Ez a Silent Circle áttekintése, amely vállalati adatvédelmi platformként jelenik meg. Nemcsak egy titkosított kommunikációs szolgáltatást értékesít, hanem a megvalósításához szükséges hardvert, szoftvert és technológiát is. Platformjuk legújabb kiegészítései között szerepel a Silent Store, a Silent Meetings, a Silent Manager és az újjácímkézett Silent World (korábban körön kívüli hívás). A Silent Circle csapata egyedülálló keveréke a világhírű kriptográfusok, a Szilícium-völgy szoftvermérnökei, a VoIP mérnökei, a rendszer elemzői és az amerikai haditengerészet korábbi tagjai számára. & A British Special Air Service (SAS) biztonsági szakértői. Azt állítják: “A Silent Circle Enterprise Privacy Platform a társaság eredeti alapító céljára épült: az adatvédelem nyújtására az elterjedt adatfelügyelet és adatgyűjtés során.” Végső célja az, hogy lehetővé tegyék a felhasználók számára üzleti tevékenységet, anélkül, hogy attól tartanak, hogy kommunikációjukat eltérítik a versenytársak, a kormányok vagy más rosszindulatú források..

A Silent Circle áttekintése

A Silent Circle 2011-ben indult, amikor Mike Janke, a volt haditengerészet SEAL és biztonsági szakember, egyesítette erőit Phil Zimmermann-val, a kriptográfia-szakértővel és Jon Callas-nal, a számítógépes biztonsági mérnökkel és programozóval, hogy titkosított kommunikációs szolgáltatást hozzon létre a könnyen használható eszközökkel. bárki számára, aki méltányolja annak egy kis ellenőrzését, aki hozzáférhet a beszélgetéshez. A Silent Circle hivatalosan 2012 októberében indította el biztonságos kommunikációs szolgáltatását. Az eredeti szoftver alkalmazás egyszerűen beállítható és használható. Az alkalmazásokat (csendes telefon, csendes szöveg, csendes szem és csendes levél) egyszerűen telepítette bármilyen okostelefonra vagy táblagépre, és tárcsázott, szöveges üzenetet küldött, vagy küldött videót vagy e-mailt. Ezt követően minden kommunikációt oly módon titkosítottunk, hogy sem a kormányok, sem a hackerek vagy a kormány által támogatott hackerek nem tudnak megtörni.

2013. augusztus 8-án az Egyesült Államok kormánya elkérte a titkosított Lavabit e-mail szolgáltatót a Secure Sockets Layer (SSL) magánkulcsainak átadására. A Lavabit tulajdonosa, Ladar Levison leállította szolgálatát, és nem „bűnrészes lett az amerikai nép elleni bűncselekményekben”, lehetővé téve az NSA-nak, hogy ügyfeleit kémkedjen. Pár órával később jött példa a Silent Circle magánélet iránti elkötelezettségére. Elmagyarázták, hogy az e-mail szolgáltatásoknak együttműködniük kell más e-mail szolgáltatókkal. Ez gyakorlatilag lehetetlenné teszi a végpontok közötti titkosítást, és veszélyt jelent arra, hogy a vállalatot arra kényszeríthetik, hogy az információkat átadja a kormánynak. Az e-mail, amint azt az SMTP, POP3 és IMAP segítségével tudjuk, nem lehet biztonságos. Noha még nem mondták nekik, hogy adjanak adatokat a kormánynak, láthatták az írást a falon. Következésképpen a Silent Circle arról tájékoztatta az ügyfeleket, hogy megölte a Silent Mail-t, ahelyett, hogy magánéletét kockáztatta volna. Ezért úgy döntöttek, hogy eltávolítják az alkalmazottak adatait a szerverekről, és azonnal teljesen töröljék azokat.

