Ujian Kebocoran VPNKadang kala, penyedia VPN memikat pengguna mereka ke dalam rasa aman yang salah. Satu kajian baru-baru ini mendapati bahawa sehingga 84% VPN akan membocorkan alamat IP anda. Oleh kerana tujuan penggunaan VPN adalah tanpa nama, kebocoran itu membuat anda terdedah. Masalah lain dengan sebilangan penyedia berpunca dari ciri yang rosak. Sebagai contoh, perlindungan kebocoran IPv6 sebenarnya boleh membocorkan IP anda atau mematikan suis mungkin sebenarnya tidak menghalang penyiaran maklumat. Itulah sebabnya anda harus menguji sambungan penyedia VPN kegemaran anda untuk memastikan ia lulus ujian ini. Berikut adalah beberapa kegemaran kami yang lulus ujian kebocoran VPN.

Memeriksa Kebocoran

Salah satu laman web yang paling komprehensif untuk menguji penyedia VPN anda adalah https://www.doileak.com tapak. Nampaknya ini adalah kedai sehenti untuk semua kebocoran yang paling biasa dan juga yang tidak biasa.

Ujian ini akan mengenal pasti:

 1. Minta IP – Ujian ini menunjukkan alamat IP anda ke internet pada umumnya. jika anda menggunakan perkhidmatan VPN, ia harus menunjukkan alamat dan lokasi mereka dan bukan milik anda.
 2. Sistem operasi – Mereka menggunakan beberapa alat yang berbeza untuk mendapatkan maklumat ini. Itu termasuk Javascript, penyemak imbas, dan cap jari TCP / IP.
 3. Jenis sambungan – Walaupun ini hampir sama pada semua peranti, beberapa parameter kecil diimplementasikan secara berbeza mengikut jenis sambungan. Dengan melihat parameter tersebut, mereka biasanya dapat mengesan bagaimana comp yang diuji disambungkan ke internet.
 4. Penyemak Imbas – Yang ini serupa dengan alat pengesanan OS yang baru kita sebutkan. Mereka mengesannya dengan cara yang sama.
 5. Sumber Permintaan DNS – Kebocoran DNS tidak akan mendedahkan alamat IP itu sendiri, tetapi mereka dapat mendedahkan bahawa perkara itu bukan seperti yang kelihatan. Sebagai contoh, Netflix menggunakan petunjuk seperti itu untuk mengelakkan geo-spoofing. Pemerhati yang berminat dengan pihak berkuasa yang betul dapat memaksa ISP anda untuk mendedahkan alamat IP yang sebenarnya. Sekiranya anda mendapat hasil ‘hijau’, ini bermakna permintaan DNS dan HTTP anda sesuai dan nampaknya berasal dari kawasan yang sama. Namun, itu tidak bermaksud IP sebenar anda disembunyikan.
 6. Perbezaan Zon Masa – Dikesan oleh Javascript, ini akan menentukan apa zon waktu anda berdasarkan lokasi anda. Sekiranya anda menggunakan VPN, ia akan memaparkan zona waktu lokasi.
 7. Trafik SSL – Sekiranya VPN anda tidak mempunyai sokongan SSL, data anda mungkin menghantar semua data sensitif anda dalam teks biasa. Sudah tentu, ini adalah perkara buruk. Anda ingin memastikan bahawa penyedia yang anda gunakan lulus ujian ini.
 8. Kebocoran IP WebRTC – WebRTC terdengar seperti idea yang baik. Itu kerana ia membolehkan sembang video, panggilan video, dan perkongsian penyemak imbas P2P. Namun, ia juga membenarkan mana-mana laman web untuk melihat alamat IP sebenar anda dengan serta-merta. Untuk menyelesaikan masalah ini, anda ingin mendapatkan pelanjutan penyemak imbas seperti WebRTC Leak Prevent (untuk Chrome).
 9. IP Torrent – Dengan menggunakan ujian ini, Anda dapat mengesahkan bahawa klien Torrent menggunakan VPN Anda untuk mengirim permintaan ke pelacak Torrent.
 10. DNS Torrent – Ujian ini membantu anda mengesan pelayan DNS yang digunakan oleh klien torrent anda. Dengan cara itu, anda dapat mengesahkan bahawa klien Torrent anda menggunakan VPN anda untuk mengirim permintaan ke pelacak Torrent.
 11. Sokongan kilat – Walaupun menggunakan Flash dapat umum, ujian ini akan melihat apakah ia akan dijalankan secara automatik pada sistem anda. Sekiranya demikian, anda pasti mahu menyekatnya sepenuhnya atau sekurang-kurangnya pastikan ia tidak dimulakan secara automatik.
 12. Sokongan WebGL – Yang ini lebih cacat daripada kebocoran. Ia mungkin menjadi risiko keselamatan di kemudian hari.
 13. Kuki pihak ketiga – Kuki pihak ketiga memudahkan syarikat mengesan kehadiran dalam talian anda. Walaupun anda mungkin menyukai iklan yang disasarkan, iklan tersebut dapat memberikan cukup maklumat untuk memadankan IP sebenar anda dengan IP tanpa nama anda.

Walaupun laman web ujian ini mungkin tidak dapat mengenal pasti segalanya, ia akan memberi anda tempat yang baik untuk memulakannya. Terdapat beberapa laman web lain yang tersedia, tetapi yang satu ini mempunyai banyak ujian yang paling biasa. Perlu diingat kumpulan yang meletakkan laman web menggunakan humor, tetapi memberitahu anda bahawa ia berpotensi mengumpulkan maklumat untuk dirinya sendiri. Maklumat yang mereka kumpulkan mungkin agak tidak menyenangkan, tetapi ia menunjukkan kepada anda bagaimana, mengapa, dan data apa yang dapat dikumpulkan.

Laman Ujian Kebocoran

Seperti yang anda lihat, menguji VPN anda boleh dilakukan dengan mudah. Dengan menggunakan ujian ini, anda dapat melihat apakah penyedia VPN anda adalah pilihan yang baik. Sekiranya tidak, pertimbangkan salah satu VPN kegemaran kami.

RankVPN ServiceVPN Fan
Pelayan PriceVisit
LokasiNo
Penyemak Imbas Log
SambunganSmart
DNS
1ExpressVPN$ 6.67ExpressVPN160Kotak pilihanKotak pilihanKotak pilihan
2NordVPN$ 3.49NordVPN87Kotak pilihanKotak pilihanKotak pilihan
3Akses Internet Peribadi$ 2.85PIA49Kotak pilihanKotak pilihan
4CyberGhost$ 2.75CyberGhost80Kotak pilihanKotak pilihan
5IPVanish$ 3.25IPVanish76Kotak pilihan
Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me