LastPass adalah salah satu sistem pengurusan kata laluan yang paling popular di dunia. Mereka adalah syarikat berprofil tinggi, dan kerana mereka sudah berada di industri sejak 2008, mereka adalah salah satu perkhidmatan menyimpan kata laluan pertama di pasaran. Sebagai sebuah masyarakat, kita mempunyai lebih banyak kata laluan untuk diingat. Oleh kerana akses web menjadi biasa, perniagaan dan organisasi memindahkan maklumat ke laman web mulai dari mendapatkan kupon dalam talian, hingga mendaftar untuk liputan kesihatan kerana Akta Penjagaan Terjangkau (Obamacare). Tujuan mereka adalah untuk menghilangkan tekanan dari kehidupan pengguna mereka dengan memberi mereka program yang mudah dan mudah digunakan untuk mengesan kata laluan mereka.

LastPassHarga dan Tawaran Istimewa

LastPass mempunyai tiga edisi. Edisi percuma, edisi premium, dan edisi perusahaan untuk pelbagai pengguna. Seperti yang anda harapkan, ciri produk berubah dengan versi yang anda pilih. Dengan hanya $ 12 setahun, anda dapat mengakses ciri hebat seperti kemampuan untuk menyegerakkan semua maklumat anda di semua peranti anda, pilihan pengesahan multifaktor termasuk biometrik, sokongan keutamaan, dan folder bersama dengan izin tersuai. Ketahuilah bahawa platform apa pun yang anda gunakan semasa mendaftar adalah yang mesti anda gunakan jika anda menggunakan versi percuma.

Tempoh Percubaan Tanpa Risiko

Sekiranya anda berminat untuk melihat versi premium, LastPass menawarkan jaminan wang dikembalikan selama 30 hari. Sekiranya anda memutuskan bahawa ciri tambahan tidak bernilai $ 1 sebulan, maka setelah 30 hari, anda boleh kembali ke versi percuma dan mereka akan mengembalikan wang anda. Jaminan ini akan memberi anda lebih banyak masa untuk memutuskan sama ada perkhidmatan premium sesuai untuk anda. Sekiranya tidak, versi percuma akan berfungsi, dan melindungi kata laluan anda.

Lawati LastPass

LastPass dalam Tindakan

LastPass unik dalam cara ia beroperasi. Daripada mempunyai aplikasi yang berdiri sendiri, ia dilipat ke penyemak imbas, dan muncul seperti addon penyemak imbas. Ia menyatu di hampir penyemak imbas, sama ada IE, Firefox, Chrome, Safari, atau Opera. Pengecualian untuk peraturan pada ketika ini adalah Microsoft Edge.

Ikon penyemak imbas LastPass

Mengklik pada ikon di atas menunjukkan menu dari mana kebanyakan fungsi berasal. Menu ini merangkumi beberapa tajuk yang akan kami jelaskan.

Menu LastPass

Vault LastPass Saya

Ciri ini membolehkan anda melihat laman web yang baru anda gunakan kata laluan. Terdapat juga pelbagai perkara lain yang mungkin anda lakukan di sini. My LastPass Vault bertindak seperti panel kawalan untuk perkhidmatan ini. Di sinilah tetapan berada untuk program. Anda juga boleh menguji kekuatan kata laluan anda, menambah catatan selamat, melihat tutorial, dan melihat manual pengguna.

Vault LastPass

Isi Borang

Data dienkripsi yang diisi borang anda disimpan di sini. Sekiranya anda menggunakan data yang diisi borang biasa, maklumat tersebut umumnya tidak dienkripsi melainkan alamat web secara khusus menyatakan https di alamat tersebut. Maklumat pembayaran anda juga boleh disimpan di sini. Semakin sedikit laman web yang mempunyai data pembayaran anda, semakin baik. Menyimpannya di beberapa laman web meningkatkan risiko data tersebut terganggu.

Isi Borang LastPass

Jana Kata Laluan Selamat

Pernah mendengar seorang lelaki IT mengatakan bahawa anda memerlukan kata laluan yang kuat, tetapi anda menghadapi masalah untuk membuatnya? Alat ini akan menghasilkan kata laluan yang selamat untuk anda. Sekarang, kebanyakan kita tahu apa yang membuat kata laluan selamat. Oleh kerana mereka harus kompleks, mereka tidak akan mudah diingat atau diteka. Ia juga akan membuat kata laluan sekali pakai, sekali sahaja.

Penjana kata laluan LastPass

Nota Selamat

Bagus untuk menyimpan nota individu. Sama ada kata laluan Wi-Fi, kunci perisian, atau bahkan ketika pesawat pasangan anda tiba untuk tujuan perancangan (gunakan imaginasi anda), ini adalah tempat yang berguna untuk menyimpan nota dengan selamat. Anggaplah ia sebagai jurnal disulitkan peribadi di komputer anda. Jangan kehilangan maklumat penting lagi dengan menggunakan ciri ini.

