Kami harap anda dapat mengetahui betapa mudahnya berkongsi data anda. Oleh kerana ramai orang tidak menyedari ini mungkin berlaku, pastikan anda berkongsi catatan ini dengan rakan anda supaya mereka juga dapat berkongsi.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me