Mari kita mulakan tinjauan Opera VPN kami dengan melihat syarikat Norway di belakangnya, Opera Software ASA. Ditubuhkan pada tahun 1996, mereka mengembangkan penyemak imbas Opera yang merupakan pelayar paling poular kelima dengan sekitar 2% bahagian pasaran dan lebih daripada 350 juta pengguna setia. Mereka membina asas pengguna ini dengan menyediakan ciri unik yang tidak terdapat pada penyemak imbas lain. Baru-baru ini, mereka menambahkan perkhidmatan VPN percuma tanpa had ke penyemak imbas Opera mereka untuk Windows, Mac OS X, dan Linux. Mereka juga memiliki aplikasi Opera VPN untuk iOS dan Android.

Semakan VPN Opera 2017

Perkhidmatan VPN Percuma Opera

Perkhidmatan Opera VPN disediakan melalui pemerolehan SurfEasy VPN mereka. Harganya sesuai untuk perkhidmatan penyemak imbas Opera serta aplikasinya untuk iOS dan Android. Ini “percuma” atau bukan? Secara teknikal, idea VPN “percuma” tidak sepenuhnya benar, aplikasinya disokong iklan. Selain itu, anda bersetuju dengan pengumpulan data tanpa nama dari penggunaan VPN anda. Kami akan membincangkannya kemudian dalam tinjauan kami apabila kita melihat privasi dan keselamatan yang disediakan oleh Opera VPN.

Ciri VPN Percuma

Ciri-ciri pada perkhidmatan VPN Opera percuma termasuk yang berikut:

 • Proksi VPN Penyemak Imbas – VPN proksi penyemak imbas percuma untuk Windows, Mac OS X, dan Linux.
 • Sambungan – Jumlah sambungan peranti tanpa had.
 • Aplikasi VPN mudah alih – Aplikasi VPN percuma untuk peranti iOS dan Android.
 • Penggunaan tanpa had – Lebar jalur dan penggunaan VPN tanpa had.
 • Negara maya – Akses ke lebih daripada 500 pelayan di 5 negara yang berbeza.
 • Penyulitan – Penyulitan data dalam talian anda dengan selamat.
 • Penapisan pintasan – Keupayaan untuk memotong sekatan geo tempatan dan wilayah dan firewall untuk mengakses laman media sosial, dan menghapus penapisan dalam talian.
 • Perlindungan WiFi – Memberi perlindungan terhadap pencerobohan pihak ketiga di hotspot WiFi kegemaran anda.

Lawati Opera VPN

Lokasi Rangkaian dan Pelayan

Jumlah negara di mana anda dapat memperoleh lokasi maya untuk menggunakan rangkaian VPN Opera percuma sedikit berbanding dengan kebanyakan perkhidmatan VPN. Mereka mempunyai pelayan di Kanada, Jerman, Singapura, Amerika Syarikat dan Belanda. Ini bermaksud perkhidmatan mereka akan memberi anda akses ke lokasi di Asia, Eropah, dan Amerika Utara.

Yang dikatakan, mereka mempunyai lebih dari 500 pelayan di rangkaian VPN mereka. Pengujian IP dari pelbagai lokasi penyemak imbas juga menunjukkan bahawa mereka mempunyai beberapa lokasi pelayan di Amerika Syarikat. Terakhir, pelayan Opera VPN tidak membenarkan lalu lintas P2P.

Bidang Kuasa Operasi VPN Opera

Penyemak imbas dan jenama Opera baru-baru ini dibeli oleh kumpulan pelaburan China yang merangkumi Qihoo 360, sebuah syarikat antivirus dan keselamatan internet. Namun mereka nampaknya tidak membeli perkhidmatan kumpulan media Opera, Opera TV, atau Opera VPN. Nampaknya ini kekal dengan syarikat asal Norway.