Lawati LastPassKeselamatan LastPass

Sejauh keselamatan, perkhidmatan berasaskan awan ini mengenkripsi kata laluan anda dengan enkripsi 256-bit AES dan melindungi mereka dalam talian di awan menggunakan sambungan selamat. Bagi mereka yang berpikiran secara teknikal, garam sehala secara automatik dicincang 5k kali, tetapi untuk selamat anda harus meningkatkan jumlahnya kepada sekurang-kurangnya 10k. LastPass akan membolehkan anda menetapkan nombor setinggi 100k. Kata laluan utama anda tetap berada di mesin tempatan anda. Anda mungkin pernah mendengar tentang peretasan LastPass baru-baru ini di mana beberapa maklumat dicuri. Tidak ada kata laluan induk yang dicuri, tetapi beberapa data diambil dan dapat membolehkan penggodam mendapatkan akses ke akaun anda jika anda tidak membuat kata laluan induk yang kuat. Juga, LastPass menawarkan sejumlah faktor pengesahan dua pihak termasuk Google Authenticator, Toopher, Duo security, Transakt, dan Grid untuk versi percuma. Oleh kerana program ini akan menyimpan semua kata laluan anda, anda seharusnya tidak mempermudah mana-mana penggodam yang berpeluang mendapatkan maklumat anda. Juga, ketahuilah bahawa mereka akan membocorkan maklumat tentang apa yang diharuskan oleh undang-undang.

Perisian LastPass

Seperti yang kami sebutkan, LastPass bertindak sebagai penambah penyemak imbas pada sistem operasi desktop. Addon ini tersedia untuk IE, Firefox, Chrome, Safari, dan Opera. Mereka juga mempunyai aplikasi yang tersedia untuk iOS, Android, Blackberry, dan Windows App Store.

Lawati LastPass

Sokongan LastPass

Membeli versi premium membolehkan anda menerima apa yang mereka sebut “Priority Support”. Malangnya, mereka tidak menentukan jenis sokongan yang sebenarnya ditawarkan. Anda boleh pergi ke bahagian forum mereka dan soalan-soalan biasanya dijawab dengan cepat oleh ahli dalam komuniti dan juga penciptanya. Banyak laman web menggunakan forum untuk membuat perbincangan berterusan dengan penggunanya dengan cara yang agak nyata.

Ulasan LastPass: Kesimpulan

LastPass adalah penjaga kata laluan yang mudah digunakan dan berfungsi dengan baik untuk pengguna biasa. Sudah tentu, ini bukan sesuatu yang anda ingin gunakan sekiranya anda melindungi data yang sangat sensitif. Walau bagaimanapun, versi percuma melakukan tugas yang dirancang untuk dilakukan. LastPass memberi anda cara untuk menetapkan pengesahan dua faktor dan membuat kata laluan induk yang kuat.

Perkara yang paling saya gemari mengenai perkhidmatan ini:

  • Program ini percuma, dan bahkan versi premium bernilai $ @ 12 tahun.
  • Boleh digunakan dan disediakan dengan mudah.
  • Direka sebagai pemalam penyemak imbas.
  • Kata laluan boleh diimport dengan mudah dari penyemak imbas.
  • Berfungsi dengan semua sistem operasi.
  • Pilihan pengesahan pelbagai faktor termasuk biometrik dengan versi premium.
  • Ciri Pengisian Borang dapat mengisi borang secara automatik dan menyimpan data pembayaran dengan selamat, tanpa harus memasukkannya semula.
  • Penilaian keselamatan untuk pendua kata laluan.

Idea untuk meningkatkan perkhidmatan:

  • Pengesahan dua faktor tidak disediakan sejak awal, dan juga sangat mudah untuk disiapkan. Tanpa itu, sesiapa sahaja boleh mendapatkan akses ke data anda jika mereka mempunyai kata laluan utama.
  • Ciri sembang langsung boleh ditambahkan untuk pengguna premium.

LastPass akan menyulitkan kata laluan anda, dan akan membantu anda dengan menghasilkan kata laluan yang kuat. Anda tidak lagi perlu menjejaskan kata laluan yang baik untuk yang mudah diingat. Dengan hanya $ 12 untuk perkhidmatan premium bernilai setahun dan jaminan wang dikembalikan, anda tidak akan rugi dengan mencubanya. Dengan cara itu anda dapat mengakses semua ciri premium seperti menyegerakkan semua peranti, mudah alih atau desktop. Itu adalah satu item dari menu dolar dari mana-mana restoran makanan segera. Bukankah kewarasan anda bernilai $ 1 sebulan? Jadikan pembelian dalam talian anda lebih lancar dengan LastPass.

Lawati LastPass

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me