2013 októberében a Lavabit alapítója, Ladar Levison és a Silent Circle elindította a Sötét levél kezdeményezés egy biztonságos, végponttól végig titkosított protokoll és szolgáltatás fejlesztéséhez. Ladar Levison, a Dark Mail projektvezetõje az NSA-nak szentelte a projektet, amikor kiadta a Sötét internetes levelezési környezet – architektúra és specifikáció az év márciusában. Elkötelezettsége a következő:

Sötét levél

Csendes kör hardver

2014 januárjában az SGP Technologies, a Silent Circle és a GeeksPhone közösen működő vállalkozás a Blackphone nevű okostelefon új modelljét tervezte. Az Android-alapú eszközről, amelyet Edward Snowden 2013. évi tömegmegfigyelési nyilvánosságra hozatala után terveztek, az „első NSA-mentes” okostelefon. Az eredeti Blackphone, amely 2014. júniusában indult, a következő specifikációkkal rendelkezik:

 • Android 4.4 (KitKat) alapú PrivatOS operációs rendszer platform
 • Képernyő 4.7 ″ IPS HD kijelző (1280 * 720) impulzusszélesség-modulációval (PWD) a képernyő tompításához
 • Érintse meg a Kapacitív elemet >4 pontos multi-touch
 • Kamera 8MP AF hátsó (vaku LED) + 5MP FF elülső
 • SIM-kártyahely Egy mikro-SIM-kártyahely
 • Bluetooth 4.0 LE
 • Wi-Fi 802.11b / g / n
 • MicroSD támogatás Igen, legfeljebb 128 GB microSDXC
 • Csatlakozók 3,5 mm-es audio aljzat (TRRS: CTIA / AHJ), micro USB
 • Akkumulátor kapacitása 2000 mAh lítium polimer (felhasználó cserélhető)

A Blackphone ma az Android operációs rendszer módosított verzióját használja, jelenleg PrivatOS 1.1 vagy Silent OS néven, amelyet a biztonság és a magánélet szem előtt tartásával terveztek. Ez magában foglalja az adatvédelmi alkalmazásokat, valamint néhány előre telepített harmadik fél adatvédelmi alkalmazást is. Alapértelmezés szerint privát webböngészést biztosít, egy VPN-t, amely megakadályozza a lehallgatást a mobilhálózatokon keresztül, valamint a fájlok privát tárolását. A szolgáltatások közé tartozik a titkosított hang- és videohívások, valamint a mellékletekkel ellátott szöveges üzenetküldés, a Kismet Smarter Wi-Fi Manager, amely megakadályozza a wi-fi hotspotok adatainak begyűjtését vagy a felhasználók helyének vagy tevékenységeinek nyomon követését, valamint egy átfogó biztonsági központ, valamint a távoli törlés és a funkciók védelme. Az új PrivatOS 1.1 tartalmaz Spaces szolgáltatást is, amely lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy akár négy virtuális telefont készítsen. A Blackphone-t az egyiknek nevezték A Time Magazine 25 legfontosabb találmánya 2014-ben.  A Blackphone zár nélkül kerül értékesítésre, és bármilyen kompatibilis GSM-hordozóval együtt fog működni, és nem fog működni a CDMA-hordozókkal. Az Egyesült Államokban a GSM szolgáltatók közé tartozik a T-Mobile és az AT&T, de nem a Verizon vagy a Sprint.

  RedPhone áttekintés

Blackphone

A Silent Circle 2015. szeptemberében bocsátja ki a következő generációs adatvédelmi telefonját, a Blackphone 2 készüléket. A következő specifikációkkal rendelkezik:

 • LTE és világszerte a 3G / HSPA + kapcsolat
 • 5,5 ″ FullHD Gorilla Glass kijelző; Felbontás: 720p (1280 x 720 pixel) – 1080p (1920 x 1080 pixel).
 • 1,7 GHz-es Qualcomm Snapdragon Octa-Core processzor
 • 3 GB RAM & 32 GB belső tárhely
 • A microSD kártyahely további 128 GB-ot támogat
 • 13 MP BSI kameraérzékelő (5 MP elülső)
 • 3060 mAh akkumulátor gyors töltéssel 2