Namun, sebilangan pengguna VPN akan tertanya-tanya apa yang dapat diakses oleh orang Cina dalam pengaturan perniagaan mereka dengan pemaju asal Opera kerana ini tidak dinyatakan dengan jelas dalam artikel yang kami kaji. Ini semakin rumit oleh fakta bahawa buat masa ini, kedua-dua entiti berkongsi nama Opera sehingga satu peralihan daripadanya.

Perkhidmatan Opera VPN ditadbir melalui divisi SurfEasy VPN yang berpusat di Toronto. Ini bermaksud bahawa bidang kuasa operasinya adalah Kanada yang merupakan anggota Five Eyes (FVEY). Bagi mereka yang tidak mengenalinya, FVEY adalah pakatan pengumpulan maklumat yang terdiri daripada Australia, Kanada, New Zealand, United Kingdom dan Amerika Syarikat. Ini boleh menjadi faktor penentu bagi sesetengah pengguna.

Privasi Perkhidmatan VPN Opera

Pertama, syarikat Opera SurfEasy tidak mencatat maklumat mengenai pengguna VPN Opera mereka secara kekal. Namun, kerana faktor yang berbeza mempengaruhi privasi anda untuk penyemak imbas VPN Opera dan aplikasi mudah alih mereka, kami akan melihat masing-masing secara berasingan.

Privasi VPN Penyemak Imbas

Pertama, seperti yang kita sebutkan sebelumnya, SurfEasy adalah perkhidmatan VPN tanpa log. Ini dinyatakan dalam petikan berikut dari Dasar Privasi mereka.

SurfEasy tidak menyimpan pengguna alamat IP asal ketika disambungkan ke perkhidmatan kami dan oleh itu tidak dapat mengenal pasti pengguna apabila diberikan alamat IP pelayan kami. Selain itu, SurfEasy tidak dapat mendedahkan maklumat mengenai aplikasi, perkhidmatan atau laman web yang pengguna gunakan semasa bersambung dengan perkhidmatan kami; kerana SurfEasy tidak menyimpan maklumat ini.

Namun, ini bukan kisah lengkap dari segi privasi. Perlu diperhatikan bahawa mereka mengumpulkan beberapa data operasi waktu nyata mengenai penggunaan VPN Anda. Di sana Dasar Privasi menyatakan seperti berikut:

Data penggunaan sementara untuk membantu… Kami melakukan pengurusan lalu lintas berdasarkan peraturan automatik untuk tujuan menjaga dan meningkatkan layanan kami. Menerapkan peraturan ini mungkin memerlukan analisis masa nyata Internet dan lalu lintas data termasuk laman web tujuan atau alamat IP, alamat IP asal. Walau bagaimanapun, tidak ada log yang disimpan mengenai maklumat ini kerana ia adalah proses masa nyata.

Dalam kebanyakan kes, ini tidak menimbulkan masalah bagi pengguna mereka. Walau bagaimanapun, memandangkan bidang kuasa Kanada mereka dan petikan berikut dari Dasar Privasi mereka:

Kami mungkin mengumpulkan dan mendedahkan maklumat peribadi, termasuk data penggunaan anda, kepada pihak berkuasa atau agensi kerajaan,…..

Ingat bahawa Kanada adalah ahli FVEY dan ini mungkin menjadi masalah bagi sebilangan pengguna VPN. Dalam pembelaan mereka, ini akan menjadi situasi yang tidak biasa tetapi hakikat bahawa mereka mengumpulkan data masa nyata ini bermaksud mereka dapat menyimpannya dengan mudah untuk diserahkan jika dipaksa oleh pemerintah.

Khusus untuk pengguna penyemak imbas VPN Opera mereka, SurfEasy menyatakan perkara berikut:

Pelanggan SurfEasy boleh menggunakan teknologi analisis dalam aplikasi, seperti Google Analytics, untuk membantu meningkatkan dan mempermudah keseluruhan aplikasi, reka bentuk dan perkhidmatan. Untuk VPN dalam Penyemak Imbas Opera untuk Desktop, kami membuat ID pelanggan (dihasilkan secara berurutan di semua pelanggan) yang membolehkan kami mengurus pengguna tersebut di sistem kami. Sekiranya pengguna tersebut membersihkan cache / riwayat penyemak imbas mereka, mereka diberi ID pelanggan baru yang dihasilkan.

