Logo VPN SpeedtestWalaupun hanya terdengar seperti pemasaran, Syarikat Ookla (pencipta Speedtest.net) telah membuat VPN percuma mereka sendiri yang disebut, “VPN Speedtest“. Perkhidmatan ini terhad kepada 2 gb sebulan, dan pada masa ini, ia hanya tersedia untuk peranti Android dan iOS. Selain itu, aplikasi ini juga merupakan bahagian dalam aplikasi, jadi tidak ada muat turun tambahan. Kami biasanya berhati-hati dengan produk VPN percuma kerana anda biasanya membayar untuk penggunaan, satu cara atau yang lain. Walaupun begitu, perkhidmatan tersebut masih dalam versi beta dan syarikat induk Ookla (J2 Global) memiliki sejumlah penyedia VPN. Dalam ulasan ini, kami akan membincangkan VPN baru Speedtest dan melihat bagaimana ia bertanding dengan perkhidmatan lain.

Ingin membandingkan Speedtest VPN dengan perkhidmatan VPN yang disyorkan terbaik kami? Berikut adalah beberapa alternatif terbaik. Setiap VPN menawarkan tempoh percubaan bebas risiko selama 30 hari untuk menguji perkhidmatan.

RankVPN ServiceVPN Fan
Lawatan Harga
Pelayan Laman web
LokasiNo
Penyemak Imbas Log
SambunganSmart
DNS
1ExpressVPN$ 6.67ExpressVPN160Kotak pilihanKotak pilihanKotak pilihan
2NordVPN$ 3.49NordVPN87Kotak pilihanKotak pilihanKotak pilihan
3Akses Internet Peribadi$ 3.33PIA49Kotak pilihanKotak pilihan

Mengenai Syarikat

Walaupun Ookla masih baru dalam komuniti VPN, laman web mereka digunakan oleh banyak orang untuk hasil ujian kelajuan yang tepat. Ookla dimiliki oleh J2 Global, yang terletak dan beribu pejabat di AS. Okkla menyebut bahawa mereka adalah penyedia “log log VPN”. Namun, ketahuilah bahawa jika anda menjalankan ujian kelajuan ketika masuk ke VPN speedtest, mereka merekod penggunaannya. Itu nampaknya hampir mengalahkan tujuan log sifar tetapi tidak banyak bahaya dalam mengesan hasil anda jika anda memilih untuk menjalankan ujian kelajuan. J2 Global juga memiliki IPVanish dan beberapa perkhidmatan VPN yang lain. Oleh kerana VPN speedtest dijalankan di rangkaian mereka, anda mungkin menganggap bahawa ia akan mematuhi peraturan beberapa syarikat lain yang mereka miliki

Harga

Pada masa tinjauan ini, Speedtest VPN masih dalam versi Beta. Oleh kerana itu, mereka tidak menawarkan harga sejauh mana kos perkhidmatan tersebut. Oleh kerana kami mendapat lebih banyak maklumat mengenai perkara itu, kami akan mengemas kini ulasan ini.

ciri-ciri

Sejauh ciri-ciri, mari kita berharap bahawa kekurangan fitur yang ditawarkannya kerana masih dalam versi beta. Namun, anda mendapat sehingga 2 GB percuma setiap bulan, ia adalah sifar log log, dan semestinya cepat. Aplikasi Android menggunakan protokol OpenVPN, sementara aplikasi iOS menggunakan protokol IKEV2. Kedua-dua protokol ini cepat dan selamat.

Lokasi dan Negara Pelayan

Menyambung ke Speedtest VPN tidak semudah itu. Walau bagaimanapun, anda mesti tahu ke mana hendak pergi.

Konsol Speedtest

Harap maklum bahawa aplikasi akan segera menghubungkan anda ke lokasi terdekat dengan ketinggian terendah. Syarikat itu juga menyatakan bahawa ia boleh disekat di China, Mesir, Kazakhstan, Qatar, Arab Saudi, dan UAE. Selain itu, Ookla tidak menjalankan perniagaan di Burma / Myanmar, Cuba, Iran, Korea Utara, Sudan, atau Syria. Ia mungkin berfungsi, kecuali jika disekat.

Ujian Hands-On

Sambungan ke Speedtest VPN adalah mudah. Walau bagaimanapun, anda mesti tahu dari mana untuk mengaksesnya. Sebaik sahaja anda memuat turun aplikasi speedtest, anda boleh mengklik kunci di sebelah kanan ikon speedtest.

Kunci VPN Speedtest

Kemudian, anda hanya mengalihkan gelangsar ke posisi “Hidup”.

VPN Speedtest Hidupkan

Itulah yang ada untuk menyambung dan menggunakan VPN ini.