Mint láthatja, a Blackphone 2 már korábban is frissítette a hardvert az elődjétől. Amellett, hogy rendelkezik a Silent OS 2.0 és a Silent Suite szoftverrel, az új telefon a sokat kért Google-szolgáltatásokat is kínálja. Ezért most ugyanazokat a Google-alkalmazásokat fogja kapni, amelyeket az Android-felhasználók ismernek, mint például a Chrome, a YouTube, a Maps és a Google Play áruház. A Google szolgáltatásainak integrálása a Spaces technológiájukba azt mutatja, hogy a Silent Circle elkötelezett a műszaki lehetőségek és az ügyfelek egyszerű kezelhetőségének kombinálása mellett. Akárcsak a Silent Circle termékek korábbi verzióival, minden telepített alkalmazást (beleértve a Play Áruházban letöltött alkalmazásokat is) a Biztonsági Központ felügyeli, és csak azokhoz az adatokhoz fér hozzá, amelyeket Ön megosztott, így nem kell veszélyeztetnie adatvédelmét vagy Biztonság. A Blackphone 2-re még nem került kiadásra ár, ám várhatóan megegyezik az eredeti árával.

Az új Blackphone 2 azt is megkönnyíti a vállalkozások számára, hogy integrálják azt a meglévő vállalati mobilitási menedzsment (EMM) / mobil eszközkezelő (MDM) megoldásokba, mint például a Citrix, a Soti és a Good Technology, azáltal, hogy a dobozból hozzáférést biztosítanak a széles körben alkalmazott termelékenységi alkalmazásokhoz. Ezenkívül az Android for Work iránti elkötelezettségük további funkciókat kínál, amelyeket kihasználhatnak mind az alkalmazottak, mind az informatikai részlegek. Ez lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy növeljék termelékenységüket és biztosítsák a zökkenőmentes átmenetet az eszközök váltásakor.

Silent Circle szoftver

Az eredeti PrivatOS egy Android alapú operációs rendszer volt, amelyet a Silent Circle hozott létre a modern adatvédelmi aggályok kezelésére. Nem volt bloatware, nem volt horog a hordozók számára, és nem volt szivárgásos adat. Ez volt az első operációs rendszer, amelyet kifejezetten úgy alakítottak ki, hogy a magánéletét a mobil felhasználók kezébe tegye anélkül, hogy feláldozná termelékenységüket.

Nemrégiben megjelent a PrivatOS 1.1 vagy a Silent OS, az operációs rendszerük első jelentős frissítése. Új fejlesztésük középpontjában a Spaces and Security Center áll. Ezek együttesen képezik az operációs rendszer szintű virtualizációs és kezelési megoldást, amely a felhasználó kezébe hozza az adatvédelmi beállításokat. Ez lehetővé teszi a Blackphone és az új Blackphone 2 felhasználók számára, hogy ellenőrizzék mobil életük minden aspektusát, személyes és szakmai szempontból. Kifejezetten a vállalkozás számára készült, lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a vállalati és a személyes alkalmazásokat teljesen egymástól elkülönítve tartsák.

A Spaces lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy különálló, különálló virtuális telefonokat hozzanak létre egy eszközön. Ez lehetővé teszi számukra, hogy személyes és szakmai életüket biztonságosan elválaszthassák. A Spaces a következő tulajdonságokkal rendelkezik:

Blackphone Spaces

 • teremt – hozzon létre akár négy különálló teret, amelyek virtuális telefonokként viselkednek a készüléken; vállalkozói, személyes, játék stb.
  • Minden hely kb. 70 MB memóriát vesz fel futás közben
  • Minden új terület megközelítőleg 3 MB kiegészítő tárhelyet igényel
  • Ha az alkalmazásokat megosztják a térközön keresztül, akkor nincs szükség további alkalmazás tárolására az eredeti példányon túl
  • Minden alkalmazás további adattárolót igényelhet az egyes helyekben
 • Testreszab – minden helyet testreszabhat; különféle zárképernyők, alkalmazások, otthoni képernyők, biztonsági beállítások stb.
 • biztonságos – az alkalmazásokat és az adatokat biztonságban tartja
  • A tereket az Android és a Linux folyamatszigetelő technológiákkal (konténerek és SE Android) elkülönítik mindegyikből, így az egy térben lévő alkalmazások és adatok nem férhetnek hozzá egy másik tér alkalmazásaihoz és adataihoz.
  • A Felügyelt területek fájlrendszere titkosítva van, és egyéb Android funkciók, például a hibakeresés, letilthatók az offline vagy helyreállítási partíció alapú támadások megakadályozására, ha az eszköz elveszik vagy ellopták.
 • Adat – nem osztják meg az adatokat a szóközök között; a szóközök között megosztott alkalmazások független adatokkal rendelkeznek
 • Vállalkozás – az informatikai rendszergazdák képessége vállalati kezelt területek létrehozására, zárolására, adminisztrálására és törlésére.
 • Integráció – Partnerség az MDM megoldás-szolgáltatókkal, például a Citrix, a Soti és a Good Technology
  TextSecure áttekintés