Ini bertujuan untuk memastikan bahawa hanya data tanpa nama yang dikumpulkan dari pengguna penyemak imbas. Data ini kemudian dapat dikongsi dan / atau dijual sesuai dengan klausa perkongsian Dasar Privasi VPN Opera. Kami akan memeriksa masalah privasi yang terlibat dengan ini ketika kami membincangkan privasi pengguna aplikasi Opera VPN. Kami menyerahkan kepada pengguna untuk memeriksa masalah ini untuk diri mereka sendiri dan melihat apakah harga “percuma” VPN penyemak imbas terlalu tinggi atau tidak.

Privasi Aplikasi Mudah Alih Opera VPN

Persetujuan untuk Pengumpulan Data

Untuk menggunakan aplikasi mudah alih Opera VPN untuk iOS dan Android, anda mesti bersetuju dengan Dasar Privasi mereka untuk pengumpulan data. Secara khusus, mereka menyatakan perkara berikut mengenai perkara ini.

Sebilangan besar maklumat peribadi yang dikumpulkan oleh Opera VPN melalui Perkhidmatan dikumpulkan semasa anda menggunakan Perkhidmatan yang kami berikan kepada anda. Oleh itu, adalah penting bagi anda untuk memahami bahawa apabila anda menggunakan Perkhidmatan, anda memberikan kebenaran kepada Opera VPN untuk menggunakan maklumat anda mengikut Dasar Privasi ini.

Maklumat yang mereka kumpulkan mungkin merangkumi beberapa atau semua perkara berikut:

 • Data peribadi, misalnya nama, e-mel, alamat IP anda dengan tarikh dan masa;
 • Data penggunaan, seperti alamat web (tetapi bukan kandungan halaman web) dan lokasi alamat IP;
 • Pengecam yang dihasilkan secara rawak yang digunakan oleh Opera VPN untuk menganonimkan data anda dengan pengguna lain;
 • data teknikal bukan peribadi, misalnya siapa yang membuat peranti anda, ID iklan peranti anda, jenis peranti anda, jenis penyemak imbas, OS yang digunakan, resolusi skrin anda, wilayah dan kod pengendali mudah alih anda, dan data penggunaan teknikal lain.
 • Maklumat lain yang anda kongsi dengan Opera melalui interaksi dengan kakitangan mereka.

Seperti yang anda lihat, anda bersetuju untuk memberikan Opera VPN dan afiliasinya seperti Google Analytics banyak maklumat tanpa nama dan peribadi. Dalam pembelaan mereka, mereka juga menyatakan bahawa segala yang mungkin dilakukan untuk memastikan maklumat peribadi anda tidak terikat dengan data tanpa nama anda. Mereka juga menyebutkan bahawa setiap langkah keselamatan yang wajar digunakan untuk melindungi semua maklumat peribadi pengguna mereka.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa bahagian lain dari Dasar Privasi VPN Opera yang apabila disatukan dapat menimbulkan masalah privasi. Selain itu, anda bersetuju untuk membiarkan Opera VPN menggabungkan data anda dengan data dan demografi pihak ketiga yang lain. Lebih-lebih lagi, anda bersetuju untuk membenarkan mereka berkongsi, menjual, atau mengedarkan gabungan data tanpa nama ini kepada pihak ketiga yang berminat.

Dasar Privasi mereka secara khusus menyatakan pernyataan ini dalam petikan berikut:

Opera VPN dapat menggabungkan maklumat yang dikumpulkannya sehubungan dengan penggunaan Perkhidmatan oleh anda dengan maklumat demografi dan maklumat lain yang dikumpulkannya dari penyedia data pihak ketiga.