Ujian Kelajuan VPN Speedtest

Kehilangan kelajuan adalah salah satu kelemahan menggunakan perkhidmatan VPN percuma. Apabila mereka mengeluarkan versi premium, anda mungkin akan mengalami peningkatan kelajuan. Semasa kami menguji kelajuan untuk perkhidmatan Speedtest VPN, kami merasa agak perlahan. Itu mengecewakan memandangkan secara automatik memilih pilihan terbaik. Apabila anda melihat gambar, sedar bahawa kami menggunakan lokasi yang sama untuk kedua-dua ujian. Walaupun kehilangan 67% atau lebih buruk berbanding dengan perkhidmatan premium, tidak buruk jika anda membandingkannya dengan VPN percuma lain.

Ujian Kelajuan VPN Speedtest

Mengapa anda mesti menggunakan VPN

Oleh kerana begitu banyak syarikat sekarang menawarkan WiFi percuma, anda pasti ingin menggunakan VPN semasa anda berhubung. Walaupun WiFi hebat, penjenayah siber menganggapnya hebat juga. Dengan menyambung ke pelayan pilihan anda, anda membuat sambungan yang selamat dan disulitkan. Dengan cara itu, anda dapat mengurangkan risiko bahawa penjenayah atau pencuri siber akan mencuri maklumat peribadi anda.

Sebab lain untuk menggunakan VPN adalah untuk membantu anda mengatasi sekatan geo. Tidak kira di mana anda berada, menyambung ke pelayan di sana akan membantu. Ini kerana ia menjadikan perisian penyekat menyangka anda berada di tempat lain. Itu boleh menjadi kelebihan sebenar jika anda cuba mengakses kawasan tertentu atau anda disekat untuk melihat kandungan. Cukup sambungkan ke pelayan dan anda boleh mula menyemak imbas atau melihat kandungan yang ingin anda akses.

Bagaimana dengan Kebocoran?

Uji kebocoran Speedtest.netDengan banyak VPN percuma, anda boleh mengharapkannya bocor. Namun, kerana syarikat di belakang syarikat ini, kami tidak menyangka ia akan berlaku. Semasa kami melakukan ujian kebocoran menyeluruh dari doileak.com pada VPN ini, kami tidak menemui kebocoran. Kami suka menggunakannya kerana ini menunjukkan kepada anda kawasan yang berbeza di mana ia mengesan masalah. Seperti yang anda lihat pada gambar di sebelah kanan, VPN ini tidak mempunyai masalah kebocoran. Masalah yang anda lihat adalah hasil dari tetapan peribadi. Itulah yang mesti dimasukkan ke dalam ruangan kemenangan untuk yang satu ini.

Sekiranya Saya Menggunakan VPN ini?

Menggunakan Ookla Speedtest VPN (jika Anda menggunakan versi percuma) akan lebih lambat daripada perkhidmatan VPN premium. Anda mungkin dapat mengatasi beberapa batasan geografi dari semasa ke semasa (setelah mereka menawarkan lebih banyak pelayan sehingga anda dapat memilihnya). Anda mungkin boleh menggunakannya untuk privasi, tetapi kerana mereka menyebutkan bahawa mereka memberikan beberapa maklumat jika anda menjalankan ujian kelajuan, kami agak waspada. Itu tidak mungkin menjadi masalah yang akan mereka selesaikan di masa hadapan. Sekiranya anda mahukan perkhidmatan premium di rangkaian yang sama maka kami mencadangkan anda untuk mendaftar keluar IPVanish. Terdapat banyak perkhidmatan premium di luar sana. Mungkin pada waktunya Speedtest VPN akan menyaingi mereka tetapi buat masa ini kami mengesyorkan mencari di tempat lain jika anda memerlukan akses lebih dari 2 GB.

Pemikiran Akhir Mengenai Speedtest VPN

Walaupun syarikat itu mempunyai reputasi yang baik, akan ada beberapa waktu sebelum kita mengetahui seberapa baik perkhidmatan VPN mereka diterima. Beta untuk peranti mudah alih adalah permulaan yang baik. Anda harus sentiasa melindungi diri anda semasa anda menggunakan WiFi. Perkhidmatan percuma ini akan berfungsi tetapi had 2 GB mungkin menjadi masalah bergantung pada penggunaan anda. Yang mengatakan, ia tentunya lebih baik daripada tidak menggunakan VPN. Ia pantas dan anda dapat melindungi privasi anda, tetapi hanya pada peranti Android dan iOS pada masa ini. Jangan ragu untuk melihat kami 10 VPN teratas untuk lebih banyak pilihan.

 

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me