A Csendes operációs rendszer második nagy része a Biztonsági központ, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy néhány érintéssel ellenőrizzék az összes adatvédelmi beállításukat. A biztonsági központ a következő tulajdonságokkal rendelkezik:

 • Beállítás – A felhasználók könnyen konfigurálhatják az egyes terek beállításait
 • kezel – A felhasználók meghatározhatják, hogy mely alkalmazások élnek minden egyes térben
 • Finomhangolás – állítsa be az egyéni alkalmazási engedélyeket, amelyek lehetővé teszik a felhasználó számára, hogy ellenőrizze az egyes alkalmazások által kapott adatokhoz való hozzáférés szintjét

A Blackphone előre telepítve van a Silent Suite, a Silent Circle alapvető alkalmazáskészletével, amely lehetővé teszi a privát, titkosított kommunikációt. Peer-to-peer kulcs tárgyalást, ellenőrzést és kezelést biztosít. A Silent Suite meghatározza a biztonságos mobil kommunikáció szabványát, és telepíthető a PrivatOS-ra (Blackphone), valamint a szokásos iOS és Android készülékekre. A Silent Suite a következőkből áll:

Feketetelefon-alkalmazások

 • Csendes telefon – lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy privát hang- és videohívásokat HD-tisztaságban kezdeményezzenek 3G / 4G és WiFi hálózatokon keresztül
  • Peer-to-pe-re titkosított VoIP szolgáltatás (biztonságos Skype funkció)
  • Ez egy könnyen használható alkalmazás, amely a ZRTP titkosítási protokollt használja
 • Néma szöveg – korlátlan titkosított szöveges szolgáltatás fájlok továbbítására
  • Csak a Csendes szöveg többi felhasználója támogatja
  • A Csendes szöveg biztonságos fájlátvitelt is nyújt, akár 100 MB-os, és a hangjegyzet funkciókat is.
  • A Burn Notice lehetővé teszi a kiválasztott üzenetek automatikus elpusztítását egy előre beállított idő eltelte után.
  • A SCIMP a Csendes kör azonnali üzenet protokoll amely lehetővé teszi a Csendes szöveg biztonságos sms-üzenetküldést az eszközök között
  • A peer-to-pe titkosítási kulcsok az eszközön maradnak, és nem a Csendes Hálózat szerverein, így csak Ön és a sms-üzenet küldője dekódolhatja és olvashatja el az információkat.
  • Az egyes szövegekhez a biztonságos hitelesítési karakterlánc (SAS) egyedi és csak egyszer használható, amely biztosítja az előzetes titoktartást
 • Csendes kapcsolatok – Automatikusan titkosított címjegyzék
  • Jelszóval védi a titkosított címjegyzéket, hogy lezárja, így csak Ön férhet hozzá
  • Importálja és titkosítsa meglévő kapcsolattartóit más forrásokból.

2014 novemberében a Silent Phone és a Silent Text mindkettőt elérte (7/7) az Electronic Frontier Foundation biztonságos üzenetküldésén eredménymutató.  Pontokat kapták azért, hogy a kommunikációt átmenetileg titkosították, végponttól végig titkosítottak, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy függetlenül ellenőrizhessék tudósítóik személyazonosságát, támogassák a titoktartást, a kódot független felülvizsgálatra nyitották meg, a biztonsági terveket jól dokumentálták, valamint a közelmúltban végzett független kód-ellenőrzése.

Csendes találkozó a legújabb szoftver alkalmazásuk, amely biztonságos konferenciahívó rendszert biztosít. Legfeljebb 50 résztvevőt tud befogadni. A Silent Circle szerint a rendszer azt jelenti, hogy többé nem kell emlékeznie a belépési kódokra. Vizuális felülettel rendelkezik, amely egyszerűsíti a konferencia résztvevőinek ütemezését, meghívását és megfigyelését. A Silent Circle feketetelefonokhoz más, előre telepített harmadik féltől származó alkalmazások is tartoznak, amelyeket ellenőriztek az adatvédelem és a biztonság szempontjából, mint például a Kismet vezeték nélküli Wi-Fi Manager, amely segít elkerülni a nem biztonságos WiFi hálózatok és a Remote Wipe kockázatait..