Opera VPN boleh berkongsi, menjual, dan / atau menyebarkan data penggunaan tanpa nama dengan pihak ketiga.

Internet dipenuhi dengan artikel yang mencetuskan perangkap data tanpa nama. Artikel yang sama dengan nama ini juga menunjukkan bahawa apabila set data tanpa nama ini digabungkan dengan data demografi dan pangkalan data pihak ketiga yang lain, anonimiti anda berisiko. Memang, terbukti bahawa kombinasi seperti itu sering memudahkan untuk mengaitkan lebih banyak maklumat peribadi dengan kebiasaan penggunaan anda.

Ini menggambarkan bahawa polisi tanpa log kadang-kadang hanya sebahagian daripada kisah privasi ketika menyangkut privasi dalam talian anda. Ini juga menggambarkan pepatah Internet lama bahawa jika sesuatu itu percuma, maka anda mungkin menjadi komoditi yang diperdagangkan. Untuk membela SurfEasy dan Opera VPN, mereka tampak terbuka tentang semua maklumat tanpa nama yang mereka kumpulkan dan bagaimana ia digunakan. Seperti biasa, kami mencadangkan agar anda membaca Polisi Privasi SurfEasy dan Opera VPN untuk diri anda sendiri dan tentukan sama ada ia boleh diterima oleh anda.

Keselamatan VPN Opera

Keselamatan Penyemak Imbas

Nampaknya data VPN penyemak imbas dienkripsi menggunakan algoritma AES-256. Walau bagaimanapun, selain fakta bahawa ia menggunakan keselamatan HTTPS standard, sedikit maklumat lain yang diketahui mengenainya. Tidak ada maklumat mengenai cipher jabat tangannya, kunci yang digunakan, atau jika ia dapat mengetahui kerahsiaan ke hadapan.

Kami menganggap bahawa ia menggunakan OpenVPN seperti rakan sejawatnya di SurfEasy tetapi ini tidak dapat disahkan. Ini menyukarkan komen mengenai keselamatan sebenar perkhidmatan VPN Opera penyemak imbas. Ia menggunakan DNS awam Google bersepadu dengan permintaan proksi dari pelayan VPN Opera. Tidak ada kebocoran WebRTC semasa ujian dijalankan.

Keselamatan VPN Opera untuk Aplikasi iOS dan Android

Aplikasi iOS mereka menggunakan IPSec bawaan untuk keselamatan dengan AES-256. Aplikasi Android mereka menggunakan OpenVPN. Kami tidak dapat mengesahkan algoritma yang tepat yang digunakan aplikasi Android tetapi menganggapnya juga AES-256. Dengan adanya maklumat ini, nampaknya aplikasi mudah alih memberikan penyulitan dan keselamatan yang baik untuk data dalam talian anda.

Sokongan Opera VPN

Mereka bukan sokongan khusus untuk perkhidmatan Opera VPN percuma. Sokongan adalah melalui forum Opera dan FAQ kecil di laman web mereka. Kerana kemudahan pemasangan dan penggunaan, ini mungkin tidak menjadi masalah bagi kebanyakan pengguna.

Lawati Opera VPN

Hands-On: Opera VPN 2017

Penyemak Imbas VPN Opera untuk Windows

Pertama, anda perlu memuat turun fail pemasangan penyemak imbas Opera ke komputer atau komputer riba Windows anda. Setelah dimuat turun, jalankan sebagai pentadbir untuk memasangnya pada sistem Windows anda. Seterusnya, buka penyemak imbas Opera.

Mengaktifkan Proksi VPN Opera

Pertama, buka menu dengan mengklik pada logo jenama Opera (O merah besar). Dari menu lungsur yang dihasilkan, pilih “Tetapan”. Setelah menu tetapan muncul, pilih item “Privasi dan keselamatan”.

Tetapan Penyemak Imbas Opera

Ini akan membuka halaman privasi dan keselamatan. Klik kotak untuk mengaktifkan VPN untuk penyemak imbas.

Dayakan VPN untuk Penyemak Imbas Opera

Menggunakan Proksi Penyemak Imbas

Menggunakan VPN dalam penyemak imbas web Opera anda tidak akan menjadi lebih mudah. Sebaik sahaja anda mengaktifkan perkhidmatan VPN untuk penyemak imbas Opera, anda akan melihat lencana VPN biru di bar carian dan alamat gabungan penyemak imbas. Klik pada lencana VPN untuk membuka papan pemuka utamanya.

Menggunakan VPN Penyemak Imbas Opera

Antara muka papan pemuka ini mudah digunakan. Memilih suis menghidupkan dan mematikan perkhidmatan VPN. Paparan menunjukkan grafik lebar jalur harian selama seminggu serta jumlah penggunaan bulanan. Memilih titik di talian akan memaparkan jumlah data yang dipindahkan ke masa itu. Untuk menukar lokasi maya, klik pada bahagian semasa. Ini akan memaparkan senarai lokasi yang boleh anda sambungkan. Pilih lokasi baru anda untuk menukar ke pelayan VPN di negara tersebut.

Menyekat Iklan dan Penjejak dalam Penyemak Imbas Opera

Satu lagi ciri keselamatan yang ingin kita perhatikan ialah penyekat iklan dan penjejak. Anda mengaktifkan ciri penyekat iklan dalam tetapan asas menggunakan prosedur yang serupa dengan proksi VPN. Setelah penyekat iklan diaktifkan, anda akan melihat lencana (perisai biru dengan X) di sebelah kanan bar carian / alamat. Nombor di sebelahnya mewakili jumlah penambahan yang disekat pada halaman semasa. Mengklik pada lencana ini akan membuka papan pemuka di mana anda dapat melihat jumlah iklan yang telah disekat dari masa ke masa. Mereka juga beralih untuk menghidupkan / mematikan penyekat iklan dan ikon gear untuk membuka halaman tetapan asas untuk penyemak imbas.

Menyekat Iklan Menggunakan Penyemak Imbas Opera

Di bahagian bawah terdapat pautan untuk menjalankan ujian kelajuan di halaman semasa. Ujian ini membandingkan masa untuk membuka halaman dengan dan tanpa iklan. Contoh berikut menunjukkan bahawa mengaktifkan penyekat iklan dapat mengurangkan masa muat halaman yang akan menjadikan penyemakan imbas web anda lebih menyenangkan.

Ujian Kelajuan Pemuatan Halaman

Anda dapat melihat dari perbincangan kami mengenai proksi VPN penyemak imbas Opera bahawa kedua-duanya mudah diaktifkan dan digunakan. Menggunakannya akan menyulitkan semua lalu lintas penyemak imbas Opera anda dan membolehkan anda menukar lokasi maya anda. Ini akan melindungi lalu lintas penyemak imbas anda dan membolehkan anda memintas sekatan geo. Menggunakan ciri penyekat iklannya juga dapat membantu meningkatkan produktiviti dan keselamatan dalam talian anda. Namun, ia tidak akan melindungi data dalam talian dari program atau penyemak imbas lain yang berjalan di sistem anda.

Lawati Opera VPN

Aplikasi VPN Opera untuk Android

Memuat turun dan Memasang

Mudah memuat turun dan memasang aplikasi Opera VPN untuk Android. Pertama melancarkan laman web mereka di peranti anda dan ketik pada pautan gedung Google Play. Setelah sampai di kedai, ketik butang “Pasang” untuk memulakan muat turun. Setelah selesai, pilih butang “Buka” untuk melancarkan aplikasi untuk pertama kalinya dan skrin selamat datang akan dibuka. Anda akan perhatikan bahawa jenama Opera VPN adalah helmet Viking merah dan bukan O merah tradisional.