Csendes kör szolgáltatások

Felülvizsgálatunk során megállapítottuk, hogy a Silent Circle számos olyan szolgáltatást kínál, amelyeket inkább a vállalati megoldások felé mutatnak. Ezek a szolgáltatások a következők:

Csendes világ

 • Csendes áruház – A Silent Store minden Blackphone eszközre telepítve van. A világ első adatvédelmi központú alkalmazásboltja a Silent Circle által ellenőrzött fejlesztői közösség alkalmazásaiból áll.
 • Silent Manager – A Silent Manager egyszerű és biztonságos web-alapú megoldást kínál a vállalkozásoknak a helymeghatározások, a felhasználók, csoportok és eszközök kezelésére
 • Csendes világ – Titkosított hívási terv, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy privát módon kommunikáljanak azokkal, akiknek nincs Csendes telefonja.
  • Előfizetési terv – Négy előfizetési terv, amely magában foglalja a Silent Suite és a Silent World (korábban körön kívüli hívás) elemeit, az összes terv korlátlan fogadási hívásokat, korlátlan tag-tag és 120 hívó célállomást tartalmaz
   •  Indító – 100 körön kívüli perc; 12,95 $ / hó
   •  Közbülső – 250 körön kívüli perc; $ 19.95 / hó
   •  Legjobb ár-érték – 500 kör nélkül perc; $ 24.95 / hó
   •  Energiafelhasználó – 1000 körön kívüli perc; 39,95 $ / hó
  • Csendes világ lefedettségi terület – Az országok a Silent Circle felhasználói bárkit hívhatnak magántulajdonban, barangolási és extra díjak nélkül.
   • Észak Amerika Egyesült Államok, Kanada, Mexikó, Guadaloupe
   • Karib- Dominikai Köztársaság, Martinique, Puerto Rico, Amerikai Virgin-szigetek, Bermuda
   • Közép-Amerika Costa Rica, Panama
   • Dél Amerika Argentína, Brazília, Chile, Kolumbia, francia, Guyana, Paraguay, Peru, Venezuela
   • Afrika Marokkó, Reunion Island, Dél-afrikai Köztársaság
   • Európa Andorra, Ausztria, Bulgária, Belgium, Horvátország, Ciprus, Cseh Köztársaság, Dánia, Észtország, Franciaország, Gibraltár, Németország, Görögország, Magyarország, Izland, Írország, Olaszország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Portugália , Románia, San Marino, Szlovákia, Szlovénia, Spanyolország, Svédország, Svájc, Egyesült Királyság
   • Közép-Ázsia Kazahsztán, Üzbegisztán
   • Kelet-Ázsia Kína, Hong Kong, Japán, Oroszország, Dél-Korea, Mongólia, Tajvan
   • Délkelet-Ázsia Brunei, Laosz, Malajzia, Szingapúr, Thaiföld
   • Dél-Ázsia Banglades, India
   • Nyugat-Ázsia Bahrein, Grúzia, Izrael, Kuvait, Törökország
   • Békés Amerikai Szamoa, Ausztrália, Guam, Mariana-szigetek, Új-Zéland
   • Vegyes Voxbone – SA, Voxbone – UN
  RedPhone áttekintés

Az általuk kínált vállalati szolgáltatások között szerepel az üzleti integráció, amelyet az MDM megoldás-szolgáltatókkal, például a Citrix, a Soti és a Good Technology. Ez elősegíti az utat a növekvő bevezetéshez a vállalkozások világszerte.

Az egyik leggyorsabb biztonsági réskezelő rendszerük is van. A Csendes operációs rendszer kritikus sebezhetőségét az észleléstől vagy a jelentéstől számított 72 órán belül javítják. Képesek ezt elérni, mert a frissítések közvetlenül a Silent Circle-ből származnak, hordozó késéssel vagy várakozási idő nélkül. Ezenkívül nyílt forráskódú filozófiájuk van, és elősegítik a hibák gyors felismerését mind a Silent OS szoftverben, mind a Blackphone-ban, mindegyik bug bounty program támogatásával..