Memasang Aplikasi Android Opera VPN

Mengklik butang “Bermula” akan membuka tayangan slaid pendek yang menampilkan Olaf the Viking, maskot aplikasi yang menjelaskan kelebihan Opera VPN. Anda boleh menatal melalui tayangan slaid ini atau melangkauinya. Pilihan adalah milik anda.

Opera VPN Mempunyai Olaf Slideshow

Setelah tayangan slaid selesai, anda mesti membenarkan kebenaran aplikasi untuk membuat perkhidmatan Opera VPN pada peranti Android anda. Selepas itu papan pemuka aplikasi akan dibuka. Sebelum kita menyambung ke rangkaian Opera VPN, mari kita periksa tetapan aplikasi dan beberapa ciri lain.

Tetapan VPN Android

Layar “Tetapan” dapat diakses meskipun menu utama aplikasi yang dapat dibuka dengan mengetuk ikon menu (tiga garis mendatar) di kanan atas papan pemuka. Aplikasi ini hanya mempunyai dua tetapan:

 • Paksa VPN Opera untuk terus berjalan – Ini akan membolehkan aplikasi terus berjalan jika sistem menutupnya di latar belakang.
 • Hidupkan Opera VPN selepas dimulakan semula – Menetapkan togol ini secara automatik akan memulakan aplikasi Opera VPN ketika anda memulakan peranti. Jika tidak, ia akan ke keadaan terakhir, sama ada hidup atau mati.

Tetapan Aplikasi Android Opera VPN

Sekarang mari kita lihat beberapa ciri unik aplikasi Opera VPN untuk Android: ujian keselamatan WiFi dan penjaga yang menyekat iklan dan pelacak Internet.

Menguji Keselamatan WiFi anda

Menatal ke tab kedua papan pemuka utama membuka skrin ujian keselamatan WiFi. Skrin ini akan memaparkan sambungan WiFi semasa anda. Menekan “Uji keselamatan WiFi” akan menghasilkan skor keselamatan untuknya. Menatal ke bawah pada skrin skor keselamatan akan memaparkan lima faktor berdasarkan skor ini:

 • Jenis rangkaian – swasta atau awam.
 • Tahap keselamatan – kekuatan kata laluan rangkaian (tinggi atau rendah).
 • alamat IP – terdedah atau tersembunyi
 • WiFi-menghidu – berisiko terkena sniffer atau selamat.
 • Pemantauan pentadbir rangkaian – berisiko atau selamat.

Mengetuk anak panah akan menunjukkan kepada anda lebih banyak maklumat mengenainya. Skrin ini juga memberikan diagnosis keseluruhan untuk rangkaian WiFi. Memukul butang kembali atau mengetuk anak panah ke belakang akan menyimpan skor keselamatan rangkaian WiFi semasa anda dan mengembalikan anda ke skrin ujian utama.

Menguji WiFI dengan Aplikasi Android Opera VPN

Penjaga

Menatal ke tab ketiga papan pemuka utama membuka skrin Guardian. Mengetuk butang “Aktifkan Penjaga” akan memulakan penyekat iklan dan pelacak Internet. Ia juga, seperti yang akan kita lihat dalam beberapa minit, secara automatik akan mengaktifkan VPN. Skrin tengah menunjukkan penjaga setelah melayari beberapa laman web. Ia memaparkan jumlah laman web yang disekat hari ini. Sekiranya anda mahukan maklumat mengenai jumlah laman web yang disekat dari masa ke masa, ketuk butang “Lebih banyak statistik”. Terdapat juga pautan di sini untuk menyahaktifkan ciri Guardian.

Opera VPN untuk Android Guardian

Menggunakan Aplikasi Android

Menatal ke papan pemuka utama, anda dapat melihat bahawa VPN kini disambungkan ke Amerika Syarikat. Semasa menatal ke bawah, anda juga akan melihat bahawa WiFi kini dilindungi dan Guardian aktif. Mengetuk butang membandingkan akan menunjukkan perbandingan keselamatan WiFi dengan dan tanpa sambungan VPN. Memilih kembali pada skrin ini akan mengemas kini maklumat pada papan pemuka utama. Menatal kembali ke papan pemuka utama sekarang menunjukkan bahawa kita dilindungi, skor keselamatan WiFi kita sebelum dan sesudah menyambung ke perkhidmatan Opera VPN, dan jumlah pelacak yang disekat.

Menggunakan Aplikasi VPN Opera Android

Sekarang mari kita lihat betapa mudahnya menukar lokasi dalam aplikasi. Kembali ke bahagian atas layar papan pemuka dan ketuk butang “Ubah wilayah”. Ini memaparkan senarai lokasi yang boleh anda pilih. Pilih Kanada dengan mengetuknya. Itu sahaja yang ada. Aplikasi ini secara automatik memindahkan lokasi maya anda ke Kanada. Sekarang setelah kita memeriksa secara teliti aplikasinya, marilah kita memutuskan sambungan dari VPN. Togol untuk ini berada di bahagian atas skrin menu utama.

Menukar Lokasi Maya dengan Aplikasi Android Opera VPN

Lawati Opera VPN

Ujian Kelajuan VPN Opera

Ujian Prestasi Penyemak Imbas

Hasil ujian kelajuan untuk proksi VPN Opera di penyemak imbas menunjukkan bahawa walaupun terdapat beberapa kehilangan kelajuan, namun sangat kecil. Sebenarnya penurunan dari 29.64 Mbps menjadi 27.12 Mbps hanya sekitar 8.5%. Oleh itu, kami mengesyorkan bahawa jika anda adalah pengguna penyemak imbas Opera yang gemar, maka anda harus mengaktifkan VPN dalam kebanyakan kes untuk melindungi lalu lintas Internet.

Uji Kelajuan Opera VPN dalam Penyemak Imbas

Ujian Kelajuan Android

Hasil ujian prestasi Android menunjukkan bahawa ia menyebabkan apa yang kita anggap kehilangan yang signifikan dalam kelajuan sambungan. Walaupun 14,45 Mbps masih banyak cepat untuk sebahagian besar tugas dalam talian anda, termasuk media streaming. Kerugian dalam kelajuan sambungan mungkin disebabkan oleh beberapa faktor. Yang pertama adalah penyulitan lalu lintas mudah alih anda. Yang lain mungkin disebabkan oleh beban yang berlebihan pada pelayan VPN. Ini ditanggung oleh fakta tambahan bahawa kadang-kadang kita tidak dapat menyambung ke lokasi pilihan kita dan terpaksa menerima yang lain atau menunggu dan cuba menyambung semula kemudian.

Uji Kelajuan Aplikasi Android Opera VPN

Hasil kajian menunjukkan bahawa menggunakan perkhidmatan VPN Opera pada telefon Android kami melambatkan kelajuan muat turun kami dari 27,50 Mbs menjadi 14,45 Mbps. Ini adalah penurunan lebih dari 47% ke pelayan di Amerika Syarikat. Oleh kerana kelajuan ini masih mencukupi untuk kebanyakan aplikasi dan memastikan keselamatan anda di WiFis yang tidak diketahui, kami mengesyorkan agar anda selalu berhubung menggunakan Opera VPN jika itu adalah perkhidmatan pilihan anda. Seperti biasa hasil ini boleh berbeza-beza berdasarkan kelajuan ISP tempatan anda, jadi anda harus menguji perkhidmatan ini sendiri.