Csendes kör technológia

A Silent Circle vállalati adatvédelmi platformja a magán- és biztonságos kommunikációban meglévő erőteljes meggyőződésből származik, és a mobil első építészet alapvetően eltérő filozófiájára épül. Ezt a mobil technológia, a titkosítás, a biztonság és a magánélet legjobb ügyfelei tervezték meg. A hálózat biztonságát a Zimmermann valós idejű szállítási protokoll (ZRTP), amelyet a Silent Circle, Phil Zimmermann társalapító tervez. A titkosítási bevált gyakorlatokkal összhangban a Silent Circle nem tartja magában a kulcsot, amely titkosítja a személyes kommunikációt, vagy nem fér hozzá hozzá. Ennek megfelelően kommunikációs termékeik peer-to-peer titkosítást használnak, ami azt jelenti, hogy a kulcsokat a küldő és a fogadó gépek tartják, nem a Silent Circle hálózatot. Minden beszélgetés, videó, szöveg vagy videókonferencia titkosítva van a feladó eszközéről a másik fél.

A ZRTP-t használó kommunikáció így néz ki:

 1. A protokoll felismeri a hívás kezdete
 2. Elindítja a kriptográfiai kulcsmegállapodást a két hívó között
 3. Ez lehetővé teszi a közép ember (MiTM) támadások egy rövid hitelesítési karakterlánc megjelenítésével, amelyet a felhasználók verbálisan összehasonlíthatnak telefonon keresztül
 4. Ezután menet közben titkosítja és dekódolja a hang- és adatcsomagokat.

A kulcsfontosságú tárgyalások pusztán a peer-to-peer a médiaáramon keresztül. A kulcsok egyedi és minden hívás végén megsemmisülnek. A ZRTP protokoll opcionálisan támogatja a nyilvános kulcsú infrastruktúrát is (PKI), ha a másik VoIP kliens nem támogatja a ZRTP-t.

Néma kör áttekintés: Következtetés

A Silent Circle egy fizetett előfizetésű mobil adatvédelmi megoldás, amelyet az alapoktól kezdve a biztonság és a magánélet szem előtt tartásával fejlesztettek ki. Nem csak a szolgáltatást nyújtják, hanem a megvalósításához használt hardvert, szoftvert és technológiát is, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy jobban megfeleljenek a felhasználók adatvédelmi igényeinek. Eredetileg azon személyek felé irányultak, akiknek a mobil adatvédelemmel kapcsolatos aggályaik vannak, ám a Blackberry globális versenyzőjévé vált, amely az üzleti vállalkozások számára biztonságos mobil vállalati platformot biztosít..

Hardverük tartalmazza az eredeti Blackphone-t, a hamarosan megjelenő Blackphone 2-t, a Blackphone + tablettával, amelyet a jövőben is kiadnak. Eredeti mobil szoftverük, a Silent Suite, a Néma telefonból, a Néma szövegből és a Néma Névjegyekből áll. Ezek biztonságos, peer-to-peer titkosított megoldást nyújtanak a VoIP, a videó és a szöveg számára. Két új szoftver alkalmazást fejlesztettek ki a vállalkozás szem előtt tartásával. Ezek közül az első, a Silent Meetings egy vizuális felületet biztosít a biztonságos videokonferencia számára, amely egyszerűsíti a konferencia résztvevőinek ütemezését, meghívását és megfigyelését. A második, a Silent Manager, valamint a nagyobb MDM megoldások szolgáltatóival, például a Citrix, a Soti és a Good Technology partneri kapcsolatokkal biztonságos web-alapú megoldást nyújt a vállalati vezetők számára a helyben lévő tervek, felhasználók, csoportok és eszközök kezeléséhez. Mindez, valamint a vállalkozás által kezelt helyek bevezetése a PrivatOS 1.1-ben, egy Silent Store-ban az adatvédelmi ellenőrzött alkalmazások számára, és a Circle-Out Calling szolgáltatás átnevezése a Silent World-hez a Silent Circle komoly versenyzővé teszi a mobil vállalkozás adatvédelmi területét..

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me