Tambahan: 15 Ogos 2017

Opera VPN memperkenalkan versi 2.0 aplikasi iOS mereka dan percubaan pertama untuk mengewangkan perkhidmatan VPN percuma. Akaun Emas Opera VPN baru mempunyai faedah berikut:

 • Penyekat penjejak – Mencegah pengiklan menjejaki pergerakan dalam talian. (ini tidak lagi ada dalam aplikasi Opera VPN percuma untuk iOS).
 • Kelajuan lebih pantas – Pelayan yang didedikasikan untuk mengutamakan pengguna berbayar.
 • Akses ke 10 lokasi – Kanada, AS, Belanda, Jerman, Singapura, Sepanyol, UK, Australia, Perancis, dan Itali.
 • Sokongan pelanggan khusus – Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, hantarkan e-mel kepada mereka.

Langganan emas merangkumi percubaan percuma 7 hari dengan semua ciri emas dan lebar jalur tanpa had. Kos perkhidmatan berbayar adalah $ 29,99 setahun dan diubah pada akhir tempoh percubaan. Pembayaran dikenakan ke akaun iTunes anda setelah pengesahan pembelian.

Ini adalah yang pertama dari perkhidmatan percuma yang cuba dijana oleh Opera VPN tetapi memandangkan pengumuman terakhirnya yang mengakhiri aplikasi Max Android mereka, mungkin bukan yang terakhir. Aplikasi Android Max dan Opera VPN tidak dapat dijalankan pada peranti yang sama. Hanya masa yang akan menunjukkan rancangan masa depan mereka.

Ulasan VPN Opera: Kesimpulannya

Opera telah beroperasi hampir 20 tahun. Mereka beribu pejabat di Oslo, Norway. Syarikat yang bertanggungjawab untuk perkhidmatan Opera VPN mereka, SurfEasy terletak di Toronto, Kanada yang mempunyai undang-undang privasi Internet yang ketat. Sejak setahun yang lalu, Opera telah memperkenalkan VPN percuma ke dalam penyemak imbas mereka. Mereka juga telah mengembangkan aplikasi Opera VPN untuk iOS dan Android. Tujuan mereka adalah untuk menyediakan akses kepada semua orang ke Internet yang berpatutan, selamat, peribadi dan tanpa sensor dari mana sahaja. Mereka mempunyai rangkaian pelayan kecil di lima negara yang berbeza. Perkhidmatan berbayar yang baru diperkenalkan mempunyai 10 lokasi pelayan.

Opera VPN menggunakan penyulitan data AES-256 untuk lalu lintas VPN penyemak imbas mereka. Aplikasi iOS mereka menggunakan IPSec untuk keselamatan dan aplikasi Android menggunakan OpenVPN. Aplikasi mereka juga mempunyai penyekat pelacak. Semua perisian tersuai mereka senang dipasang dan digunakan. Mereka mempunyai ciri serupa yang mengurangkan kurva pembelajaran Opera VPN. Perisian percuma mereka disokong melalui forum dan Soalan Lazim kecil. Mereka baru-baru ini memperkenalkan perkhidmatan berbayar untuk aplikasi iOS mereka.

Perkara yang paling kami sukai mengenai perkhidmatan ini:

 • Mereka telah menggabungkan VPN percuma ke dalam penyemak imbas web Opera untuk Windows, Mac OS X, dan Linux.
 • Opera VPN mempunyai aplikasi mudah alih percuma untuk peranti iOS dan Android.
 • Mereka menyertakan perisian tracker blocker bersepadu dalam perisian tersuai mereka.

Idea untuk meningkatkan perkhidmatan:

 • Berikan sokongan e-mel.
 • Kumpulkan data penggunaan VPN yang kurang dikenali.
 • Tambahkan lebih banyak lokasi.

Kami merasakan bahawa perkhidmatan Opera VPN dalam keadaannya sekarang lebih sesuai untuk mereka yang tidak memerlukan keamanan yang unggul atau kadang-kadang hanya perlu menggunakan VPN. Walau bagaimanapun, mereka adalah perkhidmatan yang sangat baru. Mereka berkembang dan berkembang sehingga kami akan terus mengawasi perkhidmatan untuk perkembangan masa depan.

Lawati Opera VPN

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me